Έλεγχος της διατροφής σας

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Έχετε κουραστεί να είστε θεατής της διατροφής σας; Περιμένετε μια δίαιτα που θα σας πει τι να φάτε, πόσο και πότε;

Νιώθετε παγιδευμένοι από τις διατροφικές σας συνήθειες; Δεν ξέρετε πια πώς να εμπιστευτείτε ξανά τον εαυτό σας χωρίς τον φόβο ότι θα καταρρεύσετε και θα τα καταστρέψετε όλα;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσω κάποιες συμβουλές, κάποια μικρά πράγματα που πρέπει να βάζετε σε εφαρμογή σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορέσετε επιτέλους να ξαναβγείτε στη σκηνή και να γίνετε ο πρωταγωνιστής στη σχέση σας με το φαγητό σας.

Ελευθερία, αυτοπεποίθηση, καλοσύνη προς τον εαυτό σας και μικρά βήματα που θα κάνουν τη διαφορά.

Αυλαία επάνω. Είναι η σειρά σας!

Παίρνω τον έλεγχο του φαγητού μου – Πράξη 1

Όταν αποφασίζετε να πάρετε τον έλεγχο της σχέσης σας με το φαγητό, πρέπει να κάνετε μια σειρά από εσωτερικά ταξίδια για να αμφισβητείτε συνεχώς τον εαυτό σας, να κατανοείτε καλύτερα τον εαυτό σας και, τελικά, να ενεργείτε αναλόγως.

person holding burger bun with vegetables and meat

Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας τι αισθάνεστε στις διάφορες σφαίρες του σώματός σας όταν επιλέγετε το πιάτο που πρόκειται να φάτε, για παράδειγμα.

Τι σας λέει το μυαλό σας όταν μαγειρεύετε και τρώτε ένα “διαιτητικό” πιάτο;

 • Το μυαλό σας;
 • Το σώμα σας;
 • Η καρδιά σας;

Κάντε στον εαυτό σας τις ίδιες ερωτήσεις όταν προσπαθείτε να στερηθείτε το φαγητό ή τα φαγητά που επιθυμείτε. Τι σας λέει;

 • Το μυαλό σας;
 • Το σώμα σας;
 • Η καρδιά σας;

Παρατηρήστε αν κάποια από τις σφαίρες σας παραμερίζεται, ξεχνιέται; Έχετε παρατηρήσει ότι δεν είναι όλες σε αρμονία; Αυτό θα δημιουργήσει μια ανισορροπία μέσα σας.

Σας προσκαλώ να ευθυγραμμίσετε αυτές τις τρεις σφαίρες (νου, σώμα και καρδιά), ώστε όταν τρώτε να βρίσκονται σε τέλεια αρμονία.

Θα είστε απόλυτα μπροστά στο πιάτο σας και θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό.

Ο στόχος αυτής της αρχικής εργασίας είναι να σας καθοδηγήσει προς την Ευγένεια και τη Συμπόνια προς τον εαυτό σας. Σταματήστε να πολεμάτε τον εαυτό σας και μάθετε αντί αυτού να ακούτε τον εαυτό σας, να τον καταλαβαίνετε και να τον σέβεστε.

Αναλαμβάνω την ευθύνη της διατροφής μου – πράξη 2

Τι θα γινόταν αν αποφασίζατε να εμπιστευτείτε τις διατροφικές σας αισθήσεις;

Τι είναι οι διατροφικές αισθήσεις; Είναι οι αισθήσεις που υποδεικνύονται από το στομάχι σας και τον εγκέφαλό σας, οι οποίες σας ενημερώνουν για την ανάγκη του σώματός σας να φάει και πότε να σταματήσει. Τα δύο συνδέονται και λειτουργούν παράλληλα, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ακούτε προσεκτικά, αλλιώς δεν θα αντιλαμβάνεστε τα σήματα που στέλνονται.

carottes et poivrons verts coupés en tranches sur une planche à découper en bois brun
 • Ηεπιβράδυνση της ταχύ τητας είναι το πρώτο κλειδί. Σταματήστε αυτό που κάνετε, αφήστε κάτω το τηλέφωνό σας, αφιερώστε χρόνο για να μην κάνετε τίποτα για λίγα δευτερόλεπτα.
 • Αυτό θα σας επιτρέψει να παρατηρήσετε την πείνα σας. Τι αισθάνεστε στο στομάχι σας; Σας τραβάει; Είναι γεμάτο; Είναι κενό; Είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο;
  Το αίσθημα της πείνας δεν είναι απαραίτητα ευχάριστο συναίσθημα, αλλά είναι απαραίτητο γιατί δείχνει ότι ο οργανισμός χρειάζεται να φάει. Είναι η μόνη πραγματική ένδειξη ότι το στομάχι σας χρειάζεται ενέργεια. Κάθε φορά που τρώτε χωρίς να πεινάτε, δίνετε στο σώμα σας περιττές θερμίδες (και παίρνετε βάρος). Μπορείτε κάλλιστα να ακούσετε τον εαυτό σας!
 • Ηγευσιγνωσία και το αργό φαγητό είναι τα δεύτερα βασικά κλειδιά. Γιατί θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τις ποσότητες σας, να τρώτε λιγότερο και να σέβεστε τις ανάγκες του σώματός σας (και εδώ πάλι, χωρίς οθόνη είναι πολύ πιο εύκολο!).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τον κορεσμό, ο οποίος θα σας πει πότε μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε και να σεβαστείτε τις ανάγκες του σώματός σας, χωρίς να τρώτε ή να το παρακάνετε.

Προσοχή, το αίσθημα του γεμάτου, ξεχειλισμένου στομάχου δεν είναι κορεσμός. Έχετε ήδη περάσει αυτό το σημείο. Ο κορεσμός είναι όταν δεν πεινάτε πια (γι’ αυτό καλό είναι να περιμένετε να πεινάσετε πριν φάτε) και δεν έχετε πια όρεξη να φάτε.

Με το σετ κλειδιών στο χέρι, μπορείτε να πάτε για λίγα δευτερόλεπτα στα παρασκήνια και να περιμένετε την τελευταία πράξη αυτού του έργου με τίτλο “Παίρνω τον έλεγχο της δίαιτάς μου”.

Παίρνω στα χέρια μου τη δίαιτά μου – Πράξη 3

Σας προσκαλώ να χρησιμοποιήσετε την αυτοΰπνωση ως εργαλείο για να κάνετε ένα εσωτερικό ταξίδι.

Η απλή πράξη του να αφιερώσετε χρόνο για να κλείσετε τα μάτια σας, σας επιτρέπει να εστιάσετε ξανά στον εαυτό σας.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Πείραμα 1: Πριν ξεκινήσετε ένα γεύμα, σας καλώ να κλείσετε τα μάτια σας και να πάρετε 3 βαθιές εισπνοές μέσα και έξω, επικεντρώνοντας τη προσοχή σας στη ροή του αέρα μέσα στο σώμα σας.
Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθάνεται το στομάχι σας φανταζόμενος το (μπορείτε να το οραματιστείτε). Πεινάει; Έχει όρεξη να φάει; Πόσο χώρο έχει για να έρθει το γεύμα;
Παρατηρήστε τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας και, στη συνέχεια, ανοίξτε ξανά τα μάτια σας όταν είστε έτοιμοι.
Στη συνέχεια μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε.

gros plan Photo d'une femme portant un haut noir

Πείραμα 2: Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε 3 βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κατεβαίνει μια σκάλα με 10 σκαλοπάτια (θα μετράτε αντίστροφα από το 10 στο 1), στη συνέχεια, μόλις φτάσετε στον εσωτερικό σας εαυτό, σας καλώ να φανταστείτε το στομάχι σας συνδεδεμένο με ένα καλώδιο που βρίσκεται στο έδαφος. Πλησιάστε αυτό το καλώδιο και επανασυνδέστε το με την πρίζα του σώματός σας. Μόλις το κάνετε αυτό, φανταστείτε ότι το στομάχι σας ανάβει, ότι είναι συνδεδεμένο με το σώμα σας και ότι το ρεύμα ρέει ξανά.

Μπορείτε να επιστρέψετε στη σκάλα σας και να την ανεβείτε ξανά (μετρώντας από το 1 έως το 10) και να ανοίξετε τα μάτια σας μόλις είστε έτοιμοι.

Αυτά τα λίγα λεπτά αυτοΰπνωσης θα σας επιτρέψουν να επανασυνδεθείτε με το παρόν, με τον εαυτό σας, με τις αισθήσεις και τις ανάγκες σας. Αυτά είναι απαραίτητα αν θέλετε να πάρετε ξανά τον έλεγχο της διατροφής σας.

Μπορείτε τώρα να χαρείτε το χειροκρότημα που δίνετε στον εαυτό σας, γιατί εσείς είστε αυτός που άλλαξε, αυτός που έδωσε τα πάντα για να βρεθεί στο επίκεντρο.

Στο προσκήνιο, θα θαμπώνετε τους γύρω σας, γι’ αυτό μη μένετε άλλο στη σκιά. Είναι στο χέρι σου!