Μάθετε για τα 8 οφέλη του σουρσόπ

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το σουρσόπ είναι ένα φρούτο που αποτελείται κατά 80% από νερό. Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυάριθμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και χαλκό. Αφού είναι τόσο πλούσιο, είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφέρει τη φαρμακοβιομηχανία και, κυρίως, τον οργανισμό σας, ο οποίος θα το βρει μια εξαιρετική πηγή για την καθημερινή του πρόσληψη. Όμως, το σουρσόπ είναι περισσότερο γνωστό για τα πολλά οφέλη του για τον οργανισμό, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του καρκίνου. Σε αυτό το άρθρο, σας δίνω μια σύντομη επισκόπηση όλων όσων έχει να σας προσφέρει αυτό το υπέροχο φρούτο.

Μια γρήγορη υπενθύμιση για το τι είναι το σουρσόπ

Το σουρσόπ είναι ένα εξωτικό φρούτο που καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική. Ωστόσο, μπορεί επίσης να βρεθεί και σε άλλες τροπικές περιοχές. Η Μαδαγασκάρη και η νήσος Ρεϋνιόν αποτελούν καλά παραδείγματα. Ο καρπός προέρχεται από το δέντρο σουρσόπ, το οποίο έχει επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Ανάλογα με την περιοχή, το δέντρο είναι επίσης γνωστό ως Graviola ή Guanabana. Στην παραδοσιακή ιατρική, όλα τα μέρη του δέντρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όχι μόνο ο καρπός. Το ίδιο ισχύει και για τη φυσική ιατρική: ο φλοιός, οι ρίζες, οι καρποί, τα φύλλα και οι σπόροι του σουρσόπ είναι όλα ευεργετικά για την υγεία . Καταναλώνεται γενικά με τη μορφή χυμού σουρσόπ.

Σε αντίθεση με άλλα φρούτα όπως ο ανανάς ή το λεμόνι, το σουρσόπ δεν είναι ένα από τα καλύτερα λιποδιαλυτικά, αλλά έχει άλλες αρετές.

Ο καρπός, αυτός που με ενδιαφέρει εδώ, είναι πράσινος και καλυμμένος με αγκάθια, θυμίζοντας αμυδρά το φραγκόσυκο, με τη διαφορά ότι η σάρκα του είναι λευκή και πολύ πολτώδης. Η σάρκα περιέχει φρουκτόζη καθώς και μέταλλα, βιταμίνες (Β και C), αμινοξέα και αλκαλοειδή. Ωστόσο, οι μαύροι σπόροι δεν τρώγονται.

Ως ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, τα φύλλα του δέντρου μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα με τον ίδιο τρόπο όπως η χημειοθεραπεία, αλλά πιο αποτελεσματικά και χωρίς τις παρενέργειες, όπως η απώλεια μαλλιών ή βάρους. Το φυτό θεραπεύει επίσης τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου, των ωοθηκών, του ήπατος και των πνευμόνων. Επιπλέον, μια απλή αγωγή με χυμό σουρσόπ θα αποτρέψει όλους τους τύπους καρκίνου.

Fruit Corossol
Το σουρσόπι είναι ένα φρούτο με πρωτότυπη εμφάνιση

Σύνθεση του φρούτου

Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το σουρσόπι θεωρείται από μόνο του τρόφιμο από τους ανθρώπους που το καλλιεργούν. Με την υψηλή διατροφική του αξία, η τροφή του σουρσόπ αποτελεί ζωτικό μέρος της διατροφής τους. Ειδικά καθώς μπορεί να ζυγίζει περίπου 4 έως 5 κιλά, γεγονός που το καθιστά σημαντική πηγή ενέργειας. Παρόλο που ο καρπός αποτελείται κυρίως από νερό, εντούτοις είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Εν ολίγοις, είναι πάνω απ’ όλα μια τροφή που καταναλώνεται συχνά με τη μορφή χυμού που εξάγεται από τη λευκή σάρκα του. Ωστόσο, οι μαύροι σπόροι, οι οποίοι φημολογείται ότι είναι δύσπεπτοι, πρέπει να αφαιρούνται.

Οι ιδιότητες του φρούτου

Δεδομένου του πλούτου των συστατικών του, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι το σουρσόπ έχει πολλές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Και έτσι είναι: είναι ισχυρό διουρητικό, εξαιρετικό υποτασικό και τρομερός ρυθμιστής των λειτουργιών του οργανισμού. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του ήπατος και τη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς. Το σουρσόπ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου, της κατάθλιψης και του στρες, ενώ οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες το καθιστούν αποτελεσματική άμυνα κατά των βακτηριακών, μυκητιασικών και παρασιτικών επιθέσεων. Στο μέτωπο της πέψης, διευκολύνει τη διέλευση και είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντισπασμωδικό.

Κίνδυνοι και τοξικότητα της graviola

Η παρουσία ακετογενινών και ορισμένων αλκαλοειδών, ύποπτων για νευροτοξικότητα, σημαίνει ότι η χρήση της πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά. Ειδικότερα, εάν χρησιμοποιείται επανειλημμένα ή τακτικά και εσωτερικά. Ομοίως, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες συνιστάται να απέχουν από τη χρήση του graviola. Αυτό βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης.

Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, η γραβιέρα κάνει καλό στον οργανισμό. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να σας εκθέσει στη νόσο του Πάρκινσον. Έχει αποδειχθεί ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο συχνή σε άτομα που τρώνε συστηματικά σουρσόπ (επειδή είναι μέρος των διατροφικών τους συνηθειών). Ωστόσο, οι άνθρωποι που το καλλιεργούν και το τρώνε δεν υπόκεινται απαραίτητα σε άλλους, πιο σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου. Στη Γαλλία, πάντως, η τιμή της γκραβιόλας είναι υψηλή, οπότε είναι απίθανο να αγοράσετε πάρα πολύ. Η σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης σουρσόπ και της νόσου του Πάρκινσον έχει διαπιστωθεί.

Τα οφέλη του σουρσόπ

#1 Ο χυμός σουρσόπ στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα οφέλη του χυμού σουρσόπ για τους καρκινοπαθείς έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Δεν είναι λιγότερα από 20 ερευνητικά εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία συντονίζονται από φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές. Όλες αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σουρσόπ έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, τα εκχυλίσματα που εξάγονται από το σουρσόπ, με τη μορφή χυμού σουρσόπ ή άλλων προϊόντων, επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφουν. Ο χυμός αυτός μπορεί να αγοραστεί από τα φαρμακεία ή από το διαδίκτυο.

Αυτά τα εκχυλίσματα σουρσόπ επιτίθενται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, γλιτώνοντας τα υγιή. Έτσι, υπάρχει ένα φυσικό αποτέλεσμα στόχευσης. Μετά από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από διάφορα εργαστήρια, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η γκραβιόλα καταπολεμά αποτελεσματικά δώδεκα διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων :

  • παχύ έντερο
  • μαστού
  • προστάτη
  • πνεύμονα
  • πάγκρεας

Σε σύγκριση με τις τρέχουσες μεθόδους θεραπείας, δεν υπάρχει σύγκριση. Στην πραγματικότητα, τα εκχυλίσματα σουρσόπ είναι 10.000 φορές πιο αποτελεσματικά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία. Η διαφορά αυτή υπολογίζεται με βάση την παρατηρούμενη επιβράδυνση και αποδόμηση των καρκινικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Corossol dans son arbre
Είναι δυνατή η παρασκευή χυμού σουρσόπ, τα οφέλη του οποίου μπορούν να ποικίλουν

#2 Graviola κατά του διαβήτη

Όπως ανέφερα παραπάνω, το σουρσόπ βοηθά στη διατήρηση και ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης σε σταθερό επίπεδο. Αυτό αποτρέπει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Εδώ παίζει ρόλο η ακετογενίνη.

Το όφελος αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Traditional Medicine and Food Supplements. Στη μελέτη συμμετείχαν δύο σειρές αρουραίων που έπασχαν από διαβήτη, η μία ομάδα των οποίων τρέφονταν μόνο με εκχυλίσματα σουρσόπ για δύο εβδομάδες. Στις άλλες χορηγήθηκε διαφορετικού τύπου θεραπεία. Στο τέλος των παρατηρήσεων, η πρώτη ομάδα που τρέφονταν με σουρσόπ είχε επιτύχει σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Με ανθρώπινους όρους, αυτό τείνει να αποδείξει ότι η κατανάλωση graviola μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς. Μπορείτε επίσης να το καταναλώσετε με τη μορφή εγχύματος από ρίζες και φύλλα σουρσόπ σε περίπτωση διαβήτη ή σπασμών.

#3 Σούρσοπ για πεπτικά προβλήματα

Το σουρσόπ λειτουργεί ως επίδεσμος για το στομάχι όταν προστεθεί σε λίγο μέλι. Αυτό το μείγμα έχει άμεση επίδραση στους πόνους του στομάχου. Φάτε το τρεις φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα. Θα νιώσετε επίσης πολύ καλύτερα αν τρώτε φύλλα ή εκχύλισμα σουρσόπ όταν υποφέρετε από διάρροια ή φούσκωμα.

Μέσω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το σουρσόπ καταπολεμά αποτελεσματικά τα εντερικά παράσιτα. Αυτά τα παράσιτα είναι που προκαλούν φούσκωμα και διάρροια. Επιπλέον, το νερό και οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτό το φρούτο προάγουν την εντερική διέλευση.

#4 Σούρσοπ κατά του έρπητα

Σε μια άλλη σημείωση, το σουρσόπ θα σας βοηθήσει αν πάσχετε από έρπητα. Τα εκχυλίσματα φύλλων σουρσόπ έχουν πολυάριθμες αντιιικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Καταναλώνοντάς τα, μπορείτε να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τα παράσιτα και ορισμένους ιούς που επιτίθενται στον οργανισμό σας.

Τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έρπητα και πολλών άλλων ιών. Αν τρώτε τακτικά σουρσόπ, μπορείτε να προστατεύσετε το σώμα σας από ιικές και βακτηριακές επιθέσεις.

Είναι επίσης ιδανικό για την καταπολέμηση του εκζέματος και άλλων μορφών ερυθρότητας του δέρματος. Αυτή είναι μια άλλη εφαρμογή για τα φύλλα σουρσόπ. Το καλύτερο πράγμα σχετικά με τη χρήση αυτών των φύλλων είναι ότι δεν έχουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που έχουν τα περισσότερα τοπικά στεροειδή, βοηθώντας το δέρμα να βελτιωθεί. Για να καταπολεμήσετε το έκζεμα, απλά φτιάξτε ένα κατάπλασμα από φύλλα σουρσόπ και εφαρμόστε το στις περιοχές του σώματος που έχουν προσβληθεί από έκζεμα.

#5 Φύλλα σουρσόπ για ρευματισμούς

Οι ρευματισμοί πλήττουν τους πάντες, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και σε όλες τις ηλικίες. Είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία. Ένα παράδειγμα είναι οι ρευματισμοί που σχετίζονται με την υγρασία. Δεν είναι ασυνήθιστο να συναντάμε ηλικιωμένους πολίτες στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη που υποφέρουν από αυτού του είδους το πρόβλημα και οι οποίοι δεν έχουν καμία λύση. Από αυτή την έλλειψη λύσεων πάσχει και η παραδοσιακή ιατρική. Η καλύτερη λύση είναι η μετακίνηση σε θερμότερα κλίματα, όπως η λεκάνη της Μεσογείου. Μόλις φτάσετε εκεί, οι ρευματισμοί εξαφανίζονται ως δια μαγείας χάρη στον ξηρό και ζεστό καιρό. Η άλλη πιθανή λύση είναι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ΣΑΦ ).

Ωστόσο, ένας εξαιρετικός τρόπος αντιμετώπισης των ρευματισμών είναι με τη βοήθεια του χυμού σουρσόπ, ενός φυσικού φαρμάκου με εκπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βράσετε μερικά φύλλα σουρσόπ και να τα εφαρμόσετε ως κατάπλασμα, και ο πόνος θα υποχωρήσει. Τα φύλλα μπορούν να αγοραστούν απευθείας από εξειδικευμένα καταστήματα ή από το διαδίκτυο.

Στο ίδιο πνεύμα, υπάρχει και αυτό που είναι γνωστό ως ουρική αρθρίτιδα. Πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, ιδίως στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών. Η κατανάλωση βοτανικού τσαγιού που παρασκευάζεται με το βράσιμο φύλλων σουρσόπ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το αίμα, την κύρια αιτία της πάθησης.

Feuilles de corossolΤα
φύλλα σουρσόπ μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους ρευματισμούς

#6 Καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Τα ούρα, η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας, παίρνουν το δικό τους δρόμο. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτή η διαδρομή να φλεγμαίνει ή να μολύνεται. Πάρτε για παράδειγμα την κυστίτιδα. Επομένως, είναι σημαντικό να φροντίζετε ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα, και το σουρσόπ συμβάλλει σημαντικά. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τσαγιού από φύλλα σουρσόπ υποτίθεται ότι έχει ισχυρά αποτελέσματα κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Και έτσι μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης, είτε με τη μορφή βακτηριακής λοίμωξης της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων ή των νεφρών! Εάν είστε επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να λαμβάνετε τακτικά αυτό το τσάι από βότανα ως προληπτικό μέτρο. Θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το σώμα σας με φυσικό τρόπο.

#7 Σούρσοπ για εγκαύματα

Σε περίπτωση εγκαύματος, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα κατάπλασμα από φύλλα σουρσόπ στην πληγείσα περιοχή του δέρματος. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, ο πόνος θα εξαφανιστεί. Επιπλέον, το δέρμα σας θα αποκατασταθεί σταδιακά. Πρόκειται για την ίδια αρχή δράσης όπως και για τους ρευματισμούς, αλλά με επιδερμικό αποτέλεσμα. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων.

#8 Ενισχυτικό ανοσίας

Ακόμα κι αν δεν λύνει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σουρσόπ ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα γενικά χάρη στα πολλά στοιχεία που περιέχει… Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κ.λπ. Έτσι, η λήψη τσαγιού ή εκχυλισμάτων σουρσόπ θα σας βοηθήσει να προστατέψετε το σώμα σας πιο αποτελεσματικά από τα εισβάλλοντα μικρόβια. Αυτό θα βάλει τέλος στις αδυναμίες του ανοσοποιητικού σας συστήματος, και συνεπώς στα κρυολογήματα, τις γρίπες και τους άλλους βήχες!


Μάθετε περισσότερα παρακολουθώντας το βίντεο μου για το σουρσόπ στο Youtube :

Λοιπόν, θα πρέπει να αγοράσετε σουρσόπ;

Το σουρσόπ είναι ένα φρούτο που αξίζει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, δεδομένων όλων των ιδιοτήτων του και των πλεονεκτημάτων του κατά των σοβαρών ασθενειών. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές: χυμός σουρσόπ, εκχυλίσματα, αφεψήματα ή κατάπλασμα από τα φύλλα του. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο, καθώς μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον.