Μαγνήσιο: γιατί είναι απαραίτητο;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το 75% του πληθυσμού στερείται μαγνησίου!
Γιατί λοιπόν είναι απαραίτητο και πού μπορείτε να το βρείτε;

Γιατί είναι απαραίτητο το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να το παρασκευάσει και παίζει ουσιαστικό ρόλο στο σώμα μας, όχι μόνο στο νευρικό σύστημα αλλά και στους μύες, τα οστά και τα δόντια μας, για παράδειγμα.

Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους ρόλους που διαδραματίζει για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη χρησιμότητά του:

  1. Στο νευρικό σύστημα, το μαγνήσιο δρα ως “ηρεμιστικός παράγοντας”. Εάν έχετε έλλειψη μαγνησίου, το νευρικό σας σύστημα μπορεί να υπερδιεγερθεί.
  2. Στους μύες, το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη μυϊκή συστολή και χαλάρωση- μάλιστα, για τους αθλητές, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου θα βελτιώσει την αντοχή και θα μειώσει τις κράμπες, καθώς δρα χαλαρωτικά στους μύες.
  3. Στα οστά και τα δόντια, το μαγνήσιο βοηθά στη μεταφορά του ασβεστίου, ώστε να μπορεί να συνδεθεί με αυτά.

Μπορεί το μαγνήσιο πραγματικά να μειώσει την κόπωση, όπως συχνά ακούμε;

Στην πραγματικότητα, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Συγκεκριμένα, μετά από έντονη σωματική άσκηση ή αν κάνει πολύ ζέστη, οι απαιτήσεις σε μαγνήσιο θα αυξηθούν. Αν δεν προσλαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο εκείνη τη στιγμή, οι μύες σας θα λειτουργούν πιο αργά και θα αισθάνεστε κουρασμένοι με την παραμικρή προσπάθεια. Έτσι, η λήψη αρκετού μαγνησίου μπορεί πράγματι να μειώσει την κόπωση σας.

Αλλά προσέξτε, δεν μπορεί να εξαλειφθεί όλη η κόπωση με τη λήψη μαγνησίου. Μια μη ισορροπημένη διατροφή, η πολλή δουλειά ή η καθιστική ζωή είναι άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την κόπωση. Και η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να είναι το σύμπτωμα μιας ασθένειας. Αν λοιπόν επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Une femme qui dort dans un train.

Πού μπορείτε να βρείτε μαγνήσιο στα τρόφιμα;

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε διάφορες τροφές:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ρύζι ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης κ.ά., επειδή το μαγνήσιο βρίσκεται στο φλοιό που δίνει στα δημητριακά αυτά το ελαφρώς καφέ χρώμα τους,
  • Στα όσπρια, όπως τα ρεβίθια και οι φακές… ,
  • Στα λαχανικά με σκουροπράσινα φύλλα, επειδή το μαγνήσιο περιέχεται στο κέντρο του μορίου της χλωροφύλλης που τους δίνει το χρώμα τους,
  • Αμύγδαλα και καρύδια,
  • Στα φρούτα.

Η σοκολάτα περιέχει επίσης μαγνήσιο, έτσι δεν είναι;

Η σοκολάτα το περιέχει, αλλά ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα! Επιπλέον, ορισμένα μεταλλικά νερά το περιέχουν επίσης – είναι εύκολο να μάθετε ποια είναι, είναι γραμμένο πάνω τους (Hépar, για παράδειγμα).

Στην πραγματικότητα, με το ευρύ φάσμα των τροφίμων που περιέχουν μαγνήσιο, θα πρέπει να είστε σε θέση να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες: θα το βρείτε στα αμύγδαλα, το καστανό ρύζι, τα καρύδια κάσιους, το σπανάκι, τα φασόλια, τις μπανάνες και τη μαύρη σοκολάτα.

chocolat noir pour le magnesium

Τι πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω αν έχω έλλειψη μαγνησίου;

Μια εξέταση αίματος δεν θα σας δώσει ακριβή εικόνα για την παρουσία μαγνησίου στο σώμα σας.

Είναι ουσιαστικά τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας προειδοποιήσουν για μια πιθανή έλλειψη:

  • Το άγχος, το στρες και μερικές φορές ακόμη και η κατάθλιψη,
  • Μυϊκές κράμπες, αϋπνία, διαταραχές ύπνου, οστεοπόρωση, κόπωση.

Επιπλέον, ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη μαγνησίου, όπως οι γυναίκες, λόγω των απωλειών κατά την έμμηνο ρύση.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα ενθαρρύνουν την αποβολή του μαγνησίου στα ούρα ή μειώνουν την εντερική απορρόφησή του: αυτό συμβαίνει με τα διουρητικά, τις οιστροπρογεστερόνες (ορμονική αντισύλληψη ή ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης) ή τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (που λαμβάνονται για τη μείωση της οξύτητας του στομάχου).

Σε κάθε περίπτωση, μην αυτοθεραπεύεστε: αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι πρέπει να σκεφτώ για την αγορά συμπληρωμάτων μαγνησίου στα φαρμακεία;

Θεωρητικά, αν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν είναι απαραίτητα.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε κάποια από τα συμπτώματα που μόλις αναφέραμε ή αν δεν τρώτε τις τροφές που αναφέραμε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής.

Κυκλοφορούν σε μορφή δισκίων, πόσιμου διαλύματος ή αμπούλας, αλλά συνιστώ το διγλυκινικό μαγνήσιο, το οποίο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σας. Μην κάνετε μια αγωγή που διαρκεί πάνω από 2 μήνες κάθε φορά, καθώς ο οργανισμός σας θα το συνηθίσει και θα σταματήσει να το παίρνει.

Φυσικά, ζητήστε πάντα τη συμβουλή του γιατρού σας!