Πρέπει να μετράτε θερμίδες για να χάσετε βάρος;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Όποιος θέλει να χάσει βάρος έχει κάνει στον εαυτό του αυτή την ερώτηση: πρέπει να μετράτε θερμίδες ή να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας;

Κατά τη γνώμη μου, και οι δύο μέθοδοι μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας μερικά κριτήρια, αν θέλετε να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Στόχος αυτού του άρθρου είναι να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Διαισθητική διατροφή

Πολλά από τα άρθρα που θα βρείτε στο διαδίκτυο θα σας πουν να τρώτε διαισθητικά και να ακούτε το σώμα σας. Να τρώτε μόνο όταν αισθάνεστε πεινασμένοι και να σταματάτε όταν είστε χορτάτοι.

Είναι ο πιο φυσικός τρόπος να τρώτε.

Αλλά η ζωή δεν είναι ποτέ τόσο απλή. Μερικές φορές ξεχνάμε ότι οι τροφές που τρώμε σε καθημερινή βάση είναι συχνά πολύ πλούσιες σε θερμίδες. Η σοκολάτα, τα μπισκότα και τα έτοιμα γεύματα είναι βόμβες θερμίδων. Ακόμα και όταν τρώγονται “με το αζημίωτο”, σαφώς και δεν σας βοηθούν να χάσετε βάρος.

Το να τρώτε διαισθητικά είναι πιθανώς μια καλή ιδέα, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι απαραίτητο να πείτε αντίο σε ορισμένα τρόφιμα και να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε μια φυσική διατροφή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσες πολλές δίαιτες.

Σύγχρονες δίαιτες

Atkins, Dukan, Weight Watchers… υπάρχουν εκατοντάδες δίαιτες διαθέσιμες σήμερα, όλες βασισμένες στο ίδιο μοντέλο:

  • Περιορισμός των θερμίδων (απαραίτητη αν θέλετε να χάσετε βάρος).
  • στέρηση ορισμένων τροφών

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι διαιτολόγοι απογοητεύονται γρήγορα και τα παρατάνε μετά από μερικές εβδομάδες. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να υπάρξει ένα φαινόμενο yo-yo που διαρκεί αρκετά χρόνια. Με άλλα λόγια, μια περισσότερο ή λιγότερο γρήγορη επιστροφή στο βάρος μετά τη δίαιτα.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει ο κανόνας για το 90% του πληθυσμού.

Πώς μπορείτε λοιπόν να χάσετε βάρος χωρίς να αποχαιρετήσετε τα αγαπημένα σας φαγητά ή να νιώσετε απογοήτευση;

Η μέτρηση των θερμίδων, μια ενδιαφέρουσα επιλογή στον 21ο αιώνα

Όταν προτείνω την καταμέτρηση θερμίδων, οι κυριότερες αντιρρήσεις είναι ..:

  • Περιορισμός
  • Αντιδιανοητική

Πρέπει να παραδεχτώ ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτά τα επιχειρήματα. Είναι όμως πιο ευχάριστο να στερείστε τα αγαπημένα σας φαγητά; Προφανώς, δεν το νομίζω. Η απογοήτευση που προκαλεί δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ούτε το να τρώτε σοκολάτες, να δαγκώνετε ένα κρουασάν ή να καταπίνετε κομμάτια πίτσας είναι φυσικό.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που τρώμε έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτά έχουν δώσει τη θέση τους στα λιπαρά, ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν η προγιαγιά μου ήταν ακόμα ζωντανή και έμπαινε σε ένα σούπερ μάρκετ, δεν είμαι σίγουρη ότι θα αναγνώριζε πολλά από τα πράγματα.

Αφού λοιπόν η διατροφή μας έχει αλλάξει, γιατί να μην παραδεχτούμε ότι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που τρώμε;

Στον 21ο αιώνα, η καταμέτρηση θερμίδων είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για την εξασφάλιση αποτελεσμάτων και την απώλεια βάρους χωρίς απογοήτευση.

Συμπέρασμα

Είμαι αθλητικός προπονητής και σύμβουλος διατροφής, όχι μάγος. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαι ειλικρινής και να σας πω ότι όποια λύση κι αν επιλέξετε, θα φέρει μαζί της κάποιους περιορισμούς που πρέπει να αποδεχτείτε. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, ιδού οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας:

  1. Να τρώτε διαισθητικά (ή να ακολουθήσετε μια δίαιτα) και να συμφωνήσετε να εγκαταλείψετε ορισμένες τροφές. Σε αυτά περιλαμβάνονται γευστικές, υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές, όπως η σοκολάτα, τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, τα έτοιμα γεύματα και τα μπισκότα.

    Αντ’ αυτού, επιλέξτε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και πουλερικά.
  2. Να μετράτε τις θερμίδες σας κάθε μέρα. Ομολογουμένως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώνετε 5 λεπτά την ημέρα για να εισάγετε τα γεύματά σας σε μια εφαρμογή (Fatsecret, για παράδειγμα), αλλά θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπερβείτε τις ημερήσιες ανάγκες σας. Και δεν θα χρειαστεί να αποχαιρετήσετε τα αγαπημένα σας φαγητά.

Καμία λύση δεν είναι καλύτερη από την άλλη, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, και μόνο εσείς ξέρετε ποια από τις δύο θα είναι καλύτερη για εσάς. Το σημαντικό είναι ότι σας ταιριάζει και σας επιτρέπει να διατηρήσετε τις προσπάθειές σας μακροπρόθεσμα.