Πόσες θερμίδες περιέχει ένα ραντεβού;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Οι χουρμάδες είναι ένα φρούτο του οποίου οι θρεπτικές ιδιότητες θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τους αθλητές και τις αθλήτριες. Οι χουρμάδες, τόσο οι αποξηραμένοι όσο και οι ωμοί, είναι ένας θησαυρός απλών σακχάρων, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Αναπληρώνουν επίσης τις ελλείψεις του οργανισμού σε γλυκογόνο και κάλιο. Επιπλέον, οι χουρμάδες προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα. Ας μάθουμε ποιες άλλες ιδιότητες έχουν οι χουρμάδες και πόσες θερμίδες περιέχουν.

Θερμίδες στους χουρμάδες: 290 kcal ανά 100 γραμμάρια

Φαίνεται ότι μπορείτε να τρώτε υγιεινά σνακ χωρίς περιορισμούς. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πρέπει πάντα να τηρείται το μέτρο, ακόμη και αν το προϊόν που καταναλώνεται τόσο άπληστα είναι ένα ορυχείο βιταμινών και θρεπτικών αξιών. Κάνετε δίαιτα και αναρωτιέστε πόσες θερμίδες περιέχουν οι αποξηραμένοι χουρμάδες;

calorie datte

15 kcal είναι η μέση θερμιδική αξία κάθε κομματιού χουρμά. Ένα πακέτο αποξηραμένων χουρμάδων των 100 γρ. περιέχει 290 kcal. Συγκριτικά, μια πλάκα σοκολάτας βάρους περίπου 50 γρ. ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 250 kcal.

Καθώς η θερμιδική αξία αυτών των φρούτων είναι σχετικά χαμηλή, μπορείτε να τρώτε μερικούς αποξηραμένους χουρμάδες κάθε μέρα. Σας εγγυόμαστε ότι αν το κάνετε με μέτρο, η σιλουέτα σας δεν θα υποφέρει.

Χουρμάδες: Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά

Οι χουρμάδες περιέχουν λίγη πρωτεΐνη και καθόλου λίπος.

Οι χουρμάδες αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, ιδίως σακχάρων και διαιτητικών ινών. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε απλά σάκχαρα που δεν απαιτούν πέψη, αλλά απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό. Συνεπώς, αποτελούν καλή πηγή ενέργειας για τους αθλητές πριν και μετά την προπόνηση. Αναπληρώνουν επίσης τις ελλείψεις μυϊκού γλυκογόνου.

Πίνακας διατροφικών αξιών για τους χουρμάδες

Θρεπτικά συστατικάΧουρμάδες: περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Υδατάνθρακες75 g
-εκ των οποίων σάκχαρα66,5 g
-εκ των οποίων άμυλο0 g
-εκ των οποίων διαιτητικές ίνες6,7 g
Πρωτεΐνη1,81 g
Λίπος0,15 g
-εκ των οποίων χοληστερόλη0 g
-εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά οξέα0 g
Κάλιο696 mg
Νάτριο1 mg
Νερό21,3 g
Αλκοόλη0 g

Ποιο είναι το μέσο βάρος μιας χουρμαδιάς;

Πόσο ζυγίζουν οι αποξηραμένοι χουρμάδες; Ο μέσος αποξηραμένος χουρμάς ζυγίζει 5 g και παρέχει κατά μέσο όρο 14,5 kcal. Μια χούφτα αποξηραμένων χουρμάδων ζυγίζει περίπου 45 g και περιέχει περίπου 130,5 kcal.

Πόσες βιταμίνες και μέταλλα περιέχουν οι χουρμάδες;

Οι αποξηραμένοι χουρμάδες περιέχουν πολλές βιταμίνες, όπως Α και Β, καθώς και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, βόριο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Σχεδόν κανένα άλλο φρούτο δεν είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Οι χουρμάδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου. Γι’ αυτό συνιστώνται μετά από έντονη άσκηση και εφίδρωση.

Ωστόσο, η επιμέρους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά εξαρτάται από την ποικιλία. Ορισμένες ποικιλίες περιέχουν ακόμη και άλλες βιταμίνες. Για παράδειγμα, η ποικιλία Deglet Noor έχει λίγη βιταμίνη C στη σύνθεσή της. Με τη σειρά της, η ποικιλία Medjool δεν περιέχει καθόλου βιταμίνη C, αλλά άφθονη βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6. Αυτή η ποικιλία περιέχει επίσης περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο από την ποικιλία Deglet Noor και λιγότερο φολικό οξύ.

Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνουν τον εντερικό περισταλτισμό και μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Οι χουρμάδες βοηθούν επίσης στην εξουδετέρωση του στομαχικού οξέος, γι’ αυτό και συνιστώνται σε άτομα που πάσχουν από υπεροξύτητα.

Οι χουρμάδες περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, η οποία αποτελεί πηγή σεροτονίνης, η οποία μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Περιέχουν οι χουρμάδες πρόσθετα τροφίμων;

Οι χουρμάδες δεν περιέχουν πρόσθετα τροφίμων.

Οι χουρμάδες σας κάνουν να παίρνετε βάρος;

Οι χουρμάδες μπορούν να καταναλωθούν πολύ καλά, ακόμη και ως μέρος μιας δίαιτας. Η πεποίθηση ότι οι χουρμάδες σας παχαίνουν είναι λανθασμένη. Είναι αλήθεια ότι οι αποξηραμένοι χουρμάδες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από τους φρέσκους χουρμάδες, αλλά είναι χαμηλοί σε λιπαρά.

Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα καλή ιδέα να αποφεύγετε να τρώτε πολλούς χουρμάδες. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν οι χουρμάδες που αγοράζετε. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, καθώς μπορεί να έχουν πολύ υψηλές θερμίδες. Τα άτομα με διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν εντάξουν τους χουρμάδες στη διατροφή τους. Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στο νικέλιο θα πρέπει να είναι προσεκτικά στην κατανάλωση χουρμάδων. Οι χουρμάδες περιέχουν αυτή την ουσία και μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και ερεθισμό του παχέος εντέρου σε όσους δεν ανέχονται το νικέλιο.

Οι χουρμάδες δεν παχαίνουν, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τους τρώτε. Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε να τις τρώτε τις πιο κατάλληλες ώρες της ημέρας.