Το τσάι και τα οφέλη του

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα διάφορα τσάγια

Το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι είναι τα 2 πιο γνωστά και πιο ευρέως διαδεδομένα είδη τσαγιού. Αυτά τα 2 τσάγια προέρχονται από το ίδιο φυτό. Δείτε πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε:

 • Πράσινο τσάι: αυτό είναι το τσάι που καταναλώνεται ευρύτερα στην Ασία. Τα φύλλα τσαγιού έχουν μόλις αποξηρανθεί. Επομένως, είναι το τσάι με την καλύτερη διατροφική αξία. Περιέχει τις περισσότερες πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη γήρανση των κυττάρων. Η “φυτική” του γεύση θυμίζει κουρεμένο γρασίδι.
 • Μαύρο τσάι: ζυμώνεται πριν αποξηρανθεί. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της γεύσης του τσαγιού, ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια. Η πιο πικρή γεύση του μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή του καφέ.

Υπάρχουν και άλλα είδη “τσαγιού”, αλλά προσοχή: η ονομασία είναι μερικές φορές παραπλανητική, καθώς το ρόφημα παρασκευάζεται από ένα φυτό που δεν είναι απαραίτητα το φυτό του τσαγιού.

 • Λευκό τσάι ή ασημένιο τσάι: παρασκευάζεται από τα μπουμπούκια του φυτού του τσαγιού, που συλλέγονται την άνοιξη. Αυτό το τσάι είναι λεπτό και σπάνιο, δεδομένης της σύντομης περιόδου συγκομιδής. Για να διατηρηθεί το άρωμά του, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία.
 • Oolong ή μπλε τσάι: πρόκειται για ένα τσάι που έχει υποστεί ημι-ζυμωτική διαδικασία, κάπου μεταξύ του πράσινου και του μαύρου τσαγιού. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θεΐνη και ήπια γεύση. Καταναλώνεται ευρέως στην Κίνα και την Ταϊβάν.
 • Rooibos ή κόκκινο τσάι: προέρχεται από το ομώνυμο φυτό και όχι από το φυτό του τσαγιού. Καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αφρική. Είναι ζυμωμένο και έχει ήπια γεύση χωρίς πικράδα. Επιπλέον, η έλλειψη θεΐνης σημαίνει ότι μπορεί να απολαμβάνεται από όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
 • Πράσινο rooibos: πρόκειται για μη ζυμωμένο rooibos.

Όλα τα τσάγια μπορούν να αρωματιστούν είτε με τη χρήση αιθέριων ελαίων ή φυσικών ή τεχνητών αρωματικών ουσιών, είτε με την προσθήκη κομματιών πετάλων, αποξηραμένων φρούτων ή μπαχαρικών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας αρωματισμένα τσάγια στο σπίτι.

Για τα τσάγια του εμπορίου, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φυσικά παρά τεχνητά αρώματα.

Η σημασία της καλής προετοιμασίας

Για να εκτιμήσετε την πλήρη ποιότητα και φινέτσα του τσαγιού σας, είναι σημαντικό να τηρείτε 3 σημεία:

 • τη δοσολογία: αυτή συχνά αναγράφεται στο φακελάκι ή στο κουτί του τσαγιού σας.
 • τη θερμοκρασία του νερού: 75-80°C για το πράσινο τσάι, 85-90°C για το μαύρο τσάι (ακόμη και 95°C για το Darjeeling), 95°C για το μπλε τσάι, 60°C για το λευκό τσάι, 100°C για το rooibos και άλλα αφεψήματα.
 • Χρόνος έγχυσης: 3 λεπτά για το πράσινο τσάι, 4 λεπτά για το μαύρο και το μπλε τσάι, 5 λεπτά για το λευκό τσάι, 5-10 λεπτά για το rooibos και άλλα αφεψήματα.

Εάν το ροφήμα σας αργήσει περισσότερο, κινδυνεύει να αποκτήσει μια δυσάρεστη πικράδα στο στόμα και κινδυνεύετε να χάσετε τη λεπτότητα των γεύσεων.

boire du thé

Πληθώρα πλεονεκτημάτων

Το τσάι περιέχει θεοφυλλίνη, η οποία έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Συνεπώς, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Περιέχει επίσης θεοβρωμίνη, η οποία του προσδίδει τις διουρητικές του ιδιότητες.

Αυτά τα 2 οφέλη βοηθούν στην καταπολέμηση του αισθήματος των βαριών ποδιών και της κατακράτησης νερού που μπορεί μερικές φορές να είναι δυσάρεστο.

Επιπλέον, είτε πρόκειται για μαύρο, λευκό ή πράσινο τσάι, το τσάι περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη γήρανση των κυττάρων.

Τέλος, μπορεί να σας είναι γνωστές οι τανίνες του κόκκινου κρασιού. Το τσάι τις περιέχει επίσης. Αυτές οι τανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καθώς το τσάι βασίζεται στην αρχή της έγχυσης των φύλλων, είναι καλύτερο να το αγοράζετε βιολογικά, για να αποφύγετε οποιαδήποτε σημαντική απελευθέρωση φυτοφαρμάκων στο ρόφημά σας.

Ένας σύμμαχος για την ενυδάτωσή σας

Το νερό είναι το κύριο συστατικό του σώματός μας και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1L5 την ημέρα (ή ακόμα περισσότερο αν είμαστε σωματικά δραστήριοι ή σε πολύ ζεστό καιρό).

Πίνοντας ζεστό ή κρύο, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη, το τσάι μπορεί να αποτελέσει πραγματικό σύμμαχο για την ενυδάτωσή σας.

Το χειμώνα, τα υπερθερμασμένα δωμάτια και οι θερμάστρες που ξηραίνουν τον αέρα μας αφυδατώνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Σκεφτόμαστε λιγότερο το πόσιμο απ’ ό,τι το καλοκαίρι και το νερό δεν μας ελκύει απαραίτητα… Το τσάι μπορεί εύκολα να συμπληρώσει αυτή την ενυδάτωση, με 2 κούπες να παρέχουν ½ L.

Συμβουλή: αν γλυκάνετε το τσάι σας, μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης κατά 1/2 ζάχαρη μέχρι να συνηθίσετε τη γεύση. Μόλις το συνηθίσετε, μειώστε κατά 1/2 ζάχαρη ακόμη. Και ούτω καθεξής μέχρι να εξαλείψετε εντελώς τη ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνηθίσετε τη γεύση της ζάχαρης, γεγονός που θα σας επιτρέψει να μειώσετε την κατανάλωση όλων των άλλων γλυκών προϊόντων.

Το καλοκαίρι, είναι εύκολο να φτιάξετε το δικό σας παγωμένο τσάι, μια νόστιμη, χωρίς ζάχαρη εναλλακτική λύση στα αναψυκτικά του εμπορίου, τα ζαχαρούχα αρωματισμένα νερά κ.λπ.

Συνταγή για κρύο τσάι

 • Με ένα φακελάκι τσαγιού: βάλτε το φακελάκι στο φλιτζάνι σας και βάλτε το στο ψυγείο για 1h-1h30.
 • Με χύμα τσάι: 2 κουταλάκια του γλυκού τσάι και 2? ώρες έγχυσης στο ψυγείο για 500ml νερό.

Συμβουλή: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι γάλακτος, ώστε ο λαιμός του να είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει το φακελάκι τσαγιού και να το σφηνώσετε στο πώμα, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα το φακελάκι μόλις εμποτιστεί.

Προσέξτε να μην το παρακάνετε

 • Αν και περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, το τσάι περιέχει καφεΐνη. Από τα μέσα του απογεύματος και μετά, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τσάι από βότανα, rooibos κ.λπ. Συμβουλή: Καθώς η καφεΐνη του τσαγιού απελευθερώνεται στα πρώτα δευτερόλεπτα της παρασκευής, μπορείτε απλά να μειώσετε την περιεκτικότητα του ροφήματός σας σε καφεΐνη, απορρίπτοντας το έγχυμα από το πρώτο μούλιασμα της σακούλας σας.
 • Οι τανίνες του τσαγιού εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Εάν έχετε την τάση να είστε αναιμικοί, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή του κοντά στα γεύματα.
 • Προσέξτε να μην ενδώσετε στον πειρασμό των πολλών συμπληρωμάτων διατροφής με βάση το πράσινο τσάι. Η ANSES προτιμά να είστε σε εγρήγορση σχετικά με αυτά τα προϊόντα, τα οποία μπορεί να ενέχουν κίνδυνο τοξικότητας!