Τι σκέφτομαι για τα συμπληρώματα διατροφής από τον Laurence Huwig

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Σύμφωνα με οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου*, τα συμπληρώματα διατροφής είναι “τρόφιμα που έχουν ως σκοπό να συμπληρώσουν τη συνήθη διατροφή και τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών ή άλλων ουσιών με διατροφική ή φυσιολογική επίδραση, μόνα τους ή σε συνδυασμό…”.

Υπάρχουν πολλές μορφές συμπληρωμάτων διατροφής που διατίθενται στην αγορά, είτε βασίζονται σε φυτά, είτε σε βιταμίνες και μέταλλα είτε σε άλλες συμπυκνωμένες ουσίες. Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να βρεθούν με τη μορφή καψουλών, σταγόνων, σκονών κ.λπ.

Προωθούν μια σειρά από οφέλη στους καταναλωτές, όπως η βοήθεια στην απώλεια βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος το χειμώνα, η βελτίωση του ύπνου κ.λπ.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αναγνωρίζονται ως φάρμακα. Επομένως, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα προϊόντα αυτά δεν απαιτούν άδεια κυκλοφορίας για να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Ο παρασκευαστής είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι τα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στην αγορά συμμορφώνονται με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια όσο και την ενημέρωση των καταναλωτών.

*Οδηγία2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενσωματώθηκε με το διάταγμα αριθ. 2006-352 της 20ής Μαρτίου 2006.

Τι περιέχει λοιπόν για εσάς;

Με μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, οι ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι σπάνιες στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ορισμένες δίαιτες ή ορισμένες περίοδοι της ζωής μπορεί να ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ελλείψεων.

alimentation équilibrée

Ακολουθούν τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που αφορούν:

Βιταμίνη D: παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ποιότητα των οστών και του μυϊκού ιστού και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, η πλειονότητα των Γάλλων δεν καταναλώνει αρκετή ποσότητα, ιδίως επειδή η κύρια πηγή της βιταμίνης D δεν προέρχεται από τις τροφές, αλλά από το ηλιακό φως και την έκθεση στον ήλιο. Σύμφωνα με την έκθεση Suvimax του 1997, το 75% του πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών. Για τα παιδιά, συνιστάται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Για τους ενήλικες, συνιστάται η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων αρκετές φορές το χρόνο (κυρίως το φθινόπωρο και στο τέλος του χειμώνα). Ο γιατρός σας θα μπορέσει τότε να εκτιμήσει εάν είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση.

Μπορείτε επίσης να βρείτε προληπτικά συμπληρώματα σε μορφή σταγόνων στα φαρμακεία. Η συνιστώμενη δόση είναι συχνά μεταξύ 800 και 1000 IU/ημέρα (βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τη δοσολογία που συνιστά ο κατασκευαστής). Ωστόσο, εάν επιλέξετε αυτό το είδος προϊόντος, προσέξτε να μην το συνδυάσετε με άλλα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D.

Μαγνήσιο: Εάν υποφέρετε από άγχος, υπερσυναισθηµατικότητα, ευερεθιστότητα, κράµπες, µυϊκό τρέµουλο κ.λπ. τότε µπορεί να πάσχετε από έλλειψη µαγνησίου, όπως το 70% του γαλλικού πληθυσµού (έκθεση Suvimax, 1997). Η µέγιστη επιτρεπόµενη ηµερήσια δόση µαγνησίου για τα συµπληρώµατα διατροφής είναι 300 mg/ηµέρα, καθώς ένα µέρος του µαγνησίου παρέχεται και από τη διατροφή (ελαιώδη φρούτα, µεταλλικό νερό πλούσιο σε µαγνήσιο, δηµητριακά ολικής άλεσης, όσπρια κ.λπ.) Επιπλέον, για να φτάσει το μαγνήσιο στο κύτταρο και να παραμείνει εκεί, πρέπει να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει επίσης βιταμίνη Β6 και ταυρίνη.

Βιταμίνη Β12: Εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, η διατροφή σας στερείται βιταμίνης Β12, επειδή υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το ίδιο ισχύει και αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, θα πρέπει να καταναλώνετε ποσότητες που υπερβαίνουν τις συστάσεις για να έχετε επαρκή κάλυψη. Η συμπληρωματική χορήγηση είναι απαραίτητη, δίνοντας προτεραιότητα στη βιταμίνη Β12 με τη μορφή κυανοκοβαλαμίνης, είτε καθημερινά με 25 μg την ημέρα, είτε εβδομαδιαίως με 2.000 μg την εβδομάδα, είτε μηνιαίως με 5.000 μg τον μήνα.

Ωμέγα-3 (EPA και DHA): Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 1 φορά/εβδομάδα ένα λιπαρό ψάρι, όπως σκουμπρί ή σαρδέλες, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ωμέγα-3 ζωικής προέλευσης. Τα ωμέγα-3 δεν μπορούν να παρασκευαστούν από το σώμα μας και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Έτσι, αν δεν τρώτε πολλά ψάρια και θαλασσινά, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, σας συνιστούμε να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με EPA και DHA ωμέγα-3.

Αλλά προσέξτε! Δεν είναι χωρίς κίνδυνο!

Όταν καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης των ορίων ασφαλείας.

Να είστε λοιπόν προσεκτικοί!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε αυτούς τους κινδύνους:

  • Ακολουθήστε τις προφυλάξεις χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Αποφύγετε τις πολλαπλές δόσεις. Εάν λαμβάνετε πολλά συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να περιέχουν κοινά μέταλλα και βιταμίνες, οπότε, ακόμη και αν τηρούνται τα όρια ασφαλείας για κάθε συμπλήρωμα, η αθροιστική κατανάλωση πολλών συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία.
  • Προσοχή στα θαυματουργά προϊόντα! Πολλά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά στη διεύθυνση παρουσιάζουν το ως “μαγικά” αποτελέσματα στην υγεία και το βάρος σας, αλλά η ύπαρξη θαυματουργών προϊόντων δεν έχει ποτέ αποδειχθεί. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά είναι συχνά μείγματα πολυάριθμων θρεπτικών συστατικών ή φυτών. Όσο περισσότερες ενώσεις υπάρχουν σε ένα προϊόν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να είναι υποδεέστερη η δόση τους. Το προϊόν σας θα είναι τότε λιγότερο αποτελεσματικό, επειδή είναι απίθανο να αναπληρώσει τις ελλείψεις σας. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα με μία μόνο ένωση ή σε συνδυασμό με 1 ή 2 άλλες ενώσεις.
  • Προσοχή στις αντενδείξεις εάν λαμβάνετε φάρμακα! Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να είναι ασυμβίβαστα με τη λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά) ή μεταξύ τους.

Εν κατακλείδι: Εάν επιθυμείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής ή αισθάνεστε ότι πάσχετε από ελλείψεις, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να σας βοηθήσει.

Για να μάθετε περισσότερα: