Ποια προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια ή ζύμες, που θεωρούνται ευεργετικοί για τον οργανισμό, ιδίως για το πεπτικό σύστημα. Όταν καταναλώνονται ως τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής, θεωρείται ότι διατηρούν ή αποκαθιστούν τα ωφέλιμα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα, με οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία του πεπτικού συστήματος έχουν θετικό αντίκτυπο στην απώλεια βάρους. Ορισμένα προβιοτικά, ιδίως ορισμένα βακτήρια, όπως τα γαλακτοβακτήρια και τα συγκεκριμένα μπιφιδοβακτήρια, έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμα για την απώλεια βάρους. Αλλά δεν είναι τα μόνα! Ποια προβιοτικά μπορούν λοιπόν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για αδυνάτισμα;

Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Τα προβιοτικά είναι χρήσιμα για την απώλεια βάρους, επειδή αναστέλλουν την απορρόφηση του λίπους, βοηθούν στη σταθεροποίηση των εντερικών βακτηριακών αναλογιών, προάγουν την καύση του λίπους και επιβραδύνουν την αποθήκευση λίπους. Βοηθούν επίσης στη βελτίωση του μεταβολισμού και στον έλεγχο της όρεξης. Ορισμένα προβιοτικά, ιδίως τα γαλακτοβακτήρια και τα διφιδιοβακτήρια, που είναι σύμμαχοι του αδυνατίσματος, είναι πιθανό να προκαλέσουν απώλεια βάρους.

Λακτοβακτήρια

Lactobacillus gasseri

Το Lactobacillus gasseri (L. gasseri) είναι ένα προβιοτικό για αδυνάτισμα. Αυτό το στέλεχος προβιοτικού είναι ένα βακτήριο γαλακτικού οξέος (παράγει γαλακτικό οξύ) και υπάρχει φυσικά στο μητρικό γάλα. Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους και στην απώλεια του υπερβολικού βάρους. Σας βοηθά να χάσετε βάρος. Μειώνει την αποθήκευση λίπους, ιδίως την κοιλιακή παχυσαρκία, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος γύρω από το στομάχι. Αυτό το στέλεχος προβιοτικού έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να μειώνει τη συσσώρευση του σωματικού λίπους, του λίπους της κοιλιάς και του λίπους κάτω από το δέρμα, την περιφέρεια μέσης και την περιφέρεια των γοφών. Εμποδίζει την απορρόφηση του λίπους. Έτσι, όταν το λίπος δεν απορροφάται, δεν μπορεί να προστεθεί στο σωματικό βάρος.

Αυτό το προβιοτικό στέλεχος θεωρείται ότι έχει την ικανότητα να τροποποιεί τα χημικά σήματα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του λίπους, διευκολύνοντας έτσι την απώλεια βάρους. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Επίσης, μειώνει το σωματικό βάρος, ιδίως τον ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).

Lactobacillus paracasei

Ο Lactobacillus paracasei είναι ένα από τα πολλά στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων που συνθέτουν τον πληθυσμό της μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτό το στέλεχος προβιοτικών βακτηρίων ανήκει στην οικογένεια Lactobacillaceae και στο γένος Lactobacillus. Πρόκειται για ένα βακτήριο γαλακτικού οξέος που διευκολύνει την πεπτική δραστηριότητα των προϊόντων με βάση τη λακτόζη, καταπολεμά τα παθογόνα βακτήρια και βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Βοηθά επίσης στη μείωση της συσσώρευσης λίπους, στη μείωση του μεγέθους των λιποκυττάρων και στο αδυνάτισμα. Αναστέλλει επίσης την απορρόφηση λίπους και μεταβάλλει την αποθήκευση λίπους, βοηθώντας έτσι στη μείωση του λιπώδους ιστού και της παραγωγής λίπους. Το Lactobacillus paracaseiείναι ένα προβιοτικό στέλεχος που βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους.

Lactobacillus plantarum

Ανήκει στην οικογένεια Lactobacillaceae, ο Lactobacillus plantarum είναι ένα προβιοτικό στέλεχος. Αυτό το βακτήριο γαλακτικού οξέος είναι παρόν στο πεπτικό σύστημα και τη στοματική κοιλότητα του ανθρώπινου σώματος. Εκτός του ότι συμβάλλει στη ζύμωση πολλών φυτικών τροφίμων, έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική δράση έναντι εντερικών μολύνσεων, με ιδιότητες που αναστέλλουν δυνητικά παθογόνους παράγοντες και ανακουφίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Η απώλεια βάρους διευκολύνεται επίσης με αυτό το προβιοτικό στέλεχος, το οποίο συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και του ποσοστού σωματικού λίπους. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και λεπτίνης. Ως εκ τούτου, σας βοηθά να χάσετε βάρος και να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο.

Lactobacillus rhamnosus

Ο Lactobacillus rhamnosus είναι ένα προβιοτικό στέλεχος που ανήκει στην ομάδα των γαλακτοβακτηρίων. Προερχόμενο από το ανθρώπινο εντερικό μικροβιόκοσμο, αυτό το ευεργετικό βακτήριο προάγει την καλή πέψη και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα μειώνει το σωματικό βάρος και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας ή της υπερβολικής συσσώρευσης σωματικού λίπους. Προστατεύει από τη συσσώρευση λίπους στους ιστούς που προκαλείται από μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνεπώς, μειώνει τη λιπώδη ανάπτυξη, τη λιπώδη μάζα και την περιεκτικότητα σε λίπος στο ήπαρ. Ο Lactobacillus rhamnosus διευκολύνει την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χάσουν βάρος αποτελεσματικά.

Bifidobacteria

Bifidobacterium breve

Το προβιοτικό Bifidobacterium breve είναι ένα bifidobacterium του γένους Bifidobacterium. Παράγει βιοδραστικά συστατικά (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), οξικό οξύ και γαλακτικό οξύ. Έχει την ικανότητα να ζυμώνει τη ζάχαρη και βοηθά στη διάσπαση των τροφίμων. Αυτό το προβιοτικό αδυνατίσματος βελτιώνει το μεταβολισμό και μειώνει το λίπος της κοιλιάς και τις σπλαχνικές εναποθέσεις λίπους. Μειώνει τα επίπεδα σωματικού λίπους, ενώ αντιστέκεται στην απορρόφηση του λίπους. Μειώνει το σωματικό λίπος με αισθητή μείωση του λιπώδους ιστού. Αντιμετωπίζει τη φλεγμονή του λιπώδους ιστού που προάγει την παχυσαρκία. Με αυτόν τον τρόπο, το προβιοτικό Bifidobacterium breve μειώνει την αύξηση του σωματικού βάρους και βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Bifidobacterium animalis

ΤοBifidobacterium animalis είναι ένα στέλεχος προβιοτικών βακτηρίων που κατοικεί στο παχύ έντερο και ζει φυσιολογικά στον πεπτικό σωλήνα. Αυτό το βακτήριο γαλακτικού οξέος παράγει επίσης οξικό οξύ, αιθανόλη και μυρμηκικό οξύ. Συμβάλλοντας στην ευεξία του γαστρεντερικού συστήματος και στην πρόληψη των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, έχει μεγάλο όφελος για την υγεία. Συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας μειώνοντας το σπλαχνικό κοιλιακό λίπος σε υπέρβαρα ή ελαφρώς παχύσαρκα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων λίπους, στην πρόληψη της παχυσαρκίας και στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Φυσικές τροφές αδυνατίσματος και προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα τρόφιμα. Επομένως, τα τρόφιμα αυτά θεωρούνται φυσικά προβιοτικά με οφέλη για την υγεία. Αυτές οι φυσικές βιολογικές προβιοτικές τροφές σας επιτρέπουν να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες προβιοτικών με τη μορφή ζυμωμένων τροφών. Στην πραγματικότητα, η ζύμωση με γαλακτικό οξύ ή η γαλακτοζύμωση (ζύμωση με χρήση βακτηρίων γαλακτικού οξέος ή γαλακτικές ζυμώσεις) επιτρέπει την παραγωγή φυσικών προβιοτικών με προβιοτικές τροφές πλούσιες σε καλά βακτήρια.

Ορισμένες (γαλακτο-ζυμωμένες) φυτικές και γαλακτοκομικές τροφές περιέχουν προβιοτικά και είναι επίσης τα καλύτερα φυσικά προβιοτικά για την απώλεια βάρους.

Φυσικά φυτικά προβιοτικά για αδυνάτισμα

Sauerkraut

Το ξινολάχανο ή λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση είναι ένα φυσικό τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση. Η γαλακτοζύμωση, η οποία μετατρέπει τη ζάχαρη στο λάχανο σε οξύ, τροποποιεί τις θρεπτικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού. Αυτή η διαδικασία καθιστά το ξινολάχανο μια γνήσια φυτική πηγή προβιοτικών και μια θρεπτική και αδυνατιστική τροφή. Αυτό το γαλακτοζυμωμένο πιάτο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις αδυνατιστικές επιδράσεις του ξινολάχανου, καλό είναι να αποφεύγετε να το συνοδεύετε με αλλαντικά ή άλλα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα. Το βιολογικό ή ωμό ξινολάχανο είναι μια υγιεινή τροφή για την εντερική χλωρίδα, με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Σε αντίθεση με το μαγειρεμένο ή αποστειρωμένο ξινολάχανο, το ωμό ή βιολογικό ξινολάχανο περιέχει ωφέλιμα ή προβιοτικά βακτήρια.

La choucroute est une des meilleures sources végétales de probiotiquesΤο
ξινολάχανο είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές προβιοτικών
Tempeh

Το Tempeh είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Πλούσιο σε προβιοτικά, αυτό το ινδονησιακό πιάτο αποτελεί καλή πηγή πλήρους πρωτεΐνης και προσφέρει στους καταναλωτές όλα τα οφέλη της ζύμωσης, με ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελεί ένα χρήσιμο φυσικό βοήθημα για την απώλεια βάρους.

Αγγουράκια

Τα ζυμωμένα αγγουράκια (που παρασκευάζονται με γαλακτική ζύμωση) αποτελούν πηγή προβιοτικών που κάνουν καλό στον οργανισμό. Είναι ένα ανεκτίμητο βοήθημα για το αδυνάτισμα. Έχουν επίσης πεπτικά οφέλη (βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος). Χαμηλά σε θερμίδες, τα αγγουράκια είναι εξαιρετικά σε βιταμίνη Κ και νάτριο. Για να αποκομίσετε τα οφέλη αυτού του λαχανικού που έχει υποστεί γαλακτοζυμωτική ζύμωση, επιλέξτε βιολογικά αγγουράκια που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση.

Κομπούσα

Η κομπούσα είναι ένα τσάι που έχει υποστεί ζύμωση. Είναι το αποτέλεσμα ενός μείγματος ζύμης, βακτηρίων, ζάχαρης και τσαγιού που αφήνεται να ζυμωθεί. Αυτό το γαλακτοζυμωμένο ποτό με τις πολλές αρετές του προέρχεται από την Άπω Ανατολή (Μογγολία). Αυτό το φυσικό προβιοτικό ρόφημα επαναφέρει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, ενώ βοηθά την πέψη- βοηθά επίσης στην πρόληψη των εντερικών ασθενειών. Πολύ χαμηλό σε θερμίδες, αυτός ο σύμμαχος αδυνατίσματος είναι πλούσιος σε προβιοτικά (ζωντανοί μικροοργανισμοί) και θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, βιταμίνες). Είναι πιθανό να αποτελέσει βοήθημα για το αδυνάτισμα και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια των επιπλέον κιλών, με συστατικά (προβιοτικά) που είναι ευεργετικά για την υγεία και τη σιλουέτα.

Φυσικά προβιοτικά αδυνατίσματος με βάση τα γαλακτοκομικά

Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το γιαούρτι, είναι οι καλύτεροι προμηθευτές καλών βακτηρίων ή προβιοτικών. Το γιαούρτι είναι γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Είναι το αποτέλεσμα γαλακτικής ζύμωσης, με την προσθήκη δύο γαλακτικών ζυμών (lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus) στην πρώτη ύλη, το γάλα. Αυτές οι ζυμώσεις ζυμώνουν το γάλα για την παραγωγή γιαουρτιού.

Το γιαούρτι είναι επομένως εμπλουτισμένο με προβιοτικά βακτήρια, τα οποία βοηθούν την πέψη και ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί πιστεύεται επίσης ότι παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους. Τα γιαούρτια που παρασκευάζονται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση (με γαλακτικές ζυμώσεις) είναι πολύ καλύτερα και συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

yaourtΤα
γιαούρτια είναι πλούσια σε “καλά” βακτήρια
Φλούδες τυριού

Το τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό τρόφιμο. Είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης του γάλακτος από γαλακτικά βακτήρια. Τα ζυμωμένα τυριά είναι πλούσια σε προβιοτικά, ιδιαίτερα στο φλοιό. Αυτή η περιεκτικότητα σε προβιοτικά είναι χρήσιμη για το πεπτικό σύστημα και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο φλοιός ορισμένων ποικιλιών τυριού (μη παστεριωμένο σκληρό ή μαλακό τυρί), ο οποίος είναι πλούσιος σε προβιοτικά, είναι ευεργετικός για την υγεία.

Κεφίρ γάλακτος

Το κεφίρ γάλακτος είναι ένα ποτό από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από κόκκους κεφίρ από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Οι κόκκοι κεφίρ είναι στην πραγματικότητα μια μάζα από ζύμες (Saccharomyces kefir και Candida kefir) και γαλακτικά βακτήρια (Lactobacillus caucasicus, Lactobacillus casei, Streptococcus lactis). Αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν υφίσταται διαδικασία ζύμωσης υπό τη δράση ζυμών και γαλακτικών βακτηρίων.

Εύπεπτο, χαμηλό σε θερμίδες και ζάχαρη και πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη Β, φολικό οξύ και πρωτεΐνες, το κεφίρ αποτελεί πηγή φυσικών προβιοτικών. Παρέχει στον οργανισμό στελέχη προβιοτικών που ρυθμίζουν το βάρος, προάγουν την καλύτερη πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προβιοτικά για την απώλεια βάρους: οργανικά συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στα φαρμακεία

Τα φυσικά προβιοτικά διατίθενται σε φυτικές ή γαλακτοκομικές τροφές ή με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής που πωλούνται στα φαρμακεία. Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής είναι προβιοτικά τρόφιμα, που διατίθενται στα φαρμακεία με τη μορφή καψουλών, δισκίων, καψακίων ή σκόνης. Ορισμένα τρόφιμα δεν παρέχουν αρκετά προβιοτικά στελέχη, οπότε αυτά τα συμπληρώματα διατροφής είναι προβιοτικά συμπληρώματα που σας επιτρέπουν να απολαύσετε τα πολλά οφέλη αυτών των καλών βακτηρίων και να επωφεληθείτε από μια προβιοτική θεραπεία που διατίθεται στα φαρμακεία.

Ωστόσο, στα φαρμακεία θα πρέπει να προτιμάτε προβιοτικά συμπληρώματα φυσικής ή βιολογικής προέλευσης, με υγιεινά συστατικά και χωρίς πρόσθετα, χημικά μόρια ή φυτοφάρμακα. Κατασκευάζονται από φυσικά συστατικά ή συστατικά κυρίως φυτικής προέλευσης, χωρίς πρόσθετα, χωρίς ΓΤΟ και χωρίς αλλεργιογόνα. Όσον αφορά την επιλογή, είναι προτιμότερο να επιλέγετε βιολογικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν προβιοτικά στελέχη συμβατά με τους στόχους σας για την απώλεια βάρους. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξετε βιολογικά προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ένα ή περισσότερα προβιοτικά στελέχη ειδικά για την απώλεια βάρους.

probiotique pour perdre du poids

Τι είναι τα προβιοτικά;

Στη λαϊκή φαντασία, τα βακτήρια είναι μικροοργανισμοί που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό. Αν και τα εξωτερικά βακτήρια είναι πιθανό να είναι επιβλαβή όταν διεισδύουν στο σώμα, το σώμα φιλοξενεί πλήθος ωφέλιμων βακτηρίων από διάφορα είδη. Τα προβιοτικά είναι ένα από αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια.

Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή βακτήρια που είναι ευεργετικά για την υγεία όταν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες. Τα προβιοτικά είναι κυρίως βακτήρια ανθρώπινης, γαλακτοκομικής ή φυτικής προέλευσης. Είναι φυσικά παρόντα στον οργανισμό. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα. Διατίθενται επίσης ως συμπληρώματα διατροφής.

Ετυμολογικά, ο όρος προβιοτικά προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ”υπέρ” (υπέρ) και ”βιοτικός” (ζωή). Η ετυμολογία της λέξης προβιοτικό σημαίνει επομένως υπέρ της ζωής. Τα προβιοτικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πεπτικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος και είναι παρόντα στην εντερική, στοματική και κολπική χλωρίδα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι προβιοτικών βακτηρίων και μια ποικιλία ειδών σε κάθε ομάδα, με κάθε είδος να διαθέτει πολυάριθμα στελέχη. Τα περισσότερα στελέχη προβιοτικών ανήκουν στο γένος Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus ή Streptococcus.

Probiotiques pour maigrir
Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που μπορούν, για παράδειγμα, να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία;

Για το πεπτικό σύστημα

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία. Διάφοροι τύποι προβιοτικών βακτηρίων επιτρέπουν στον οργανισμό να αμυνθεί έναντι των επιβλαβών βακτηρίων (ιών, μικροβίων και πολλών άλλων τοξινών). Μέσα στον ανθρώπινο ξενιστή, ιδιαίτερα στην εντερική χλωρίδα, αυτά τα καλά βακτήρια διευκολύνουν την πέψη, βελτιώνουν την κίνηση της τροφής μέσω του εντέρου, απορροφούν διάφορα θρεπτικά συστατικά και εμποδίζουν την εγκατάσταση επιβλαβών βακτηρίων στο στομάχι. Βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, ενώ επιτρέπουν στην εντερική χλωρίδα να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής επιβλαβών μικροοργανισμών. Εξουδετερώνουν τα παθογόνα μικρόβια που είναι επιβλαβή για το έντερο.

Για το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα προβιοτικά δεν είναι ευεργετικά μόνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Έχουν επίσης οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φυσικής άμυνας, διεγείροντας την παραγωγή πολυάριθμων αντισωμάτων και φυσικών ανοσοποιητικών κυττάρων στο έντερο.

Κατά των ασθενειών

Η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των λειτουργιών σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Βοηθά στην ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα, τη φλεγμονή και πολλές άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τα εντερικά βακτήρια. Τα προβιοτικά προσφέρουν προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ανακουφίζουν από χρόνια προβλήματα υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες, ενώ βοηθούν στη θεραπεία και την πρόληψη κολπικών μολύνσεων από ζυμομύκητες. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη στο αίμα και μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εν ολίγοις, τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, γαστρεντερικών διαταραχών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, στις επόμενες γραμμές θα επικεντρωθώ στα οφέλη των προβιοτικών στην απώλεια βάρους και θα προσδιορίσω όλους αυτούς τους “ευεργέτες”.

Τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Προάγοντας την απώλεια βάρους

Μια επαρκής ποσότητα προβιοτικών στον οργανισμό όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, αλλά προάγει και τη διαρκή απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια υγιούς βάρους και κοιλιακού λίπους. Συμμετέχουν σε διάφορες διαδικασίες στο σώμα, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην απώλεια βάρους. Διευκολύνουν την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας υπέρ των βακτηρίων που προάγουν την απώλεια βάρους. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη προβιοτικών έχουν αδυνατιστική δράση και εξουδετερώνουν τη φλεγμονή του λιπώδους ιστού. Με αυτόν τον τρόπο, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν το περιττό βάρος και να το διατηρήσουν.

Τα καλά βακτήρια είναι απαραίτητα για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μετάλλων και βοηθούν τον οργανισμό να παράγει βιταμίνες. Αυτή η παροχή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) προκαλεί γρήγορα ένα αίσθημα κορεσμού. Αυτό σας αποτρέπει από το να τρώτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε και αποφεύγεται το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

Perdre du poids en mangeant mieux
Χάστε βάρος τρώγοντας καλύτερα

Εξαλείφοντας τα κιλά που προκαλούνται από τη δυσκοιλιότητα

Τα προβιοτικά βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ προάγουν την καλή εντερική διέλευση, η οποία είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, με την (οξεία) δυσκοιλιότητα, δημιουργείται εντερική απόφραξη με τα απόβλητα των τροφών και τις τοξίνες να αποθηκεύονται στο έντερο. Αυτό το εντερικό μπλοκάρισμα φλεγμαίνει το σώμα και προκαλεί κατακράτηση νερού, οδηγώντας σε αύξηση βάρους μερικών κιλών, η οποία δεν οφείλεται σε συσσωρευμένο λίπος. Βελτιώνοντας την πέψη και την εντερική διέλευση, τα προβιοτικά καθιστούν δυνατή την απώλεια μερικών κιλών που προκαλούνται από το φούσκωμα που προκύπτει από την κατακράτηση κοπράνων στο έντερο. Με αυτόν τον τρόπο, το υπερβολικό βάρος που προκαλείται από τη δυσκοιλιότητα μπορεί να εξαλειφθεί.

Οι τοξίνες κατακρατούν επίσης λίπος στο σώμα. Τα προβιοτικά βοηθούν στην εξάλειψη των τοξινών και των αποβλήτων που συσσωρεύονται στο σώμα. Αυτή η διαδικασία εντερικού καθαρισμού βοηθά στην απαλλαγή από τις τοξίνες και στην εξάλειψη του λίπους, ενώ παράλληλα προωθεί την απώλεια βάρους.

Μειώνοντας την αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλείται από την υπερινσουλιναιμία

Η ινσουλίνη είναι μια λεγόμενη αναβολική ορμόνη, που είναι πιθανό να ενθαρρύνει την αύξηση του σωματικού βάρους. Προκαλεί το σώμα να χτίσει νέο ιστό, ενθαρρύνοντας τη μεταφορά ζάχαρης από το αίμα στον λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους στο σώμα, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης συνδέονται με την παραγωγή λίπους και τη συσσώρευσή του στην κοιλιά και ιδιαίτερα με την αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως γύρω από την κοιλιά. Κατά συνέπεια, η περίσσεια ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) συνοδεύεται συχνά από παχυσαρκία. Τα προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προάγουν τη μείωση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη της λαιμαργίας και του τσιμπολογήματος μεταξύ των γευμάτων και, επομένως, προάγει την απώλεια βάρους.

Με την αύξηση των επιπέδων του GLP 1 ή του ANGPTL4

Το γλουκαγόνο-όμοιο πεπτίδιο-1(GLP-1) είναι μια εντερική ορμόνη που προκαλεί κορεσμό και επομένως μειώνει την όρεξη. Τα προβιοτικά προάγουν την απελευθέρωση αυτής της ορμόνης κορεσμού. Τα αυξημένα επίπεδα αυτής της ορμόνης επιτρέπουν στο μεταβολισμό να καίει περισσότερες θερμίδες και λίπος. Επομένως, τα προβιοτικά βελτιώνουν το αίσθημα κορεσμού, παίζοντας ρόλο στον έλεγχο της όρεξης. Αυξάνοντας την απελευθέρωση της ορμόνης GLP-1, προκαλούν μείωση της πρόσληψης τροφής, ώστε ο οργανισμός να αισθάνεται γρήγορα χορτάτος και να έχει λιγότερη ανάγκη να φάει. Αυτό διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Η αγγειοποιητίνη τύπου 4 (ANGPTL4) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται φυσικά στην εντερική χλωρίδα. Αυτή η πρωτεΐνη μειώνει την ποσότητα λίπους που απορροφάται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Τα προβιοτικά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ANGPTL4. Αυτή η δράση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αποθήκευσης λίπους.

Με την επανεξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους προωθώντας την καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος. Ένα καλά λειτουργικό έντερο διασφαλίζει την υγιή απώλεια βάρους. Αυτά τα καλά βακτήρια προσθέτουν μικροοργανισμούς στο έντερο για να καταναλώσουν όλες τις περιττές θερμίδες που δεν χρειάζεται ο οργανισμός. Βοηθούν την πέψη και προάγουν την απώλεια βάρους, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό για την αποθήκευση λιγότερου λίπους και βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Η ανισορροπία της εντερικής χλωρίδας ενθαρρύνει την αύξηση του σωματικού βάρους και του κοιλιακού λίπους. Τα προβιοτικά βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας και έτσι προωθούν την απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα. Ρυθμίζουν την εντερική χλωρίδα παρέχοντας τα βακτήρια που απαιτούνται για την πρόληψη της αύξησης του βάρους.