Το γάλα έχει γίνει εχθρός;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η Γαλλία παράγει 24,6 δισεκατομμύρια λίτρα γάλα ετησίως, γεγονός που την καθιστά δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία (2014), και το 63% των Γάλλων το πίνουν (έρευνα του Centre national interprofessionnel de l’Économie laitière) . Κάθε Γάλλος καταναλώνει 49 λίτρα γάλα το χρόνο, ένας τεράστιος αριθμός για ένα τρόφιμο που προκαλεί πολύ αντίθετες απόψεις. Το γάλα είναι “κακό για σας”, “καλό για τα οστά σας”… Τα ακούει κανείς όλα και ακόμη περισσότερα όταν πρόκειται για το γάλα.

Μήπως το γάλα έχει γίνει εχθρός της καθημερινότητάς μας;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το γάλα είναι μια τροφή που καταναλώνουμε από πολύ μικρή ηλικία. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Και όμως, εδώ και αρκετό καιρό, αποτελεί αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων.

Είναι ένα θέμα που διχάζει πάρα πολύ τους επαγγελματίες της διατροφής και έχει γίνει ακόμη και αμφιλεγόμενο!

Σήμερα, θα πω ΟΧΙ, με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις, το γάλα δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

Τα επιχειρήματα που προβάλλονται κατά της κατανάλωσης γάλακτος δεν έχουν καμία πραγματική επιστημονική βάση, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 139 επιστημονικές δημοσιεύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το γάλα έχει ευεργετική επίδραση στα οστά.

Κατά την άποψή μου, η συζήτηση είναι περισσότερο ιδεολογική παρά επιστημονική, και έτσι επιμένω στη συμβουλή μου να καταναλώνετε 3 γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα.

Επιπλέον, το Εθνικό Πρόγραμμα Διατροφής και Υγείας της Γαλλίας (PNNS) συνιστά να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα για να παρέχουμε στον οργανισμό μας τουλάχιστον 900 mg ασβεστίου την ημέρα, που ισοδυναμεί με 3 έως 4 γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Η κατανάλωση γάλακτος συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά μας, προάγοντας την ανάπτυξη στους νέους και επιβραδύνοντας τη γήρανση των οστών στους όχι και τόσο νέους.

Τι γίνεται αν δεν πίνετε γάλα;

Μην ανησυχείτε αν δεν πίνετε γάλα, γιατί υπάρχουν και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα λαχανικά και οι ελαιούχοι σπόροι (αμύγδαλα κ.λπ.).

Όσοι από εσάς λέτε ότι πονάει το στομάχι σας όταν πίνετε γάλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ένζυμο που επιτρέπει στα παιδιά να χωνέψουν σωστά το γάλα, η λακτάση, εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουν. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι ενήλικες είναι πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις του και αναφέρουν πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με το γάλα. Αυτό όμως παραμένει μια μειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, η λακτόζη μειώνεται με την ηλικία, οπότε δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου λακτόζη στο τυρί Καμαμπέρ και στο βούτυρο, για παράδειγμα.

amandes riches en calcium

Προάγει το γάλα τον καρκίνο;

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι το γάλα προάγει τον καρκίνο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το γάλα περιέχει φυσικά αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι σαν μηνύματα που στέλνονται στο σώμα μας για να αναπτυχθεί, αλλά προορίζονται για τα μοσχάρια (IGF που μεσολαβεί από την ινσουλίνη, επιδερμικός EGF και μετασχηματιστικός TGF-B).

Ωστόσο, “μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων IGF-1 στο αίμα, του αυξητικού παράγοντα που προωθεί την κυτταρική διαίρεση, και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου” (Πηγή: αποτελέσματα του διεθνούς συνεδρίου για τη διατροφή και τον καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2013), όπωςο καρκίνος του προστάτη, σε ποσοστό περίπου 12% (ευρωπαϊκή μελέτη Epic (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, 2013).

Τούτου λεχθέντος, η ανάλυση της μελέτης American Women Health Initiative δείχνει ότι το γάλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 22% και δεν έχει καμία επίδραση στον καρκίνο του μαστού.

Ο λόγος για όλα αυτά;

Ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο γάλα θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, ενώ άλλες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς (αυξητικοί παράγοντες).

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι αν είστε πεπεισμένοι ότι το γάλα πρέπει να αφαιρεθεί από τη διατροφή σας, τότε η συμβουλή μου ως διαιτολόγος είναι ότι θα πρέπει τουλάχιστον να καλύψετε την πρόσληψη ασβεστίου τρώγοντας λαχανικά, αμύγδαλα και σαρδέλες σε κονσέρβα.

Και αν πρόκειται να πιείτε γάλα, βεβαιωθείτε ότι είναι βιολογικό!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΨΊΣΟΥΜΕ…

  • Το γάλα δεν είναι επιβλαβές για την υγεία σας.
  • Το γάλα θεωρείται ότι προάγει τον καρκίνο του προστάτη, αλλά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Το ασβέστιο του γάλακτος μπορεί να “αντικατασταθεί” από λαχανικά, αμύγδαλα και σαρδέλες σε κονσέρβα.
  • Το “βιολογικό” γάλα είναι προτιμότερο.