Τι ονομάζω υγιεινό τρόπο ζωής από την Clélia D’angelo

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ο “υγιεινός τρόπος ζωής”, όπως είναι γνωστός στα κοινωνικά δίκτυα, δεν είναι απλώς ένα hashtag. Είναι ένα σύνολο ενεργειών και συμπεριφορών που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν το σώμα, το μυαλό και τον οργανισμό σας σε καλή υγεία. Αυτό εξακολουθεί να είναι λίγο ασαφές.

Ως εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος, ας ανακαλύψουμε μαζί τι θεωρώ ότι είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

Ξεκινώ από το να τρώω με επιθυμία και ευχαρίστηση

Είναι απαραίτητο να θέλετε να τρώτε το φαγητό σας. Χωρίς επιθυμία, είναι πολύ δύσκολο να απολαύσεις το φαγητό.

Οπότε ναι, το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωση, αλλά μπορούμε να νοστιμίσουμε λίγο τα πιάτα μας, να τα γλυκάνουμε, να τα καρυκεύσουμε ή να τα πασπαλίσουμε για να τα κάνουμε απολαυστικά για τους γευστικούς μας κάλυκες (απλά το ζητάνε)!

Ηεπιθυμία για φαγητό = η πιο γνωστή είναι αυτή της εγκύου γυναίκας. Ποιος δεν έχει ακούσει ή δεν έχει βιώσει την επιθυμία για φαγητό, μια επιτακτική επιθυμία! Όταν ήμουν έγκυος, μπορώ να σας πω ότι λαχταρούσα κόκκινο κρέας, ντοματίνια, φράουλες ή ζυμαρικά. Λοιπόν, αυτές οι επιθυμίες είναι απλώς ένα φυσιολογικό φαινόμενο που πρέπει να ανακαλύψετε εκ νέου, γιατί όχι, δεν χρειάζεται να είστε έγκυος για να αντιληφθείτε τις ανάγκες του σώματός σας και πολύ περισσότερο για να μπορέσετε να τις ακούσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε και το σώμα σας θα σας στείλει το μήνυμα.

Ηαπόλαυση του φαγητού = όταν μπορείτε να ακούσετε την επιθυμία που έχετε για ένα τρόφιμο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να βιώσετε έντονη γευστική απόλαυση.

Η απόλαυση του φαγητού συνδέεται επίσης στενά με το γεγονός ότι αισθάνεστε πεινασμένοι όταν βάζετε το φαγητό στο στόμα σας! Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι δεν είναι τόσο καλό να τρώτε όταν δεν πεινάτε;

Γι’ αυτό σας καλώ να περιμένετε μέχρι να πεινάσετε και μετά να επικεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά θα θέλατε να φάτε, ώστε να μπορέσετε τελικά να απολαύσετε αυτό το φαγητό, αργά, χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο.

Αφιερώνω χρόνο στο μαγείρεμα για να φροντίσω τον εαυτό μου

Όταν οι ασθενείς μου μου λένε “δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω”, απαντώ πάντα: “Είναι θέμα προτεραιότητας. Η προτεραιότητά σας είναι η υγεία σας ή… η παρακολούθηση τηλεόρασης; να κάνετε scroll στο τηλέφωνό σας…”.

Το μαγείρεμα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, πρέπει να είναι φυσιολογικό για εσάς και όχι προσπάθεια!

Το μόνο που χρειάζεστε είναι 15-20 λεπτά ανά γεύμα για να ετοιμάσετε ένα ωραίο μικρό πιάτο με τις γεύσεις που σας αρέσουν.

Αρχικά, σας συνιστώ να σέβεστε την εποχικότητα των λαχανικών, ώστε να μην μαγειρεύετε ποτέ τα ίδια πιάτα, καθώς τα λαχανικά αλλάζουν συνεχώς. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτά, χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο (είναι ένα μαγικό εργαλείο!).

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να τα ψήσετε, να τα τηγανίσετε ή να τα μαγειρέψετε στον ατμό, ότι μπορείτε να τα φάτε ωμά, μαγειρεμένα, σοταρισμένα, μαριναρισμένα, τηγανητά ή ψητά στη σχάρα και ότι μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και βότανα για να αλλάξετε τη γεύση ενός πιάτου!

Πάρτε γιαπαράδειγμα την κις με πράσο: θα μπορούσατε να την ετοιμάσετε με κάρυ τη μία φορά και την επόμενη με βότανα της Προβηγκίας! Δεν θα έχει καθόλου την ίδια γεύση… Σας αφήνω να το δοκιμάσετε.

hygiène

Να είστε σωματικά δραστήριοι

Προς όλους εκείνους που διστάζουν να αθληθούν, με συγχωρείτε, αλλά η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Έχετε υπόψη σας, δεν σας λέω να προπονηθείτε για να τρέξετε μαραθώνιο, όχι, αλλά να βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, που μπορείτε να κάνετε χωρίς να αισθάνεστε ότι καταβάλλετε προσπάθεια, αν αυτό είναι που σας κρατάει πίσω.

Ποια είναι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας; Πρώτον, θα σας αποσπάσει το μυαλό από τα πράγματα, θα καθαρίσει το κεφάλι σας ή ακόμα και απλά θα σας βγάλει έξω από τα δωμάτια και τις αίθουσες όπου μπορεί να περνάτε πολλές ώρες όταν εργάζεστε.

Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τις ενεργειακές σας απαιτήσεις και σας διευκολύνει να επανασυνδεθείτε με τις αισθήσεις του φαγητού σας, όπως η πείνα ή ο κορεσμός, ώστε να μπορείτε να τρώτε τις σωστές ποσότητες που χρειάζεστε.

Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχει κάτι για όλους! Θέλετε να χαλαρώσετε; Δοκιμάστε τη γιόγκα, το πιλάτες, το τσι-γκονγκ ή το περπάτημα. Θέλετε να ξεσκάσετε; Γυμναστήριο, crossfit ή τρέξιμο. Έχετε ανάγκη να βρεθείτε με άλλους ανθρώπους εκτός από αυτούς της δουλειάς σας; Σκεφτείτε τα ομαδικά αθλήματα!

Λίγο παραπάνω: η σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος αν θέλετε να επιτύχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σας επιτρέπει να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας όπως πρέπει.

Χρόνος για τον εαυτό μου

Τέλος, χρόνος για τον εαυτό σας. Δυστυχώς, δεν είναι συχνά μέρος του τρόπου ζωής μας να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας και μόνο για τον εαυτό μας. Έχετε υπόψη σας ότι ο χρόνος που περνάτε μαγειρεύοντας δεν είναι χρόνος για τον εαυτό σας!

Θα πρέπει να είναι ένας χρόνος για να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε και να διασκεδάσετε, με μοναδικό στόχο να σας επιτρέψει να πάρετε μια ανάσα και να απενεργοποιηθείτε!

Σας ζητώ να είστε λίγο εγωιστές για μια φορά! Ξεκινήστε με 10 λεπτά την ημέρα… Τι είναι τα 10 λεπτά της ημέρας; Λοιπόν, είναι ο χρόνος που χρειάζεστε για να κάνετε καλό στον εαυτό σας!

Να διαβάσεις ένα βιβλίο; Ακούστε κάτι χαλαρωτικό; Ακούστε ένα podcast που αγαπάτε; Να απολαμβάνετε έναν καφέ με ένα μπισκότο; Φτιάξτε μια μάσκα προσώπου; Εφαρμόστε κρέμα σώματος… Πιστέψτε με, έχω πολλές ιδέες, αλλά θα σας αφήσω στη φαντασία σας.

Μην έχετε καμία αμφιβολία για τα οφέλη που θα έχουν αυτά τα λίγα λεπτά στο ηθικό σας.

Ελπίζω να σας έπεισα ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι επιστήμη πυραύλων, ότι δεν απαιτεί κάποιον ειδικό εξοπλισμό, αλλά τη διάθεση να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας, το σώμα και το μυαλό σας!

Έχετε όλα τα κλειδιά, τώρα είναι στο χέρι σας…

Για να μάθετε περισσότερα