Μια θυελλώδης σχέση με τη ζυγαριά μου

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ποιος δεν έχει ζήσει μια (αμφίβολη) ερωτική σχέση με το καρφί του; Περίοδοι του μέλιτος, όταν σου λέει αυτό που θέλεις, τόσο τέλειο… Μετά, τις περισσότερες φορές, πιο δύσκολες περίοδοι, όταν σου δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, σε φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητά σου, όσο σκληρή κι αν είναι, σε κάνει να δακρύζεις, να σφίγγεις τις γροθιές σου, να αλλάζεις την πορεία της ημέρας σου, να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου…

Η αγάπη, το μίσος, οι ενοχές, η απογοήτευση, η ψυχαναγκαστική ανάγκη να πάμε να το πάρουμε… Τι θα γινόταν αν αποφασίζαμε επιτέλους να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την τοξική σχέση που έχουμε με τη ζυγαριά μας;

Προϋπόθεση: όταν τρώτε για να γεμίσετε το κενό μέσα σας…

Πάντα έλεγα στους ασθενείς μου ότι οι δίαιτες κάθε είδους είναι άσκοπες και δεν θα είναι ποτέ μέχρι ο καθένας να καταλάβει γιατί τρώει και τι πραγματικά τον παχαίνει. Είναι η έλλειψη ευεξίας; Έλλειψη αγάπης; Έλλειψη στοργής; Χαμηλή αυτοεκτίμηση; Συγκρούσεις με αγαπημένα πρόσωπα ή στη δουλειά; κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το φαγητό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας τρόπος να χορτάσετε, να παρηγορηθείτε και να καθησυχάσετε τον εαυτό σας.

Μόλις επιλύσετε τις εσωτερικές σας συγκρούσεις (με τη βοήθεια επαγγελματιών αν χρειαστεί) θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειάζεται πλέον να τρώτε για να αντισταθμίζετε τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Για μερικούς ανθρώπους αυτό θα πάρει 1 χρόνο, για άλλους 6 μήνες ή ακόμα και 2 ή 3 χρόνια… Αλλά όταν φτάσετε να αποδεχτείτε την προσωπικότητά σας, την ιστορία σας και τελικά να αφεθείτε… Τα (συναισθηματικά) κιλά σας θα φύγουν από μόνα τους…

Αν είναι εκεί σήμερα, είναι για να σε προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά… Ακούστε λοιπόν τι έχει να σας πει το σώμα σας… Και ηρεμήστε το!

Γίνε ΕΣΥ και προσπάθησε να αντισταθμίσεις την τρέχουσα διαφημιστική εκστρατεία για τη λεπτότητα (το μοναδικό κριτήριο της ομορφιάς…;), το “καλοκαίρι του σώματος” (το οποίο είναι τόσο ενοχοποιητικό) και όλη αυτή την παραπληροφόρηση σχετικά με το γυναικείο (και ανδρικό…) σώμα που είναι έτσι, έτσι… Να ταιριάζουν στο τάδε κουτί και, πάνω απ’ όλα, να μην το παρακάνουμε… !

Αποδεχτείτε τη μοναδικότητά σας. Το ιδανικό σώμα είναι εκεί, κάτω από τη μύτη σας, κοιτάξτε στον καθρέφτη και εκτιμήστε αυτό που βλέπετε… ΕΣΑΣ! Δεν υπάρχουν 2 από εσάς.

Οι ζυγαριές: τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους

Όταν η βελόνα σας λέει τη διάθεσή σας για την ημέρα, είναι πολύ αργά. Η ζυγαριά έχει γίνει πηγή άγχους, αντικείμενο βασανιστηρίων και ενοχών. Αποδεχόμαστε να μας ορίζει ένας αριθμός, ένας ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), ένα πλέγμα, πρότυπα… Αλλά είναι πραγματικά δυνατόν να ορίζεις τον εαυτό σου με βάση το 65; 78; 58 ή 82;

Τι γίνεται με την προσωπικότητά σας; Τα προσόντα σας, οι φιλοδοξίες σας, τα πάθη σας;

Οι ασθενείς μου συχνά μου λένε ότι η ζυγαριά είναι η δικλείδα ασφαλείας τους, αυτή που τους επιτρέπει να ελέγχουν, να προσαρμόζουν, να εξισορροπούν, να μειώνουν και να καθησυχάζουν τον εαυτό τους. Οπότε ναι, γιατί όχι, αλλά γιατί δεν ξεκινάτε κοιτάζοντας στον καθρέφτη; Δεν θα βλέπατε στην πραγματικότητα τα κιλά που χάσατε ή πήρατε;

Η ζυγαριά είναι ένας δείκτης και παρέχει πληροφορίες, ειδικά όταν έχετε διατροφικές παθολογίες: αδυναμία, υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Αν η υγεία σας κινδυνεύει, μετατρέπεται σε ιατρικό εργαλείο. Χρησιμοποιείται επίσης για τις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μπορεί να εμφανίσουν ασθένειες αν πάρουν πολύ (ή πολύ λίγο) βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ναι, η ζυγαριά είναι χρήσιμη εάν κινδυνεύετε. Τι γίνεται όμως τον υπόλοιπο χρόνο; Χρειάζεστε μια ζυγαριά για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε περάσει από το νούμερο 40 στο νούμερο 42 ή το αντίστροφο;

Θέλετε να απελευθερωθείτε από το βάρος; Θέλετε να ξαναβρείτε μια πιο ήρεμη σχέση με το σώμα και το φαγητό σας, με αίσθημα ευεξίας, ελαφρότητας και απαλλαγής από ενοχές;

Ξεκινήστε κάνοντας κομπλιμέντα στον εαυτό σας, κάνοντας παρασπονδίες στον εαυτό σας και πάνω απ’ όλα: υπομονή και επιμονή… !

Ελάτε, CIAO, αφήστε το! Θα δεις, θα αλλάξει η ζωή σου… Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πετύχεις το σωστό για σένα βάρος… Διαβάστε περισσότερα…

salade de fruit

Βάρος και εγκλεισμός; Πρέπει να ζυγίζω τον εαυτό μου;

Δεν θα το περιγράψω: σταματήστε να ζυγίζεστε! Βάλτε τη ζυγαριά σας στην άκρη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εγκλεισμού, η οποία αναπόφευκτα θα σημαίνει λιγότερη σωματική δραστηριότητα και περισσότερα πλούσια γεύματα που μαγειρεύονται για να σας απασχολήσουν και να σας προσφέρουν λίγη παρηγοριά.

Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Μόλις τελειώσει, όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ο οργανισμός ρυθμίζεται από μόνος του, παίρνει κιλά και τα χάνει… Είναι μια ισορροπία που λαμβάνει χώρα μακροπρόθεσμα (μήνες και χρόνια), οπότε μην εστιάζετε σε αυτές τις 3/4 εβδομάδες!

Δεν σας λέω να σταματήσετε να ανησυχείτε για το βάρος σας, αλλά απλά να το αποδεχτείτε και να ζήσετε με αυτό. Ίσως αυτή η κατάσταση να σας φέρει αντιμέτωπους με το φόβο σας για την αύξηση του βάρους, αλλά εκεί είναι που πρέπει να έχετε τη δύναμη της θέλησης, να είστε πιο δυνατοί και να υιοθετήσετε νέες συνήθειες στον τρόπο ζωής σας.

Μην ξεχνάτε ότι όταν αρχίζετε πραγματικά να ακούτε και να σέβεστε τις αισθήσεις του φαγητού σας (πείνα, κορεσμός και απόλαυση), τότε τείνετε να μειώσετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Απομακρύνετε τη ζυγαριά σας!

Αφήστε τον εαυτό σας να καθοδηγείται από τις διατροφικές σας αισθήσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αυτές σας ρυθμίζουν, ενώ αυτός ο ψεύτικος φίλος, η ζυγαριά, είναι το πρώτο βήμα προς τον φαύλο κύκλο των διατροφικών διαταραχών…

Ζήτω η ποικιλομορφία του σώματος!

Υπάρχει κάτι για όλους, σε κάποιους αρέσουν οι χοντροί, οι αδύνατοι, οι ψηλοί, οι κοντόχοντροι, οι τυπικοί, οι ξανθοί, οι καφέ κ.ά. Ξεκινήστε με το να αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είναι, ώστε οι άλλοι να μπορούν να δουν τον πραγματικό άνθρωπο που κρύβεται κάτω από αυτό το κέλυφος της ντροπής και του φόβου για το βλέμμα των άλλων.

Σκεφτείτε bodypositive! Η σωματική ποικιλομορφία είναι αυτό που τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να κρύψουν καθημερινά δείχνοντάς μας πάντα τους ίδιους άνδρες και γυναίκες που μοιάζουν υπερφυσικά, ρετουσαρισμένη σάρκα, τα άδεια κελύφη που βλέπουμε στα περιοδικά… Πόσο λυπηρό… Ας πούμε STOP σε αυτή την τυποποίηση των σωμάτων μας (και του μυαλού μας).

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε καθρέφτες ο ένας του άλλου και θα σας αντανακλούν την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να μην κρίνετε κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση αλλά από την καρδιά του, το χιούμορ του, τη γενναιοδωρία του ή την ευφυΐα του.

Το σώμα σας είναι το αυτοκίνητό σας, αυτό που θα σας κρατάει σε ταξίδι για το υπόλοιπο της ζωής σας, γι’ αυτό φροντίστε το, αγαπήστε το, σταματήστε να το κρίνετε συνέχεια, χαϊδέψτε το και σταματήστε να το μισείτε γιατί είναι εκεί… Το μόνο που θέλει είναι να το αγαπάτε!

Πώς μπορώ να το κάνω αυτό; Ξεκινήστε παίρνοντας διαζύγιο από το καρφί σας, μια για πάντα… Το πρώτο βήμα προς την ελευθερία!