Body positive: μια φάρσα;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Μοντέρνος όρος; Νέα τάση; Ελπίδα για μόνιμη αλλαγή στο γυναικείο (και ανδρικό) σώμα;

Η θετικότητα του σώματος είναι όλη η μόδα αυτές τις μέρες, αλλά τι είναι πραγματικά;

Πρόκειται για την έκθεση του σώματός σας χωρίς κόμπλεξ, στη φυσική του κατάσταση, χωρίς φίλτρα ή ρετούς, ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα διεκδικητικό σώμα όπου αποκαλύπτεσαι χωρίς ντροπή απέναντι στις σημερινές επιταγές.

Αλλά είναι αυτό πραγματικά εφικτό; Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε αυτό που είστε όταν μισείτε το σώμα σας για τόσα χρόνια;

Ως διαιτολόγος και διατροφολόγος, είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα.

Εξέλιξη του γυναικείου σώματος στην ιστορία

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η εξιδανικευμένη εικόνα του γυναικείου σώματος έχει εξελιχθεί πολύ… Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι έχει περάσει από κάθε είδους ακραίες καταστάσεις: από το παχουλό μέχρι το λεπτό, από το γαλακτώδες δέρμα μέχρι το έντονο μαύρισμα.

Βάζω τον μεγεθυντικό φακό στην εξέλιξη του γυναικείου σώματος κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας:

Στην παλαιολιθική εποχή, στην Ευρώπη ήταν της μόδας οι γεμάτες, καμπυλόγραμμες γυναίκες, ενώ στην Αίγυπτο ήταν προτιμότερο να είναι κανείς λεπτός, μυώδης και λεπτός. Αν ήσουν Κινέζα, αναμενόταν να έχεις ακρωτηριασμένα πόδια σε σχήμα λωτού, λεπτή σιλουέτα, πολύ χλωμό δέρμα και μεγάλα μάτια.

Στον Μεσαίωνα, οι ξανθιές ήταν δημοφιλείς με τη σφηκοειδή μέση τους (δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν εξαιρετικά στενούς κορσέδες για να πετύχουν τους σκοπούς τους… “πρέπει να υποφέρεις για να είσαι όμορφη”… Ας μην το ξεχνάμε αυτό!), στη συνέχεια, στην Αναγέννηση, τα πρότυπα ομορφιάς ήταν πολύ χλωμά, λευκά και στρογγυλεμένα.

Στη δεκαετία του 1920, η ιδανική γυναίκα είχε επίπεδο στήθος, λεπτή σιλουέτα, κοντοκουρεμένα μαλλιά και αγορίστικο στυλ.

Μετά τον πόλεμο, η λεπτότητα ήταν σημάδι κακής υγείας, οπότε οι γυναίκες αναμενόταν να είναι αισθησιακές και χυμώδεις, όπως η διάσημη Μέριλιν Μονρόε.

Στη συνέχεια, καθώς ο κινηματογράφος γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, μας προσφέρθηκαν γυναικεία σώματα που κυμαίνονταν από τον πλούσιο αισθησιασμό μέχρι την υπερ-λεπτότητα/ανδρογυνική λεπτότητα που βλέπουμε σήμερα.

Τελικά, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, το σώμα έχει θεωρηθεί ως ένα κομμάτι πηλού που πρέπει να διαμορφώσουμε σύμφωνα με την τρέχουσα μόδα, λες και θα μπορούσαμε, όπως τα γλυπτά, να πάρουμε το σχήμα που επιθυμεί η κοινωνία μας, φυσικά και εύκολα…! Έχουμε ξεχάσει ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι από πηλό αλλά από σάρκα, αίμα και… συναισθήματα; συναισθήματα;

Τι είναι το Body Positive;

Είναι ένα κοινωνικό κίνημα στα κοινωνικά δίκτυα που βασίζεται στην αρχή της αυτοαποδοχής (ουσιαστικά του σώματος).

Πάρα πολλές κοινωνικές νόρμες και υπερβολική πίεση για την ιδανική (και εξωπραγματική, για την ακρίβεια) εμφάνιση έχουν ενθαρρύνει αυτή την ιδέα, όπου το γυναικείο ιδεώδες είναι πλέον μια γυναίκα που νιώθει άνετα με το σώμα της, που έχει επίγνωση του σχήματός της, που το αναλαμβάνει και ξέρει πώς να το αναδεικνύει.

groupe d'amies

Η λεπτότητα αποτελεί πλέον αιτία ανησυχίας, ειδικά όταν πρόκειται για μοντέλα που δεν διστάζουν να φθείρουν την υγεία τους στα άκρα προκειμένου να παραμείνουν στις πασαρέλες.

Το κίνημα body positive ενθαρρύνει τις γυναίκες να δημοσιεύουν και να μοιράζονται φωτογραφίες τους στη φυσική τους κατάσταση, δηλαδή χωρίς μακιγιάζ, φίλτρα ή ρετούς. Στην πραγματικότητα, τονίζεται το αντίθετο: μικρές ατέλειες όπως η κυτταρίτιδα, τα σπυράκια, οι κοκκινίλες, τα σημάδια κ.ά. Θα μπορούσατε να συνδέσετε αυτό το κίνημα με το #onveutduvrai, όπου οι γυναίκες δείχνουν τον εαυτό τους στην πιο φυσική τους κατάσταση.

Πρόκειται για το να δείξουμε ότι μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, ότι μπορούμε να αγαπηθούμε ανεξάρτητα από την εμφάνισή μας! Σας ευχαριστούμε! Ήταν πράγματι καιρός να αναδείξουμε την ποικιλομορφία των σωμάτων και τη μοναδικότητα του καθενός.

Αλλά προσέξτε! Για να είσαι body positive, πρέπει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και εκεί νομίζω ότι υπάρχει ένα κενό. Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά όταν έχεις περάσει χρόνια μισώντας το σώμα σου, κρύβοντάς το και προσπαθώντας να το ξεχάσεις.

Αλλά είναι μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης που απαιτεί χρόνο (μερικές φορές χρόνια), και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και το κίνημα για το θετικό σώμα δείχνουν ότι ορισμένες γυναίκες υιοθετούν το σώμα τους σαν να είναι εύκολο και φυσικό. Αλλά δεν είναι!

Πώς μπορώ να γίνω θετική;

Μισώ το σώμα μου, θα καταφέρω να γίνω θετική στο σώμα;

Φυσικά, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο αυτό που φαίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί και πάλι, βλέπετε μόνο μια εικόνα που δημοσιεύεται σε μια δεδομένη στιγμή.

Η αποδοχή του εαυτού σας και του σώματός σας απαιτεί να αφεθείτε, να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Όταν αυτό έχει χαθεί, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να λάβετε υποστήριξη. Το μόνο που θα κερδίσετε είναι να επωφεληθείτε.

Ανάκτηση της εικόνας του σώματός σας

Ζούμε σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς, όπου ακολουθούμε το ρυθμό χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε: ξυπνάμε στις 6.30 π.μ., ντους, πρωινό, οδήγηση για τη δουλειά… μέχρι το βράδυ! Πόσοι άνθρωποι ξεχνούν το σώμα τους όταν τα κάνουν όλα αυτά; Ξεχνούν να συνδεθούν με τον εαυτό τους;

Χάρη στη χαλάρωση και το διαλογισμό, μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία να είστε καθημερινά επικεντρωμένοι στον εαυτό σας και στο σώμα σας, ώστε να μη χάνετε τη σύνδεση. Η αναπνοή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που σας βοηθά να μείνετε σε αρμονία με τον εαυτό σας. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε και να σταματήσετε να ξεχνάτε τον εαυτό σας!

meditation

Θα σας βοηθήσει επίσης να εστιάσετε στο πώς αισθάνεστε: υπάρχουν σημεία στο σώμα σας όπου αισθάνεστε ένταση; Πού; Είχατε μια καλή μέρα; Πώς αισθάνεστε σήμερα;

Ερωτήσεις που φαίνονται τόσο απλές και όμως παραμερίζονται (μερικές φορές για χρόνια).

Εναρμόνιση του εαυτού σας: σώμα και νους

Αυτός είναι ο στόχος, ναι. Να σταματήσετε να ζείτε μόνο με το κεφάλι σας και να επαναφέρετε όλο σας το σώμα σε λειτουργία, συνδεδεμένο από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών σας, μέσω του μυαλού σας.

Τώρα που έχεις όλα τα κλειδιά, ήρθε η ώρα να απελευθερωθείς και να πετύχεις τον θετικό για το σώμα σου στόχο!