Καταπολέμηση των χειμερινών λοιμώξεων

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Κάθε χειμώνας φέρνει το μερίδιό του σε λοιμώξεις: κρυολογήματα, βρογχίτιδα, γρίπη…
Υπάρχουν όμως μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε αυτές τις λοιμώξεις.

Γιατί είμαστε πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις το χειμώνα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
Υπάρχουν δύο τύποι: ο έμφυτος και ο επίκτητος.
Ο όρος ανοσολογική απόκριση αναφέρεται στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ως απάντηση σε μια ασθένεια.

Αυτοί οι αμυντικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν φυσικούς φραγμούς: βλεννογόνους μεμβράνες στη μύτη, γαστρικές εκκρίσεις, εντερική χλωρίδα (2/3 της ανοσίας) κ.λπ.

Μόλις φτάσουν τα πρώτα κρύα, με τον γρήγορο τρόπο ζωής μας και τις αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία, ο οργανισμός δέχεται μεγάλη επιθετικότητα και άγχος. Στο περιβάλλον υπάρχουν περισσότεροι ιοί και βακτήρια και με την κούραση είμαστε πιο επιρρεπείς σε μικρολοιμώξεις και ιώσεις της στιγμής (κρυολόγημα, γρίπη…). Διατροφική ανισορροπία, έλλειψη ορισμένων βιταμινών, μετάλλων ή/και ιχνοστοιχείων και ο οργανισμός αποδυναμώνεται. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας!

Φυσικά, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να καταπολεμήσει όλους αυτούς τους επιθετικούς παράγοντες, ενισχύοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η σωματική και η ψυχική υγεία συνδέονται άμεσα με τη διατροφή και τον ύπνο. Είναι επίσης σημαντικό να καταπολεμάτε το άγχος.

Η ισορροπημένη διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος είναι τα κλειδιά για να παραμείνετε σε φόρμα και καλή διάθεση. Δείτε λοιπόν πώς να τρώτε καλά, να κοιμάστε καλά και να καταπολεμάτε αποτελεσματικά το στρες.

infection hiver

Τρώτε καλά για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με φυσικό τρόπο

Πού μπορείτε να βρείτε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεστε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Για να είμαστε στα καλύτερά μας, πρέπει να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε μόλις χορτάσουμε. Είναι σημαντικό να μοιράζετε την πρόσληψη τροφής σε 3 γεύματα, που καταναλώνονται σε τακτές ώρες.

Είναι σημαντικό να τρώτε ποικιλία τροφίμων για να παρέχετε στο σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά!

Θρεπτικά συστατικά

Είναι όλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

 • Οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν το 12 έως 14% της πρόσληψής μας και χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση και την ανανέωση των ιστών του σώματός μας. Οι πρωτεΐνες που αφομοιώνονται καλύτερα είναι αυτές που βρίσκονται στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

100 γραμμάρια κρέατος = 18 γραμμάρια πρωτεΐνης = 100 γραμμάρια ψαριού, πουλερικών ή εντέρων = 2 αυγά = 4 γιαούρτια ή 70 γραμμάρια τυρί Emmental = 200 γραμμάρια φραγκόσυκο.

 • Λίπη αντιπροσωπεύουν το 30 έως 35% της πρόσληψης τροφής μας και χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα κύτταρά μας σε καλή λειτουργία. Τα λιπίδια παρέχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Ποικιλοποιήστε τις πηγές των λιπαρών σας (βούτυρο, crème fraîche και κυρίως τα φυτικά έλαια).

Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας.

40 γρ. αμύλου = 75 γρ. ψωμί (1/3 μιας μπαγκέτας) = 50 γρ. παξιμάδια (περίπου 5 παξιμάδια) = 50 γρ. αλεύρι = 200 γρ. πατάτες = 150 έως 170 γρ. μαγειρεμένα ζυμαρικά = 220 έως 230 γρ. μαγειρεμένα όσπρια.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Αυτά δεν παρέχουν θερμίδες αλλά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ο οργανισμός γενικά δεν είναι σε θέση να τα παράγει, οπότε πρέπει να παρέχονται από μια ποικίλη διατροφή. Υπάρχουν οι λεγόμενες λιποδιαλυτές βιταμίνες (στα λίπη): βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Και οι λεγόμενες υδατοδιαλυτές βιταμίνες (στο νερό που περιέχεται στα τρόφιμα): βιταμίνες της ομάδας Β και C.

Ανόργανα άλατα

Υπάρχουν πολλά μέταλλα: ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο κ.λπ.

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανοργανοποίηση των οστών, τη νευρομυϊκή διεγερσιμότητα, την πήξη του αίματος και τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.
Βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα: φρουτέ, γιαούρτι, φαϊσέλ, σκληρά τυριά (Emmental, Comté κ.λπ.) και μαλακά τυριά (Camembert κ.λπ.).

Το κάλιο είναι σημαντικό για τη συστολή των μυών και την κατασκευή των ιστών.
Βρίσκεται στον καφέ, το κακάο, τη μαγιά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα ελαιώδη φρούτα.

Το μαγνήσιο είναι χρήσιμο για τη μυϊκή διέγερση.
Βρίσκεται στη σοκολάτα, το κακάο, τον καφέ, τα φύτρα σιταριού, τα αποξηραμένα και ελαιώδη φρούτα και τα δημητριακά.

vitamines

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη ζωή και για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Όπως τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, έτσι και οι βιταμίνες δεν παρέχουν θερμίδες. Είναι ενεργά μόρια σε πολύ μικρές ποσότητες και οι ελλείψεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες ή δυσλειτουργίες. Ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

Λιποδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνες A, D, E και K.

 • Η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για την όραση. Βρίσκεται στα αυγά, στις λιπαρές τροφές (κρέμα γάλακτος, βούτυρο, πλήρες γάλα, τυριά), στα λαχανικά και στα χρωματιστά φρούτα.
 • Ηβιταμίνη D είναι χρήσιμη για το μεταβολισμό του ασβεστίου. Βρίσκεται στους κρόκους των αυγών, στο πλήρες γάλα, στο βούτυρο, στα λιπαρά ψάρια και στα τυριά.
 • Ηβιταμίνη Ε παίζει αντιοξειδωτικό ρόλο. Βρίσκεται στα έλαια και στα φύτρα σιταριού.
 • Ηβιταμίνη Κ είναι αντιπηκτικό. Βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά και στις ντομάτες.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνες της ομάδας Β και C.

 • Η βιταμίνη Β παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Βρίσκεται σε δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, μαγιά, μπύρα, εντόσθια, λαχανικά, αυγά και συκώτι.
 • Ηβιταμίνη C έχει ρόλο στην ανοσία, στην καταπολέμηση της κόπωσης και την ικανότητά της να προάγει την απορρόφηση του σιδήρου που παρέχεται από τα λαχανικά και τα όσπρια. Βρίσκεται στα λαχανικά, τα φρούτα και το συκώτι.

Ιχνοστοιχεία

Υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα μας, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις.


Ακολουθούν τα κυριότερα από αυτά:

 • Ο σίδηρος επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα- χωρίς επαρκή παροχή σιδήρου, το οξυγόνο λείπει: είμαστε κουρασμένοι, λαχανιάζουμε με την παραμικρή προσπάθεια και επίσης ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Ο σίδηρος βρίσκεται στα εντόσθια, στο κρέας, στη μαύρη πουτίγκα, στα πουλερικά, στους κρόκους αυγών, στα οστρακοειδή, στα οστρακοειδή, στα φύτρα σιταριού, στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), στα πράσινα λαχανικά, στα αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες), στα ελαιοποιήσιμα φρούτα, στα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης.
 • Ο χαλκός συμβάλλει στη διατήρηση καλής ποιότητας χόνδρων και οστών, διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ο χαλκός βρίσκεται στη μαγιά, στα αποξηραμένα φρούτα και στους ελαιούχους σπόρους, στα φύτρα σιταριού, στα εντόσθια, στα οστρακοειδή.
 • Τοιώδιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον θυρεοειδή αδένα και χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της θυροξίνης. Το ιώδιο βρίσκεται στα φύκια, την καπνιστή ρέγκα, τα οστρακοειδή, τα ψάρια του αλμυρού νερού, το νεροκάρδαμο και το λάχανο.
 • Τομαγγάνιο είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Β1 και τις λειτουργίες της συγκέντρωσης. Βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα ελαιώδη φρούτα, στο νεροκάρδαμο, στο λάχανο, στο σέλινο, στον ανανά, στα βατόμουρα και στα μύρτιλλα.
 • Τοσελήνιο συμμετέχει στη λειτουργία ενός ενζύμου που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες (αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση) και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκεται κυρίως στο κρέας και στα θαλασσινά.
 • Οψευδάργυρος προάγει την ανανέωση των κυττάρων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί υγιή τα οστά, το δέρμα, τα νύχια και τα αναπαραγωγικά όργανα. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, τα εντόσθια, τα οστρακοειδή, οι κρόκοι αυγών, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά.
 • Οιδιαιτητικές ίνες είναι ουσίες φυτικής προέλευσης που διαφεύγουν της πέψης στο λεπτό έντερο των υγιών ανθρώπων. Βρίσκονται στα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα φύκια. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφική ισορροπία και το μεταβολισμό, ρυθμίζοντας την εντερική διέλευση και ελέγχοντας την πρόσληψη τροφής μέσω του φαινομένου κορεσμού που προκαλούν. 1g φυτικών ινών = 0 kcal

Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικάπαρέχονταιαπό τις7 οικογένειες τροφίμων πουπρέπει να τρώμε καθημερινά για να παραμείνουμε σε φόρμα!

pyramide alimentaire

Συμπληρώματα διατροφής και φυτοθεραπεία

Σπιρουλίνα: πράσινα φύκια με πολυάριθμα οφέλη.

Πρόπολη: πρόκειται για μια ουσία που συλλέγεται από τις μέλισσες: προέρχεται από ένα μείγμα κεριού μέλισσας, ρητίνης και γύρης, παρέχοντας ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Έχει αντισηπτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές και αντιμολυσματικές ιδιότητες και συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής αντίστασης του οργανισμού, ιδιαίτερα το χειμώνα.

Τζίνσενγκ : Αυτό το κινεζικό φυτό έχει τονωτικές ιδιότητες και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, μιλάμε εδώ για τα συστατικά των συμπληρωμάτων διατροφής και όχι για συνδυασμούς όπως το PhenQ ή το Brulafine.

Ελέγξτε ότι οι εμβολιασμοί σας είναι ενημερωμένοι!

Ενισχύστε τον εντερικό σας φραγμό φροντίζοντας την εντερική σας χλωρίδα!

Η εντερική μας χλωρίδα αποτελείται από δισεκατομμύρια “καλά” βακτήρια που σχηματίζουν ένα οικοσύστημα απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το κοκτέιλ βακτηρίων λειτουργεί ως φραγμός έναντι εξωτερικών επιθέσεων.

Όμως το στρες, η φαρμακευτική αγωγή, η μη ισορροπημένη διατροφή ή η απλή γήρανση μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Τα προβιοτικά, που καταναλώνονται τακτικά και σε επαρκή ποσότητα, βοηθούν την εντερική χλωρίδα να καταπολεμήσει αυτούς τους παράγοντες.

Ταπροβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να αποικίσουν προσωρινά το έντερό μας. Περιλαμβάνουν βακτήρια όπως τα διφιδόβακτηρια, οι γαλακτοβάκιλλοι, οι γαλακτοκόκκοι και ζύμες όπως οι σακχαρομύκητες.

Βρίσκονται σε προϊόντα με βάση το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι (Lactophilus bulgaricus και Streptoccocus thermophilus), το τυρί και τα παρασκευάσματα με βάση το λάχανο (λάχανο τουρσί κ.λπ.).

Πρεβιοτικά: είναι γενικά ολιγοσακχαρίτες ή πολυσακχαρίτες.

Η κυτταρίνη, για παράδειγμα, είναι μια πολύ μακριά αλυσίδα γλυκόζης.

Βρίσκονται φυσικά στα εξής: σκόρδο, κρεμμύδια, σπαράγγια, αγκινάρες, μπανάνες, σιτάρι και σίκαλη, ραδίκια, αγκινάρες Ιερουσαλήμ και πράσα, τα οποία περιέχουν ένα ειδικό πρεβιοτικό που ονομάζεται ινουλίνη.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά: http://vitadiet.net/pre-probiotique.html

Έχετε τώρα όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις!