Πόσες θερμίδες περιέχει το αλατισμένο βούτυρο;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το αλατισμένο βούτυρο είναι ένα συμπυκνωμένο λίπος γάλακτος που λαμβάνεται από την κρέμα του αγελαδινού γάλακτος. Πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό προϊόν. Ποιες είναι οι θρεπτικές αξίες του βουτύρου; Πόσες θερμίδες περιέχει και ποια είναι τα συστατικά του; Είναι το βούτυρο υγιεινό; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.

Τι είναι το αλατισμένο βούτυρο;

Το αλατισμένο βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Τεχνολογικά, είναι ένα γαλάκτωμα νερού-λιπαρών με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 80%, περιεκτικότητα σε νερό που δεν υπερβαίνει το 16% και έως 2% στερεά.

calorie beurre salé

Θερμίδες αλατισμένου βουτύρου: 740 kcal ανά 100 g.

Το αλατισμένο βούτυρο είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά ταυτόχρονα και υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από λίπος. Τα 100 γραμμάρια αλατισμένου βουτύρου παρέχουν περίπου 740 kcal.

Αλατισμένο βούτυρο: περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες

Περιέχει 82 g λίπους, εκ των οποίων τα 50 g είναι κορεσμένα λιπαρά, κυρίως παλμιτικό, στεατικό, μυριστικό και λαυρικό λίπος. Περίπου 20% είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό οξύ. Τα λιπαρά οξέα βουτύρου είναι λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, με όχι περισσότερα από 8 άτομα άνθρακα σε μια αλυσίδα, και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία.

Τα λίπη στο αλατισμένο βούτυρο καίγονται πολύ γρήγορα. Δεν συσσωρεύονται ως τέτοια στον εφεδρικό λιπώδη ιστό. Και ορισμένες πηγές μάλιστα υποστηρίζουν ότι βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι πολύ σημαντικά για τη σίτιση των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων και αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειάς τους. Έχουν επίσης αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το βούτυρο περιέχει περίπου 8 γραμμάρια λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου ανά 100 γραμμάρια.

Το βούτυρο είναι επίσης πηγή CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), το οποίο έχει αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-αθηροσκληρωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το CLA βρίσκεται κυρίως στο βούτυρο από αγελάδες που τρέφονται φυσικά και βόσκουν σε λιβάδια. Το χειμώνα, όταν οι αγελάδες τρέφονται σε στάβλους, το CLA αποτελεί το 0,49% των συνολικών λιπαρών οξέων. Το καλοκαίρι, όταν οι αγελάδες βόσκουν, αποτελεί το 1,2% των συνολικών λιπαρών οξέων.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του λίπους του γάλακτος αποτελείται από φωσφολιπίδια, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η λεκιθίνη και η σφιγγομυελίνη. Οι ενώσεις αυτές έχουν θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, καθώς και στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Διευκολύνουν επίσης την ταχεία αναγέννηση του οργανισμού μετά από έντονη σωματική προσπάθεια.

Το λίπος του γάλακτος περιέχει 0,6 έως 1,0% φωσφολιπίδια. Εκτός από λίπος και νερό, το βούτυρο περιέχει μικρές ποσότητες υδατανθράκων (0,7g/100g), λακτόζης και πρωτεΐνης (0,7g/100g).

Πίνακας διατροφικών αξιών για το αλατισμένο βούτυρο

Θρεπτικά συστατικάΑλατισμένο βούτυρο: περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Υδατάνθρακες0,06 g
-εκ των οποίων σάκχαρα0,06 g
-εκ των οποίων άμυλο0 g
-εκ των οποίων διαιτητικές ίνες0 g
Πρωτεΐνη0,85 g
Λίπος81,1 g
-εκ των οποίων χοληστερόλη215 mg
-εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά οξέα51,4 g
Κάλιο24 mg καλίου
Νάτριο643 mg
Νερό16,2 g
Αλκοόλη0 mg

Πόσο ζυγίζει κατά μέσο όρο το αλατισμένο βούτυρο;

Το αλατισμένο βούτυρο κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και βάρη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη μάρκα, το αλατισμένο βούτυρο ζυγίζει κατά μέσο όρο 250 γραμμάρια και περιέχει 1850 kcal.

Ποιες βιταμίνες περιέχει το αλατισμένο βούτυρο;

Το βούτυρο είναι πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ).

Πόσα μέταλλα περιέχει το αλατισμένο βούτυρο;

Το αλατισμένο βούτυρο περιέχει νάτριο, σίδηρο και ασβέστιο. Οι κατασκευαστές προσθέτουν αυτά τα μέταλλα κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Το αλατισμένο βούτυρο αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης;

Το βούτυρο και γενικά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα ζωικής προέλευσης θεωρείται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, η θεωρία της χοληστερόλης έχει καταρριφθεί αρκετές φορές και είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η χοληστερόλη από τα τρόφιμα δεν έχει πραγματική επίδραση στα επίπεδα του θρεπτικού αυτού συστατικού στο αίμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ήπαρ παράγει το 70-80% της συνολικής χοληστερόλης που χρειάζεται ο οργανισμός. Υπάρχει μια ισορροπία στο σύστημα τροφή-ήπαρ. Όσο περισσότερη χοληστερόλη τρώμε, τόσο λιγότερη παράγει το συκώτι και το αντίστροφο. Στην πραγματικότητα, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο αυξάνουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης στο αίμα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης, οπότε η επίδραση στην υγεία είναι εντελώς ουδέτερη.

Οι πολέμιοι της κατανάλωσης βουτύρου και ζωικών λιπαρών συχνά επικεντρώνονται αποκλειστικά στο κλάσμα της LDL, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη συνολική επίδραση αυτών των τροφίμων στην υγεία.

Το αλατισμένο βούτυρο περιέχει πρόσθετα τροφίμων;

Τα πρόσθετα που επιτρέπονται στο βούτυρο είναι τα καροτένια Ε160α, το ανθρακικό νάτριο (Ε500), το φωσφορικό οξύ (Ε338), τα φωσφορικά άλατα (Ε339-343), τα διφωσφορικά άλατα (Ε450), τα τριφωσφορικά άλατα (Ε451) και τα πολυφωσφορικά άλατα (Ε452). Τα καροτένια είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα στο αλατισμένο βούτυρο. Δίνουν στο βούτυρο το κίτρινο χρώμα του.

Σας παχαίνει το βούτυρο;

Το βούτυρο έχει συχνά αποτελέσει αντικείμενο αμφιλεγόμενων ισχυρισμών ότι είναι ένα από τα προϊόντα με τις περισσότερες θερμίδες στην αγορά. Αυτοί οι ισχυρισμοί οφείλονται σε “ελαττωματικές” μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των ετών, οι οποίες έχουν λάβει υπόψη μόνο μερικούς παράγοντες, αποκλείοντας άλλους. Ως εκ τούτου, έχουν οδηγήσει στην πεποίθηση ότι τρόφιμα όπως το βούτυρο πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς από τη διατροφή. Επιπλέον, είναι συχνά κακώς πληροφορημένοι άνθρωποι που επικρίνουν αυτό το προϊόν, θεωρώντας ψευδείς μύθους ως αληθινούς και δημοσιεύοντάς τους στο διαδίκτυο χωρίς να υπάρχουν πηγές ή μελέτες επί του θέματος.

Η δαιμονοποίηση του βουτύρου ξεκίνησε πιθανότατα τη δεκαετία του 1950 με τη μελέτη των “επτά χωρών” του Ancel Keys, η οποία έδειξε ότι υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λιπαρών τροφών, της αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη αυτή καταρρίφθηκε με την πάροδο των ετών από πρόσφατες, πιο εμπεριστατωμένες έρευνες επί του θέματος.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το βούτυρο δεν είναι παχυντική τροφή, αν καταναλώνεται στις σωστές δόσεις.