Παχυσαρκία, μια διατροφική ασθένεια

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μείζονα κρίση υγείας παγκοσμίως. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το βάρος ενός ατόμου, όπως η γενετική, η περίσσεια θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να εξηγήσει τις 3 κύριες αιτίες της παχυσαρκίας και πώς να τις ξεπεράσετε.

Οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι ποικίλες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Βασικά, η παχυσαρκία είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων. Το σώμα αποθηκεύει τις υπερβολικές θερμίδες με τη μορφή λίπους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα αποθέματα συσσωρεύονται και το βάρος του ατόμου αυξάνεται. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το βάρος ενός ατόμου.

Ποιοι είναι λοιπόν οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας;

  • Κληρονομικοί παράγοντες

Αν και είναι αλήθεια ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας σε ορισμένα άτομα, εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, ιδίως η κακή διατροφή και ο περισσότερο ή λιγότερο καθιστικός τρόπος ζωής(πηγή).

  • Κακή διατροφή

Η τυπική δυτική διατροφή είναι πλούσια σε εξευγενισμένα δημητριακά, κόκκινο κρέας, ζάχαρη, ανθυγιεινά λίπη και ζαχαρούχα ποτά. Όλα αυτά συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας ενός ατόμου. Σας συνιστώ να διαβάσετε το άρθρο μου για την κετόνη βατόμουρου!

  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Σε συνδυασμό με μια ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, η ποδηλασία και άλλες έντονες σωματικές δραστηριότητες, ενθαρρύνει τη γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους. Η ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και αυτών που καίγονται σε μια ημέρα οδηγεί τελικά στην παχυσαρκία.

Réduire les quantités qu'on mange

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία;

  • Δεδομένων των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας ενός ατόμου, είναι εύκολο να συμπεράνουμε τις σωστές συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα.
  • Δώστε προσοχή στη διατροφή σας: Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Ορισμένες τροφές πρέπει να έχουν προτεραιότητα στα γεύματά σας, ενώ άλλες πρέπει να αποφεύγονται.
  • Ασκηθείτε τακτικά: ανάλογα με την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, πρέπει να ασκείστε τακτικά για να μειώσετε τις περιττές θερμίδες της διατροφής σας. Ωστόσο, αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε κάποια άσκηση ρουτίνας σε τακτική βάση.
  • Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας: Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό άγχος τείνουν να υπερκαταναλώνουν, στρεφόμενοι σε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, τα οποία προσφέρουν παρηγοριά.
  • Μερικές φορές, όλες οι προσπάθειες που γίνονται για τη μείωση του βάρους τείνουν να είναι μάταιες. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται ιατρική θεραπεία. Το Xenical είναι ένα χάπι που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Εμποδίζει την απορρόφηση περίπου του ενός τρίτου του λίπους που καταναλώνεται, μειώνοντας έτσι τη σωματική σας μάζα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για να διασφαλιστεί η βέλτιστη αποτελεσματικότητά του- κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το χάπι καταστολής της όρεξης.