7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η απώλεια βάρους είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και θα χρειαστείτε πολλά κίνητρα και αποφασιστικότητα για να επιτύχετε τους στόχους σας. Αλλά για να χάσετε βάρος βιώσιμα και αποτελεσματικά, θα χρειαστεί χρόνος. Ναι, είναι δυνατόν να χάσετε 10 κιλά σε δύο μήνες, αλλά θα τα ξαναπάρτε αμέσως, επειδή το σώμα σας θα είναι εκτός ισορροπίας και δεν θα μπορεί να αφομοιώσει τις τροφές που τρώτε.

Σήμερα, για να σας βοηθήσουμε στην προσπάθειά σας για το ιδανικό σας βάρος, σας δίνουμε 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να χάσετε βάρος. Έτοιμοι, έτοιμοι, πάμε! Και μην τα παρατήσετε μέχρι το τέλος, γιατί σας έχουμε δύο συμβουλές μπόνους!

Αλκοόλ

Ναι, το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες και είναι ένα από τα “τρόφιμα” που θα σας εμποδίσουν να χάσετε σωστά βάρος αν το καταναλώσετε. Ένα χιλιοστόλιτρο αλκοόλ παρέχει 7 kcal, οπότε φανταστείτε τον αριθμό των θερμίδων που παρέχει ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα!

Αναψυκτικά

Μένουμε στα ποτά, στα αναψυκτικά. Όπως και με το αλκοόλ, τα αναψυκτικά είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, επιλέξτε ανθρακούχα ποτά διαίτης ή χωρίς θερμίδες, όπου η ζάχαρη αντικαθίσταται από γλυκαντικά. Ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα, σας συνιστούμε να πίνετε νερό, φυσικά!

Femme buvant un soda
Πείτε αντίο σε όλα τα είδη αναψυκτικών

Διασπάσματα

Εκτός από πολύ γλυκά, τα αλείμματα είναι επίσης πολύ λιπαρά, οπότε είναι λογικό να τα περιορίσετε ή ακόμα και να τα εξαλείψετε, αν θέλετε να χάσετε βάρος αποτελεσματικά. Αν ξέρετε να προσέχετε τις ποσότητες, μπορείτε φυσικά να τα τρώτε. Απλά προσπαθήστε να διαφοροποιήσετε τις μάρκες και βρείτε μια καλής ποιότητας που δεν περιέχει φοινικέλαιο και λιγότερη ζάχαρη!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την απώλεια βάρους, διαβάστε το άρθρο μου για τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Επιδόρπια και γλυκά

Και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεφύγετε από το γεγονός ότι τα επιδόρπια και τα γλυκά είναι οι εχθροί σας όταν πρόκειται να χάσετε βάρος! Δεν θα σας ζητήσουμε να καταργήσετε αυτές τις τροφές, γιατί σας προσφέρουν ευχαρίστηση και αυτό θα ήταν απογοητευτικό, αλλά απλά να μειώσετε και να διαχειριστείτε τις ποσότητες που τρώτε!

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, αυτές οι τροφές είναι πολύ πλούσιες σε ζάχαρη και θερμίδες για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος αποτελεσματικά, γι’ αυτό και καλό είναι να μειώσετε την πρόσληψή τους, χωρίς να τις καταργήσετε. Αλλά γιατί; Γιατί αν δεν απολαμβάνετε πλέον το φαγητό, θα βιώσετε αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο γιο-γιο, που σημαίνει ότι αφού χάσετε βάρος, θα το ξαναπάρτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να πάρετε και μερικά κιλά παραπάνω. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασκεδάζετε όταν χάνετε βάρος, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να χάσετε βάρος τρώγοντας τροφές που σας αρέσουν!

Τυρί

Τώρα που μιλήσαμε για όλα τα γλυκά, μπορούμε να προχωρήσουμε στα λιπαρά τρόφιμα!

Το τυρί είναι ένα πολύ λιπαρό προϊόν, γι’ αυτό καλό είναι να μειώσετε την ποσότητα που τρώτε ή να επιλέξετε τυριά με λιγότερα λιπαρά. Δυστυχώς, αν θέλετε να πετύχετε καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να κάνετε μερικές θυσίες…

Fromage
Μειώστε την κατανάλωση τυριού

Κρύα κρέατα

Τα αλλαντικά είναι ο εχθρός της απώλειας βάρους, επειδή πρόκειται για μια ποικιλία εξαιρετικά λιπαρών προϊόντων. Και ακόμα κι αν υπάρχει κάποιο καλό λίπος, η συντριπτική πλειοψηφία του λίπους στα αλλαντικά είναι ένας συνδυασμός λιπαρών οξέων και χοληστερόλης…

Κρυφό λίπος

Δεν πρόκειται για ένα τρόφιμο αυτό καθαυτό, αλλά για μια ομάδα προϊόντων που περιέχουν κρυφά λίπη, τα οποία θα σας εμποδίσουν να χάσετε σωστά βάρος. Βρίσκεται σε παναρισμένα προϊόντα, σε τηγανητά προϊόντα και κυρίως σε βιομηχανικά προϊόντα. Για να μειώσετε την πρόσληψη λίπους, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα βουτύρου που βάζετε στο τοστ σας ή την ποσότητα λαδιού στη σάλτσα βινεγκρέτ σας…

Τώρα για τις συμβουλές!

Μην τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα!

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να μην τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα, διαφορετικά όλες οι προσπάθειές σας θα πάνε χαμένες. Τρώγοντας ανάμεσα στα γεύματα, θα διαταράξετε τις ορμόνες πείνας και κορεσμού, τη γκρελίνη και τη λεπτίνη, και το σώμα σας δεν θα καταλαβαίνει πλέον τον τρόπο που τρώτε. Γι’ αυτό μείνετε σε 3 ή 4 γεύματα την ημέρα και συνεχίστε να το κάνετε!

Προσέξτε τις μερίδες σας!

Συχνά, το πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχουν πάρει βάρος είναι η ποσότητα του φαγητού που τρώνε. Αν οι μερίδες σας είναι πολύ μεγάλες, είναι λογικό να πάρετε κιλά, επειδή το σώμα σας θα αποθηκεύει τροφή. Επομένως, πρέπει να μειώσετε τις μερίδες σας, αν θέλετε να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα!