Διαλείπουσα νηστεία, ο πλήρης οδηγός στη γαλλική γλώσσα

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Για μερικούς ανθρώπους, η διατήρηση της καλής σιλουέτας έχει γίνει θεμελιώδης πτυχή της ευημερίας τους και δεν διστάζουν να δοκιμάσουν κάθε είδους δραστηριότητες και δίαιτες για να παραμείνουν αδύνατοι. Υπάρχουν πολλά αθλήματα και δίαιτες που σας βοηθούν να χάσετε βάρος, αλλά το ερώτημα είναι: λειτουργούν πραγματικά; Σήμερα, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαλείπουσα νηστεία σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό: αρχή, αποτελέσματα, μέθοδοι που μπορείτε να υιοθετήσετε, οφέλη…


Για όσους από εσάς προτιμάτε τη μορφή βίντεο, έχω ετοιμάσει ένα σύντομο βίντεο διάρκειας 5 λεπτών που συνοψίζει αυτό το άρθρο και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κύριους τύπους διαλειμματικής νηστείας. Βρίσκεται ακριβώς εδώ (για όσους από εσάς προτιμάτε να διαβάζετε, απλά μετακινηθείτε λίγο προς τα κάτω 🙂 :


Περίληψη

Εισαγωγή στη διαλείπουσα νηστεία, ένας υγιεινός τρόπος για να χάσετε βάρος;

Γνωστή και ως διαλείπουσα νηστεία, η διαλείπουσα νηστεία είναι μια ειδική δίαιτα αδυνατίσματος που αποτελείται από διαδοχικές φάσεις φαγητού και νηστείας, με τη νηστεία να συνίσταται στην αποχή από το φαγητό και στη μείωση της πρόσληψης νερού. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί από ειδικούς, η δίαιτα αυτή έχει θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και το σώμα και συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ως μία από τις τελευταίες τάσεις στη γυμναστική και την υγεία, η δίαιτα αυτή δεν είναι αποτελεσματική μόνο για την απώλεια βάρους, αλλά και για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη βελτίωση της υγείας. Βασίζεται σε κύκλους διατροφής και νηστείας και όχι σε τροφές που πρέπει να προτιμώνται ή να αποφεύγονται. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι διαλείπουσας νηστείας, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν νηστεία για 16 ώρες κάθε φορά, άλλες για 24 ώρες ή ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα.

Η νηστεία είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από την αυγή του χρόνου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην έλλειψη τροφής για φαγητό ή σε μια θρησκευτική παράδοση. Αν το καλοσκεφτείτε, τα παλιά χρόνια οι πρόγονοί μας δεν είχαν μεγάλες επιφάνειες στη διάθεσή τους, πόσο μάλλον ψυγεία για να αποθηκεύουν προμήθειες. Σε αυτές τις καταστάσεις, ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται στην κατάσταση και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνει τροφή, ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι νηστεύουν για 6 έως 10 ώρες κάθε βράδυ, και αυτός είναι ένας φυσικός μηχανισμός. Η στέρηση τροφής μπορεί να παραταθεί με διάφορους τρόπους: κατανάλωση ενός γεύματος με λιγότερες θερμίδες μία φορά κάθε δύο ημέρες, νηστεία για τουλάχιστον 24 ώρες μία φορά την εβδομάδα, παράλειψη ενός γεύματος κάθε μέρα ή κατανάλωση φαγητού μέχρι κορεσμού για 5 ημέρες και μικρή κατανάλωση τις υπόλοιπες δύο ημέρες.

Εν ολίγοις, η διαλείπουσα νηστεία είναι μια αποτελεσματική και υγιεινή κυκλική μέθοδος διατροφής. Η αρχή της είναι η εναλλαγή περιόδων νηστείας και περιόδων φαγητού σύμφωνα με ένα ακριβές σχέδιο.

L'homme jeûne déjà 6 à 10 heures pendant son sommeil
Οι άνθρωποι ήδη νηστεύουν για 6 έως 10 ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Πώς μπορώ να εφαρμόσω τη διαλείπουσα νηστεία στην πράξη;

Γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, αυτό το είδος διατροφής πραγματοποιείται με διαφορετικές προσεγγίσεις. Όλες όμως έχουν ένα κοινό: χωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα σε κύκλους νηστείας και γευμάτων. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 6 διαδικασίες διαλείπουσας νηστείας.

Μπορείτε να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο ή να ανακαλύψετε τις 6 μεθόδους διαλείπουσας νηστείας σε βίντεο:

#1 – Νηστεία 5:2: πηγαίνοντας χωρίς φαγητό δύο ημέρες την εβδομάδα

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η δίαιτα 5:2 βασίζεται στο να τρώτε κανονικά για 5 ημέρες και στη συνέχεια να μειώνετε την πρόσληψη θερμίδων για τις υπόλοιπες 2 ημέρες. Αυτή η δίαιτα βασίζεται επομένως σε έναν εβδομαδιαίο κύκλο. Για να χάσετε βάρος χωρίς τη χρήση δισκίων αδυνατίσματος ή φυσικών κατασταλτικών της όρεξης, τα οποία δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, και κυρίως για να απολαύσετε τα οφέλη αυτής της δίαιτας, να θυμάστε ότι ο συνιστώμενος αριθμός θερμίδων ανά γεύμα είναι 250 για τις γυναίκες και 300 για τους άνδρες.

#2 – Διαλείπουσα νηστεία 16/8 ή νηστεία

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τη νηστεία 16/8; Αυτό το διαιτητικό τελετουργικό περιλαμβάνει την αποχή από το φαγητό για 16 ώρες και στη συνέχεια το φαγητό για τις επόμενες 8 ώρες. Σε αντίθεση με τη νηστεία 5:2, αυτή ακολουθεί έναν ημερήσιο κύκλο. Για να εφαρμόσετε αυτή τη δίαιτα στην πράξη, θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να παραλείψετε το πρωινό, να φάτε το μεσημέρι και να δειπνήσετε γύρω στις 8 το βράδυ. Μπορείτε επίσης να φάτε ένα μικρό σνακ ανάμεσα στα δύο γεύματα, αν το επιθυμείτε.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με αυτή τη μέθοδο, φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να ανεχθούν μια νηστεία 13 ή 14 ωρών. Για τα άτομα με πρωινή όρεξη, αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να δημιουργήσει μερικά προβλήματα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί σταδιακά.

Στο πλαίσιο αυτής της δίαιτας, είναι σημαντικό να επιλέγετε υγιεινές τροφές και μη θερμιδογόνα ποτά, όπως ο μαύρος καφές ή το νερό. Διαφορετικά, η νηστεία δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα της απώλειας μερικών κιλών. Συνιστάται να τρώτε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όταν είστε σωματικά δραστήριοι και να καταναλώνετε υγιεινά λίπη όταν δεν είστε.

Το πλεονέκτημα αυτής της νηστείας είναι ότι η διάρκεια της στέρησης γευμάτων είναι σχετικά μικρή. Αυτός ο τύπος διαλείπουσας νηστείας αφομοιώνεται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σχέση με άλλες μεθόδους.

#3 – Νηστεία 1 ημέρα σε 2 ημέρες

Αυτός ο άλλος τύπος δίαιτας βασίζεται στη νηστεία κάθε δεύτερη μέρα. Αν μόλις ξεκινάτε μια δίαιτα αδυνατίσματος, μην επιλέξετε αυτή τη δίαιτα. Σίγουρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία και αυτό το έχουν αποδείξει μελέτες. Απαιτεί όμως να προσαρμοστείτε σε έναν αρκετά δραστικό ρυθμό, που σημαίνει να πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ με άδειο στομάχι.

#4 – 24ωρη στέρηση

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει να μην τρώτε τίποτα για 24 ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και στη συνέχεια να τρώτε κανονικά για τις υπόλοιπες ημέρες. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη νηστεία σας στις 8 το πρωί της Δευτέρας και να την ολοκληρώσετε την ίδια ώρα την επόμενη μέρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μορφής διαλείπουσας νηστείας, μπορείτε φυσικά να πίνετε νερό ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα χαμηλών θερμίδων. Ωστόσο, δεν μπορείτε να φάτε στερεά τροφή.

Εάν έχετε υιοθετήσει αυτή τη δίαιτα για να χάσετε βάρος, ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε κάθε μέρα πρέπει να είναι ο ίδιος. Έτσι, αν φάτε 250 θερμίδες σήμερα, θα πρέπει να φάτε την ίδια ποσότητα και την επόμενη μέρα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας κανόνας σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε όταν δεν νηστεύετε. Με άλλα λόγια, μπορείτε να απολαύσετε ένα κομμάτι κρεμόπιτα χωρίς να αισθάνεστε ενοχές. Μπορείτε επίσης να αναβάλλετε τη νηστεία σας αν πρέπει να παραστείτε σε ένα οικογενειακό δείπνο, για παράδειγμα.

Η νηστεία για μια ολόκληρη ημέρα μπορεί να είναι δύσκολη για μερικούς ανθρώπους. Αλλά με τη δύναμη της θέλησης και την εξάσκηση, σύντομα θα το συνηθίσετε.

#5 – Η δίαιτα του πολεμιστή

Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου δίαιτας, συνιστάται να τρώτε πολλά ωμά λαχανικά και φρούτα, καθώς και σούπα και μη λιπαρές πρωτεΐνες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο τέλος της ημέρας, έχετε 4 ώρες για να απολαύσετε ένα πλούσιο γεύμα.

Όταν τελειώσετε τη νηστεία σας, φροντίστε να φάτε πολλά υγιεινά λίπη και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Αν μετά από αυτό δεν έχετε χορτάσει ακόμα, προσθέστε περισσότερους υδατάνθρακες. Με τη γιορτή του πολεμιστή, η αρχή είναι να τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να τρώτε μέχρι κορεσμού για να τελειώσετε τη νηστεία.

Μεταξύ των τεχνικών διαλείπουσας νηστείας, αυτή η δίαιτα είναι αναμφίβολα η πιο περιοριστική, καθώς απαιτεί να ξέρετε πώς να ελέγχετε τον εαυτό σας ακόμα και αν πεινάτε αδηφάγα.

Privilégier les fruits secs
Προτιμήστε τα αποξηραμένα φρούτα

#6 – Αυθόρμητη διαλείπουσα νηστεία

Αυτή η μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι ίσως η λιγότερο περιοριστική. Και για καλό λόγο: δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε ένα ακριβές σχέδιο. Μπορείτε να την κάνετε όποτε νιώθετε την ανάγκη.

Ακόμη και αν ακολουθείτε τον δικό σας ρυθμό, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει η νηστεία. Εν ολίγοις, το ανθρώπινο σώμα είναι απόλυτα ικανό να αντέξει μεγάλες περιόδους νηστείας. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρώτε υγιεινά τρόφιμα όταν χρειάζεται να φάτε.

Τα πολλά αποτελέσματα της διαλείπουσας νηστείας

Η διαλείπουσα νηστεία έχει πολλές επιδράσεις. Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι θετικές, υπάρχουν και μερικές ανεπιθύμητες επιδράσεις. Όπως και να ‘χει, όταν πραγματοποιείται με κανονικό ρυθμό και σωστά, η νηστεία παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Απώλεια βάρους

Με τη διαλείπουσα νηστεία, μπορείτε να χάσετε απολύτως βάρος. Όταν τρώτε πολύ λίγο φαγητό και καίτε πολλές θερμίδες, τα κιλά σίγουρα φεύγουν. Για αυτό το είδος διατροφής, όπως θα έχετε δει παραπάνω, υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις: περιορισμός της ποσότητας φαγητού που τρώτε ενώ γυμνάζεστε, χρήση λιποδιαλυτών όπως το PhenQ κ.λπ. Αλλά η απλούστερη είναι φυσικά η μείωση του αριθμού των γευμάτων.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο ή παράλογο, αλλά όσο περισσότερο μειώνετε τον αριθμό των γευμάτων που τρώτε μέσα στην ημέρα, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνετε. Και δεν χρειάζεται να ασκηθείτε ή να κάνετε κάποιο άθλημα.

Με τη διαλείπουσα νηστεία, η πρόσληψη θερμίδων μειώνεται κατά μέσο όρο 30%, που ισοδυναμεί με 1 κιλό λιγότερο την εβδομάδα.

Evidemment, le jeûne intermittent aide à maigrir, puisque vous mangez moins
Προφανώς, η διαλείπουσα νηστεία σας βοηθά να χάσετε βάρος, καθώς τρώτε λιγότερο

Παράγεται λιγότερη ινσουλίνη

Γιατί μιλάμε για την ινσουλίνη όταν μιλάμε για δίαιτα; Επειδή η ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους. Όταν είστε υπέρβαροι, η παραγωγή ινσουλίνης είναι υψηλότερη και το σώμα τείνει να αντιστέκεται.

Για να χάσετε βάρος αποτελεσματικά και να μειώσετε την αποθήκευση τροφής, είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επίπεδα ινσουλίνης. Εάν δεν τρώτε για ώρες κάθε φορά, η παραγωγή ινσουλίνης μειώνεται τόσο άμεσα όσο και μόνιμα.

Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας συνηθίζει σταδιακά να λειτουργεί με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. Ως αποτέλεσμα, κερδίζετε μυϊκή μάζα ενώ αποθηκεύετε λιγότερη. Ταυτόχρονα, αισθάνεστε πιο γρήγορα χορτάτοι.

Μικρότερος κίνδυνος διαβήτη

Όταν έχετε διαβήτη, ο τρόπος ζωής σας και κυρίως η διατροφή σας πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά. Το κύριο πρόβλημα είναι να έχετε πάρα πολύ σάκχαρο στο αίμα και όχι αρκετή ινσουλίνη για την αποθήκευσή του. Αν η νηστεία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί.

Βελτιωμένος κιρκάδιος ρυθμός

Σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, ο κιρκάδιος ρυθμός αρχίζει να εκκρίνει ορμόνες που σας κάνουν να σηκώνεστε το πρωί, να αισθάνεστε πεινασμένοι το μεσημέρι και να κοιμάστε το βράδυ. Σε ορισμένους ανθρώπους, αυτός ο ρυθμός είναι εκτός ισορροπίας. Στην περίπτωση αυτή, η πείνα μπορεί να είναι πάντα παρούσα και μπορεί να υποφέρετε από αϋπνία τη νύχτα.

Με την εξάσκηση της εναλλασσόμενης νηστείας, αυτός ο ρυθμός μπορεί να βελτιωθεί. Καθορίζοντας τις ώρες των γευμάτων και συντομεύοντας την περίοδο του φαγητού, το σώμα υιοθετεί μια νέα οργάνωση. Καθώς περνούν οι μέρες, αποκτάτε τη συνήθεια και στη συνέχεια φτάνετε στο σημείο όπου ο κιρκάδιος ρυθμός σας αναδιαρθρώνεται πλήρως. Πεινάτε μόνο το μεσημέρι, κοιμάστε καλύτερα και το πρωί είστε γεμάτοι ενέργεια.

Αυξημένη παραγωγή αυξητικής ορμόνης

Καθώς γερνάμε, γίνεται πιο δύσκολο να παράγουμε αυξητική ορμόνη ή ορμόνη γυμναστικής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να χάσουμε βάρος καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η ορμόνη διευκολύνει την απόκτηση μυϊκής μάζας.

Για να αυξήσετε την ποσότητα αυτής της ορμόνης, μπορείτε να ασχοληθείτε με τη σωματική άσκηση, η οποία θα σας κρατήσει επίσης σε φόρμα. Αλλά η νηστεία είναι απλούστερη και λιγότερο περιοριστική. Παράγετε περισσότερη αυξητική ορμόνη όταν δεν τρώτε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μέσα σε 24 ώρες, αυξάνεται κατά 2000% στους άνδρες και κατά 1300% στις γυναίκες. Εκτός του ότι σας βοηθά να παραμείνετε σε φόρμα, η ορμόνη αυτή καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης.

Μείωση του σωματικού λίπους

Η απώλεια βάρους είναι συμφέρουσα, αλλά είναι μάταιη αν χάνετε ταυτόχρονα νερό και μυς. Ευτυχώς, όταν νηστεύετε, ουσιαστικά χάνετε λίπος. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Με περισσότερη αυξητική ορμόνη και λιγότερη ινσουλίνη, χάνετε περισσότερο λίπος και το χρησιμοποιείτε για ενέργεια.

Χάρη στη διαλείπουσα νηστεία, η μυϊκή μάζα διατηρείται, ενώ το λίπος μειώνεται. Αυτό συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς οι μύες απορροφούν τη λιπώδη μάζα.

Λιγότερη κατάθλιψη και άγχος

Η νηστεία θεωρείται ότι σας βοηθά να αισθάνεστε πιο ήρεμοι, γαλήνιοι και σε καλή φόρμα. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της καλής διάθεσης και στην αποφυγή οποιασδήποτε μορφής άγχους, στρες ή κατάθλιψης. Αυτό θα έχει να κάνει με τον ύπνο και την παραγωγή ορμονών, τα οποία και τα δύο βελτιώνονται με τη διαλείπουσα νηστεία.

Le jeûne, en plus d'être une aide pour maigrir, diminuerait l'anxiété
Εκτός από το να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, η νηστεία θεωρείται επίσης ότι μειώνει το άγχος.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο τρόπος διατροφής αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθένα από τα σημεία που αναφέρθηκαν έχει σαφή θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία.

Εν ολίγοις, η διαλείπουσα νηστεία μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία σας και στην απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων είναι καλή για την υγεία σας. Αυτή ακριβώς είναι η αρχή πίσω από τη νηστεία: τρώτε λίγο, για μικρό χρονικό διάστημα και χάνετε βάρος.

Ποιες είναι λοιπόν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες;

Η κύρια παρενέργεια αυτού του τύπου δίαιτας είναι η πείνα. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι και να σας δώσει την εντύπωση ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί πιο αργά απ’ ό,τι τις άλλες ημέρες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει στέρηση ύπνου, αφυδάτωση και ευερεθιστότητα.

Μην ανησυχείτε, όμως, καθώς αυτή η φάση είναι προσωρινή. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα σας σε αυτή τη διατροφή, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα τη συνηθίσετε.

Ωστόσο, αν έχετε ιατρικό ιστορικό, συνιστάται έντονα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτό το είδος διατροφής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν πάσχετε από διαβήτη, έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, παίρνετε φάρμακα ή είστε λιποβαρείς. Αυτή η δίαιτα θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται εάν είστε γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, εάν είστε έγκυος ή εάν θηλάζετε.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι επιβλαβής. Αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και τρώτε καλά γενικά, δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να δοκιμάσετε αυτόν τον τρόπο διατροφής.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω αυτή τη δίαιτα;

Χωρίς να το συνειδητοποιείτε, μπορεί να έχετε ήδη υιοθετήσει τη διαλειμματική νηστεία σε κάποια στιγμή της ζωής σας. Σας έχει τύχει ποτέ να πέσετε για ύπνο το βράδυ με δείπνο και μετά να μην φάτε τίποτα μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας; Αν η απάντηση είναι “ναι”, αυτό σημαίνει ότι έχετε ήδη κάνει τη 16ωρη νηστεία.

Όλα αυτά για να σας πω ότι αν μόλις ξεκινάτε αυτό το είδος διατροφής, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα, καθώς το σώμα σας μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα της δίαιτας. Για αρχή, δοκιμάστε πρώτα τη δίαιτα 16/8. Αν αισθάνεστε άνετα κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορείτε να ανεβείτε μια ταχύτητα. Μπορείτε να επιλέξετε να υιοθετήσετε μια πιο δραστική προσέγγιση, όπως μια 24ωρη νηστεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ή να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα.

Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να παραλείπετε γεύματα κατά διαστήματα, όταν δεν πεινάτε ή όταν είστε απασχολημένοι. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιλέξτε λοιπόν τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής και το πρόγραμμά σας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία

Πριν ξεκινήσετε αυτή τη δίαιτα, πολλοί άνθρωποι έχουν ορισμένες ερωτήσεις. Ακολουθούν οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτόν τον τύπο δίαιτας.

Έχω ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Θα ήταν λογικό να το παραλείψω;

Αν είστε πολύ δραστήριοι, είναι αλήθεια ότι το πρωινό δεν πρέπει να παραμελείται. Ωστόσο, αν τρώτε σωστά την υπόλοιπη ημέρα, η παράλειψη αυτού του γεύματος δεν θα σας βλάψει.

Επιτρέπονται τα ποτά κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Ορισμένα ποτά μπορούν να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας: νερό, τσάι, καφές και οποιοδήποτε άλλο μη θερμιδικό ποτό. Αν πίνετε καφέ, μην προσθέσετε ζάχαρη. Λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα δεν θα σας κάνει κακό.

Prendre un thé peut être envisagé en période de jeûne intermittent
Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσάι μπορεί να θεωρηθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διαλείπουσας νηστείας.

Είναι τα συμπληρώματα διατροφής συμβατά με τη διαλείπουσα νηστεία;

Τίποτα δεν σας εμποδίζει να πάρετε μερικά συμπληρώματα διατροφής, όπως για παράδειγμα το Hoodia Gordonii. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου νηστείας, αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο, καθώς τα συμπληρώματα είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται με τα γεύματα.

Είναι επικίνδυνο να εργάζεστε ενώ νηστεύετε;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν νηστεύετε ενώ πρέπει να εργαστείτε. Η σωματική άσκηση με άδειο στομάχι δεν είναι καταρχήν επιβλαβής. Απλώς πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην καταπονείστε υπερβολικά.

Μπορούν τα παιδιά να δοκιμάσουν τη διαλειμματική νηστεία;

Είναι προτιμότερο να μην υιοθετηθεί αυτή η δίαιτα για τα παιδιά. Καθώς μεγαλώνουν, πρέπει να τρώνε με σταθερό ρυθμό και με υγιεινό τρόπο, χωρίς να παραλείπουν γεύματα.

Μια τελευταία λέξη

Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι μια υποχρεωτική δίαιτα. Είναι απλώς ένας από τους πολλούς τρόπους διατροφής που μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία. Αν δεν θέλετε να χάσετε βάρος, απλώς να παραμείνετε σε φόρμα, το πιο σημαντικό είναι να τρώτε καλό φαγητό, να ασκείστε και να κοιμάστε άφθονο. Ωστόσο, η νηστεία μπορεί να είναι ευεργετική αν θέλετε να χάσετε βάρος και παράλληλα να παραμείνετε σε φόρμα.

Επίσης, αυτή η δίαιτα μπορεί να είναι αποτελεσματική για ορισμένους ανθρώπους και όχι για άλλους. Αλλά δεν σας κοστίζει τίποτα για να τη δοκιμάσετε. Αν νιώθετε άνετα με τους νέους ανθρώπους, μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της αύξησης του βάρους.