Πώς μπορώ να χάσω το διπλοσάγονο μου;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το διπλοσάγονο δεν είναι ποτέ αναζωογονητικό και μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητικό με τις ρυτίδες στο πρόσωπο. Αυτή η λιπώδης μάζα κάτω από το πηγούνι μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και τείνει να εμφανίζεται από την ηλικία των τριάντα ετών. Αν διαπιστώσετε ότι το διπλοσάγονο έχει αρχίσει να κυριαρχεί στο πρόσωπό σας, δείτε τις κύριες λύσεις που προτείνω σε αυτόν τον οδηγό.

Τι είναι το διπλοσάγονο;

Το διπλοσάγονο είναι μια συσσώρευση λιπώδους ιστού κάτω από το κάτω σαγόνι. Τείνει να αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, μέχρι να θολώσει εντελώς το πρόσωπο, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι επιφανειακό αν οφείλεται σε υπερβολικό βάρος ή βαθιά ριζωμένο αν η προέλευσή του είναι γενετική ή άλλη. Δίνει στο πρόσωπο μια εντύπωση γήρανσης και κόπωσης. Εμφανίζεται γενικά από την ηλικία των τριάντα ετών και επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών. Οι ώμοι μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτό το συνολικό αποτέλεσμα αδυνατίσματος, γι’ αυτό και μπορεί να είναι σημαντικό να χάσετε βάρος στους ώμους.

Maigrir du menton
Χάστε βάρος στο πηγούνι για ένα πιο αρμονικό πρόσωπο

Τι προκαλεί το διπλοσάγονο;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση ενός διπλού πηγουνιού. Ακολουθούν οι κυριότερες αιτίες.

Υπερβολικό βάρος

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία του διπλού πηγουνιού. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνοδευόμενη από σχετικά σημαντική αύξηση βάρους οδηγεί συστηματικά σε αυτό το φαινόμενο. Ευτυχώς, η συσσώρευση λίπους κάτω από το σαγόνι και γύρω από το λαιμό ως αποτέλεσμα του υπερβολικού βάρους μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα και φυσικά.

Κληρονομικότητα

Το διπλό πηγούνι μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν φυσική προδιάθεση να έχουν αποθηκευμένο λίπος σε αυτή την περιοχή. Δεν χρειάζεται να είστε υπέρβαροι για να αναπτύξετε διπλοσάγονο. Στις περιπτώσεις όπου η γενετική είναι η αιτία, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και η χειρουργική επέμβαση παραμένει η κύρια λύση.

Ο παράγοντας ηλικία

Καθώς το σώμα γερνάει, το δέρμα τείνει να γίνεται λιγότερο ελαστικό και να χάνει την ελαστικότητά του. Γίνεται πιο χαλαρό γύρω από το λαιμό και κάτω από τη γραμμή του σαγονιού, αφήνοντας χώρο για τη συσσώρευση λίπους εκεί. Με την ηλικία, ακόμη και ένα σχετικά λεπτό άτομο μπορεί να δει ένα διπλό πηγούνι να εμφανίζεται στο πρόσωπό του.

Ορμονική ανισορροπία

Ένα άτομο που πάσχει από ορμονική ανισορροπία, ιδίως από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, είναι συχνά επιρρεπές σε διπλοσάγονο. Στην πραγματικότητα, αυτό το πρόβλημα υγείας οδηγεί συχνά σε αύξηση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός πουγκιού κάτω από το πηγούνι. Η φλεγμονή των σιελογόνων αδένων βρίσκεται επίσης στη ρίζα του φαινομένου του διπλού πηγουνιού. Ωστόσο, μόλις η φλεγμονή επουλωθεί, εξαφανίζεται και η θήκη.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Ο καθημερινός τρόπος ζωής σας μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματός σας, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση της περιοχής κάτω από το πηγούνι σας. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, η διατροφή σας, η έλλειψη ενυδάτωσης, η κακή ποιότητα ύπνου, ο ήλιος και πολλοί άλλοι παράγοντες της καθημερινότητάς σας επηρεάζουν την εμφάνιση του διπλοσάγονου.

Ανατομία

Τέλος, η ανατομία του προσώπου σας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα στην εμφάνιση του διπλοσάγονου. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιο βαθύ πηγούνι. Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή ανάπτυξη των οστών στην κάτω γνάθο. Ως αποτέλεσμα, οι ιστοί κάτω από το πηγούνι είναι πιο χαλαροί λόγω της έλλειψης προώθησης του πηγουνιού. Αυτό ενθαρρύνει τη συσσώρευση λιπώδους ιστού.

Χειρουργική και ιατρική θεραπεία για το διπλοσάγονο

Για να απαλλαγείτε από το διπλοσάγονο, η χειρουργική επέμβαση είναι μια αρκετά ριζοσπαστική αλλά αποτελεσματική λύση για την επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων. Εάν η αιτία είναι ανατομική, ορμονική ή κληρονομική, η χειρουργική επέμβαση και η ιατρική τεχνολογία είναι ο μόνος τρόπος.

Chirurgie
Χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του διπλοσάγονου

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση περιλαμβάνει την αφαίρεση του περιττού λίπους που αποτελεί το διπλοσάγονο. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό κέντρο υπό τοπική ή γενική αναισθησία. Με τη λιποαναρρόφηση μπορούν να αφαιρεθούν έως και 400 ml λίπους σε μία μόνο επέμβαση. Στη συνέχεια, ο ασθενής πρέπει να φοράει σκούφο συμπίεσης για 7 ημέρες για να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα. Εάν το λίπος αφαιρεθεί αμέσως, το δέρμα ανακτά την ελαστικότητά του μεταξύ 1 και 3 μηνών.

Genioplasty

Η γενειοπλαστική, επίσης γνωστή ως μεντοπλαστική, είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της ανεπαρκούς ανάπτυξης οστού στο πηγούνι. Για να επιτευχθεί αυτό, ο χειρουργός προσθέτει μια πρόθεση σιλικόνης ή ένα μόσχευμα οστικής ράβδου, το οποίο θα φέρει το πηγούνι λίγο πιο μπροστά και θα μειώσει το φαινόμενο του διπλοσάγονου. Η λιποαναρρόφηση συχνά ακολουθεί αυτή την επέμβαση για να αφαιρεθούν όλες οι λιπώδεις εναποθέσεις.

Λίφτινγκ προσώπου

Το λίφτινγκ προσώπου είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της περίσσειας δερματικού ιστού που προκαλείται από την προοδευτική χαλάρωση με την ηλικία. Το λίφτινγκ προσώπου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο λαιμό ή στο πηγούνι, ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης. Το λίφτινγκ προσώπου αποκαθιστά την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας το φαινόμενο του διπλοσάγονου. Η λιποαναρρόφηση συνοδεύει συνήθως αυτή τη διαδικασία για καλύτερα αποτελέσματα.

Κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια ιατρική διαδικασία που αποσκοπεί στην απομόνωση ενός τμήματος λίπους από το διπλοσάγονο με το τσίμπημα ενός εξογκώματος και την κατάψυξή του με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος. Αυτό καταστρέφει τα λιποκύτταρα. Αυτή η τεχνική συνιστάται για άτομα των οποίων το δέρμα έχει ακόμη καλή ελαστικότητα αλλά δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να ανακάμψουν σωστά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από περίπου ενάμιση μήνα και αρκεί μία μόνο συνεδρία.

Υπέρηχοι

Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται όταν το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και προκαλεί το φαινόμενο του διπλοσάγονου. Γνωστή και ως HIFU (High Intensity Focused Ultrasound), η τεχνική αυτή στοχεύει στο κολλαγόνο του δέρματος, το ξανασφίγγει και τονώνει τους μύες. Οι συνεδρίες μπορεί να είναι επώδυνες, καθώς το δέρμα του προσώπου είναι μια ευαίσθητη περιοχή. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζεται τοπικό αναισθητικό. Μετά την ηλικία των 65 ετών, η χαλάρωση του δέρματος είναι τέτοια που η μέθοδος αυτή καθίσταται αναποτελεσματική.

Ραδιοσυχνότητα

Η ραδιοσυχνότητα είναι παρόμοια με την τεχνική των υπερήχων. Συνιστάται όταν το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και διεγείρει το κολλαγόνο για την αποκατάσταση καλύτερης τάσης. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η ραδιοσυχνότητα μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους, όπως η κρυολιπόλυση. Απαιτούνται αρκετές συνεδρίες προτού παρατηρηθούν πειστικά αποτελέσματα.

Απώλεια βάρους για να χάσετε βάρος στο διπλοσάγονο

Το διπλοσάγονο που προκαλείται από το υπερβολικό βάρος και τις κακές συνήθειες του τρόπου ζωής είναι το πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Τις περισσότερες φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα απώλειας βάρους για να χάσετε βάρος στο διπλοσάγονο.

Perdre du poids pour perdre le double menton
Χάστε βάρος για να χάσετε το διπλοσάγονο

Αν θέλετε, λοιπόν, να μειώσετε το διπλοσάγονο όσο το δυνατόν πιο απλά, πρέπει να ξεφύγετε από τον καθιστικό τρόπο ζωής σας, ασκώντας τακτική σωματική δραστηριότητα και επαναφέροντας τη διατροφή σας σε ισορροπία.

Περιορίστε την κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης, τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και βιομηχανικών προϊόντων. Επίσης, μειώστε δραστικά την κατανάλωση αλκοόλ και το αλάτι στο φαγητό σας. Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, ξεκινήστε συχνότερα το πρωινό τζόκινγκ, την ποδηλασία και το περπάτημα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στην εξάλειψη του περιττού λίπους από το σώμα σας θα βοηθήσει στη μείωση του διπλοσάγονου σας.

Ασκήσεις προσώπου για λεπτότερο διπλοσάγονο

Υπάρχει μια άλλη αποτελεσματική εναλλακτική λύση για να χάσετε το διπλοσάγονο σας. Περιλαμβάνει την άσκηση των μυών του λαιμού και του προσώπου σας. Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, η περιοχή γύρω από το κεφάλι σας αποτελείται από πολλούς μύες. Τονώνοντας τους με γυμναστική προσώπου, βοηθάτε να γίνει το δέρμα σας πιο σφριγηλό και να εξαλειφθεί σταδιακά το λίπος που έχει συσσωρευτεί κάτω από το πηγούνι σας.

Αυτοί οι τύποι άσκησης είναι γρήγοροι και εύκολοι στην εκτέλεση. Επιπλέον, δεν είναι κουραστικές, αλλά απαιτούν επιμέλεια και επιμονή. Θα πρέπει να κάνετε γυμναστική προσώπου όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο. Ακολουθούν 6 εύκολες ασκήσεις.

Εκτάσεις πηγουνιού

Σταθείτε ή καθίστε με την πλάτη σας ίσια και τους ώμους σας χαλαρούς. Κλείστε το στόμα σας και, στη συνέχεια, σηκώστε το κεφάλι σας όσο πιο ψηλά γίνεται, φροντίζοντας να το γείρετε προς τα πίσω. Φέρτε το κάτω σαγόνι σας προς τα εμπρός μέχρι να νιώσετε ένταση στον αυχένα σας. Για να μεγιστοποιήσετε την ένταση, φέρτε το κάτω χείλος σας πάνω από το άνω χείλος σας. Κρατήστε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια χαλαρώστε και επαναλάβετε αρκετές φορές.

Μπάλα του τένις

Για αυτή την άσκηση, θα χρειαστείτε μια μπάλα του τένις. Τοποθετήστε την κάτω από το πηγούνι σας και πιέστε δυνατά με το πηγούνι σας. Κρατήστε την πίεση για περίπου 2 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, αφήστε την χωρίς να αφήσετε την μπάλα. Επαναλάβετε την κίνηση περίπου είκοσι διαδοχικές φορές.

Φιλί

Κλείστε το στόμα σας και σηκώστε το κεφάλι σας όσο πιο ψηλά μπορείτε, φροντίζοντας να το γείρετε προς τα πίσω. Πιέστε τα χείλη σας σαν να πρόκειται να φιλήσετε το ταβάνι. Θα πρέπει να νιώσετε μια ένταση στο λαιμό σας, ακριβώς κάτω από το πηγούνι σας. Κρατήστε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα πριν επαναφέρετε το κεφάλι σας στην κανονική του θέση. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές.

Γλωσσοδεσία

Κοιτάξτε ευθεία μπροστά και ανοίξτε το στόμα σας. Στη συνέχεια, τραβήξτε τη γλώσσα σας όσο πιο έξω μπορείτε, προσπαθώντας να αγγίξετε με την άκρη της το κάτω μέρος του πηγουνιού σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε μια ένταση στον αυχένα σας. Κρατήστε τη θέση αυτή για περίπου 10 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, τραβήξτε τη γλώσσα σας πίσω στο στόμα σας πριν ξεκινήσετε ξανά. Επαναλάβετε την κίνηση αρκετές φορές.

Τεντώνοντας τον αυχένα σας

Σταθείτε ή καθίστε με την πλάτη σας ίσια. Σηκώστε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν ψηλότερα, ενώ παράλληλα το γέρνετε προς τα πίσω. Σε αυτή τη θέση, θα πρέπει να νιώσετε κάποια ένταση στον αυχένα σας. Στη συνέχεια, ανοίξτε το στόμα σας και κλείστε το για να σφίξετε περισσότερο τους μύες του αυχένα σας. Επαναλάβετε την κίνηση περίπου δέκα φορές.

Έκταση του πηγουνιού στο πλάι

Καθίστε ή σταθείτε με την πλάτη σας ίσια. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά και τραβήξτε το κάτω σαγόνι σας προς τα εμπρός όσο πιο μακριά γίνεται. Θα πρέπει να αισθανθείτε κάποια ένταση στον αυχένα σας. Κρατήστε αυτή τη θέση για περίπου δέκα δευτερόλεπτα προτού απελευθερώσετε την ένταση στο σαγόνι σας. Επαναλάβετε την κίνηση από την άλλη πλευρά.

Αυτομασάζ για να βελτιώσετε το διπλοσάγονο σας

Τέλος, υπάρχει μια εξίσου απλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για να χάσετε το διπλοσάγονο σας. Ονομάζεται αυτομασάζ. Όπως ίσως έχετε καταλάβει, η τεχνική αυτή περιλαμβάνει μασάζ στο πρόσωπό σας και στους μύες του λαιμού και του πηγουνιού σας για να εξαλείψετε σταδιακά το λίπος που έχει συσσωρευτεί κάτω από το πηγούνι σας.

Automassage pour perdre du menton
Αυτομασάζ για να χάσετε το λίπος στο πηγούνι

Μασάζ με το χέρι

Αυτή η πρώτη μέθοδος αυτομασάζ χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια σας. Για να το κάνετε αυτό, πιάστε το δέρμα κάτω από το πηγούνι σας με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Στη συνέχεια, γλιστρήστε το κάτω από το σαγόνι σας χρησιμοποιώντας μια κίνηση ψηλάφησης-κύλισης.

Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε από το κέντρο του λαιμού σας και προχωρήστε προς τα πάνω μέχρι ακριβώς κάτω από τα αυτιά σας. Αυτή η κίνηση θα διασκορπίσει σταδιακά το λίπος, ενώ θα τονώσει την κυκλοφορία των στάσιμων υγρών στην περιοχή κάτω από το πηγούνι και το λαιμό.

Μασάζ με Gua Sha

Τέλος, η δεύτερη τεχνική αυτομασάζ χρησιμοποιεί ένα εξάρτημα που ονομάζεται Gua Sha. Πρόκειται για ένα εργαλείο, συνήθως κατασκευασμένο από πέτρα (ροζ χαλαζία ή νεφρίτη), το οποίο χρησιμοποιείται για τη λεμφική αποστράγγιση στην περιοχή του προσώπου. Απελευθερώνει τις τοξίνες και τονώνει το δέρμα.

Το Gua Sha είναι σήμερα ένα απαραίτητο αξεσουάρ ομορφιάς στα κοινωνικά δίκτυα και λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αφαίρεση του διπλού πηγουνιού και στην αναδιαμόρφωση του οβάλ του προσώπου. Πριν το χρησιμοποιήσετε, σας συμβουλεύω να ενυδατώσετε το δέρμα σας με το λάδι της επιλογής σας. Χρησιμοποιήστε το κοίλο μέρος του Gua Sha για να κάνετε μασάζ από το πηγούνι σας μέχρι κάτω από τα αυτιά σας. Αυτή η κίνηση θα αναδιαμορφώσει το οβάλ του προσώπου σας. Για να εξαλείψετε το λίπος κάτω από το πηγούνι, χρησιμοποιήστε το επίπεδο, παχύ μέρος του εξαρτήματος και κάντε μασάζ προς τα έξω κάτω από το σαγόνι. Μην πιέζετε πολύ δυνατά και προχωρήστε αργά.