Είχα covid19: ποιες είναι οι διατροφικές συμβουλές;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η μόλυνση από το covid-19 είναι γενικά ένα πραγματικό ψυχολογικό σοκ. Ειδικά όταν η μόλυνση σημαίνει ότι δεν είσαι σε καλή κατάσταση!

  • Αθλούμαστε λιγότερο, με το κλείσιμο των ομαδικών και εσωτερικών αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Έχουμε πέσει σε μια ενίοτε μη ισορροπημένη διατροφική ρουτίνα, με λιγότερο ποικίλη διατροφή.
  • Έχουμε την τάση να ενδίδουμε σε διατροφικές υπερβολές, όπως γλυκά, λιπαρά τρόφιμα και αλκοόλ.

Το παράδοξο αυτής της λοίμωξης, του pied-de-nez του ιού, είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για να περιοριστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού μας προκαλούν να πάρουμε επιπλέον κιλά, και αν μολυνθούμε, κινδυνεύουμε με μια πιο σοβαρή μορφή λοίμωξης, όπως περιγράφεται εδώ: https://www.chu-lyon.fr/fr/une-etude-francaise-confirme-limportance-de-lobesite-dans-les-formes-graves-dinfections-covid-19

Στη συνέχεια, όταν είμαστε ήδη εξασθενημένοι, μας λένε:

“Το τεστ σας είναι θετικό”.

Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις για να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία;

Κατά τη διάρκεια της φάσης της μόλυνσης,

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: το νερό είναι το βασικό ποτό του οργανισμού!
  • Να τρώτε μια ισορροπημένη, ποικίλη και διαφοροποιημένη διατροφή που παρέχει τα θρεπτικά συστατικά, τα μικροθρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να κάνει τη δουλειά του.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής πρέπει να καταναλώνονται κατά προτίμηση ωμά, καθώς η βιταμίνη C καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα. Η βιταμίνη C είναι μία από τις πιο σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Καταναλώστε μια ισορροπημένη πρόσληψη λίπους, μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (λιπαρά κρέατα, βούτυρο, φοινικέλαιο), καταναλώνοντας κραμβέλαιο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια μία φορά την εβδομάδα. Αυτά είναι σημαντικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Ενισχύστε την εντερική σας χλωρίδα! Τα βακτήρια αυτά παίζουν ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προϊόντα ζύμωσης, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το kombucha, είναι ιδανικά για αυτό.
Restez hydraté

Μετά από αυτή τη φάση ακολουθεί το στάδιο της σωματικής ανάρρωσης, γνωστό ως ανάρρωση.

Εάν δεν υπάρχουν επακόλουθα, θα πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή που είναι φυσικά πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Από την άλλη πλευρά, αν είστε ανοσμικός, δηλαδή αν έχετε χάσει την αίσθηση της όσφρησης, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα!

Με την απώλεια της αίσθησης της όσφρησης επέρχεται και η απώλεια μέρους της γεύσης που συνδέεται με την όσφρηση: της γεύσης, δηλαδή του μέρους των οσφρητικών μορίων που απελευθερώνονται κατά τη μάσηση και προσλαμβάνονται από τον ρινικό βλεννογόνο: της ρετρονασικής όσφρησης. Αυτή η απώλεια της γευστικής απόλαυσης είναι πολύ τραυματική από ψυχολογική άποψη.

Το μόνο που μας μένει είναι οι βασικές αισθήσεις της γεύσης, δηλαδή η γλυκιά, η αλμυρή, η όξινη, η πικρή και η γεύση umami. Χάθηκε η απόλαυση της δοκιμής φρέσκων φρούτων ή ενός μεθυστικού μπαχαρικού- χάθηκε η απόλαυση της ανάλυσης της φινέτσας ενός καλού μπουκαλιού κρασιού!

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Λοιπόν, για να αντισταθμίσουμε αυτή την απώλεια και να επανορθώσουμε αυτή την αδικία, θα έχουμε όλοι την ίδια προσαρμοστική αντίδραση: θα τρώμε περισσότερο λίπος και περισσότερη ζάχαρη.

Ένα διπλό παράδοξο!

Αυτός ο ιός θα μας κάνει να πάρουμε επιπλέον κιλά, παρόλο που τα είχαμε ήδη από τότε που έκλεισαν τα γυμναστήρια, και ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών είναι μεγαλύτερος όταν είσαι υπέρβαρος… Αυτός ο ιός είναι διαβολικός.

Αλλά αυτό δεν μας γνωρίζει! Θα αντιδράσουμε όλοι μαζί και θα κρατήσουμε το κεφάλι μας ψηλά και τον έλεγχο της διατροφής μας.

  • κάνοντας οσφρητική εκπαίδευση, δηλαδή επανεκπαιδεύοντας την αίσθηση της όσφρησης. Διότι είναι δυνατόν να ανακάμψουμε, είναι απλώς θέμα εκπαίδευσης και αυτοϋπνίξεως! Ο ιός έχει αποδιοργανώσει το ηλεκτρικό κύκλωμα της λοίμωξης, αλλά ευτυχώς ο εγκέφαλος και τα νεύρα μας έχουν μεγάλη ικανότητα ανάκαμψης. Για να ανακάμψετε, πρέπει είτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αποκατάστασης, είτε να παραγγείλετε ένα σετ οσφρητικής αποκατάστασης, όπως αυτό που υπάρχει σε αυτόν τον ιστότοπο: https://perte-odorat.com/.

Δύο στους τρεις ανθρώπους καταφέρνουν να αναρρώσουν με την οσφρητική εκπαίδευση, η οποία είναι μια αποτελεσματική τεχνική, όπως έχει αποδείξει η επιστήμη.

  • με τη μέγιστη δυνατή χρήση αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σχοινόπρασο, η κανέλα, το κύμινο, ο κουρκουμάς, το τσίλι, η πάπρικα, το πιπέρι και κυρίως ο κουρκουμάς: ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και διεγείρει τόσο τη γεύση όσο και την όσφρηση.

Παράλληλα, περιορίστε τη χρήση ζαχαρούχων, λιπαρών και αλμυρών τροφών. Στην πραγματικότητα, για να ενισχύσουμε τη γεύση, τείνουμε να προσθέτουμε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, τα οποία μπορούν να ενθαρρύνουν καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις.