Πόσο καλά είναι τα κατεψυγμένα τηγανητά λαχανικά;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων στη Γαλλία είναι 36 κιλά και κατά μέσο όρο ξοδεύετε πάνω από 220 ευρώ ετησίως για κατεψυγμένα τρόφιμα.

Αλλά πόσο αξίζουν πραγματικά τα κατεψυγμένα τηγανητά λαχανικά;

Μπορείτε να επιλέξετε τα κατεψυγμένα τηγανητά λαχανικά χωρίς προβλήματα;

Τα τηγανητά λαχανικά έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα:

 • Μπορείτε να τρώτε όλα τα είδη λαχανικών όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής.
 • Είναι πρακτικά, επειδή δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να τα ετοιμάσετε.
  Δεν χρειάζεται καθάρισμα, πλύσιμο, τεμαχισμός…
 • Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να πάρετε μόνο τη μερίδα που χρειάζεστε.
 • Και είναι πολύ γρήγορο στην προετοιμασία: το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα τηγάνι και 10-15 λεπτά.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα;

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι καταστροφικό, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην επισήμανση…

 1. Ξεκινήστε κοιτάζοντας την περιεκτικότητα σε λαχανικά.
  Ανάλογα με τη μάρκα, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα ή λιγότερα λαχανικά ανάλογα με το τι προστίθεται στο τηγάνι, όπως κρέμα γάλακτος ή βούτυρο…
 2. Επιπλέον, ορισμένες μάρκες περιέχουν περισσότερα από 7 πρόσθετα τροφίμων όλων των ειδών (συντηρητικά, άμυλα κ.λπ.) στα τηγάνια λαχανικών, κάτι που είναι λίγο αντιφατικό για κάτι που υποτίθεται ότι είναι υγιεινό!
 3. Προσέξτε τα τηγανητά λαχανικά που περιέχουν περισσότερες πατάτες παρά λαχανικά!
  Να θυμάστε ότι οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των αμύλων.
  (Προσοχή, γενικά, στις ονομασίες “fermière” ή “périgourdine”).
 4. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα λαχανικά λευκαίνονται πριν καταψυχθούν, δηλαδή βυθίζονται για λίγα λεπτά σε βραστό νερό, οπότε χάνουν μέρος των βιταμινών τους.
  Από την άλλη πλευρά, είναι πάντα καλύτερο από το να αγοράζετε φρέσκα λαχανικά που βρίσκονται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες…
 5. Τέλος, αυτό που μάλλον δεν γνωρίζετε είναι ότι τα λαχανικά σε αυτές τις παρασκευές έχουν προμαγειρευτεί και, κυρίως, έχουν λαδωθεί για να τους δώσουν την επιθυμητή γεύση τηγανίσματος. Αυτό το μαγείρεμα όχι μόνο αλλοιώνει την ποιότητά τους, αλλά τα κάνει και πιο θερμιδογόνα.
  Ορισμένα έτοιμα λαχανικά περιέχουν μέχρι και το ισοδύναμο 3 κουταλιών της σούπας λάδι για ένα πιάτο των 300 γραμμαρίων!
étalage de légumes pour montrer les poêlée fraiches

Συμβουλή: Προτιμήστε την ονομασία “Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο” στα λαχανικά που τηγανίζονται στο τηγάνι, καθώς είναι καλύτερο για την υγεία σας.

Από την άλλη πλευρά, τα άλλα τηγανητά λαχανικών είναι αποδεκτά και δεν περιέχουν πρόσθετα, παρά μόνο λαχανικά, λάδι και αλάτι.
Προσοχή λοιπόν, υπάρχει λίγο απ’ όλα – διαβάστε τις ετικέτες!

Μπορώ να φτιάξω τα δικά μου τηγανητά λαχανικά;

Ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε υγιεινά, χωρίς πρόσθετα και σύμφωνα με τη δική σας γεύση είναι να φτιάχνετε μόνοι σας τηγανητά λαχανικά. Χρειάζεται μια καλή ώρα για να φτιάξετε 8 με 10 τηγανητά πιάτα για 3 άτομα. Έτσι, μόλις επιστρέψουμε από την αγορά, ετοιμάζουμε, ψιλοκόβουμε, προμαγειρεύουμε και τυλίγουμε τα λαχανικά και είμαστε έτοιμοι για όλη την εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα λαχανικά, αλλά άψητα, για να πάτε ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό θα διατηρηθεί το πολύ για 3 μήνες στην κατάψυξη. Μην προσθέσετε λάδι ή αλάτι, απλά προσθέστε τα όταν τα ετοιμάζετε. Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στα τηγανητά λαχανικά θα κάνει τη διαφορά.

légumes verts étendus sur une table

Και προ-αχνίστε λαχανικά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, αλλά τα αφήνετε τραγανά. Μεταξύ 5 και 10 λεπτών στον ατμό: πράσινα φασολάκια, μπρόκολο, κολοκύθια, πράσα, λάχανο Romanesco, καρότα, μελιτζάνες…. Δεν απαιτείται προμαγείρεμα για: πιπεριές, ντομάτες, σπανάκι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, βασιλικό κ.λπ.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε μεγάλες σακούλες κατάψυξης για να καταψύξετε τα λαχανικά επίπεδα, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Αν έχετε συσκευή σφράγισης με κενό αέρος, είναι ακόμα καλύτερο για τη συντήρηση, διαφορετικά αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα όταν κλείνετε τη σακούλα σας για καλύτερη συντήρηση.

Για να συνοψίσουμε:

 • Τα τηγανητά λαχανικά είναι πρακτικά, γρήγορα, μερίδες και ποικιλία.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά λαχανικά στο τηγάνι
 • Βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες δεν είναι περισσότερες από τα λαχανικά
 • Προσέξτε τα κάθε είδους πρόσθετα.
 • Τα τηγανητά πιάτα μπορούν να είναι σπιτικά