Λέω να σταματήσετε τα τρόφιμα ταμπού!

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ακατάσχετη επιθυμία για ένα τρόφιμο; Απογοήτευση; Λαχτάρα; Ενοχές; Ξέρετε αυτό το τραγούδι απ’ έξω κι ανακατωτά και τώρα αποφασίσατε να απελευθερωθείτε από αυτό!

Ως διαιτολόγος και διατροφολόγος, θα σου δώσω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ακριβώς αυτό!

Μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου, το νέο σας τραγούδι θα κάνει ρίμα με την ελευθερία, την ευχαρίστηση, το φαγητό χωρίς ενοχές και την ευεξία!

Τι είναι μια τροφή ταμπού;

Πρόκειται για τροφές που δεν αποτελούν πλέον μέρος της διατροφής σας, επειδή τις έχετε εξορίσει από το ντουλάπι σας, αλλά τις οποίες εξακολουθείτε να αγαπάτε τόσο πολύ… Με λίγα λόγια, πρόκειται για τροφές που ακόμα δεν μπορείτε να καταναλώσετε με απόλυτη ηρεμία, επειδή δεν ξέρετε (ή δεν ξέρετε πώς) να τρώτε τη σωστή ποσότητα για τις ανάγκες σας!

Πώς μπορείτε να ζήσετε καλύτερα με αυτές τις τροφές;

 • Κάντε μια λίστα με τις τροφές ταμπού σας και, όταν τις επαναφέρετε, περιορίστε τον εαυτό σας σε μία ή δύο την εβδομάδα. Στόχος είναι να πετύχετε μηδενική στέρηση, να μπορείτε να τρώτε τα πάντα με ηρεμία.
 • Για κάθε είδος τροφίμου ταμπού, αποφύγετε τη δημιουργία αποθεμάτων: κρατήστε ένα αντίγραφο του καθενός στο ντουλάπι σας. Αν σας τελειώσει, αγοράστε ένα άλλο κ.ο.κ.
 • Μη διστάζετε να μοιράζετε τις τροφές ταμπού σας: ένα πακέτο M&M’s μπορεί να γίνει πολλά μικρά πακέτα των 10 M&M’s, για παράδειγμα. Σκεφτείτε τα κέικ σε ατομικές μερίδες ή αγοράστε 2 ή 3 μίνι-βιεννέζια αντί για ένα μεγάλο. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε να δοκιμάζετε καλύτερα.

Μην ξεχνάτε ότι μια ισορροπημένη διατροφή λαμβάνει χώρα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

envie de manger emotionnelles

Είναι φυσιολογικό, μετά από μακρούς μήνες ή χρόνια περιορισμού, να καταναλώνετε αρχικά τις τροφές ταμπού σε υπερβολικό βαθμό. Αν, αφού φάτε μια καλή ποσότητα τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας, περιμένετε να επανέλθει η πείνα πριν ξαναφάτε, αυτό δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και θα εμποδίσει την απώλεια βάρους σας!

Μερικές εβδομάδες “πρόχειρου φαγητού” είναι συχνά μια αναγκαία και φυσική μετάβαση: θα δείτε ότι, στο τέλος, σύντομα θα το βαρεθείτε. Η επιθυμία και η ανάγκη να τρώτε φρούτα και λαχανικά δεν είναι μια ανέφικτη φαντασίωση – το σώμα σας τελικά θα τα απαιτήσει!

Συναισθηματική επιθυμία

Τις περισσότερες φορές, όταν νιώθετε συναισθήματα που θεωρείτε πολύ έντονα, προσπαθείτε να τα εξουδετερώσετε τρώγοντας. Εδώ είναι και το comfort food = φαγητό που με παχαίνει επειδή δεν πεινάω = καταπιεσμένο φαγητό = φαγητό ταμπού.

Τα συναισθήματά σας (άγχος, θλίψη, θυμός κ.λπ.) μπορεί να γίνουν διατροφικά συναισθήματα: φοβάστε μήπως χάσετε τον έλεγχο, φοβάστε μήπως πάρετε βάρος ή νιώθετε ενοχές για το τι έχετε φάει ή πρόκειται να φάτε. Όλα αυτά περιπλέκονται τόσο πολύ που τείνετε να λέτε στον εαυτό σας, κρίμα, θα τα καταργήσω όλα και δεν θα υπάρχουν πειρασμοί… Μόνο που θα προκαλέσετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα!

Οι δικές μου λύσεις για την καταπολέμηση των συναισθηματικών σας λιγούρες:

 • Προσπαθήστε να κρατήσετε τον εαυτό σας απασχολημένο, σκεφτείτε κάτι άλλο: μια ταινία, διάβασμα, δραστηριότητα (δημιουργική ή αθλητική) κ.λπ.
 • Προσπαθήστε να “χαλαρώσετε” τον εαυτό σας με διάφορα μέσα (ακουστικά χαλάρωσης, podcasts κ.λπ.)
 • Κάντε το θέμα θέμα της θέλησης και αποφασίστε να αντέξετε, να μην ενδώσετε στα συναισθήματά σας, με γνώμονα την υγεία σας!
lire un livre

Πώς μπορείτε να συμφιλιωθείτε με τη διατροφή σας; Η δική μου συμβουλή:

 1. Προγραμματίστε τα γεύματα/το μενού σας για την εβδομάδα: προγραμματισμός/οργάνωση = καλύτερη διαχείριση, απελευθέρωση του μυαλού σας = διατήρηση του υγιούς σας βάρους μακροπρόθεσμα!
 2. Σταματήστε να ελέγχετε τον εαυτό σας: συμφιλιωθείτε με το τι τρώτε (αυτό που σας παχαίνει είναι να τρώτε χωρίς πείνα, τίποτα άλλο). Το πιάτο σας είναι μια πηγή ευεξίας, ο σύμμαχος της υγείας σας, όχι ένα αντικείμενο άνεσης. Πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε ενάντια στο φαγητό και να αρχίσουμε να ζούμε μαζί του. Να τρώτε για να ζείτε, όχι να ζείτε για να τρώτε!
 3. Ακούστε τις αισθήσεις του φαγητού σας: ΠΕΙΝΗ + ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ + ΓΕΥΣΗ => αν χρειαστεί, μπορείτε να κρατήσετε ημερολόγιο, να γράψετε σημειώσεις για τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τα συναισθήματά σας, ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να διαβάσετε και να καταλάβετε τι περνάτε = διατηρήστε το βάρος σας και συνεχίστε να ακούτε το σώμα σας.
 4. Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο: κάντε ένα βήμα πίσω από τις διατροφικές σας συνήθειες (μερικές φορές χρειάζεται να φάτε για να παρηγορηθείτε, αυτό είναι εντάξει, αλλά θα πρέπει να περιμένετε να επιστρέψει η πείνα μετά), δείτε αντικειμενικά τις νέες σας συνήθειες και η εντύπωση ότι χάνετε βάρος είναι απλώς μια εντύπωση… Όλα είναι θέμα ισορροπίας ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ! Δεν είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο, απλά να το έχετε υπόψη σας!
 5. Φάτε τα πάντα χωρίς ενοχές, τίποτα δεν σας παχαίνει, τίποτα δεν σας παχαίνει… Μην ξεχνάτε να ξεκουράζετε το πεπτικό σας σύστημα πριν και μετά την υπερκατανάλωση (ώστε να πεινάτε κατά τη διάρκεια και να πεινάτε ξανά μετά).
 6. Ο καλός ύπνος είναι το κλειδί για ένα υγιές βάρος + Ζήστε στην παρούσα στιγμή: με πλήρη επίγνωση, ώστε να μπορείτε να αξιοποιείτε στο έπακρο κάθε στιγμή!

Δεν είμαστε τέλειοι!

Θα ήθελα να κλείσω με μια σημαντική σημείωση: ναι, δεν είμαστε τέλειοι!

Είναι φυσιολογικό να καταρρέουμε, να νιώθουμε ενοχές και να ξεφεύγουμε από την “ισορροπημένη διατροφή”. Βρισκόμαστε συνεχώς σε πειρασμό παντού και από τα πάντα! Όταν πάμε για ψώνια, για να αγοράσουμε ψωμί, ένα περιοδικό, σε ένα πρατήριο του αυτοκινητόδρομου… Με λίγα λόγια, είναι φυσιολογικό να παρασυρόμαστε και, πάνω απ’ όλα, δεν είμαστε τέλειοι, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας – το σημαντικό είναι πάντα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό!

Το βάρος σας είναι αυτό που είναι σήμερα επειδή κάνετε συνεχώς συμβιβασμούς με τον εαυτό σας και τους γύρω σας! Αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είναι, με τα προτερήματά σας και τα ελαττώματά σας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν!