Οι αρετές του θυμαρίσιου μελιού

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το θυμαρίσιο μέλι είναι μια γλυκιά ουσία με ξεχωριστό άρωμα, μοναδική γεύση, όμορφο χρώμα και απαράμιλλη αγνότητα. Προέρχεται από το θυμάρι, ένα αρωματικό φυτό πολύ γνωστό στη μεσογειακή και προβενσαλική χλωρίδα και κουζίνα, αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το φυτό έχει άνθη που προσελκύουν τις μέλισσες. Όπως και το φυτό, έτσι και το μέλι είναι αρωματικό και διαθέτει πλήθος αρετών. Πολύ εκτιμημένο, φημίζεται για την αντισηπτική και θεραπευτική του δράση, η οποία συνδυάζεται με πολλά άλλα οφέλη για τον οργανισμό. Μπορεί να ανακουφίσει πολλές λοιμώξεις και συχνά συνιστάται για την πρόληψη λοιμωδών, αναπνευστικών και πεπτικών παθολογιών.

Τι είναι το θυμάρι;

Το θυμάρι είναι ένα φυτό που ανήκει στη βοτανική οικογένεια Lamiaceae. Αυτός ο χαμηλής ανάπτυξης πολυετής υποθαμνώδης θάμνος (ύψους 10 έως 40 cm) έχει ξυλώδεις, όρθιους ή ανοδικούς βλαστούς που διακλαδίζονται πολύ έντονα και είναι ιδιαίτερα αρωματικός. Τα στελέχη αυτά σχηματίζουν έναν μικρό, σφιχτοδεμένο θάμνο. Το φυτό καλλιεργείται σε κήπους ή αγρούς ως αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό. Τα ωοειδή λογχοειδή φύλλα είναι πολύ μικρά και ιδιαίτερα αρωματικά. Τα ροζ ή σχεδόν λευκά άνθη, μήκους 4 έως 6 mm, εμφανίζονται το καλοκαίρι. Σπάνια απομονωμένα, είναι ομαδοποιημένα σε αιχμές, τοποθετημένα σε δυάδες ή τριάδες στις μασχάλες των ανώτερων φύλλων των βλαστών. Οι ρίζες σχηματίζουν μια πυκνή τούφα.

Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, το θυμάρι έχει εξαιρετικό αρωματικό προφίλ και οσμή. Είναι επίσης πλούσιο σε αιθέριο έλαιο, τα κύρια συστατικά του οποίου είναι οι αρωματικές ενώσεις θυμόλη και καρβακρόλη. Το θυμάρι, το πιο γνωστό είδος του οποίου είναι το κοινό θυμάρι (Thymus vulgaris), είναι ένα μελιτώδες φυτό που παράγει μέλι που εκτιμάται ιδιαίτερα για τη γεύση και το άρωμά του, καθώς και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που ενδιαφέρει επίσης τους μελισσοκόμους.

Fleurs de thymΤα
άνθη του θυμαριού είναι ροζ ή σχεδόν λευκά

Τι είναι το θυμαρίσιο μέλι και πώς παράγεται;

Το θυμαρίσιο μέλι είναι μια φυσική γλυκιά ουσία που παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων του θυμαριού, το οποίο οι μέλισσες συλλέγουν, μετασχηματίζουν και συνδυάζουν με συγκεκριμένες ουσίες που εκκρίνουν.

Το θυμάρι είναι λοιπόν ένα μελιτώδες φυτό που εκκρίνει νέκταρ από το οποίο οι μέλισσες φτιάχνουν το μέλι τους. Το νέκταρ είναι ένα γλυκό υγρό που βρίσκεται στα άνθη του θυμαριού. Συλλέγεται από τις μέλισσες, ιδίως τις εργάτριες, οι οποίες διαθέτουν μια συσκευή στόματος που τους επιτρέπει να εξάγουν αυτό το γλυκό υγρό. Ψάχνουν στα λουλούδια σε αναζήτηση τροφής για την κυψέλη που στεγάζει μια αποικία μελισσών. Όταν οι μέλισσες, φορτωμένες με νέκταρ που αποθηκεύουν στην καλλιέργειά τους (στομάχι μελιού), φτάνουν στην κυψέλη, επιστρέφουν αυτό το γλυκό υγρό στις άλλες μέλισσες με τη μορφή λεπτών σταγονιδίων. Για να το κάνουν αυτό, οι μέλισσες που συλλέγουν τροφή αναμασούν το νέκταρ και σπρώχνουν την άκρη της γλώσσας τους προς το στόμα των μελισσών που θέλουν να ταΐσουν. Αυτή η μέθοδος σίτισης από στόμα σε στόμα ονομάζεται τροφάλλαξη. Μια άλλη ερώτηση είναι: αφού το μέλι είναι γλυκό, σας παχαίνει; Λοιπόν, απαντώ σε αυτό το ερώτημα στο άρθρο μου που είναι αφιερωμένο στο μέλι.

Οι μέλισσες αναμασούν το νέκταρ αρκετές φορές και το αναμιγνύουν με το σάλιο τους. Το σάλιο των μελισσών περιέχει ένζυμα που μετατρέπουν τη σακχαρόζη, το σάκχαρο που περιέχεται στο νέκταρ με την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Το μείγμα που προκύπτει είναι ακόμα πολύ υγρό. Για να γίνει αυτό, οι μέλισσες αερίζουν τα κελιά έτσι ώστε να παραμείνει περίπου 15 έως 20% νερό, μετά από 2 έως 3 ημέρες. Σε αυτό το στάδιο, το μέλι είναι ώριμο και οι μέλισσες κλείνουν την κηρήθρα με μια σφραγίδα κεριού. Στη συνέχεια, το μέλι αποθηκεύεται στα σφραγισμένα κελιά. Μόλις ο μελισσοκόμος ελέγξει ότι οι μέλισσες έχουν αποθηκεύσει αρκετό μέλι, συλλέγει τη γλυκιά ουσία τοποθετώντας μελιτοθήκες.

Για την παραλαβή του θυμαρίσιου μελιού, οι κυψέλες τοποθετούνται κοντά σε αυτό το φυτικό είδος όταν ανθίζει και το μέλι συλλέγεται στο τέλος της ροής του μελιού.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βιολογικού θυμαρίσιου μελιού;

Το πιστοποιημένο βιολογικό θυμαρίσιο μέλι προέρχεται από φυτά βιολογικής καλλιέργειας με ευρωπαϊκή πιστοποίηση AB (Agriculture Biologique). Η πιστοποίηση αυτή σας εγγυάται ένα ποιοτικό βιολογικό θυμαρίσιο μέλι. Για να λάβει αυτή τη βιολογική πιστοποίηση ή τη βιολογική μελισσοκομία, ο μελισσοκόμος πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά προδιαγραφών σχετικά με τη βιολογική μέθοδο παραγωγής και να ελεγχθεί από έναν φορέα πιστοποίησης.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να συμμορφώνεται με μια σειρά από κανόνες, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθοι:

  • Η τοποθεσία του μελισσοκομικού πληθυσμού ή της περιοχής τροφοληψίας: η κυψέλη πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 χλμ. από αστικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους, βιομηχανικές ζώνες, χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αποτεφρωτήρες απορριμμάτων κ.λπ. Ο χάρτης της βιολογικής μελισσοκομίας απαιτεί οι κυψέλες να βρίσκονται σε περιοχές απαλλαγμένες από αποδεδειγμένες πηγές ρύπανσης.
  • Εγκατάσταση κυψελών: οι κυψέλες πρέπει να εγκαθίστανται σε περιοχές με αυθόρμητη χλωρίδα ή να περιβάλλονται από βιολογικές ή άγριες καλλιέργειες σε ακτίνα 3 χλμ.
  • Κατασκευή των κυψελών: οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται με μη επεξεργασμένα υλικά, χωρίς συνθετικά χρώματα ή βερνίκια. Όπως οι κυψέλες, έτσι και τα δοχεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης για τις μέλισσες.
  • Μέθοδοι συγκομιδής: το βιολογικό θυμαρίσιο μέλι πρέπει να συγκομίζεται χωρίς τη χρήση χημικών απωθητικών.
  • Μέθοδοι εκχύλισης μελιού: πρέπει να είναι απολύτως φυσικές. Το βιολογικό θυμαρίσιο μέλι εξάγεται κρύο και χωρίς θέρμανση. Είναι ένα μέλι που εξάγεται σε θερμοκρασία δωματίου και δεν υφίσταται καμία επεξεργασία που θα μπορούσε να αλλοιώσει τη γεύση και τις αρετές αυτής της γλυκιάς ουσίας.

Συνεπώς, το βιολογικό θυμαρίσιο μέλι δεν περιέχει χημικές ουσίες. Είναι καθαρό μέλι, που παράγεται με φυσική διαδικασία εκχύλισης.

Emplacement des ruches
Η τοποθεσία των κυψελών έχει αντίκτυπο στο αν το θυμαρίσιο μέλι είναι βιολογικό ή όχι

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του θυμαρίσιου μελιού;

Το θυμαρίσιο μέλι είναι φυτικής προέλευσης. Προέρχεται από το νέκταρ του λουλουδιού του θυμαριού, το οποίο συλλέγεται και μετασχηματίζεται από τις μέλισσες για την παραγωγή ενός πολύ συγκεκριμένου μελιού. Πρόκειται για ένα μέλι που παράγεται από το νέκταρ ενός μόνο είδους λουλουδιών, συγκεκριμένα του θυμαριού. Χαρακτηρίζεται από:

  • Γεύση: αυτή η έντονη, λεπτή γεύση είναι ένα μείγμα της γλυκύτητας του μελιού και της λεπτής γεύσης του θυμαριού. Αυτή η αδιαμφισβήτητα γλυκιά γεύση διακρίνεται από μια αξιοσημείωτη διάρκεια στο στόμα. Αυτή η αρωματική γεύση είναι καλύτερη όταν το μέλι προέρχεται από βιολογική μελισσοκομία.
  • Χρώμα: το θυμαρίσιο μέλι έχει πορτοκαλί, ελαφρώς κεχριμπαρένιο χρώμα και φωτίζεται καθώς κρυσταλλώνεται.
  • Άρωμα και γεύση: με έντονο, έντονο και μοναδικό αρωματικό άρωμα, το θυμαρίσιο μέλι έχει λεπτή, απαλή, αρωματική και ευχάριστη γεύση.
  • Υφή: η υφή του είναι ρευστή στην αρχή της συγκομιδής ή κατά τη διάρκεια της εκχύλισης, στη συνέχεια κρεμώδης και απαλή καθώς το μέλι στερεοποιείται με φυσικό τρόπο.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού;

Με την περιεκτικότητά του σε νερό, το θυμαρίσιο μέλι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά άλατα. Το θυμαρίσιο μέλι αντλεί τις ιδιότητές του από τα διάφορα συστατικά του.

Αντιοξειδωτικές επιδράσεις

Τα συστατικά του περιλαμβάνουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, πολυφαινολών και φλαβονοειδών. Τα συστατικά αυτά χαρακτηρίζονται από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προάγουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος και συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη διαφόρων παθολογιών και παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκφυλιστικών ασθενειών, των καρδιακών παθήσεων, των διαφόρων μορφών καρκίνου, της κυτταρίτιδας, του καταρράκτη και του άσθματος. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το θυμαρίσιο μέλι προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση και τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Αντισηπτικές ιδιότητες

Η φαινόλη και η θυμόλη που περιέχονται στο θυμαρίσιο μέλι είναι ισχυρά αντισηπτικά που είναι αποτελεσματικά κατά των μολυσματικών ασθενειών. Τα συστατικά αυτά καταστρέφουν τα παθογόνα μικρόβια στο δέρμα και τους βλεννογόνους και επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Το θυμαρίσιο μέλι περιέχει καρβακρόλη, λιναλοόλη, θουγιανόλη, α-τερπινεόλη, γερανιόλη και παρασιμένιο. Αυτά τα μόρια του προσδίδουν επίσης αντισηπτικές ιδιότητες.

Αντιβακτηριακή δράση

Τα αμινοξέα όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη έχουν αντιβακτηριακή δράση. Συμμετέχουν στην αναγέννηση και την επούλωση της επιδερμίδας. Η δράση αυτών των ενώσεων καταστρέφει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους. Το όξινο pH και η χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του θυμαρίσιου μελιού εμποδίζουν επίσης τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Δράση στις μεταβολικές αντιδράσεις

Το θυμαρίσιο μέλι περιέχει βιταμίνες Α, C, D και Κ, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, παρέχει ενέργεια και προστατεύει από τη γήρανση των κυττάρων. Η βιταμίνη D ενισχύει την ανοσολογική μας άμυνα, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αφομοίωση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα οστά. Η βιταμίνη Κ παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Αντιαλλεργικές ιδιότητες

Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού θυμαριού σε κερκετίνη συνδέεται με αντιαλλεργικές ιδιότητες. Η κερκετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τα εαρινά συμπτώματα αλλεργίας εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνης από τα βασεόφιλα και τα μαστοκύτταρα. Σταθεροποιεί τις μεμβράνες των μαστοκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση ισταμίνης, μιας ουσίας που προάγει τον κνησμό, το φτέρνισμα ή το πρήξιμο σε μια αλλεργική περιοχή.

Αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Το μέλι θυμαριού έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων. Η θυμόλη που περιέχεται στο θυμαρίσιο μέλι έχει αντιμυκητιακή δράση, καθιστώντας το ιδανικό για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μύκητες. Η θυμόλη σε συνδυασμό με την καρβακρόλη ενισχύει την αντιμυκητιακή αποτελεσματικότητα του θυμαρίσιου μελιού.

Πεπτικές ιδιότητες

Το θυμαρίσιο μέλι παρέχει πεπτική άνεση και βελτιώνει την πέψη. Προάγει την πέψη και είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις όπου η πέψη είναι δύσκολη. Συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση διαφόρων πεπτικών και εντερικών προβλημάτων. Είναι ένα πεπτικό διεγερτικό και ρυθμίζει τον πεπτικό μεταβολισμό.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το θυμαρίσιο μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτή η αντιφλεγμονώδης δράση συνδέεται με τη δράση φλαβονοειδών όπως η κερκετίνη, η οποία μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο αναστέλλοντας την απελευθέρωση της ισταμίνης και άλλων φλεγμονωδών μεσολαβητών (προσταγλανδίνες και λευκοτριένια). Το μέλι θυμαριού είναι επομένως αποτελεσματικό στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής.

Αναζωογονητικές ιδιότητες

Το θυμαρίσιο μέλι περιέχει βιταμίνες που τονώνουν τον οργανισμό. Αυτές οι τονωτικές ιδιότητες διεγείρουν το σώμα με μια δυναμωτική επίδραση που καταπολεμά την κούραση και διευκολύνει τη σωματική αποκατάσταση.

Καταπραϋντικές ιδιότητες

Το μέλι θυμαριού έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που προάγουν τον ύπνο. Μέσω της δράσης της θυμόλης, καταπραΰνει επίσης το αναπνευστικό σύστημα και διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Le miel de thym apaise les voies respiratoiresΤο
μέλι θυμαριού καταπραΰνει την αναπνευστική οδό

Ποια είναι τα οφέλη του θυμαρίσιου μελιού;

Για το πεπτικό σύστημα

Το μέλι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στην τόνωση του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη διαφόρων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως γαστρίτιδα, έλκος στομάχου, κολικός και κολίτιδα. Είναι αντισπασμωδικό για το πεπτικό σύστημα. Βοηθά την πέψη και ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις στο στομάχι και τα έντερα. Η βλεννογόνος δράση του βοηθά στην εξάλειψη των εντερικών σκουληκιών. Έχει βακτηριοκτόνο δράση στα εντερικά βακτήρια που είναι συχνά η αιτία της διάρροιας και της δυσεντερίας.

Με αυτόν τον τρόπο, το θυμαρίσιο μέλι συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και στην ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές. Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος μειώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια και προωθώντας την ανάπτυξη προβιοτικών ή την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Τα οφέλη του θυμαρίσιου μελιού βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της εντερικής διέλευσης.

Για το αναπνευστικό σύστημα

Τα οφέλη του θυμαρίσιου μελιού είναι σαφή όταν πρόκειται για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό το φυσικό προϊόν βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος, ωφελεί τους πνεύμονες και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος. Οι αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση των πνευμονικών λοιμώξεων, εξαλείφοντας τη βλέννα και καταπραΰνοντας την αναπνευστική οδό. Είναι αποχρεμπτικό που προάγει την έκκριση της βλέννας, απελευθερώνοντας έτσι τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.

Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θυμαρίσιο μέλι για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές ιδιότητές του βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος και του βήχα που προκαλείται από αλλεργίες. Έτσι, χάρη στα οφέλη του θυμαρίσιου μελιού, είναι δυνατή η ανακούφιση από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο.

Για το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας επιτρέπει να καταπολεμάμε τις ασθένειες και τους παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα). Το θυμαρίσιο μέλι είναι μια εξαιρετική πηγή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά των φλεγμονών. Αυτή η πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την ικανότητα της φυσικής άμυνας του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τους ιούς. Τα οφέλη του μελιού συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της αντίστασης με ισχυρές, ενεργές άμυνες. Αυτό προσφέρει στον οργανισμό μας φυσική προστασία.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού

Το θυμαρίσιο μέλι είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται για να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών που πλήττουν τους ασθενείς. Αυτή η εξαιρετική θεραπευτική δύναμη συνδέεται με την παρουσία φαινολών, δηλαδή θυμόλης και καρβακρόλης. Αυτή η αρετή εκτιμάται ιδιαίτερα στον ιατρικό τομέα, όπου το θυμαρίσιο μέλι χρησιμοποιείται από τους χειρουργούς για την επιτάχυνση της επούλωσης βαθιών, σοβαρών ή επιφανειακών πληγών. Πρόκειται για ιατρικό μέλι, το οποίο επεξεργάζεται στο εργαστήριο και εφαρμόζεται με τη μορφή αποστειρωμένης κομπρέσας, λειτουργώντας ως επίδεσμος. Τα οφέλη της εφαρμογής θυμαρίσιου μελιού, απαλλαγμένου από ακαθαρσίες και βακτήρια, βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων των τραυμάτων.

RucheΟι
μέλισσες είναι απαραίτητες για την παραγωγή του μελιού

Το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα ισχυρό απολυμαντικό με αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες που διεγείρουν το μεταβολισμό, επιταχύνοντας την αναδόμηση των κυττάρων και βελτιστοποιώντας την επούλωση. Μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή των ιστών. Επουλώνει τις πληγές γρήγορα και καθαρά, είτε εσωτερικές (στοματικά έλκη, πεπτικά έλκη) είτε εξωτερικές (τραύματα, εγκαύματα, πληγές κατάκλισης). Το μη μολυσμένο θυμαρίσιο μέλι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την επούλωση πολύ συγκεκριμένων πληγών.

Πληγές τύπου έλκους

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού συνδέονται με ευεργετικές επιδράσεις στα φλεβικά έλκη και στα δερματικά έλκη. Το θυμαρίσιο μέλι απολυμαίνει και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Μειώνει τον πόνο και τη διάρκεια των ελκών στο στόμα.

Μολυσμένες πληγές

Η επουλωτική δύναμη του θυμαρίσιου μελιού είναι εμφανής στις μολυσμένες πληγές. Προωθεί την ταχεία, καθαρή επούλωση με σημαντική μείωση των μικροβίων, ιδίως των βακτηρίων. Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού ενδείκνυνται για μολυσμένες πληγές που προκύπτουν από διαβητικές βλάβες ή χειρουργικές τομές.

Το θυμαρίσιο μέλι βοηθά επίσης στην εξάλειψη των δυσάρεστων ή δυσάρεστων οσμών από ορισμένες μολυσμένες πληγές. Το θυμαρίσιο μέλι διεγείρει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Έτσι, με τη βακτηριοκτόνο δράση του, είναι αποτελεσματικό στην παρουσία μολυσμένων πληγών που επηρεάζουν θύματα του HIV/AIDS με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εγκαύματα

Η άμεση εφαρμογή θυμαρίσιου μελιού σε εγκαύματα επιταχύνει την επούλωση και την αναδόμηση του δέρματος, ενώ προάγει την ταχεία επούλωση. Αυτό το μέλι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για επιφανειακά εγκαύματα πρώτου βαθμού, βελτιώνοντας το χρόνο επούλωσης.

Κατακλίσεις

Οι κατακλίσεις ή οι νεκρωτικοί ιστοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με θυμαρίσιο μέλι, το οποίο βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για τη θεραπεία των κατακλίσεων, ενθαρρύνοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και, σταδιακά, την ταχεία επούλωση.

Πού μπορώ να βρω θυμαρίσιο μέλι;

Το θυμαρίσιο μέλι παράγεται σε διάφορες χώρες. Είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, ιδίως στη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη. Βρίσκεται στη Γαλλία και την Ισπανία.

Στο Μαρόκο, αρκετές περιοχές είναι γνωστές για την παραγωγή θυμαρίσιου μελιού, ιδίως η περιοχή Immouzer (κοντά στο Αγκαντίρ, στο νότιο τμήμα της χώρας).

Στην Ιταλία, το θυμαρίσιο μέλι από τα βουνά Iblei (στη νοτιοανατολική Σικελία) είναι πολύ γνωστό. Το είδος του θυμαριού που συναντάται εκεί είναι το άγριο θυμάρι. Μπορείτε επίσης να βρείτε ιταλικό θυμαρίσιο μέλι στα καταστήματα, ιδίως από την Κορσική και τη Σαρδηνία.

Η Ελλάδα έχει αρκετές περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του θυμαρίσιου μελιού από το όρος Υμηττό (στην Αττική, κοντά στην Αθήνα).

Θυμαρίσιο μέλι παράγεται επίσης στη Νέα Ζηλανδία. Το είδος που θα βρείτε εκεί, και η φυτική πηγή αυτού του μελιού, είναι το κοινό θυμάρι (Thymus vulgaris).

Mont Hymette
Μεταξύ των χωρών που παράγουν θυμαρίσιο μέλι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση, με την περιοχή του όρους Υμηττού

Πού μπορώ να αγοράσω θυμαρίσιο μέλι;

Αν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη του θυμαρίσιου μελιού, μπορείτε να το αγοράσετε μέσω διαφόρων δικτύων πώλησης. Καλό είναι να αγοράζετε βιολογικό θυμαρίσιο μέλι, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μπορείτε επίσης να το αγοράσετε από μελισσοκόμους. Όταν αγοράζετε από παραγωγούς, μπορείτε να μάθετε πώς γίνεται η παρασκευή και η εξαγωγή του μελιού. Ορισμένες φορές, οι παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους σε γεωργικές αγορές ή εκθέσεις, ώστε ο κόσμος να μπορεί να αγοράσει θυμαρίσιο μέλι. Υπάρχουν όμως και καταστήματα βιολογικών προϊόντων όπου μπορείτε να αγοράσετε αυτό το φυσικό προϊόν. Μπορείτε επίσης να το βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα καταστήματα τροφίμων πωλούν επίσης θυμαρίσιο μέλι.

Υπάρχουν επίσης δίκτυα διαδικτυακών πωλήσεων. Όσοι επιθυμούν να ψωνίζουν σε λινά μπορούν εύκολα να αγοράσουν θυμαρίσιο μέλι στο διαδίκτυο. Οι μελισσοκόμοι διαθέτουν επίσης ιστότοπους που τους επιτρέπουν να πωλούν την παραγωγή τους και να ενημερώνουν τους πελάτες για τη διαθεσιμότητα του θυμαρίσιου μελιού πριν το αγοράσουν. Μπορείτε να βρείτε μια επιλογή από εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι σε άλλους ιστότοπους που είναι αφιερωμένοι στην πώληση θυμαρίσιου μελιού.