Τα φρούτα και τα λαχανικά ως μέσο καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ναι! Τι κάνω όμως όταν το παιδί μου δεν το τρώει; Ακολουθούν μερικές συμβουλές…

Η παχυσαρκία, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία αναπτύσσεται, είναι μια σύνθετη και πολυπαραγοντική ασθένεια, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί. Η πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά είναι μικρά.

Παγκοσμίως, ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας μεταξύ παιδιών και εφήβων ηλικίας μεταξύ 5 και 19 ετών έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Έχει αυξηθεί από 4% το 1975 σε πάνω από 18% το 2016. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 360 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2016. Ακόμα χειρότερα… το 60% των παιδιών που ήταν υπέρβαρα πριν από την εφηβεία θα παραμείνουν έτσι και στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Υγεία

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις στην ενήλικη ζωή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, μυοσκελετικές διαταραχές, ορισμένους καρκίνους, αναπηρίες, αντίσταση στην ινσουλίνη και ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ…

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία συνδέεται επίσης στενά με ψυχολογικές δυσκολίες, κακές σχολικές επιδόσεις και χαμηλή αυτοεκτίμηση…

Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει την παιδική παχυσαρκία

Η πρόληψη αυτή βασίζεται στην προώθηση ορισμένων συμπεριφορών: διατήρηση ενός υγιούς βάρους για τη μητέρα και υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες δεν διστάζουν να συμβουλευτούν έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να τις βοηθήσει να καθιερώσουν σωστές διατροφικές συνήθειες από την προγεννητική περίοδο.

Ελέγξτε ότι η αύξηση του βάρους είναι κατάλληλη κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, με τον παιδίατρο ή τον γενικό ιατρό να παρακολουθεί την καμπύλη του βάρους. Κάνοντας τη σωστή μετάβαση σε υγιεινές τροφές κατά την περίοδο της διατροφικής διαφοροποίησης, λειτουργώντας ως πρότυπο όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα όταν είστε γονέας… Όλες αυτές είναι συμπεριφορές που θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση μιας υγιούς διατροφικής ισορροπίας.

Ο θηλασμός αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Συνδέεται με 13% μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Επιπλέον, κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού σχετίζεται με 4% μείωση του επιπολασμού του υπέρβαρου.

enfant qui mange

Τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστώνται ιδιαίτερα για την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά

Λόγω της χαμηλής ενεργειακής τους πυκνότητας και του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου τους, καθώς και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να τα τρώνε είναι ένας τρόπος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε ακριβώς αυτό.

  1. Έχετε δοκιμάσει αρκετές φορές αγγούρια, αλλά το παιδί σας δεν τα θέλει; Πάνω απ’ όλα, μην διστάζετε και συνεχίστε να προσφέρετε τρόφιμα που το παιδί σας έχει απορρίψει: έχει αποδειχθεί ότι ένα τρόφιμο μπορεί να γίνει αποδεκτό μετά από κατά μέσο όρο 10 έως 15 εκθέσεις …
  2. Μη διστάσετε να προσφέρετε φρούτα και λαχανικά ως σνακ, διατηρώντας τα πλυμένα, κομμένα και ευδιάκριτα στο ψυγείο (24 έως 48 ώρες το πολύ). Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα καλάθι με φρούτα σε περίοπτη θέση στο τραπέζι της κουζίνας, για παράδειγμα. Ενεργώντας στο διατροφικό περιβάλλον του παιδιού, μπορείτε να το βοηθήσετε να κάνει πιο υγιεινές επιλογές: όσο πιο ορατά και προσβάσιμα είναι τα τρόφιμα, τόσο πιο πιθανό είναι να τα επιλέξει.
  3. Αυξήστε το μέγεθος των πιάτων, κουταλιών, πιάτων, μπολ κ.λπ. για το σερβίρισμα φρούτων και λαχανικών και μειώστε τα για τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλή θρεπτική πυκνότητα (π.χ. ζαχαρούχα ή ενεργειακά ποτά, χυμοί φρούτων σε μικρές ποσότητες σε μικρά ποτήρια, ορισμένα προϊόντα fast food, ορισμένα προϊόντα σνακ κ.λπ. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να περιορίζονται και να προορίζονται για περιστασιακές περιστάσεις).
  4. Μπορούμε επίσης να προτείνουμε να σερβίρονται συχνότερα λαχανικά. Για εξοικονόμηση χρόνου, μπορούν να αγοραστούν προπλυμένα και σε σακούλες, δίσκους, αλλά και σε κονσέρβες ή κατεψυγμένα στο σούπερ μάρκετ.
  5. Μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε νέες συνταγές, όπως σπαγγέτι, λαζάνια, τσίλι ή ….. Προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά.
  6. Ένα φρούτο ή λαχανικό πρέπει να προσφέρεται σε κάθε γεύμα ή σνακ. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε φρούτα στα δημητριακά, να προσθέσετε ένα κομμάτι φρούτο ή μια μικρή σαλάτα στο πρωινό του παιδιού σας ή να προσφέρετε ωμά μπαστουνάκια λαχανικών για να τα βουτήξετε για σνακ ….
  7. Μπορείτε επίσης να προσδώσετε οπτική ελκυστικότητα, για παράδειγμα κόβοντας φρούτα και λαχανικά με πρωτότυπο ή διασκεδαστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα κουπ πατίνες μπισκότων.
  8. Η συμμετοχή των παιδιών στο μαγείρεμα και τα ψώνια μπορεί να τα ενθαρρύνει να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και να επιλέξουν περισσότερα προϊόντα με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά. Για τα παιδιά που είναι πιο απρόθυμα να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, η συμμετοχή στην προετοιμασία του γεύματος μπορεί να τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με τα προϊόντα χρησιμοποιώντας άλλες αισθήσεις εκτός από τη γεύση.
  9. Ο συνιστώμενος κανόνας είναι: “Φάτε όταν πεινάτε. Σταματήστε όταν δεν πεινάτε πια”. Τα μωρά το κάνουν αυτό με φυσικό τρόπο όταν θηλάζουν και κατά την έναρξη της διαφοροποίησης της διατροφής, οπότε είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η φυσική συνήθεια από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και να αφήσουμε τα παιδιά να μάθουν να αισθάνονται τις ανάγκες τους με φυσικό τρόπο. Αυτή η ικανότητα να ανταποκρίνονται στις φυσικές αισθήσεις πείνας και κορεσμού θα είναι σημαντική σε όλη τους τη ζωή.
  10. Και ας μην ξεχνάμε ότι εμείς, ως γονείς, είμαστε το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να τους δώσουμε τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά! Ιδανικά, θα πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα γεύμα μαζί ως οικογένεια κάθε μέρα ή 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.

Εν κατακλείδι

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι επαγγελματίες υγείας, ιδίως οι γενικοί γιατροί, οι παιδίατροι και οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς είναι οι πλέον κατάλληλοι για να συνεργαστούν χέρι-χέρι με τις οικογένειες και τα παιδιά. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε συμβουλές για τη διατροφή του παιδιού σας!