Φροντίζοντας τον εαυτό σας για να χάσετε βάρος

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, δεδομένου του πόσο βαθιά ριζωμένο είναι στις συνήθειές μας ότι η απώλεια βάρους είναι συνώνυμη της στέρησης, της απογοήτευσης και των λίτρων ιδρώτα που αποβάλλονται με βάσανα. Η απώλεια βάρους έχει να κάνει με το να ακούτε το σώμα σας και τις διατροφικές σας αισθήσεις. Σημαίνει να αφιερώσετε χρόνο για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας. Σημαίνει να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Και πώς το κάνετε αυτό;

Φροντίστε τον εαυτό σας προετοιμάζοντας το πιάτο σας

Αυτό δεν σημαίνει να πηγαίνετε πάση θυσία στην αγορά, να αγοράζετε φρέσκα λαχανικά, να τα πλένετε, να τα ξεφλουδίζετε, να τα κόβετε…

Προετοιμάζοντας το πιάτο σας σημαίνει να βεβαιωθείτε ότι είναι γεμάτο από τρόφιμα που σας αρέσουν και που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Πρωτεΐνες, αμυλούχες τροφές και λαχανικά. Φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, καλά έλαια… βότανα, μπαχαρικά… Γεύσεις, χρώματα, απλότητα.

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να τρώτε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων τροφών, σε κάθε γεύμα. Τουλάχιστον δύο στα τρία γεύματα. Το πρωινό και το μεσημεριανό, για να αποφύγετε το αίσθημα της πείνας στο τέλος της ημέρας. Σε μέτριες ποσότητες. Αλλά εδώ είναι που βρίσκεται η δυσκολία, στο μέτρο.

Plat équilibré

Φροντίζοντας τον εαυτό σας μπροστά στο πιάτο σας

Το να μετριάσετε τη διατροφή σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μειώσετε το μέγεθος του πιάτου σας ή τις μερίδες σας. Σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για να τρώτε αργά, να συνδέεστε με τον εαυτό σας και να ακούτε τις αισθήσεις σας. Να ακούτε την απόλαυση του φαγητού και την ικανοποίηση της πείνας σας, αλλά κυρίως να ακούτε το μικρό, πολύ διακριτικό – πάρα πολύ διακριτικό – σήμα ότι έχετε χορτάσει.

Στην πραγματικότητα, το σώμα μας μας στέλνει ισχυρά σήματα όταν πρόκειται για ειδοποιήσεις. Και συχνά, νιώθουμε την ειδοποίηση “πολύ γεμάτοι” μόνο όταν το σώμα μας φωνάζει Stop! Και είναι ήδη πολύ αργά. Φεύγουμε από το τραπέζι βαριά, χωρίς ενέργεια. Όταν αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, σημαίνει ότι σε κάθε γεύμα έχουμε φάει περισσότερα από όσα χρειαζόμασταν και έτσι, στο τέλος, τα επιπλέον κιλά θα παρεισφρήσουν.

Το αίσθημα του κορεσμού φτάνει 20 λεπτά μετά την 1η μπουκιά, όποια κι αν είναι η ποσότητα που καταναλώσαμε. Όσο πιο αργά τρώτε, τόσο λιγότερο θα φάτε σε αυτά τα 20 λεπτά. Θα είστε σίγουροι ότι θα φύγετε από το τραπέζι θρεμμένοι και χορτάτοι, αλλά χωρίς υπερκατανάλωση τροφής, χωρίς πεπτικά προβλήματα και χωρίς μεταγευματικές λιγούρες. Και σιγά-σιγά, αυτά τα περιττά κιλά θα εξαφανιστούν.

Φάτε τα πάντα, για να αποφύγετε τις ελλείψεις αλλά και τις απογοητεύσεις. Η απόλαυση ενός γλυκού επιδόρπιου, χωρίς ψεύτικη ζάχαρη ή 0%, θα φέρει πολύ πιο ικανοποιητική απόλαυση από το να μην φάτε καθόλου επιδόρπιο, ή ένα επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά, το οποίο αργά ή γρήγορα θα μας ωθήσει να ικανοποιήσουμε αυτή την καταπιεσμένη επιθυμία, μερικές φορές με πολύ μεγαλύτερη απαίτηση από τη μικρή απόλαυση που ικανοποιήθηκε αρχικά.

Το να ενδίδουμε πού και πού σε ένα γεύμα που είναι λίγο πιο πλούσιο, όπως μια ρακέτα με φίλους, δεν θα διαταράξει την ισορροπία μας. Το να το κάνετε από καιρό σε καιρό και όχι κάθε μέρα, θα κάνει την απόλαυση πιο έντονη, και το να ενδίδετε σε αυτό θα σας αποτρέψει από το να τα παρατήσετε μια μέρα επειδή νιώθετε απογοητευμένοι.

Φροντίζοντας τον εαυτό σας και το σώμα σας

Το να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο και να υποφέρετε στα μηχανήματα ή στα μαθήματα που δεν σας αρέσουν, με μόνη ελπίδα να χάσετε βάρος, χωρίς ευχαρίστηση και μόνο μέσω της ταλαιπωρίας, θα ελαφρύνει μόνο τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Μόλις πάρετε τις καλές αποφάσεις σας, αν δεν υπάρχει η ευχαρίστηση, δεν θα υπάρχει ούτε η τακτικότητα που είναι απαραίτητη για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η σωματική δραστηριότητα είναι τόσο απαραίτητη για το σώμα σας όσο και για το μυαλό σας. Γιατί ναι, η κίνηση του σώματός σας για ευχαρίστηση σας κάνει ευτυχισμένους και πιο αδύνατους μετά από λίγο. Αλλά την ευχαρίστηση είναι αυτή που πρέπει να αναζητάς, βρίσκοντας τη δραστηριότητα που σου ταιριάζει, πολύ πριν το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακανόνιστα, μερικές φορές η απώλεια βάρους μπορεί να μείνει στάσιμη, και αν αυτό είναι το μοναδικό μας κίνητρο, αυτό πάει περίπατο.

Βρείτε την ευχαρίστηση στην κίνηση μόνοι σας ή με φίλους. Χορός, περπάτημα, γιόγκα, τένις, ποδηλασία, ιππασία, κολύμπι, καράτε, βγάλτε τον σκύλο σας βόλτα στο τετράγωνο… αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τι θα σας έκανε να νιώσετε καλά και στη συνέχεια αφιερώστε αυτόν τον χρόνο για σωματική δραστηριότητα ως μια στιγμή για τον εαυτό σας, μια στιγμή που επιτρέπετε στον εαυτό σας και όχι έναν περιορισμό που επιβάλλετε στον εαυτό σας.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ακούσετε κάποια μουσική ή ένα ενδιαφέρον podcast που δεν θα είχατε χρόνο να ακούσετε αν δεν είχατε επιτρέψει στον εαυτό σας αυτή τη στιγμή. Αφιερώστε χρόνο για να παρακολουθήσετε τις εποχές να περνούν καθώς περπατάτε έξω και ανακαλύπτετε ξανά τη γειτονιά σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να συναντηθείτε με μια ομάδα ή έναν φίλο που θα έκανε το ίδιο αν δεν το έκανε μόνος του… Αφιερώστε μια ώρα από το άγχος στη δουλειά ή στο σπίτι για να συνδεθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας.

activité physique pour prendre soin de soi

Φροντίστε την αυτοεκτίμησή σας

Η απώλεια των πραγματικά περιττών κιλών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας είναι ένας αναπόφευκτος στόχος, μια αναγκαιότητα.

Αλλά το να βάζετε τους στόχους σας πολύ ψηλά, προσπαθώντας να χωρέσετε σε ένα νούμερο 36, όταν το σώμα σας είναι φυσικά κομμένο για ένα νούμερο 40, θα θέσει σε κίνδυνο τη μεταβολική σας ισορροπία και την αυτοπεποίθησή σας. Επειδή ο πολύ υψηλός στόχος δεν είναι καθόλου στόχος, είναι παγίδα. Αργά ή γρήγορα η αποτυχία είναι αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα την απώλεια της αυτοπεποίθησης και τη μεταβολική ανισορροπία.

Η αποδοχή του σώματός σας, με όλα τα ελαττώματα που το κάνουν μοναδικό και όχι απλώς στερεοτυπικό για να μοιάζει με μια επιβαλλόμενη εικόνα, είναι επίσης ένας τρόπος να φροντίσετε τον εαυτό σας και να επιτύχετε το φυσικό σας βάρος.

Φροντίζοντας τον εαυτό σας σημαίνει να βρείτε και να αποδεχτείτε το υγιές σας βάρος. Αυτό που είναι λιγότερο δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί, το φυσικό μας βάρος.

Το σώμα μας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την εμφάνισή του, είναι το σπίτι μας. Το ένα και μοναδικό σπίτι στο οποίο θα ζούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Ας το φροντίζουμε γι’ αυτό που είναι και για τις αμέτρητες υπηρεσίες που προσφέρει. Ας καταβάλλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για να το διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή υγεία, χωρίς να το κακομεταχειριζόμαστε υποσιτίζοντάς το ή υπερσιτίζοντάς το, εξαντλώντας το για να γίνει πιο αδύνατο ή ξεχνώντας το διπλωμένο στα 4 σε έναν καναπέ, ένα αυτοκίνητο ή ένα γραφείο.

Ας το ταΐζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, ας το κινούμε όσο περισσότερο μπορούμε, και αυτό θα μας το ανταποδώσει με ανανεωμένη ενέργεια και υγεία!