Μην συγχέετε την πείνα με την επιθυμία για φαγητό.

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Πώς ξέρουμε αν μας παρακινεί να φάμε ένα πραγματικό αίσθημα πείνας ή μια επιθυμία να φάμε; Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο; Είναι δυνατόν να αισθανόμαστε πεινασμένοι όλη την ώρα; Και είναι αυτό “φυσιολογικό”;

Δεν είναι εύκολο να καταλάβετε το σώμα σας και να το ακούσετε όταν η μόδα είναι να ελέγχετε και να περιορίζετε το φαγητό σας.

Ως διαιτολόγος και διατροφολόγος, είμαι εδώ για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η μία από αυτές τις δύο αισθήσεις δίνει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται σύμφωνα με τις θερμιδικές του δαπάνες, ενώ η άλλη σας ωθεί να τρώτε από απληστία και καταναγκασμό, με αποτέλεσμα να παίρνετε ανεπιθύμητα κιλά.

Ποιο είναι λοιπόν ποιο από τα δύο;

“Πάντα πεινάω VS “Δεν πεινάω ποτέ

Το να πεινάς συνέχεια δεν είναι το ίδιο με το να αισθάνεσαι πραγματικά πεινασμένος, είναι μια εντύπωση, μια αίσθηση που το σώμα σου παρεξηγεί. Η πείνα είναι ένα αίσθημα φαγητού, που εκφράζεται με ένα κοίλωμα στο στομάχι, γουργουρητό ή ελαφρώς σφιγμένο λαιμό.

Το να μην αισθάνεστε ποτέ πεινασμένοι είναι όταν δεν δίνετε αρκετή προσοχή στις αισθήσεις του σώματός σας, και αυτή δεν είναι μια συμπεριφορά που θα σας ενθαρρύνω να διατηρήσετε – το αντίθετο μάλιστα.

Όλα συμβαίνουν στο σώμα σας, και πιο συγκεκριμένα στο στομάχι σας, όχι στο κεφάλι σας. Η πείνα δεν μπορεί να ελεγχθεί, απλά συμβαίνει, είναι τόσο απλό… Είναι ένα ουσιαστικό σημείο αναφοράς που πρέπει να ακούσετε και να σεβαστείτε, ώστε να μπορείτε να τρώτε όταν το σώμα σας το χρειάζεται.

Σας επιτρέπει να ρυθμίζετε την υπερφαγία σας (τις φορές που έχετε υπερβεί τον κορεσμό σας ή έχετε φάει χωρίς να πεινάτε). Πώς το κάνετε αυτό; Περιμένοντας να επανέλθει η πείνα ώστε να μπορέσετε να φάτε το επόμενο γεύμα σας, ακόμη και αν αυτό μερικές φορές σημαίνει αναβολή των γευμάτων. Ναι, είναι μια δύσκολη άσκηση, αλλά μόλις το συνηθίσετε, θα νιώσετε απελευθερωμένοι από το πιάτο σας.

Η πείνα σας επιτρέπει επίσης να απολαμβάνετε το φαγητό, επειδή οι αισθήσεις σας είναι σε εγρήγορση και είστε έτοιμοι να απολαύσετε το γεύμα επειδή το έχετε πραγματικά ανάγκη.

Οπότε όχι, δεν πεινάτε όλη μέρα – αυτό είναι μια παρερμηνεία του πώς αισθάνεστε, και αν δεν πεινάτε ποτέ είναι επειδή δεν περιμένετε αρκετά μεταξύ των γευμάτων.

popcorn

Η επιθυμία να φάτε

Η επιθυμία για φαγητό, από την άλλη πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη τροφής που δεν υποκινείται από το αίσθημα της πείνας. Το φαγητό γίνεται τότε μια ανταμοιβή : μετά από μια δύσκολη μέρα, για να γιορτάσετε μια επιτυχία, από πλήξη, από συνήθεια κ.ά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τρώτε χωρίς να αισθάνεστε πεινασμένοι. Είστε εξοικειωμένοι με αυτό;

Αλλά τότε, αν τρώμε όταν το σώμα μας δεν χρειάζεται την ενέργεια, τι συμβαίνει; Συσσωρεύουμε περιττά (συναισθηματικά) κιλά χωρίς να καταλαβαίνουμε από πού προέρχονται, τα οποία μας βαραίνουν, από τα οποία είναι δύσκολο να απαλλαγούμε…

Το να τρώμε χωρίς να πεινάμε δεν είναι κάτι που πρέπει να εξοβελίσουμε, μπορεί να συμβεί από καιρό σε καιρό, όλοι έχουμε κοινωνικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις ή μερικές φορές απλά χρειαζόμαστε λίγη παρηγοριά, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, αλλά η λύση είναι να περιμένουμε να επιστρέψει η πείνα πριν φάμε το επόμενο γεύμα (για άλλη μια φορά, το προσέξατε;)… Τελικά, αυτό είναι το μυστικό για τη ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων που δίνεται στο σώμα μας!

Γιατί αυτά τα συναισθήματα μας κάνουν να τρώμε χωρίς να πεινάμε;

Το να τρώμε για να χορτάσουμε, να παρηγορηθούμε και να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς από εμάς, είναι ένας βαθιά ριζωμένος μηχανισμός, ίσως από την πρώιμη παιδική ηλικία. Πολύ συχνά, όταν ένα παιδί πέφτει και χτυπάει, του δίνουμε ένα γλυκό για να το παρηγορήσουμε. Το παιδί τότε καταγράφει την πληροφορία ότι το να χτυπάει κάποιος ανακουφίζεται από ένα γλυκό! Και πόσα παιδιά έχουν στερηθεί το γλυκό επειδή συμπεριφέρθηκαν άσχημα; Η ιδέα εδώ δεν είναι να δείξουμε με το δάχτυλο αυτούς που σας μεγάλωσαν -όχι, ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τα δικά του εργαλεία- αλλά μάλλον να κατανοήσουμε την ιστορία μας, ώστε να μπορούμε να δράσουμε βάσει αυτής στο παρόν.

Βλέπετε, αυτά τα συναισθήματα που σας κάνουν να τρώτε σας εμποδίζουν να ακούτε τις αισθήσεις του σώματός σας για το φαγητό σε καθημερινή βάση. Τι κρίμα, σας καλώ να ανακτήσετε την ηγεσία των σωματικών και διατροφικών σας αισθήσεων!

manger une pomme

Τι πρέπει να κάνουμε;

Ευτυχώς, τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο όταν πρόκειται για τις διατροφικές αισθήσεις. Ξεκινήστε επιτρέποντας στον εαυτό σας να τρώει τα πάντα, με ποικίλο και ισορροπημένο τρόπο, μόλις νιώσετε μια καλή αίσθηση πείνας! Θα διαπιστώσετε ότι η ανάγκη να καταβροχθίζετε φαγητό από λαχτάρα, παρόρμηση ή πλήξη θα μειωθεί δραματικά και θα εξαφανιστεί ακόμη και όταν δουλέψετε με τον εαυτό σας σε συνεργασία με έναν επαγγελματία υγείας.

Οπότε ναι! Όταν κάθεστε με πείνα έχετε το δικαίωμα να φάτε πατατάκια το βράδυ, ζυμαρικά με σάλτσα και τριμμένο τυρί, ένα χάμπουργκερ ή μπισκότα.

Αυτό που μας παχαίνει δεν είναι το τι τρώμε αλλά το πώς το τρώμε.

Το μικρό μου μυστικό; Περιμένετε μέχρι να νιώσετε πραγματικά πεινασμένοι και… Καταλάβετε ότι τίποτα δεν σας παχαίνει εκτός από: Απογοήτευση – Λαχτάρα – Ενοχή => οι 3 αστείες κυρίες του φαύλου κύκλου των διατροφικών διαταραχών!

Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις;

Η δουλειά είναι να ακούσετε τι έχει να σας πει το σώμα σας… Βοηθήστε το να ηρεμήσει επιτέλους! Αυτό ξεκινάει με το να συνειδητοποιείτε αν πεινάτε ή όχι πριν φάτε. Το να ακούτε τις αισθήσεις σας για το φαγητό θα σας επιτρέψει να ξαναβρείτε μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα σας.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν νιώθετε ότι τη χρειάζεστε! Γι’ αυτό είμαστε εδώ εμείς οι διαιτολόγοι.