Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα και θεραπείες

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA, καθώς και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 επηρεάζει περίπου το 10-15% των ηλικιωμένων, αν και το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό στους ενήλικες. Οι κύριες αιτίες είναι η διατροφή και η δυσαπορρόφηση. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα.

Τι είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12;

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή υποβιταμίνωση Β12 σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας στον οργανισμό, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση του DNA και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
Η υποβιταμίνωση Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία.

Με άλλα λόγια, η υποβιταμίνωση Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία. Εκτός από αυτό, η έλλειψή της μπορεί να είναι η αιτία διαφόρων ασθενειών εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Το θρεπτικό αυτό συστατικό ενσωματώνεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της διατροφής. Είναι σημαντικό να καταναλώνεται τακτικά, καθώς το σώμα μπορεί να το αποθηκεύσει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12;

Η υποβιταμίνωση Β12 δεν είναι μια πολύ συχνή ανεπάρκεια. Τις περισσότερες φορές, η διατροφή είναι ήδη επαρκής για την παροχή της απαραίτητης ποσότητας. Ωστόσο, μπορεί να κινδυνεύετε από ανεπάρκεια στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Είστε vegan, χορτοφάγος ή χορτοφάγος: η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και αυτοί οι τύποι διατροφής περιορίζουν τα επίπεδα στον οργανισμό,
 • Πάσχετε από μια χρόνια παθολογία, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη κ.λπ.: αυτού του είδους η παθολογία εμποδίζει το έντερο να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά,
 • Πίνετε πολύ αλκοόλ,
 • Λαμβάνετε φάρμακα που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12, όπως: αναστολείς αντλίας πρωτονίων (εσομεπραζόλη, λανζοπραζόλη, ομεπραζόλη, ραμπεπραζόλη), Η2 αντιισταμινικά (σιμετιδίνη, φαμοτιδίνη) και αντιδιαβητικά (μετφορμίνη),
 • Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του εντέρου ή του στομάχου σας,
 • Είστε ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών).

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν ο οργανισμός έχει έλλειψη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Μπορεί να υποφέρετε από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 για χρόνια χωρίς καν να το καταλάβετε.

Σοβαρή κόπωση και έλλειψη ενέργειας

Το αίσθημα κόπωσης είναι πολύ συνηθισμένο όταν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12. Ο λόγος είναι ότι η έλλειψη σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό δυσχεραίνει τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του σώματος, γεγονός που εξηγεί την κούραση και την έλλειψη δύναμης.

Δύσπνοια, αίσθημα παλμών και ζάλη

Μπορεί να αισθάνεστε δύσπνοια ακόμη και κατά την παραμικρή σωματική προσπάθεια λόγω της έλλειψης οξυγόνου που κυκλοφορεί στο σώμα σας. Αυτά όμως μπορεί να είναι και συμπτώματα άλλων ασθενειών, γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία.

Ωχρότητα ή κιτρίνισμα του δέρματος

Η ανεπάρκεια μπορεί επίσης να φανεί στο χρώμα του δέρματός σας και στο λευκό των ματιών σας. Γίνονται πιο ωχρά ή κιτρινωπά, μια κατάσταση γνωστή ως ίκτερος. Η βιταμίνη Β12 κατασκευάζει το DNA που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς αυτό το DNA, οι οδηγίες για την παραγωγή τους είναι ελλιπείς.

Ως αποτέλεσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται στο μυελό των οστών γίνονται μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο εύθραυστα από το φυσιολογικό. Από τη μία πλευρά, το μεγάλο τους μέγεθος τα εμποδίζει να εγκαταλείψουν το μυελό των οστών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια σε όλο το σώμα και, κατά συνέπεια, το δέρμα να γίνεται πιο χλωμό.

Από την άλλη πλευρά, η ευθραυστότητά τους ενθαρρύνει τη δική τους καταστροφή, προκαλώντας περίσσεια χολερυθρίνης. Η χολερυθρίνη είναι μια κίτρινη ουσία που παράγεται από το ήπαρ κατά τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης προσδίδουν στο δέρμα και τα μάτια ένα κιτρινωπό χρώμα.

Γλωσσίτιδα και στοματικά έλκη

Η γλωσσοίτιδα είναι μια φλεγμονή της γλώσσας. Έχει ως αποτέλεσμα να πονάει η γλώσσα, να έχει πιο κόκκινο χρώμα και πιο λεία υφή από το φυσιολογικό. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μικρά εξογκώματα στους γευστικούς κάλυκες.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν στοματικά έλκη, καθώς και αίσθηση μυρμηγκιάσματος και καψίματος στη γλώσσα.

Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
Η γλώσσα μπορεί να εμφανίσει σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Προβλήματα όρασης

Αυτό συμβαίνει όταν η ανεπάρκεια προσβάλλει τα οπτικά νεύρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση των νευρικών μηνυμάτων μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βλέπετε θολά ή ακόμη και να χάνετε την όρασή σας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οπτική νευροπάθεια. Αν και ανησυχητική, είναι αναστρέψιμη μόλις διορθωθεί η ανεπάρκεια.

Διανοητική διαταραχή

Ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης Β12 αυξάνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές, όπως εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης κ.λπ.

Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην παραγωγή μιας λιπαρής μεμβράνης που ονομάζεται μυελίνη. Τα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού είναι επικαλυμμένα με μυελίνη, η οποία λειτουργεί ως ένα είδος προστατευτικού και μονωτικού φραγμού. Η έλλειψή της όμως μεταβάλλει την παραγωγή της. Αυτό καθιστά το νευρικό σύστημα ανίκανο να λειτουργήσει σωστά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί μυρμήγκιασμα στα πόδια και τα χέρια.

Προβλήματα με το περπάτημα και την ισορροπία

Μια άλλη συνέπεια της έλλειψης Β12 είναι η απώλεια ισορροπίας και η αλλαγή στον τρόπο που περπατάτε και κινείστε. Είναι πιθανό να πέσετε χωρίς προφανή λόγο. Και πάλι, αυτό οφείλεται στο ότι τα νεύρα έχουν υποστεί βλάβη από την έλλειψη της βιταμίνης Β12. Αυτό το σύμπτωμα είναι πιο αισθητό στους ηλικιωμένους και στους νέους με καλά τεκμηριωμένη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Τι πρέπει να γίνει για την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;

Εάν υποψιάζεστε έλλειψη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο γιατρό για να το διαπιστώσετε με βεβαιότητα και να μην αγοράζετε συμπληρώματα χωρίς συνταγή.

Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε μια ανεπάρκεια

Εάν έχετε ήδη επισκεφθεί το γιατρό και η έλλειψη έχει επιβεβαιωθεί, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τη συνταγογραφούμενη θεραπεία. Και να τρώτε τακτικά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12.

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;

Όταν επισκέπτεστε τον γιατρό σας, αυτός θα σας εξετάσει και θα σας ρωτήσει για την υγεία σας στο παρελθόν και στο παρόν. Στη συνέχεια θα διενεργηθούν εξετάσεις αίματος:

 • Επίχρισμα αίματος: αυτό δείχνει τη μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αν τα κύτταρα του αίματός σας είναι μεγάλα ή όχι.
 • Μέτρηση των επιπέδων φυλλικού οξέος και κοβαλαμίνης στο αίμα: οι ανεπάρκειες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 έχουν λίγο πολύ τα ίδια συμπτώματα, αλλά η θεραπεία είναι διαφορετική.

Θεραπεία για την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Για να επαναφέρετε τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο φυσιολογικό επίπεδο, ο γιατρός θα σας ζητήσει να πάρετε συμπλήρωμα. Αυτό γίνεται είτε με ένεση είτε από το στόμα με τη χρήση δισκίων. Στην περίπτωση της θεραπείας με ένεση, μπορείτε να μάθετε να το κάνετε μόνοι σας. Ωστόσο, τα δισκία είναι πιο βολικά και λιγότερο ακριβά.

Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να λαμβάνετε συμπληρώματα για το υπόλοιπο της ζωής σας για να αποτρέψετε την υποτροπή της αναιμίας. Εκτός από τα συμπληρώματα, θα σας συμβουλεύσουν επίσης να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12. Για τους χορτοφάγους, θα ήταν προτιμότερο να τρώτε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12.

Τρόφιμα που πρέπει να επιλέξετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Η υποβιταμίνωση Β12 μπορεί να προληφθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Β12. Μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Β12 σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης:

 • Βόειο κρέας
 • Αρνί, μοσχάρι και συκώτι βοδινού κρέατος
 • Μύδια
 • Αυγά
 • Σαρδέλες, τόνος, πέστροφα, σολομός
 • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12: ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος
Tout savoir sur l’hypovitaminose B12
Μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Β12 σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.