Ανεπάρκεια ψευδαργύρου: Συμπτώματα & θεραπείες

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το σώμα χρειάζεται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει. Ένα από αυτά τα μέταλλα είναι ο ψευδάργυρος. Αν και ο οργανισμός χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα, η έλλειψη είναι πολύ πιθανή. Όταν ο οργανισμός δεν έχει την απαιτούμενη ποσότητα, το άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια ανεπάρκειας. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε ποια είναι αυτά τα σημάδια, πώς να τα αντιμετωπίσετε και ποιες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο πρέπει να επιλέξετε.

Τι είναι η έλλειψη ψευδαργύρου;

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου ή υποζινκαιμία χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ίχνη αυτού του μετάλλου στο σώμα. Η έλλειψη αυτή μπορεί να προκαλέσει διάφορες δυσλειτουργίες, καθώς η απόδοση διαφόρων διεργασιών εξαρτάται από τον ψευδάργυρο. Αυτό το απαραίτητο μέταλλο υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα.

Carence en Zinc
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ίχνη αυτού του μετάλλου στον οργανισμό.

Οι πολλές λειτουργίες του στο σώμα περιλαμβάνουν

 • Σχηματισμός κυττάρων, κυτταρικός μεταβολισμός
 • Σύνθεση μορίων: σχηματισμός του DNA, του RNA και των πρωτεϊνών
 • Υποστήριξη περίπου 300 ενζύμων για να τα βοηθήσει να κάνουν τη δουλειά τους
 • Υπεύθυνη για τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Βοηθά στην ανάπτυξη ενός ατόμου από έμβρυο σε έφηβο
 • Θεραπεύει πληγές

Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει ψευδάργυρο, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε τακτικά ψευδάργυρο για να τον αναπληρώσετε.

Ποιες είναι οι αιτίες της έλλειψης ψευδαργύρου;

Η χαμηλή κατανάλωση ψευδαργύρου είναι η κύρια αιτία της έλλειψης ψευδαργύρου. Ωστόσο, παρά τη διατροφή που είναι πλούσια σε αυτό το μέταλλο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά του στον οργανισμό, οδηγώντας σε ανεπάρκεια.

Διατροφικές συνήθειες που οδηγούν σε ανεπάρκεια:

 • Χορτοφαγία, χορτοφαγία και βιγκανισμός: Η βιοδιαθεσιμότητα του ψευδαργύρου στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι υψηλότερη από ό,τι σε εκείνα φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, τα όσπρια και οι σπόροι, τα κύρια τρόφιμα των χορτοφάγων, περιέχουν φυτικά άλατα, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφησή του.
 • Βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα: το μητρικό γάλα παρέχει την απαραίτητη πρόσληψη ψευδαργύρου για τους πρώτους έξι μήνες, η οποία είναι 2 mg ημερησίως. Όμως μετά από αυτή την ηλικία, η ανάγκη αυξάνεται στα 3mg ημερησίως και το μητρικό γάλα δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει αυτή τη δόση. Η έλλειψη σιδήρου στα μωρά θα καθυστερούσε την ανάπτυξή τους.
 • Συμπλήρωμα σιδήρου: Ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό, μειώνοντάς τα έτσι.
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά, τα αντιβιοτικά και οι πενικιλλίνες, μπορεί να μειώσει το επίπεδο στο σώμα.
Carence en Zinc
Η έλλειψη ψευδαργύρου στα μωρά εμποδίζει την ανάπτυξή τους

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ευνοούν επίσης την έλλειψη ψευδαργύρου:

 • Οι εντερικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και η αιμορραγική ορθοκολίτιδα, μειώνουν την απορρόφηση αυτού του μετάλλου και ενθαρρύνουν την απώλειά του.
 • Χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η χρόνια διάρροια, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η νεφρική και ηπατική νόσος μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική απώλεια ψευδαργύρου.
 • Αλκοολισμός: η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση αυτού του μετάλλου και αυξάνει την έκκρισή του στα ούρα. Επιπλέον, οι αλκοολικοί δεν είναι γνωστοί για την υγιεινή διατροφή τους, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο έλλειψης ψευδαργύρου.
 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: η ανάγκη τους για αυτό το θρεπτικό συστατικό αυξάνεται καθώς τρέφουν ταυτόχρονα δύο άτομα, τον εαυτό τους και το παιδί τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου;

Μπορούν να εμφανιστούν πολλά προβλήματα υγείας. Ο οργανισμός μπορεί να υποφέρει από έλλειψη αλλά να μην παρουσιάζει εξωτερικά σημάδια για κάποιο χρονικό διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, θα αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας.

Απώλεια της όρεξης

Μία από τις πολλές λειτουργίες του ψευδαργύρου στο σώμα είναι να επηρεάζει τη γκρελίνη. Μια πεπτική ορμόνη γνωστή και ως ορμόνη της πείνας, η οποία διεγείρει την όρεξη και αυξάνει την επιθυμία του ατόμου να καταναλώσει τροφή. Όσο λιγότερο ψευδάργυρο έχετε, λοιπόν, τόσο λιγότερο η γκρελίνη θα πάει να δουλέψει και τόσο περισσότερο χάνετε την όρεξή σας. Αυτό εξηγεί επίσης την απώλεια βάρους, ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα.

Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το στοιχείο αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και μια μικρή έλλειψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό. Για παράδειγμα, ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί αν υπάρχει έλλειψη.

Αργότερη επούλωση των πληγών

Σε περίπτωση τραυματισμού, ο ψευδάργυρος βοηθά στην πήξη του αίματος, στη δημιουργία ενός ανοσοποιητικού αμυντικού συστήματος εκεί όπου έχετε τραυματιστεί και στην αποκατάσταση των εκφυλισμένων κυττάρων του δέρματος στη φυσιολογική τους κατάσταση. Επομένως, ο ψευδάργυρος απαιτείται σε κάθε στάδιο της επούλωσης και μια ανεπάρκεια μπορεί να την επιβραδύνει ή ακόμη και να την αποτρέψει.

Carence en Zinc
Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πήξη του αίματος.

Απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης υπεύθυνος για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Αν και η έλλειψη αυτή δεν είναι πολύ συχνή, το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ συχνό σε ηλικιωμένους που πάσχουν από έλλειψη ψευδαργύρου.

Υπογοναδισμός

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός ατόμου σε νεαρή ηλικία. Επομένως, η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη. Η καθυστέρηση αυτή επηρεάζει κυρίως την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Η υποζινκαιμία στους εφήβους μπορεί να επιφέρει ξαφνική διακοπή της εφηβείας, οδηγώντας σε υπογοναδισμό (χαμηλή παραγωγή ορμονών του φύλου).

Άλλα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν τριχόπτωση, διάρροια, δερματικές αλλοιώσεις και έλλειψη συγκέντρωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν όλα αυτά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν κάποια άλλη διατροφική ανεπάρκεια, γι’ αυτό να πηγαίνετε πάντα στο γιατρό για να είστε σίγουροι.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση έλλειψης ψευδαργύρου;

Εάν υποψιάζεστε έλλειψη, θα πρέπει να πάτε να δείτε έναν επαγγελματία υγείας για να είστε σίγουροι και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Αν γνωρίζετε ήδη, σημειώστε την κατάσταση της υγείας σας. Για παράδειγμα, αν έχετε διάρροια για αρκετές ημέρες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ομοίως, εάν η θεραπεία σας προκαλεί οποιαδήποτε δυσφορία, όπως ναυτία, ζάλη, ημικρανία κ.λπ. επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Τέλος, μην ξεχνάτε να τρώτε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Πώς διαγιγνώσκεται η έλλειψη ψευδαργύρου;

Η υποζινκαιμία είναι δύσκολο να ανιχνευθεί λόγω των χαμηλών επιπέδων της στον οργανισμό. Κατά συνέπεια, μια απλή εξέταση δεν είναι αρκετή, ειδικά για μια ήπια ανεπάρκεια. Η εξέταση αίματος μπορεί να δείχνει φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στην πραγματικότητα πάσχετε από έλλειψη. Εκτός από την εξέταση αίματος, ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει εξέταση ούρων και εξέταση μαλλιών για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του ψευδαργύρου. Το φυσιολογικό επίπεδο κυμαίνεται μεταξύ 0,66 και 1,1 μg/ml αίματος.

Carence en Zinc
Η εξέταση αίματος μπορεί να δείξει ένα φυσιολογικό επίπεδο ψευδαργύρου.

Μπορεί επίσης να διενεργηθούν και άλλες εξετάσεις για να ελεγχθεί εάν τα συμπτώματα είναι στην πραγματικότητα ενδείξεις άλλων ασθενειών, αλλά όχι ανεπάρκειας. Αυτές περιλαμβάνουν

 • Αιμογράφημα: για να δείτε την κατάσταση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων σας και να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα οφείλονται σε λοίμωξη ή αναιμία.
 • Έλεγχος των επιπέδων ηλεκτρολυτών, όπως ασβέστιο, κάλιο, νάτριο και χλωρίτης. Τα επίπεδα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στο σώμα και ορισμένες ασθένειες.
 • Ανάλυση θυρεοειδικών ορμονών: επειδή η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς και η θυρεοειδοπάθεια έχουν κάποια παρόμοια συμπτώματα.

Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο αφού ο γιατρός εξετάσει προσεκτικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει απλώς την αύξηση της πρόσληψης ψευδαργύρου. Πρώτον, με την τακτική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ψευδάργυρο. Και επίσης με τη λήψη συμπληρωμάτων εάν το έχει συστήσει ο γιατρός. Τα συμπληρώματα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, δισκία και παστίλιες. Η δοσολογία εξαρτάται από την κατάσταση της ανεπάρκειας, αλλά ενδεικτικά η κανονική δοσολογία για έναν ενήλικα είναι 8 mg/ημέρα για τις γυναίκες και 11 mg/ημέρα για τους άνδρες.

Τρόφιμα που πρέπει να επιλέξετε για να περιορίσετε την έλλειψη ψευδαργύρου

Carence en Zinc
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται επίσης ως προληπτικό μέτρο. Οι τροφές που είναι πιο πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι

 • Στρείδια, καβούρια, γαρίδες, αστακοί
 • Βοδινό κρέας, χοιρινές μπριζόλες
 • Ντομάτες
 • Καρποί κάσιους
 • Αμύγδαλα
 • Σουσάμι, κολοκύθα και κολοκυθόσποροι
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα: τυρί και γάλα
 • Αυγά
 • Μαύρη σοκολάτα
 • Φασόλια