Μεταλλικό νερό: για ποιον; Για ποιο λόγο;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα μεταλλικά νερά, είτε είναι επίπεδα είτε αφρώδη, έχουν σταθερή σύσταση μετάλλων και είναι εγκεκριμένα από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μεταλλικό νερό είναι υπόγειας προέλευσης, είναι μικροβιολογικά υγιές και έχει σταθερή μεταλλική σύνθεση. Μπορεί να αναγνωριστεί ότι έχει ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Πληροφοριακά, το νερό πηγής έχει περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία που δεν είναι πάντα σταθερή.

Κάθε μεταλλικό νερό έχει τη δική του ιδιαιτερότητα;

Ναι, λοιπόν, κάθε μεταλλικό νερό έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και θα σας βοηθήσω να το δείτε πιο καθαρά:

Νερά πλούσια σε ασβέστιο

Συνιστώνται για τα οστά και τα δόντια, για τη σύσπαση των μυών και για την πήξη του αίματος. Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά και τους εφήβους, τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, δεν συνιστώνται για άτομα που πάσχουν από πέτρες στα νεφρά.

Νερά πλούσια σε νάτριο

Τα πλούσια σε νάτριο νερά βοηθούν τον οργανισμό να μεταφέρει τα νευρικά ερεθίσματα, διατηρούν τον οργανισμό καλά ενυδατωμένο και μειώνουν τον κίνδυνο μυϊκών κραμπών. Βοηθούν την πέψη μετά από ένα βαρύ γεύμα. Ωστόσο, δεν συνιστώνται εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, έχετε κατακράτηση νερού, υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια.

Νερά πλούσια σε μαγνήσιο

Τα πλούσια σε μαγνήσιο νερά βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του στρες και της δυσκοιλιότητας. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωση νερών πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Συμβουλή: όταν το μωρό ή το παιδί σας υποφέρει από δυσκοιλιότητα, συνιστάται να πίνουν ένα μπουκάλι νερό πλούσιο σε μαγνήσιο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Νερό πλούσιο σε διττανθρακικό νάτριο

Το νερό με διττανθρακικό νάτριο συμβάλλει στη μείωση της οξύτητας του οργανισμού και στη μείωση της μυϊκής κόπωσης, γεγονός που το καθιστά συνιστώμενο για τους αθλητές. Και, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το νερό πλούσιο σε διττανθρακικό νάτριο δεν είναι το ίδιο με το νερό πλούσιο σε νάτριο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με την υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα! Το μόνο μειονέκτημα της κατανάλωσης νερού πλούσιου σε διττανθρακικό νάτριο είναι ότι είναι ανθρακούχο, οπότε μπορεί να σας κάνει να ρεύεστε.

Νερά πλούσια σε φθόριο

Το φθόριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για γερά οστά και δόντια. Αλλά προσέξτε: η κατανάλωση υπερβολικού φθορίου μπορεί να κάνει τα δόντια σας εύθραυστα. Επομένως, τα πλούσια σε φθόριο νερά δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των 7 ετών!

eau minérale

Ποια νερά συνιστώνται;

Ανάλογα με το προφίλ σας, ορισμένα νερά είναι καλύτερα από άλλα:

  • Αν είστε αθλητής, επιλέξτε νερά πλούσια σε διττανθρακικό νάτριο για καλύτερη αποκατάσταση.
  • Αν είστε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, ένα μεταλλικό νερό πλούσιο σε ασβέστιο είναι ενδιαφέρον λόγω του κινδύνου οστεοπόρωσης.
  • Αν είστε κάποιος που αγχώνεται, σκεφτείτε μεταλλικά νερά πλούσια σε μαγνήσιο.

Κάθε μεταλλικό νερό έχει τα δικά του ιδιαίτερα οφέλη – πρόκειται για ένα “αλαφροΐσκιωτο” – αλλά πάνω απ’ όλα να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να διαφοροποιείτε το νερό σας και να μην πίνετε μόνο μεταλλικά νερά!

Συμβουλή: Αποφύγετε τα μπουκάλια με το εικονογράφημα με τον αριθμό “1”, αν επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά σας μπουκάλια, καθώς αυτό κάνει κακό στην υγεία σας.

Τι γίνεται με το νερό της βρύσης;

Το νερό της βρύσης υφίσταται επεξεργασία για να πληροί τα πρότυπα πόσιμου νερού. Το μεταλλικό νερό, από την άλλη πλευρά, είναι “καθαρό” από την προέλευσή του και δεν χρειάζεται επεξεργασία. Η σύνθεση του νερού της βρύσης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Παρισιού, το νερό είναι ασβεστούχο και επομένως πλούσιο σε ασβέστιο. Και δεν μπορείτε επίσης να προβάλλετε ισχυρισμούς για την υγεία.

Μην ξεχνάτε ότι το νερό της βρύσης δεν είναι κατάλληλο για την παρασκευή παιδικών τροφών.

Συνοψίζοντας

  • Νερό πλούσιο σε ασβέστιο: καλό για τους ηλικιωμένους,
  • Νερό πλούσιο σε νάτριο: καλό αν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση,
  • Νερά πλούσια σε μαγνήσιο: καλό για το άγχος και τη δυσκοιλιότητα,
  • Νερά πλούσια σε διττανθρακικό νάτριο: καλά για τους αθλητές,
  • Σημείωση: τα μεταλλικά νερά δεν πρέπει να πίνετε σε καθημερινή βάση,
  • Το νερό της βρύσης δεν είναι κατάλληλο για βρέφη.