Phentermine: κίνδυνος!

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα κατασταλτικά της όρεξης είναι πολύ δημοφιλή επειδή σας βοηθούν να χάσετε βάρος χωρίς να περιορίσετε τη διατροφή ή την άσκησή σας.

Ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ενώ άλλα είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία. Η φαιντερμίνη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ουσία δίνονται παρακάτω, συμπεριλαμβανομένης μιας σύντομης παρουσίασης, του τρόπου λειτουργίας της, των παρενεργειών της και των λόγων για τους οποίους πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη της.

Αμφεταμίνη

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η αμφεταμίνη για να κατανοήσετε καλύτερα γιατί η λήψη της φαιντερμίνης είναι επικίνδυνη.

Phentermine
Η φαιντερμίνη είναι παράγωγο της αμφεταμίνης, γι’ αυτό και είναι τόσο επικίνδυνη.

Τι είναι η φαιντερμίνη;

Ανακαλύφθηκε γύρω στο 1887, η αμφεταμίνη κατατάσσεται ως ναρκωτικό στις περισσότερες χώρες, αλλά είναι ένα ψυχοδιεγερτικό που ενισχύει την ενέργεια βραχυπρόθεσμα. Όπως και η φαιντερμίνη, είναι μέλος της οικογένειας των φαινυλαιθυλαμινών.

Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται συχνά ως επιβραδυντικό του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες το έπαιρναν για να μπορούν να συνεχίσουν τις μάχες ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βρίσκεται επίσης συνήθως σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της παιδικής υπερκινητικότητας ή της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αν και τα περισσότερα από αυτά δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά λόγω των σοβαρών παρενεργειών που προκαλούν.

Ακολουθούν οι βλαβερές συνέπειες της αμφεταμίνης στην ανθρώπινη υγεία.

Εθισμός και ανορεξία

Η ανορεξιογόνος ιδιότητα της φαιντερμίνης αξιοποιείται πάνω απ’ όλα, αλλά μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Σε χαμηλές δόσεις, δηλαδή για μικρά χρονικά διαστήματα, η αμφεταμίνη μειώνει την όρεξη. Μακροπρόθεσμα, όμως, οδηγεί σε σοβαρή ανορεξία, η οποία εξαλείφει εντελώς την επιθυμία για φαγητό. Μερικοί άνθρωποι πεθαίνουν ακόμη και από αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι προκαλεί επίσης εξάρτηση. Ενθαρρύνει την υπερπαραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη και ακόμη και η σεροτονίνη, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά και την ευεξία.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές αισθάνονται ένα συγκεκριμένο είδος ευτυχίας και ικανοποίησης και θέλουν όλο και περισσότερο, γεγονός που οδηγεί σε εθισμό.

Το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο και το άτομο ξεχνά να φάει και παίρνει μόνο την ουσία.

Καταθλιπτική κατάσταση

Πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται γιατί να προκαλεί κατάθλιψη όταν διεγείρει την απελευθέρωση των ορμονών της ευτυχίας.

Στην πραγματικότητα, όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποια στιγμή δεν μένουν αρκετοί νευροδιαβιβαστές, καθώς η παραγωγή είναι τόσο υπερβολική.

Στη συνέχεια, όταν οι επιδράσεις αυτών που έχουν ήδη εκκριθεί μειώνονται, ο εγκέφαλος δεν είναι πλέον σε θέση να τους παράγει και ο χρήστης αρχίζει σταδιακά να αισθάνεται λιγότερο καλά, με αποκορύφωμα την κατάθλιψη.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι η λήψη αμφεταμινών και οι συνέπειες αυτής της λήψης σχηματίζουν έναν φαύλο κύκλο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει.

Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωση κάποιου που θέλει να χάσει βάρος και αποφασίζει να πάρει φαιντερμίνη (που προέρχεται από την αμφεταμίνη).

Χρειάζονται περίπου 10 εβδομάδες θεραπείας για να αποδώσει, δίνοντάς τους άφθονο χρόνο για να αναπτύξουν εξάρτηση. Στο τέλος της θεραπείας της, ήθελε ακόμα περισσότερα. Έχει την επιλογή να συνεχίσει να το παίρνει ή να το σταματήσει.

Αν αποφασίσει να συνεχίσει, πιθανότατα θα καταλήξει με μια σοβαρή διατροφική διαταραχή. Αν δεν το κάνει, το πρώτο πράγμα που κινδυνεύει είναι να πέσει σε κατάσταση κατάθλιψης λόγω της έλλειψης δόσης. Σε αυτό το στάδιο, οι περισσότεροι εξαρτημένοι επιστρέφουν στους παλιούς τους δαίμονες.

Στο τέλος, θα αντιμετωπίσει άλλη μια κρίση κατάθλιψης, επειδή το απόθεμα των νευροδιαβιβαστών του αισθήματος έχει εξαντληθεί. Μπορείτε σίγουρα να δείτε τους κινδύνους της λήψης αυτού του είδους των ουσιών, ακόμη και για ιατρικούς σκοπούς.

Βλάβη σε ζωτικά κύτταρα και όργανα

Στο εσωτερικό του σώματος, η αμφεταμίνη προκαλεί επίσης βλάβες στα κύτταρα και διαταράσσει τη σωστή λειτουργία τους. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι ενέργειες είναι πολύ σοβαρές και μη αναστρέψιμες.

Phentermine
Εκτός από εθιστική, η φαιντερμίνη είναι επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες κινδυνεύουν να πεθάνουν πιο γρήγορα και να υποφέρουν από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές εγκεφαλικές παθήσεις και διαταραχές συμπεριφοράς:

 • Παραλήρημα ,
 • Αγχώδεις κρίσεις ,
 • Αυτισμός,
 • Διαταραχές του ύπνου,
 • Σοβαρή ευερεθιστότητα και πολλές άλλες.

Επιπλέον, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποβάλει αυτές τις ουσίες και τις επιπτώσεις τους όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Δεν προλαβαίνει καν να δράσει στις παλιές, προτού ήδη προσληφθούν οι νέες.

Ως αποτέλεσμα, βασικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι αναγκάζονται να εργαστούν πολύ πιο γρήγορα για να αποβάλουν όλες τις τοξίνες. Σε κάποιο σημείο, εξαντλούνται και δεν λειτουργούν πλέον κανονικά. Έτσι έρχονται στην επιφάνεια συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών ή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Τι είναι η φαιντερμίνη;

Η φαιντερμίνη είναι μέλος της οικογένειας των φαινυλαιθυλαμινών, γνωστή στη χημική βιομηχανία ως 2-μεθυλ-1-φαινυλοπροπαν-2-αμίνη ή 2-μεθυλαμφεταμίνη.

Χρησιμοποιείται γενικά για την κατασκευή των πιο ισχυρών καψουλών αδυνατίσματος. Συνιστάται μόνο για άτομα που είναι νοσηρά παχύσαρκα και πρέπει να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα λόγω προβλημάτων υγείας.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 1959 υπό την έγκριση του FDA (Food and Drugs Administration). Εκείνη την εποχή, συνταγογραφούνταν κυρίως για τον περιορισμό της όρεξης των υπέρβαρων ατόμων.

Μετά την πρόοδο της έρευνας, τοποθετήθηκε στον κατάλογο των ναρκωτικών στην Ευρώπη γύρω στον Φεβρουάριο του 2012.

Τα φάρμακα που το περιέχουν απαγορεύονται επί του παρόντος στη Γαλλία χωρίς ιατρική συνταγή. Καθώς πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, είναι δυνατόν να το προμηθευτείτε στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, εάν συλληφθείτε να έχετε στην κατοχή σας αυτού του είδους την ουσία, κινδυνεύετε να διωχθείτε ποινικά από πολλές αρμόδιες αρχές.

Πώς λειτουργεί η φαιντερμίνη για τη μείωση της όρεξης;

Η φαιντερμίνη δρα στους νευρώνες για να ενθαρρύνει την παραγωγή κατεχολαμινών, νευροδιαβιβαστών που σηματοδοτούν κάποιου είδους σοκ.

Το σώμα βλέπει αυτή την περίσσεια ορμονών ως αποτέλεσμα του άγχους για το φαγητό και η όρεξη μειώνεται αυτόματα.

Εξαιτίας αυτού του τρόπου λειτουργίας η ουσία αυτή είναι επικίνδυνη. Το άτομο βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση άγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και καταλήγει σε πολυάριθμες ψυχικές και καρδιακές διαταραχές καθώς η θεραπεία εξελίσσεται.

Ποιες είναι οι συνέπειες της λήψης της φαιντερμίνης;

Απώλεια βάρους

Η φαιντερμίνη είναι τόσο δημοφιλής επειδή προωθεί την ταχεία, αποτελεσματική απώλεια βάρους χωρίς την ανάγκη δίαιτας ή άθλησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υπερβολικό βάρος προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής. Η πρόσληψη θερμίδων ενός ατόμου εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τις δραστηριότητές του.

Αν δεν τρώτε πολύ, δεν θα μπορέσετε να το αναπληρώσετε και θα καταλήξετε να χάσετε βάρος- αν το κάνετε, η ενέργειά σας θα μετατραπεί σε λίπος και θα πάρετε βάρος.

Χωρίς να καίει λίπος, η φαιντερμίνη μειώνει το αίσθημα της πείνας, γεγονός που οδηγεί τον ασθενή να τρώει λιγότερο φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, αν η αιτία της παχυσαρκίας του είναι η υπερκατανάλωση τροφής, θα χάσει βάρος πιο γρήγορα. Δεν θα επιθυμεί καν τις μικρές λιγούρες στη μέση της ημέρας.

Phentermine
Η φαιντερμίνη εκτιμάται για τις ιδιότητες καταστολής της όρεξης.

Όταν ήταν ακόμα στην πώληση, πολλοί άνθρωποι κατέθεσαν ότι χάρη σε αυτή την ουσία έχασαν περίπου 1,5 κιλό την εβδομάδα.

Αλλά σε αντάλλαγμα για αυτή τη δράση, προκαλεί σημαντικές παρενέργειες που οδήγησαν στην απαγόρευσή της από την αγορά.

Στρες και άγχος

Σύντομες, φευγαλέες στιγμές άγχους και στρες που προκαλούνται από προβλήματα κάθε είδους συμβαίνουν σε όλους και είναι φυσιολογικές. Όταν η κατάσταση γίνεται χρόνια, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη.

Ο ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με μια τετραετή μελέτη σε σχεδόν 500 άτομα, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα άγχους έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις.

Από ψυχολογικής πλευράς, το στρες και το άγχος οδηγούν συχνά σε ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, αδυναμία παραμονής σε ένα μέρος, ακόμη και τρέλα σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κατάσταση αυτή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή του ατόμου.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η φαιντερμίνη προκαλεί μια διαρκή κατάσταση άγχους στους χρήστες της. Συνεπώς, αποτελεί πραγματικό κίνδυνο σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Εθισμός

Όπως και το ίδιο το φάρμακο, η φαιντερμίνη είναι εθιστική, καθώς αποτελεί ισομερές της μεθαμφεταμίνης.

Μια πορεία του φαρμάκου στην οποία η φαιντερμίνη είναι το κύριο συστατικό διαρκεί περίπου 10 εβδομάδες, το πολύ 12.

Όταν οι ασθενείς σταματούν να το παίρνουν, εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης όπως άγχος, εξάψεις, αϋπνία, ευερεθιστότητα, ακόμη και κατάθλιψη. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα το παίρνουν ξανά για να αναπληρώσουν τη στέρηση.

Άλλες παρενέργειες της φαιντερμίνης

Οι συνέπειες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι οι πιο επικίνδυνες, αλλά υπάρχουν και άλλες σημαντικές παρενέργειες:

 • Ανώμαλη επιτάχυνση του καρδιακού παλμού,
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση,
 • Ναυτία και έμετος,
 • Ξηρότητα του στόματος,
 • Προβλήματα όρασης: προοδευτική απώλεια της όρασης ή αδυναμία διάκρισης των χρωμάτων,
 • Ερεθισμός του δέρματος (ακμή, έκζεμα κ.λπ.),
 • πονοκέφαλοι.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν πρήξιμο των χειλιών ή αναπνευστικές δυσκολίες μετά τις πρώτες δόσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αλλεργία ή δυσανεξία, οπότε πρέπει να μεταβούν γρήγορα στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή να καλέσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μια μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τη φαιντερμίνη

Αυτή η μελέτη διεξήχθη στο Άμστερνταμ. Συμμετείχαν περίπου 750 άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 30 και 45. Στόχος ήταν να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα της φαιντερμίνης για την απώλεια βάρους.

Σε ορισμένους χορηγήθηκε φαιντερμίνη, ενώ σε άλλους χορηγήθηκαν εικονικά φάρμακα. Ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς ενημερώθηκαν για τον τρόπο διανομής των χαπιών. Το πείραμα διήρκεσε περίπου 6 μήνες.

Μετά από αυτό το διάστημα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν φαιντερμίνη έχασαν μεταξύ 5,5 και 6 kg, ανεξάρτητα από τη δόση που έπαιρναν. Από την άλλη πλευρά, όσοι έπαιρναν εικονικά φάρμακα έχασαν περίπου 1,5 κιλό.

Μια εντελώς διαφορετική ομάδα ανθρώπων (από τους 750) συνδύασε τη φαιντερμίνη με τοπιραμάτη. Μετά την ίδια περίοδο, παρατηρήθηκε μείωση 8,5 έως 9 kg, ανάλογα με τις ποσότητες που προσλαμβάνονταν.

Phentermine
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η φαιντερμίνη είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Πότε επιτρέπεται η χρήση της φαιντερμίνης και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Είναι σαφές ότι η φαιντερμίνη δεν συνιστάται σε πολλές περιπτώσεις. Το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η πώλησή της χωρίς ιατρική συνταγή στην Ευρώπη αποτελεί απόδειξη αυτού του γεγονότος. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατίθεται με ιατρική συνταγή.

Η ζωή ορισμένων ανθρώπων βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της παχυσαρκίας, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να χάσουν βάρος το συντομότερο δυνατό.

Στην περίπτωση αυτή, η φαιντερμίνη παραμένει η καλύτερη λύση, διότι μετά από έξι μήνες, όπως έδειξε η προαναφερθείσα μελέτη, η μείωση της σωματικής μάζας είναι σημαντική.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τηρούνται κατά γράμμα οι συνταγογραφούμενες ποσότητες για την αποφυγή δυνητικά θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Είναι επίσης σημαντικό η θεραπεία να παρακολουθείται αυστηρά από επαγγελματία, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι εξάρτησης και υπερβολής.

Τέλος, απαγορεύεται επισήμως η λήψη του εάν έχετε οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας, υψηλή αρτηριακή πίεση, γλαύκωμα, υπερθυρεοειδισμό, καρδιοπάθεια ή εθισμό σε ναρκωτικά ή καπνό.

Συμπέρασμα

Παρόλο που η φαιντερμίνη φαίνεται να είναι το τέλειο φάρμακο για γρήγορη απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη ουσία που μακροπρόθεσμα προκαλεί σοβαρά σωματικά ή/και ψυχολογικά προβλήματα, μερικές φορές θανατηφόρα και μη αναστρέψιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή στη Γαλλία, και παρόλο που ορισμένες ξένες ιστοσελίδες την προσφέρουν, πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά ή η κατοχή αυτού του είδους της ουσίας απαγορεύεται από το νόμο και υπόκειται σε ποινική δίωξη. Αν θέλετε να χάσετε βάρος αποτελεσματικά αλλά και υγιεινά, γιατί να μην επιλέξετε φυσικές θεραπείες, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση, το νερό με λεμόνι και πολλά άλλα; Τουλάχιστον, επιλέξτε φάρμακα από φυσικά συστατικά, αν πραγματικά δεν θέλετε να καταφύγετε σε διατροφικούς περιορισμούς και άθληση.