Mindful eating…

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τι θα γινόταν αν η διατροφή σε αρμονία με τον εσωτερικό σας εαυτό όχι μόνο σας βοηθούσε να φροντίσετε τον εαυτό σας, αλλά και να χάσετε βάρος;

Mindfulness: τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις-κλειδιά; Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καθημερινή πραγματικότητα – άγχος, έλλειψη χρόνου, ολοένα αυξανόμενοι ρυθμοί ζωής – και πρέπει να πούμε ότι η διατροφή μας υποφέρει ως αποτέλεσμα. Έτσι, τείνουμε συχνά να ακολουθούμε ορισμένες πραγματιστικές συντομεύσεις, ταξινομώντας το καλό φαγητό έναντι του κακού, το σωματικό ιδεώδες που πρέπει να επιτευχθεί, όλο και πιο πρωτότυπες και περιοριστικές δίαιτες…

Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε πραγματικά υπόψη τις πραγματικές μας ανάγκες, τη φυσιολογία μας και τις επιθυμίες μας.

Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε ιδανική δίαιτα; Ή μάλλον, δεν θα υπήρχαν τόσες τέλειες δίαιτες όσες και τα άτομα; Τι θα γινόταν αν ο καθένας είχε την ευκαιρία να (ξανα)βρει τη δίαιτα που του ταιριάζει, ενώ παράλληλα θα αισθανόταν ελεύθερος να κάνει τα πράγματα διαφορετικά κάθε μέρα;

Τι είναι η συνειδητή διατροφή;

Πάνε οι μέρες του “δεν βλέπεις, δεν παίρνεις”, του να καταβροχθίζεις ενοχικά τη σοκολάτα στο δρόμο για το σπίτι από τη δουλειά!

Το (ξανα)φαγητό με τις αισθήσεις σας θα (ξανα)γίνει πραγματικότητα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να (ξανα)μάθετε να ακούτε το σώμα σας χωρίς να έχετε εμμονή με το βάρος σας.

Η ευγένεια, η ακρόαση και ο αυτοσεβασμός θα είναι τα κλειδιά της προόδου.

manger en pleine conscience du riz

Συνειδητή διατροφή στην πράξη;

Να αναζητήσουμε τα σημεία αναφοράς μας μέσα μας (κορεσμός, επιθυμίες, ανάγκες…) και όχι στα περιοδικά, ώστε να μπορέσουμε να δαμάσουμε την ίδια μας την ύπαρξη και να έρθουμε πιο κοντά σε αυτήν.

Μια διατροφή σε αρμονία με τα συναισθήματά μας, χωρίς οδηγίες.

Τι ρωτάτε τον εαυτό σας όταν αισθάνεστε πεινασμένοι ή έχετε ανάγκη να φάτε;

Δεν ταΐζουμε μόνο το στομάχι μας, οπότε η όρασή μας, η όσφρησή μας, οι γευστικοί μας κάλυκες, τα κύτταρά μας, το μυαλό μας και η καρδιά μας πρέπει επίσης να ακουστούν και να ικανοποιηθούν.

Ακολουθεί μια πρακτική άσκηση για να βιώσουμε απλά την πρώτη μπουκιά ενός γεύματος με πλήρη επίγνωση…

“Προσποιηθείτε” ότι είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζετε το φαγητό που πρόκειται να βάλετε στο στόμα σας. Είναι σχεδόν φυσικό να συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σας.

Εκτιμήστε, για παράδειγμα, το σχήμα και το χρώμα ενός κόκκου ρυζιού, αλλά και τη σκληρότητα, την υφή και τη γεύση του, και ίσως ακόμη και να αφήσετε ελεύθερο πεδίο στη φαντασία σας και να οραματιστείτε έναν ορυζώνα ρυζιού, το τοπίο και την εμψύχωση που συνδέεται με αυτόν.

Δεν υπάρχει τίποτα για να πετύχετε ή να αποτύχετε, παρά μόνο μια εμπειρία παρατήρησης χωρίς κριτική διάθεση που θα σας φέρει πιο κοντά στις ανάγκες σας.

Ποια είναι τα οφέλη της συνειδητής διατροφής;

Δεν είναι το μυστικό της ολοκλήρωσης το να εστιάζουμε όλη μας την προσοχή σε αυτό που κάνουμε, ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνουμε;

Το να τρώμε με επίγνωση μας επιτρέπει να είμαστε σε αρμονία με τις ανάγκες μας. Να τρέφουμε τον εαυτό μας όταν προκύπτει ένα ήπιο αίσθημα πείνας, να απολαμβάνουμε, να απολαμβάνουμε χωρίς απαγορευμένες τροφές και απλά να σταματάμε όταν το σώμα μας το λέει.

Λαμβάνοντας υπόψη κάθε ανάγκη, η υπερβολή γίνεται μια μακρινή ανάμνηση. Και το βάρος σας γίνεται σεβαστό και ιδανικό για όλους.