Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Συμπτώματα & θεραπείες

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ραχίτιδα, οστεομαλακία, μυϊκή αδυναμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα… Όλα αυτά είναι πιθανές συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης D. Το θρεπτικό αυτό συστατικό κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των στοιχείων που κάνουν το σώμα να λειτουργεί. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πω λίγα περισσότερα για αυτή την πολύ συχνή διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Τι είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Ως ανεπάρκεια βιταμίνης D ή υποβιταμίνωση D ορίζεται η συγκέντρωση της 1,25-υδροξυβιταμίνης-D στο αίμα μικρότερη από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml).

Η βιταμίνη D είναι ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό. Από τη μία πλευρά, δρα όπως οι ορμόνες. Από την άλλη, παρασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανισμό μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Αφού συντεθεί, πρέπει ακόμη να μετατραπεί στην ενεργό μορφή της που ονομάζεται 1,25-υδροξυβιταμίνη-D ή καλσιτριόλη πριν χρησιμοποιηθεί.

Η βιταμίνη D έχει δύο κύριες λειτουργίες:

 • Βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει ασβέστιο και φώσφορο,
 • Ελέγχει την έκκριση της παραθορμόνης, μιας ορμόνης υπεύθυνης για την οστική απορρόφηση.
Tout savoir sur l’hypervitaminose D
Η βιταμίνη D παρασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανισμό μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως.

Η βιταμίνη αυτή βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στην υγεία των οστών. Διατηρεί τους μύες σε καλή κατάσταση και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προλαμβάνει επίσης ορισμένους καρκίνους και τον διαβήτη, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά.

Πιθανές αιτίες

Η υποβιταμίνωση D μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους: ιατρικοί λόγοι, γεωγραφική θέση, διατροφή, υγιεινή και τρόπος ζωής.

Διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη D

Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι σε έλλειψη. Τα άτομα που ακολουθούν περιορισμένη διατροφή, όπως οι χορτοφάγοι, ή όσοι είναι αλλεργικοί σε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας. Το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη που καταναλώνουν μόνο μητρικό γάλα, καθώς το θρεπτικό αυτό συστατικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο μητρικό γάλα.

Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο

Οι υπεριώδεις ακτίνες Β του ήλιου είναι ο κύριος παράγοντας για την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό. Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, πάντα προστατευμένοι από τον ήλιο, όσοι χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό ή όσοι καλύπτονται από την κορυφή ως τα νύχια κινδυνεύουν από υποβιταμίνωση. Αλλά και άλλοι άνθρωποι κινδυνεύουν, ιδίως όσοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στον ήλιο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ή της εποχής.

Η αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει τη βιταμίνη D

Τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται μέσω του λεπτού εντέρου. Αλλά ορισμένες ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση ή η νόσος του Crohn, εμποδίζουν το έντερο να λειτουργήσει σωστά και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, ιδίως η χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας, όπως η γαστρική παράκαμψη, μειώνουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που μπορούν να καταναλωθούν και μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια.

Χρώμα δέρματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκουρόχρωμα άτομα δεν συνθέτουν τόση βιταμίνη D όσο τα ανοιχτόχρωμα άτομα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα μελανίνης είναι υψηλότερα στα σκουρόχρωμα άτομα.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκουρόχρωμα δέρματα δεν συνθέτουν τόση βιταμίνη D όση τα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Όσο πιο σκούρος είναι ο τόνος του δέρματος, τόσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει και τόσο λιγότερη βιταμίνη D παράγει. Κατά συνέπεια, οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο για περισσότερο χρόνο από ό,τι οι ανοιχτόχρωμοι.

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα

 • Καθαρτικά ,
 • Στεροειδή: πρεδνιζόνη,
 • Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη: χολεστυραμίνη, κολεστιπόλη,
 • Αντιεπιληπτικά: φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη,
 • Φάρμακα για τη φυματίωση: ριφαμπικίνη,
 • Φάρμακα απώλειας βάρους: ορλιστάτη.

Η αδυναμία του οργανισμού να μετατρέψει τη βιταμίνη D στην ενεργό μορφή της

Το συκώτι και τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργό μορφή της, παράγοντας τα αντίστοιχα ένζυμα. Εάν τα όργανα αυτά έχουν υποστεί βλάβη λόγω ασθένειας, η μετατροπή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και χωρίς να βρίσκεται στην ενεργό μορφή της, το στοιχείο αυτό δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος

Στην περίπτωση της χρόνιας νόσου της παχυσαρκίας, η βιταμίνη D παγιδεύεται στα λιποκύτταρα, εμποδίζοντάς τα να δράσουν στον οργανισμό. Η παχυσαρκία συνδέεται συχνά με τη φροντίδα. Όποιος έχει δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30 kg/m2 διατρέχει κίνδυνο.

Ηλικία

Η ικανότητα του οργανισμού να παράγει βιταμίνη D μειώνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη λειτουργία των νεφρών. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός δυσκολεύεται επίσης να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Η υποβιταμίνωση D μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό της ανεπάρκειας. Μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά ή οστεομαλάκυνση στους ενήλικες όταν η έλλειψη είναι πολύ σοβαρή. Εκτός από αυτό, τα άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • σοβαρή κόπωση
 • Πόνος στα οστά,
 • Μυϊκός πόνος, αδυναμία και κράμπες,
 • Αύξηση του βάρους,
 • Κατάθλιψη και άγχος,
 • Αργή αποκατάσταση από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή λοίμωξη,
 • Συχνές ασθένειες,
 • Απώλεια μαλλιών.
Tout savoir sur l’hypervitaminose D
Η υποβιταμίνωση D μπορεί να μην συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε έλλειψη;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει και θα σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα, εάν είναι απαραίτητο. Η αυτοθεραπεία αποθαρρύνεται έντονα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ είναι να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D και να εκτίθεστε στον ήλιο. Ωστόσο, η συμβουλή ενός γιατρού είναι πάντα απαραίτητη, ακόμη και όταν πρόκειται για ηλιοθεραπεία.

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια;

Οι εξετάσεις αίματος είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν ένα άτομο έχει έλλειψη βιταμίνης D ή όχι. Στην περίπτωση της υποβιταμίνωσης D, η εξέταση συνίσταται στην ανάλυση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης-D στον ορό του αίματος. Το φυσιολογικό επίπεδο καλσιτριόλης στο αίμα είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 20 ng/ml. Εάν η τιμή είναι μεταξύ 12 και 20 ng/ml, η διάγνωση είναι ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο γιατρός επιβεβαιώνει την έλλειψη αυτή όταν το επίπεδο καλσιτριόλης είναι κάτω από 12ng/mL.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται κυρίως στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν σε 2 μορφές: βιταμίνη D2, γνωστή ως εργοκαλσιφερόλη, η οποία είναι φυτικής προέλευσης, και βιταμίνη D3, γνωστή ως χοληκαλσιφερόλη, η οποία είναι ζωικής προέλευσης. Η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της ανεπάρκειας και την κατάσταση του ασθενούς.

Για παράδειγμα, για ένα άτομο χωρίς προβλήματα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, η δοσολογία είναι περίπου 1.250 μικρογραμμάρια (mcg) μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για 6 έως 8 εβδομάδες. Στη συνέχεια, η δόση μειώνεται κατά 20 έως 25 mcg.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D
Η θεραπεία συνίσταται κυρίως στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Το συμπλήρωμα διατίθεται σε διάφορες μορφές: δισκία, υγρά, σκόνες κ.ά. Είναι ακόμη δυνατό να λαμβάνεται ένεση. Συνιστάται επίσης η λήψη ασβεστίου ταυτόχρονα με το συμπλήρωμα βιταμίνης D. Εκτός από αυτό, ο γιατρός θα συστήσει επίσης την κατανάλωση ορισμένων τροφών και την έξοδο στο ύπαιθρο κατά διαστήματα, ώστε το δέρμα να έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.

Μπορεί να ζητηθούν εξετάσεις αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας για να προσαρμοστεί η δοσολογία των συμπληρωμάτων ανάλογα με τα επίπεδα καλσιτριόλης στο αίμα.

Τρόφιμα προς επιλογή

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D είναι κυρίως ζωικής προέλευσης:

 • Λιπαρά ψάρια: σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός, πέστροφα, τόνος, ρέγκα,
 • Μοσχαρίσιο συκώτι,
 • Κρόκος αυγού,
 • Τυρί (Emmental),
 • Γάλα σόγιας,
 • Μανιτάρια,
 • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D: δημητριακά, χυμός πορτοκαλιού, αγελαδινό γάλα, μαργαρίνη κ.λπ.