Τι σκέφτομαι για τα συμπληρώματα διατροφής από τη Sandra Ferreira

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το 16% από εσάς τα καταναλώνετε τακτικά και πιστεύετε ότι είναι χρήσιμα για την υγεία σας – μιλάω για τα συμπληρώματα διατροφής.

Είναι όμως αποτελεσματικά; Συνιστώνται; Είναι επικίνδυνα;

Ως διαιτολόγος και διατροφολόγος, να τι πιστεύω.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Από κανονιστική άποψη (οδηγία 2002/46/ΕΚ), είναι τρόφιμα :

 • προορίζονται να συμπληρώνουν τη συνήθη διατροφή
 • αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών
 • έχουν διατροφική ή φυσιολογική επίδραση, μόνα τους ή σε συνδυασμό (αλλά όχι θεραπευτικά!)
 • διατίθενται στο εμπόριο σε μικρές δόσεις (κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια, φακελάκια, αμπούλες κ.λπ.).

Πρακτικά, αγοράζετε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικά εκχυλίσματα κ.λπ.

Συχνά λαμβάνονται για οφέλη στην υγεία.

complément alimentaire

Τι πιστεύετε λοιπόν;

Δεν συμφωνούν όλες οι επιστημονικές μελέτες σε αυτό το ζήτημα και η διαφήμιση δεν βοηθάει.

Έτσι, λέω ναι στα συμπληρώματα διατροφής όταν υπάρχει πραγματική έλλειψη, όπως στην περίπτωση των Vegan ατόμων που χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, ή αν είστε αναιμικοί και χρειάζεστε συμπλήρωμα σιδήρου.

Αλλά χωρίς ελλείψεις, σας συμβουλεύω να μην το κάνετε. Διότι, όχι, η έλλειψη δεν είναι καλή για τον οργανισμό μας, αλλά ούτε και η περίσσεια.

Θα σας συμβούλευα επίσης να ζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία όταν παίρνετε συμπληρώματα, ώστε να παίρνετε τη σωστή δοσολογία, να επιλέγετε ποιοτικά συμπληρώματα και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην παρεμβαίνετε στη συνήθη θεραπεία σας.

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι ακίνδυνη και πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

Σας δίνω τη γνώμη μου για τις θεραπείες με βιταμίνες σε βίντεο:

Χρειάζομαι ιατρική συνταγή για να πάρω συμπληρώματα διατροφής;

Δεν χρειάζεστε συνταγή γιατρού για να πάρετε συμπληρώματα διατροφής, καθώς δεν είναι φάρμακα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο στόχος των συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι η θεραπεία.

 1. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τα φάρμακα: η αποτελεσματικότητά τους δεν χρειάζεται να αποδειχθεί και δεν απαιτείται η διεξαγωγή μελετών τοξικότητας.
 2. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοινοποιήσετε στην DGCCRF (Γαλλική Επιτροπή Καταναλωτικών Υποθέσεων και Ελέγχου της Απάτης) το προϊόν που διατίθεται στην αγορά, μαζί με την επισήμανση και τη σύνθεσή του.
 3. Οι απαιτήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι για τα φάρμακα, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής;

Ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων(ANSES) επισημαίνει ότι “αν και τα συμπληρώματα διατροφής συχνά θεωρούνται αβλαβή από τους καταναλωτές, μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να τους εκθέσουν σε κινδύνους. Η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να αντικαθιστά μια ισορροπημένη και διαφοροποιημένη διατροφή και πρέπει να συνοδεύεται από εξατομικευμένες συμβουλές από επαγγελματία υγείας”.

Είναι κοινή παρανόηση ότι οι φυσικές φυτικές ουσίες είναι καλύτερες για την υγεία σας από τις τεχνητές.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα δηλητηρίασης με ένα φυσικό φυτικό εκχύλισμα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet (Vale 1998):

Ένας άνδρας 61 ετών παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1997 με πονοκέφαλο 5 ημερών, οσφυαλγία, ναυτία και υπνηλία. Κατά την εξέταση δεν διαπιστώθηκαν φυσικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένης της νευρολογικής του κατάστασης. Διαγνώστηκε αιμορραγία των μηνίγγων. Η λεπτομερής ανάκριση αποκάλυψε ότι έπαιρνε δισκία Ginkgo biloba 40 mg τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για περισσότερο από 6 μήνες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του.

Το εκχύλισμα Ginkgo biloba πωλείται εκτός φαρμακείου ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης (ο λόγος για τον οποίο το έπαιρνε ο ασθενής μας). Ωστόσο, το εκχύλισμα είναι ισχυρός αναστολέας του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων1 και η μακροχρόνια χρήση του έχει συσχετιστεί με αυξημένο χρόνο αιμορραγίας, αυτόματη αιμορραγία και υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η υπαραχνοειδής αιμορραγία προκλήθηκε από το Gingko biloba, αλλά η απουσία άλλων παραγόντων κινδύνου, η διαχρονική συσχέτιση του αυξημένου χρόνου αιμορραγίας και του αιμορραγικού συμβάντος και το προφίλ κατά της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση με το συμπλήρωμα διατροφής.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν το συμπλήρωμα διατροφής λαμβάνεται σε υπερβολική δόση ή/και αν περιέχει απαγορευμένα συστατικά.

pharmacie

Πρέπει να αποφεύγονται τα συμπληρώματα διατροφής;

Θα έλεγα ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με έξυπνο τρόπο και ορισμένα πρέπει να αποφεύγονται, όπως αυτά που ενοχοποιούνται από την ANSES, η οποία προειδοποιεί τους πληθυσμούς που διατρέχουν κίνδυνο: παιδιά, έφηβοι, έγκυες γυναίκες, γυναίκες που θηλάζουν και άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

 • Για παράδειγμα, το εκχύλισμα Berberis είναι γνωστό ότι έχει φαρμακολογικές επιδράσεις πάνω από 400 mg/ημέρα, αλλά η ANSES υποψιάζεται ότι χαμηλότερες δόσεις μπορεί να έχουν επιδράσεις στο συκώτι, όπως προβλήματα καρδιακού ρυθμού και γαστρεντερικές διαταραχές.
 • Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η σπιρουλίνα, που λαμβάνεται από κυανοβακτήρια. Η ANSES προειδοποιεί για την παρουσία κυανοτοξινών και ακαθαρσιών βαρέων μετάλλων.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου :

Τι κάνουμε λοιπόν με τα συμπληρώματα διατροφής;

 • Ζητήστε ιατρική συμβουλή πριν πάρετε συμπληρώματα διατροφής.
 • Αποφύγετε τη λήψη πολλών διαφορετικών συμπληρωμάτων διατροφής με το ίδιο αποτέλεσμα.
 • Προτιμούμε τα συμπληρώματα διατροφής με απλή σύνθεση.
 • Προτιμάμε τα συμπληρώματα διατροφής που παρασκευάζονται στη Γαλλία (και αν είναι δυνατόν βιολογικά).
 • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής.

Εν κατακλείδι, αποφύγετε την αυτοθεραπεία ή τις συμβουλές από μη επαγγελματίες υγείας (προπονητές, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.), καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την αγορά από το διαδίκτυο, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος απάτης στη σύνθεση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Για να συνοψίσω τη γνώμη μου:

 • Ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.
 • Ελέγξτε εάν έχετε έλλειψη.
 • Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι γενικά αρκετή για να παρέχει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Για να μάθετε περισσότερα :