Όταν τα συναισθήματά μας μας οδηγούν στο φαγητό

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η παρόρμηση να φάμε χωρίς πείνα, από καταναγκασμό, έχει έναν σκοπό, ναι, μας επιτρέπει να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τις θλιβερές, ανήσυχες ή θυμωμένες σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας, ώστε να μην αισθανόμαστε πλέον αυτά τα ανησυχητικά ή οδυνηρά συναισθήματα.

Αυτές οι λιγούρες μπορούν επίσης να πυροδοτηθούν από λιγότερο έντονα συναισθήματα που απαιτούν περισσότερη προσοχή για να εντοπιστούν:

  • Κόπωση στο τέλος της ημέρας,
  • Βαρεμάρα, όταν κάθεστε στο σπίτι κάνοντας κύκλους,
  • Η ανάγκη να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας (η ανάγκη για ανταμοιβή, που συχνά έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία),
  • Η ανάγκη να κάνετε τον εαυτό σας να νιώσει καλά (ανάγκη για παρηγοριά, για να καλύψετε ένα κενό, μια έλλειψη).

Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι σήματα που σας στέλνει το σώμα σας, ένας συναγερμός, ένας συναγερμός που πρέπει να εντοπίσετε, ώστε να μην υποφέρετε πλέον από αυτές τις επιθυμίες, αλλά να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας, των επιλογών σας και του σώματός σας.

Συναισθηματικοί πόθοι

Τις περισσότερες φορές, όταν νιώθετε συναισθήματα που θεωρείτε ότι είναι πολύ έντονα, προσπαθείτε να τα ακυρώσετε τρώγοντας: αυτές είναι οι συναισθηματικές λιγούρες.

Με την πάροδο του χρόνου γίνεστε υπερευαίσθητοι στα συναισθήματά σας, οπότε η καταναγκαστική κατανάλωση φαγητού αυξάνεται. Τότε φοβάσαι μήπως χάσεις τον έλεγχο, φοβάσαι μήπως πάρεις βάρος ή νιώθεις ενοχές για όσα έχεις φάει ή πρόκειται να φας. Και έτσι πέφτεις στον φαύλο κύκλο του ελέγχου του φαγητού και των διατροφικών διαταραχών.

Πώς να ανακουφιστείτε από το συναισθηματικό φαγητό :

  • Προσπαθήστε να κρατήσετε τον εαυτό σας απασχολημένο, σκεφτείτε κάτι άλλο για να γεμίσετε το κενό της στιγμής: ταινία, διάβασμα, δραστηριότητα (δημιουργική ή αθλητική) κ.λπ.
  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε με διάφορα μέσα (ακουστικά χαλάρωσης, podcasts κ.λπ.)
  • Μην αισθάνεστε ένοχοι! Το φαγητό είναι επίσης ένας φυσικός συναισθηματικός ρυθμιστής! Είναι φυσιολογικό να τρώτε για να ηρεμήσετε, να χαλαρώσετε, να νιώσετε καλά και να ανακτήσετε τη γαλήνη σας. Αυτή η συμπεριφορά συναντάται στα περισσότερα θηλαστικά και συχνά έχει εμπεδωθεί στη συμπεριφορά μας από την παιδική ηλικία.

Ορισμένες τροφές έχουν αυτή την ανακουφιστική δύναμη και άλλες πολύ λιγότερο: τα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα (ιδιαίτερα τα λιπαρά και τα γλυκά) είναι τα πιο ανακουφιστικά…

Σας συμβουλεύω να αντιμετωπίζετε κάθε συναισθηματική επιθυμία για φαγητό και να μην την καταπολεμάτε, αλλά να απολαμβάνετε το φαγητό της παρηγοριάς σας με πλήρη επίγνωση.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Καθίστε αναπαυτικά, με την πλάτη σας ίσια, σε ένα ήσυχο μέρος αν είναι δυνατόν.

manger en tenant compte de ses émotions

Υπερβολές στο τέλος της ημέρας

Ο τρόπος με τον οποίο κυλάει η μέρα σας, τόσο από άποψη φαγητού όσο και ψυχολογικά και συναισθηματικά, καθορίζει το πώς θα κυλήσει το βράδυ σας. Ο τρόπος με τον οποίο θα κυλήσει το ίδιο το βράδυ σας θα καθορίσει τις διατροφικές σας συνήθειες.

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο να τρώτε υπερβολικά στο τέλος της ημέρας.

Βραδινή πείνα: Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχετε την τάση να ξεχνάτε το σώμα σας και να αγνοείτε την πείνα σας. Αυτή η παραμελημένη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να γίνει έντονη (λυσσασμένη) το βράδυ. Θα απαιτήσει μια επείγουσα και ισχυρή ανταπόκριση στο φαγητό. Τότε θα τρώτε βιαστικά και σε μεγάλες ποσότητες τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Γνωστικός περιορισμός: Εάν δίνετε προσοχή στο τι τρώτε προκειμένου να χάσετε βάρος, απαγορεύετε στον εαυτό σας τα αγαπημένα σας τρόφιμα: με το φόβο να τα φάτε ακόμη και σε μικρές ποσότητες, αυτό θα δημιουργήσει μια αυξανόμενη επιθυμία με όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες ελέγχου. Αυτές οι απαγορεύσεις σας οδηγούν σε εμμονικές σκέψεις σχετικά με το φαγητό, το βάρος και το σώμα σας, οι οποίες οδηγούν σε δευτερογενή συναισθήματα (φόβος ότι θα πάρετε βάρος ή δεν θα χάσετε βάρος, ενοχές, θυμό ή κατάθλιψη).

Όλες αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι γνωστά ως “γνωστικός περιορισμός” και αποτελούν την πηγή της συναισθηματικής λαχτάρας και της υπερφαγίας!

Επιθυμία για συναισθηματική τροφή το βράδυ: Η στιγμή που πηγαίνετε σπίτι είναι επίσης η στιγμή που είναι πιθανό να έρθετε αντιμέτωποι με διάφορες σκέψεις και συναισθήματα που έχουν παραμεριστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας: επαγγελματικά ή ιδιωτικά προβλήματα, οικονομικές ανησυχίες, αναστοχασμοί για το παρελθόν ή ανησυχίες για το μέλλον, θυμός, κατάθλιψη, άγχος, ενοχές, πλήξη, νευρική και συναισθηματική εξάντληση κ.ά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η επιθυμία για συναισθηματική τροφή θα μειώσει την ένταση των συναισθημάτων που νιώθετε…

Φαγητό για κουράγιο και ενέργεια: Για πολλούς ανθρώπους, η μέρα δεν έχει τελειώσει καθόλου όταν γυρίζουν σπίτι το βράδυ. Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους ή έχετε φέρει μερικούς επείγοντες φακέλους που πρέπει να τελειώσετε μετά το δείπνο…

Αυτή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση συναισθηματικής διατροφής.

Η ανάγκη για επιβράβευση: Μετά από μια δύσκολη μέρα εργασίας ή για να γιορτάσετε μια επιτυχία, μπορεί να έχετε την ανάγκη να συγχαρείτε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που κάνατε τρώγοντας χωρίς απαραίτητα να πεινάτε. Τότε θα αναζητήσετε τα τρόφιμα που σας έχουν την καλύτερη γεύση.

Prendre un carré de chocolat

Μάθετε να απολαμβάνετε για να μην χρειάζεται να υποφέρετε

Οι τροφές με πολλές θερμίδες, είτε είναι λιπαρές, είτε αλμυρές, είτε γλυκές, δεν αποτελούν εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Αντιθέτως, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσετε να τις δαιμονοποιείτε και να μάθετε πώς να τις τρώτε σωστά:

  • Αν τρώτε όταν πεινάτε, σας προτείνω να δίνετε προσοχή στο πόσο χορτάτοι αισθάνεστε, ώστε να τρώτε τη σωστή ποσότητα, αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό σας, με τη σωστή στάση του σώματος (όλοι συμφωνούμε ότι το να τρώτε όρθιοι με την τηλεόραση ανοιχτή θα σας δυσκολέψει πολύ να ακούσετε τον εαυτό σας),
  • Αν τρώτε για να ηρεμήσετε τα συναισθήματά σας, δώστε προσοχή στη στιγμή που αισθάνεστε καλύτερα, τη στιγμή που αισθάνεστε καλύτερα, έτσι ώστε να φάτε όσο χρειάζεστε και, κυρίως, πολύ αργά!

Μην στερείτε από τον εαυτό σας αυτές τις τροφές ταμπού, γιατί οι στερήσεις και οι απαγορεύσεις είναι αυτές που οδηγούν σε καταναγκασμούς και υπερβολές. Όσο περισσότερο ελέγχετε και απογοητεύετε τον εαυτό σας, τόσο πιο έντονη θα είναι η επιθυμία.

Το ιδανικό λοιπόν είναι να απολαμβάνετε στο έπακρο αυτές τις θερμιδοφόρες τροφές, ώστε να απολαμβάνετε στο έπακρο τη γεύση τους και να απολαμβάνετε πραγματικά αυτό που τρώτε.

Μάθετε πώς να απολαμβάνετε αυτές τις τροφές με πολλές θερμίδες, ώστε να μπορείτε να τις τρώτε χωρίς να παίρνετε βάρος! Είναι τόσο απλό όσο αυτό! Και λειτουργεί…