Τι είναι η πηκτίνη μήλου;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα. Αυτή η εξ ολοκλήρου οργανική ουσία έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων. Η πηκτίνη των μήλων έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη διευκόλυνση της εντερικής διέλευσης. Αποτελεί επίσης ανεκτίμητο βοήθημα κατά τη δίαιτα, με κατασταλτική δράση στην όρεξη. Η πηκτίνη μήλου, η οποία διατίθεται σε διάφορες μορφές (σκόνη, συμπλήρωμα διατροφής, κάψουλες κ.λπ.), χρησιμοποιείται επίσης ως πηκτικός παράγοντας σε μαρμελάδες.

Τι είναι η πηκτίνη μήλου;

Η πηκτίνη είναι μια φυτική διαιτητική ίνα, ένα είδος σύνθετου υδατάνθρακα φυτικής προέλευσης που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Υπάρχει σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, ιδίως στη φλούδα και στους σπόρους. Πρέπει να τρώτε ωμά μήλα με τη φλούδα τους για να ελπίζετε ότι θα απορροφήσετε καλή ποσότητα πηκτίνης. Θα πρέπει να προτιμάτε τα βιολογικά μήλα, καθώς τα μη βιολογικά μήλα υφίστανται επεξεργασία με φυτοφάρμακα που μπορεί να υπάρχουν στη φλούδα.

Pommes vertes
Η πηκτίνη των μήλων είναι άφθονη στα πράσινα μήλα.

Η πηκτίνη των μήλων υπάρχει επίσης σε αφθονία στα πράσινα ή ανώριμα μήλα. Η συγκέντρωση αυτή μειώνεται περαιτέρω καθώς το μήλο ωριμάζει. Η πηκτίνη εξασφαλίζει τη σφριγηλότητα ή τη συνοχή του φρούτου. Τα μήλα διατηρούν μια ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε νερό χάρη στην πηκτίνη.

Η πηκτίνη των μήλων είναι μια ειδική ίνα που διογκώνεται σε επαφή με το νερό και μετατρέπεται σε παχύρρευστο πήκτωμα στο στομάχι και στη συνέχεια στο έντερο, αυξάνοντας τον όγκο της τροφής και δίνοντας ένα άμεσο αίσθημα κορεσμού.

Αυτές οι χορταστικές ίνες έχουν την ικανότητα να απορροφούν το νερό που περιέχεται στην τροφή, αλλά και να παγιδεύουν τα λίπη και τα σάκχαρα στη βλεννώδη γέλη και να τα αποβάλλουν μέσω του εντέρου.

Τα οφέλη της πηκτίνης για την υγεία

Η πηκτίνη του μήλου έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ρυθμίζει την εντερική διέλευση

Χάρη στην ικανότητά της να συγκρατεί το νερό που περιέχεται στις τροφές, η πηκτίνη βελτιώνει την κανονικότητα των εντερικών κινήσεων και συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής κίνησης. Αυξάνει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η πηκτική της δράση είναι επίσης χρήσιμη σε περιπτώσεις διάρροιας.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Το παχύρρευστο πήκτωμα που σχηματίζεται στο σώμα όταν έρχεται σε επαφή με το νερό απορροφά μέρος του λίπους και το αποβάλλει. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η πηκτίνη του μήλου μειώνει την απορρόφηση των λιπών από τον οργανισμό και το πέρασμά τους στην κυκλοφορία του αίματος. Μέρος του λίπους αποβάλλεται στη συνέχεια με φυσικό τρόπο και δεν υπάρχει περαιτέρω συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Αυτό μειώνει την εντερική απορρόφηση της χοληστερόλης, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Στο έντερο, η πηκτίνη του μήλου δεσμεύει ορισμένα από τα σάκχαρα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει την απορρόφηση των σακχάρων και μετριάζει την αφομοίωσή τους, περιορίζοντας τη διέλευσή τους από το σώμα και την κυκλοφορία του αίματος.

Τα σάκχαρα που δεν έχουν αφομοιωθεί δεν μπορούν να αποθηκευτούν από τον οργανισμό, οπότε απομακρύνονται μέσω του εντέρου. Η πηκτίνη του μήλου όχι μόνο επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης, αλλά και την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Deux pommes vertes
Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, η πηκτίνη μήλου κάνει καλό στην υγεία μας, προάγοντας την εντερική διέλευση.

Τα οφέλη της πηκτίνης μήλου ως μέρος της διατροφής

Η πηκτίνη του μήλου είναι μια χρήσιμη φυτική ίνα για όσους κάνουν δίαιτα. Η κατανάλωση αυτής της φυτικής ίνας ενδιαφέρει όσους θέλουν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους ή να χάσουν βάρος. Η πηκτίνη μήλου αποτελεί επομένως σύμμαχο αδυνατίσματος για όσους προσέχουν το βάρος τους ή ακολουθούν δίαιτα.

Φυσικό κατασταλτικό της όρεξης

Η πηκτίνη μήλου μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος δρώντας ως φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. Μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε όταν δαγκώνετε ένα μήλο ή το τρώτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Κατά την κατάποση, το μήλο διογκώνεται κατά τη διάρκεια της πέψης και ο όγκος του αυξάνεται, αυξάνοντας την τροφική δόση και γεμίζοντας το στομάχι. Με αυτόν τον τρόπο, παράγει αμέσως ένα αίσθημα κορεσμού και μειώνει την αίσθηση της πείνας.

Αυτή η κατασταλτική επίδραση της όρεξης βοηθά στη μείωση της όρεξης και της λαχτάρας. Επομένως, η πηκτίνη μήλου έχει μια χορταστική επίδραση που είναι χρήσιμη για τη σιλουέτα σας. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό (ένα μεγάλο ποτήρι) όταν καταναλώνετε πηκτίνη μήλου για να αυξήσετε την επίδραση κορεσμού.

Κατάψυξη μαρμελάδων

Η πηκτίνη μήλου είναι ένας φυσικός πηκτικός παράγοντας. Χρησιμοποιείται όχι μόνο σε μαρμελάδες, αλλά και σε ζελέδες. Βοηθά στην πύκνωση και τη ζελατινοποίηση αυτών των διαφορετικών παρασκευασμάτων. Χάρη στις πηκτικές ιδιότητες της πηκτίνης μήλου, οι μαρμελάδες είναι νόστιμες και κρεμώδεις.

Συγκρατητής λίπους και ζάχαρης

Ορισμένα από τα λίπη και τα σάκχαρα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των γευμάτων παγιδεύονται από την πηκτίνη μήλου, η οποία παίρνει τη μορφή παχύρρευστου πηκτώματος. Ως αποτέλεσμα, απορροφά ένα μέρος των λιπών και των σακχάρων. Οι ουσίες αυτές αιχμαλωτίζονται έτσι και δεν μπορούν να αφομοιωθούν ή να αποθηκευτούν από τον οργανισμό, αλλά αποβάλλονται μέσω του εντέρου.

Εν ολίγοις, η πηκτίνη του μήλου συλλαμβάνει τα λίπη και τα σάκχαρα και στη συνέχεια τα αποβάλλει με φυσικό τρόπο, μειώνοντας την αποθήκευσή τους στον οργανισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πηκτίνη μήλου είναι τόσο χρήσιμη όταν θέλετε να χάσετε βάρος, επειδή περιορίζει την αποθήκευση των λιπών και των σακχάρων στο σώμα.

Δεν παρέχει στον οργανισμό λίπη ή σάκχαρα- αντίθετα, μειώνει την εντερική απορρόφηση της χοληστερόλης και βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων που συνδέονται με την αύξηση του βάρους ή το υπερβολικό βάρος. Μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα χοληστερόλης, η πηκτίνη μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

pomme rouge
Η πηκτίνη του μήλου παγιδεύει ορισμένα λίπη και σάκχαρα και τα αποβάλλει.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πηκτίνη ως μέρος μιας δίαιτας;

Όταν η πηκτίνη μήλου δεν είναι φυσική, θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλα. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να τηρείται η δόση, η δοσολογία, η συχνότητα, ο χρόνος και η διάρκεια της πρόσληψης.

Δοσολογία

Η πηκτίνη κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, καθεμία από τις οποίες απαιτεί συμμόρφωση με τη δοσολογία και τη συχνότητα πρόσληψης. Η δοσολογία μπορεί να διαφέρει από τη μία μορφή στην άλλη. Κατά γενικό κανόνα, η πηκτίνη μήλου πρέπει να λαμβάνεται το πολύ τρεις φορές την ημέρα, ανεξάρτητα από τον τύπο της συσκευασίας. Όσον αφορά την ημερήσια δόση, είναι σημαντικό να ανατρέξετε στο φύλλο οδηγιών χρήσης για να αποφύγετε την υπερδοσολογία. Πρέπει να τηρείται ο αριθμός των καψουλών ή η ποσότητα της σκόνης που πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα.

Πότε πρέπει να λαμβάνεται η πηκτίνη μήλου;

Η πηκτίνη μήλου πρέπει να λαμβάνεται πριν από τα γεύματα. Ο κατάλληλος χρόνος είναι περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα πριν από το γεύμα. Το διάστημα αυτό συνιστάται για να μπορέσει η πηκτίνη μήλου να αναπτύξει την απορροφητική της δύναμη για να συλλάβει τα σάκχαρα και τα λίπη που θα προσληφθούν κατά τη διάρκεια του γεύματος. Λαμβανόμενη πριν από το γεύμα, έχει κατασταλτική επίδραση στην όρεξη, βοηθώντας σας να αισθάνεστε γρήγορα χορτάτοι και καταστέλλοντας την όρεξή σας.

Πόσο καιρό πρέπει να χρησιμοποιείται η πηκτίνη μήλου;

Η πηκτίνη μήλου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, καθώς η πηκτίνη μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα απορροφώντας μέταλλα και βιταμίνες στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα.

Ποιοι τύποι συσκευασίας είναι διαθέσιμοι για την πηκτίνη μήλου;

Η πηκτίνη είναι φυσικά παρούσα στα μήλα. Διατίθεται όμως και σε διάφορες μορφές.

Σκόνη

Η πηκτίνη μήλου πωλείται σε μορφή σκόνης. Σε αυτή τη μορφή, πρέπει να αραιώνεται σε νερό.

Κάψουλες

Η πηκτίνη μήλου διατίθεται σε μορφή κάψουλας. Οι κάψουλες πρέπει να λαμβάνονται με νερό.

Κοκκία

Η πηκτίνη μήλου διατίθεται σε μορφή κόκκων. Αυτοί οι κόκκοι πρέπει να καταπίνονται με ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Τσίχλες

Η πηκτίνη μήλου είναι επίσης συσκευασμένη σε τσίχλες. Αυτή η τσίχλα έχει τη μορφή τετραγώνου με μαστιχωτή μορφή.

granulés
Μπορείτε να αγοράσετε πηκτίνη μήλου σε μορφή κόκκων, τσίχλας, καψουλών ή σκόνης.

Πού μπορώ να αγοράσω πηκτίνη μήλου;

Η πηκτίνη μήλου μπορεί να αγοραστεί στο εμπόριο σε διάφορα μέρη. Σε αυτά περιλαμβάνονται φαρμακεία, παντοπωλεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σούπερ μάρκετ και ιστότοποι και πλατφόρμες διαδικτυακών πωλήσεων.