6 συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για ισορροπημένη διατροφή ή υγιεινή διατροφή, αλλά τι σημαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το κάνετε; Έχουμε 6 συμβουλές για να ισορροπήσετε τη διατροφή σας και να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας!

Συμβουλή 1: Πίνετε νερό

Ναι, λοιπόν, δεν είναι ένα τρόφιμο αυτό καθεαυτό, αλλά είναι σημαντικό να μιλάμε για ενυδάτωση: πίνετε νερό! Καλό είναι να πίνεις τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα νερό την ημέρα για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Γι’ αυτό μειώστε τα ανθρακούχα ποτά και μείνετε στο νερό, είτε με τη μορφή μη ανθρακούχου νερού, είτε με τη μορφή ανθρακούχου νερού, είτε με τη μορφή τσαγιού ή καφέ!

Συμβουλή αριθ. 2: Επιτρέψτε στον εαυτό σας μερικές μικρές αποκλίσεις

Με τον όρο μικρές παρεκκλίσεις, δεν εννοώ να φάτε ένα πακέτο κέικ ή τρεις φρατζόλες σοκολάτα, αλλά να κάνετε τις παρασπονδίες σας πού και πού, για να μην απογοητεύετε τον εαυτό σας. Η ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε όλες τις εύγευστες τροφές που σας δίνουν ευχαρίστηση, διαφορετικά δεν θα έχετε όρεξη να φάτε γιατί δεν θα το απολαμβάνετε.

Έτσι, αν έχετε όρεξη για ένα επιδόρπιο ή ένα σνακ με ελαφρώς υψηλότερες θερμίδες, επιτρέψτε στον εαυτό σας να το κάνει! Αυτό το ονομάζουμε ευέλικτη δίαιτα.

Συμβουλή αριθ. 3: Δώστε προσοχή στις θερμιδικές σας ανάγκες

Αν τρώτε περισσότερες από τις ανάγκες σας, θα πάρετε βάρος, και αντίστροφα, αν τρώτε λιγότερες από τις ανάγκες σας, θα χάσετε βάρος, και δεν έχει σημασία η ποιότητα των τροφίμων που τρώτε.

Για να εξηγήσουμε πιο αναλυτικά, αυτό είναι που ονομάζουμε θερμιδική ισορροπία. Αν τρώτε λιγότερο από ό,τι χρειάζεστε, θα έχετε έλλειμμα θερμίδων, ενώ αν τρώτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε, θα έχετε περίσσευμα θερμίδων.

Το ιδανικό, αν δεν θέλετε να χάσετε ή να πάρετε βάρος, είναι να παραμένετε σε θερμιδική ισορροπία, τρώγοντας παράλληλα ποιοτικά προϊόντα και κατανέμοντας ιδανικά τα μακροθρεπτικά συστατικά σας, δηλαδή πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες! Το οποίο μας φέρνει στο επόμενο σημείο…

Συμβουλή 4: Διανείμετε τα μακροθρεπτικά συστατικά σας

Πρέπει να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, ώστε να μην ξεμείνετε από τίποτα. Οι πρωτεΐνες, που βρίσκονται κυρίως στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυϊκή μάζα και να περιορίσετε την απώλειά της. Τα λιπίδια, γνωστά και ως λίπη, που βρίσκονται στο βούτυρο, το λάδι ή τα λιπαρά ψάρια, θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο κυρίως. Τέλος, οι υδατάνθρακες, γνωστοί και ως σάκχαρα, που βρίσκονται στα αμυλούχα τρόφιμα και τα γλυκά προϊόντα, θα παρέχουν στον οργανισμό σας ενέργεια!

Πρέπει να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ αυτών των 3 θρεπτικών συστατικών, αν θέλετε να αποδώσει το σώμα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να καταναλώνετε περίπου 20% πρωτεΐνες, 30% λίπος και 50% υδατάνθρακες.

Για να τα κατανέμετε ιδανικά, τρώτε τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα, ή ακόμα και 4, για να κατανέμετε την πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιτρέπετε στο σώμα σας να αφομοιώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανέμετε τα μακροθρεπτικά συστατικά σας είναι να ισορροπήσετε το πιάτο σας: ένα τρίτο πρωτεΐνες, ένα τρίτο λαχανικά και ένα τρίτο αμυλούχα τρόφιμα ή δημητριακά.

Faire vous-même la cuisine
Το να μαγειρεύετε μόνοι σας είναι μια εξαιρετική ιδέα

Συμβουλή 5: Μαγειρέψτε για τον εαυτό σας

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το καλό σπιτικό μαγείρεμα! Αποφύγετε, λοιπόν, να αγοράζετε έτοιμα, βιομηχανικά παραγόμενα γεύματα και προσπαθήστε να μαγειρεύετε όσο το δυνατόν περισσότερο μόνοι σας, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί λίγο χρόνο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να οργανωθείτε και να προετοιμάσετε τα πιάτα σας για την εβδομάδα ή για μερικές ημέρες κάθε φορά, έτσι ώστε να μαγειρεύετε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, η ποιότητα του φαγητού σας θα είναι ακόμα καλύτερη και θα σας παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργεί σωστά.

Συμβουλή 6: Αφιερώστε χρόνο στο φαγητό

Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να φάτε, ώστε να μπορείτε να βιώσετε πλήρως τις αισθήσεις του φαγητού σας, επειδή το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να σας εμποδίσει να νιώσετε κορεσμό και, επομένως, να αισθανθείτε ότι δεν πεινάτε πλέον. Πάρτε λοιπόν το χρόνο σας και ακούστε το σώμα σας για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής!

Όπως είδατε, η υγιεινή διατροφή δεν είναι δύσκολη – είναι θέμα θέλησης και οργάνωσης. Οπότε εξαρτάται από εσάς!