Το σώμα μου – Πώς μπορώ να σε αγαπήσω;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το σώμα, το φυσικό σώμα ή αυτός ο όγκος σάρκας που μας περιβάλλει είναι συχνά ο στόχος προσβολών, υποτίμησης και δρακόντειων διαιτών… Αυτό το σώμα, που υποφέρει από έλλειψη αγάπης, που μας κάνει ανικανοποίητους, που κακομεταχειριζόμαστε με λόγια ή πράξεις που αντιβαίνουν στη φύση του, δεν έχει ζητήσει τίποτα…

Τι θα γινόταν αν του λέγαμε να σταματήσει; Τι θα γινόταν αν μαθαίναμε να κατανοούμε και να αγαπάμε αυτό το σαρκικό περίβλημα με στόχο να συμφιλιωθούμε επιτέλους μαζί του, να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να απελευθερωθούμε από αυτό;

Τα σώματά μας έχουν επηρεαστεί από την κοινωνία ανά τους αιώνες, και εδώ θα μιλήσουμε ειδικά για τα γυναικεία σώματα.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η κοινωνία μας έχει επιβάλει μια πολύ αυστηρή, άκαμπτη εικόνα του σώματος, ορίζοντας το σώμα ως το απόλυτο κριτήριο ομορφιάς.

Πώς μπορούμε όμως να βρούμε τη θέση μας; Πώς μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένες με αυτό που είμαστε, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να γίνουμε κλώνος αυτών των καναλιών ομορφιάς που έχουν τροποποιηθεί από το λογισμικό;

Σε αυτό το άρθρο, σας προσφέρω τα κλειδιά για να απελευθερωθείτε από τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σώμα μας, ώστε να μπορέσετε απλά και υπέροχα να γίνετε ο εαυτός σας.

Η εξέλιξη του σώματος ανά τους αιώνες

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αν μπορούμε να πούμε κάτι, αυτό είναι ότι τα κριτήρια της ομορφιάς και της εικόνας του σώματος έχουν εξελιχθεί πολύ, φτάνοντας σε όλα τα είδη των άκρων!

Στην παλαιολιθική εποχή, αν γεννιόσουν στην Ευρώπη, σε αγαπούσαν για τη σάρκα και τις καμπύλες σου, αλλά αν γεννιόσουν στην Αίγυπτο, σε λάτρευαν και σε σέβονταν επειδή ήσουν αδύνατος, μυώδης και λεπτός. Αν ήσουν Κινέζος, σε ανάγκαζαν να έχεις ακρωτηριασμένα πόδια σε σχήμα λωτού, λεπτή σιλουέτα, πολύ χλωμό δέρμα και μεγάλα μάτια.

Στον Μεσαίωνα ήταν δημοφιλείς οι ξανθιές, με σφηκοειδή μέση, ενώ στη συνέχεια, στην Αναγέννηση, ο κανόνας της ομορφιάς έγινε πολύ χλωμός, λευκός και παχουλός.

Στη δεκαετία του 1920, η ιδανική γυναίκα είχε επίπεδο στήθος, λεπτή σιλουέτα, κοντοκουρεμένα μαλλιά και αγορίστικο στυλ.

Μετά τον πόλεμο, η λεπτότητα ήταν σημάδι κακής υγείας, οπότε ο κόσμος προτιμούσε τις αισθησιακές, χυμώδεις γυναίκες, όπως η διάσημη Μέριλιν Μονρόε.

Στη συνέχεια, καθώς ο κινηματογράφος γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, μας έδωσε τις δικές του υπαγορεύσεις για το γυναικείο σώμα, που κυμαίνονταν από τον πλούσιο αισθησιασμό μέχρι την υπερ-λεπτότητα/ανδρογυνική λεπτότητα που βλέπουμε σήμερα.

femme

Τρέχουσα εικόνα σώματος: μια εστίαση στην εποχή μας

Το 2020 μπορούμε να εντοπίσουμε σαφώς δύο τάσεις, δύο σιλουέτες που θεωρούνται “ο κανόνας”.

Από τη μία πλευρά, έχουμε τα σώματα που αντικατοπτρίζουν την υπερ-λεπτότητα, χωρίς τρίχες ή εξογκώματα, εκείνα τα supermodels που λιμοκτονούν για να παραμείνουν στην πασαρέλα με οποιοδήποτε κόστος. Γυναικεία σώματα που μοιάζουν με ανδρικά και ανδρικά σώματα που μοιάζουν με γυναικεία, άμορφα, χλωμά, σχεδόν σκελετωμένα.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε γυναίκες που είναι υπερβολικά πλούσιες, με πολύ γενναιόδωρους, στρογγυλεμένους γλουτούς (και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να έχει κανείς τέτοιο οπίσθιο χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;), ενώ παράλληλα έχουν ακραία μέση σφήκα.

Μου φαίνεται όμως ότι μια πολύ σημαντική έννοια έχει ξεχαστεί σε όλη αυτή την παρέλαση των εξιδανικευμένων σωμάτων… Η μοναδικότητα του καθενός! Καμία γυναίκα δεν μπορεί να είναι ίδια. Όλες κουβαλάμε μέσα μας την ιστορία μας, τις πληγές μας και τα σώματά μας αντικατοπτρίζουν αυτό που είμαστε. Κανένα σώμα δεν μπορεί να είναι πανομοιότυπο… Κι όμως αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε!

Μην ξεχνάτε την αμαρτία σας! Είστε μοναδικοί, δεν υπάρχουν δύο όμοιοι με εσάς… Είναι απλά αδύνατο.

Αυτό που κάνει μια γυναίκα όμορφη δεν είναι το μέγεθος των μηρών, των γλουτών ή των γοφών της, αλλά αυτό που αποπνέει… Αυτοπεποίθηση και αυτοπεποίθηση. Μια γυναίκα (ή ένας άνδρας) που νιώθει καλά με τον εαυτό της, ανεξάρτητα από την εμφάνισή της, θα είναι πολύ πιο φωτεινή και λαμπερή από κάποια που “ταιριάζει στο πρότυπο”. Μην ξεχνάτε το ρόλο του μυαλού και της ψυχολογικής ευεξίας στην “ομορφιά”.

groupe d'amies

Πώς να αγαπήσω το σώμα μου: συμβουλές και ασκήσεις

Το να νιώθετε καλά με το σώμα σας μπορεί να απαιτεί κάποια ενδοσκόπηση και προσωπική ανάπτυξη, καθώς μπορεί να είναι ένα βαθιά ριζωμένο φάντασμα του παρελθόντος, αλλά στο μεταξύ (αν χρειάζεται να δουλέψετε με τον εαυτό σας) θα σας δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά με το σώμα σας και θα σας βοηθήσουν να το αγαπάτε λίγο περισσότερο κάθε μέρα!

  1. Κάντε μασάζ στο σώμα σας: Είναι απαραίτητο να αγγίζετε το σώμα σας, να το γνωρίσετε και κυρίως να το κάνετε να νιώθει καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες, αλλά συνιστώ τα έλαια, τα οποία είναι πιο λιπαρά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εισχωρήσουν στο δέρμα σας, άρα και περισσότερο χρόνο για να κάνετε μασάζ. Κάντε μασάζ στον εαυτό σας με τα χέρια σας, ένα γάντι ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος σας επιτρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας.
    Δεν χρειάζεται να αντικρίζετε τον καθρέφτη αυτή τη φορά, ειδικά αν έχετε αυτοπεποίθηση για την εικόνα σας. Μπορείτε απλά να εφαρμόσετε το λάδι σας ήσυχα μετά το ντους σας, μέσα στην ηρεμία και την ησυχία, μόνο εσείς και εσείς. Είναι ένας χρόνος για τον εαυτό σας, με τον εαυτό σας.
  2. Θετικές σκέψεις για το σώμα σας: Η δεύτερη συμβουλή μου είναι να λέτε τρυφερά, ευγενικά πράγματα στον εαυτό σας και να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις να περνούν μέσα σας. Πείτε όχι στις προσβολές, την υποτίμηση και την ενοχή. Πάρτε το πρόβλημα προς την αντίθετη κατεύθυνση και ψιθυρίστε κομπλιμέντα στο σώμα σας, στα σημεία που σας αρέσουν λιγότερο: “Σ’ αγαπώ”, “είσαι όμορφη όπως είσαι”, “είσαι σέξι” κ.ά. Επαναλαμβάνοντας αυτές τις λέξεις ξανά και ξανά, θα καταλήξετε να τις πιστεύετε πραγματικά και σταδιακά θα ριζώσουν μέσα σας (και θα θεραπεύσουν τα δεινά σας).
  3. Mindfulness και αναπνοή: για να σε βοηθήσουν να πάρεις πίσω τον έλεγχο του σώματός σου! Το να αφιερώνετε χρόνο για να αναπνέετε με προσοχή θα σας επιτρέψει να συγκεντρωθείτε πλήρως στον εαυτό σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε απλά παρατηρώντας την αναπνοή σας για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αναπνέοντας σε διάφορα σημεία του σώματός σας (το πρόσωπο, τους ώμους, τον θώρακα ή το στομάχι). Ο στόχος είναι να είστε προσεκτικοί σε εκείνα τα μέρη του σώματός σας που δεν σκέφτεστε ποτέ. Να είστε εκεί, μαζί σας, στην παρούσα στιγμή.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ακουστικά, βίντεο, δωρεάν εφαρμογές και τόσοι άλλοι τρόποι εξάσκησης αυτής της άσκησης.

Ορίστε λοιπόν τα κλειδιά μου για να σας βοηθήσω να αγαπήσετε ξανά (ή για πρώτη φορά) το σώμα σας! Με υπομονή και εξάσκηση, θα μπορέσετε να κατακτήσετε αυτά τα εργαλεία, τα οποία είναι απίστευτα ισχυρά όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Το να αγαπήσετε το σώμα σας είναι εφικτό, εξαρτάται από εσάς!