Κατανόηση της αντίστασης στην απώλεια βάρους μέσω της μικροδιατροφής

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

“Φροντίστε το σώμα σας. Είναι το μόνο μέρος που έχετε για να ζήσετε.

Jim Rohn

Η διατροφή αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Ωστόσο, παρά την έναρξη του4ου PNNS (Εθνικό Πρόγραμμα Διατροφής και Υγείας), η παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται. Η παχυσαρκία απαιτεί διατροφική εκπαίδευση, σωματική άσκηση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια “θαυματουργή δίαιτα” και πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να χάσουν τα κιλά, μόνο και μόνο για να απογοητευτούν και να απογοητευτούν… Και για καλό λόγο: είμαστε όλοι διαφορετικοί, όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες, τη γενετική μας σύσταση, το μεταβολισμό μας και την προσωπικότητά μας. Τι θα γινόταν αν ήταν δυνατόν να δούμε το πρόβλημα από μια διαφορετική οπτική γωνία; Αυτό ακριβώς προσφέρει η μικροδιατροφή, με εξατομικευμένη θεραπεία.

Πώς είναι αποτελεσματική η μικροδιατροφή στην απώλεια βάρους;

Η μικροδιατροφή συμπληρώνει τη διαιτητική θεραπεία μελετώντας το ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα, προβιοτικά) και την ευεργετική τους επίδραση στην ικανότητα του οργανισμού να λειτουργεί σωστά.

Χάρη σε στοχευμένα ερωτηματολόγια, είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι παράγοντες που εμποδίζουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να καθοριστεί συγκεκριμένη θεραπεία σύμφωνα με 4 διακριτά προφίλ:

  • Το “πεπτικό” προφίλ
  • Το προφίλ του “νευροδιαμεσολαβητή
  • Το προφίλ “ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών
  • Το προφίλ “καρδιομεταβολικό”.

Περιγραφή των 4 προφίλ

Το πεπτικό προφίλ

Αφορά ασθενείς με πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, στομαχόπονο, καούρα, προβλήματα διέλευσης κ.λπ. αλλά και εξωπεπτικά συμπτώματα σε περίπτωση εντερικής υπερδιαπερατότητας (οστεοαρθρικός πόνος, δερματικά προβλήματα, χρόνια κόπωση, ημικρανία κ.λπ.) Ο εντερικός βλεννογόνος λειτουργεί ως φίλτρο, επιτρέποντας την αφομοίωση θρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών και εμποδίζοντας τη διέλευση ανεπιθύμητων ουσιών.

Το φρένο που εντοπίζεται για αυτό το προφίλ είναι μια διαταραχή στο εντερικό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει τον εντερικό βλεννογόνο, τον εντερικόμικροβιόκοσμο και το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρούμενος ως ο δεύτερος εγκέφαλος, ο τρόπος που τρώμε έχει άμεσο αντίκτυπο στην πέψη. Το άγχος και η ανεπαρκής μάσηση όχι μόνο δυσκολεύουν την εργασία της πέψης, αλλά διαταράσσουν και τον εντερικό μας μικροβιόκοσμο. Αυτός ο μικροβιόκοσμος αποτελείται από 100.000 δισεκατομμύρια βακτήρια (10 φορές περισσότερα από τα κύτταρά μας) που ζουν σε τέλεια συμβίωση με το σώμα μας. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν μια μικροβιακή χλωρίδα που είναι “φτωχότερη” σε ορισμένα είδη βακτηρίων που είναι ενεργά στην ενεργειακή δαπάνη και “πλουσιότερη” σε άλλα που αυξάνουν την αφομοίωση της τροφής και επομένως την ανάπτυξη του σωματικού λίπους.

Το προφίλ των νευροδιαμεσολαβητών

Περιλαμβάνει άτομα που είναι ευάλωτα στο στρες, όσους έχουν κάνει διάφορες δίαιτες και “λαχταρούν” γλυκά γύρω στις 5 το απόγευμα, ασθενείς που παραπονιούνται για ευερεθιστότητα ή πρωινή κόπωση που αντισταθμίζεται με διεγερτικά (καφέ, κόλα κ.λπ.).

Το φρένο που εντοπίζεται είναι μια πιθανή διαταραχή στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που δρουν ως αγγελιοφόροι μεταξύ 2 νευρικών κυττάρων. Στον εγκέφαλο, 3 από αυτούς επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τη διάθεση, τις σκέψεις και τις πράξεις μας: η ντοπαμίνη (“μίζα”), η νοραδρεναλίνη (“επιταχυντής”) και η σεροτονίνη (“φρένο”). Η σύνθεση αυτών των μορίων απαιτεί την παρουσία πρωτεϊνών από τη διατροφή και συμπαράγοντες (βιταμίνες Β, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη C κ.λπ.). Οποιαδήποτε ανισορροπία σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές μπορεί να φρενάρει την απώλεια βάρους: η έλλειψη ντοπαμίνης μπορεί να μεταβάλει τα κίνητρα για την τήρηση των διατροφικών στόχων- η νοραδρεναλίνη βοηθά στη μακροπρόθεσμη συμμόρφωση- και τέλος, οι ζαχαρένιες τσιμπολογήματα και η ευερεθιστότητα είναι σημάδια έλλειψης σεροτονίνης, της ορμόνης της γαλήνης.

Προφίλ ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών

Αυτή η ομάδα συχνά προκαλεί κούραση, αίσθημα “σωματικής εξάντλησης”, βλέφαρα που φτερουγίζουν, ξηρό δέρμα…

Η σύγχρονη διατροφή μας είναι φτωχότερης ποιότητας και λιγότερο διαφοροποιημένη λόγω της εκβιομηχάνισης (φυτοφάρμακα, διύλιση, πρόσθετα κ.λπ.) και του τρόπου ζωής μας (κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, άγχος κ.λπ.). Πολλές μελέτες έχουν δείξει μείωση της πυκνότητας των μικροθρεπτικών συστατικών των τροφίμων, ιδιαίτερα του σιδήρου, του μαγνησίου, των βιταμινών Β, του ιωδίου, των ωμέγα-3, κ.λπ., προς όφελος των “κενών θερμίδων” (με τη μορφή ζάχαρης και λιπών, αλατιού, επεξεργασμένων τροφίμων ή αναψυκτικών). Η αντίσταση στην απώλεια βάρους με έλλειμμα μικροθρεπτικών συστατικών είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες λόγω των διατροφικών τους συνηθειών (περιορισμός θερμίδων, “ελαφριά” τρόφιμα, επαναλαμβανόμενες δίαιτες κ.λπ. για την επίτευξη ενός ιδανικού αδυνατίσματος) και των αυξημένων αναγκών τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως εάν η κατάσταση των μικροθρεπτικών συστατικών τους είναι ήδη εξαρχής χαμηλή. Ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά (συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου και των ωμέγα-3) δρουν άμεσα στους μηχανισμούς που ελέγχουν το βάρος μας.

Le jus de noni est efficace contre la fatigue

Καρδιομεταβολικό προφίλ

Αυτό το προφίλ αφορά τα άτομα που τείνουν να έχουν τοπικό λίπος στην κοιλιά, ιστορικό διαβήτη ή που παίρνουν γρήγορα βάρος όταν σταματούν να αθλούνται.

Το φρένο που εντοπίζεται για αυτό το προφίλ είναι μια πιθανή διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου και η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια αποθηκευτική ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, η οποία χρησιμοποιείται μετά το γεύμα για την αποθήκευση λίπους στον λιπώδη ιστό και σακχάρων και πρωτεϊνών στους μυς. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο λιπώδης ιστός παίζει ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής μέσω ορμονών που διεγείρουν την πείνα και τον κορεσμό. Εάν η αίσθηση του φαγητού διαταράσσεται, εάν οι άνθρωποι τείνουν να τσιμπολογούν όλη την ημέρα, το πάγκρεας θα υποστεί μεγαλύτερη πίεση. Θα αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης ως απάντηση, αλλά αν η κατάσταση είναι παρατεταμένη, τα κύτταρα-στόχοι θα είναι λιγότερο ευαίσθητα. Άλλοι έχουν γενετική προδιάθεση για αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ισορροπία διαταράσσεται, η περίσσεια σακχάρων αποθηκεύεται απευθείας με τη μορφή λίπους και η αποταμίευση στο λιπώδη ιστό εμποδίζεται. Άλλοι παράγοντες, όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και το στρες, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στον λιπώδη ιστό.

Μικροδιατροφική διαχείριση

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία των υπέρβαρων ασθενών είναι η διόρθωση της διατροφής τους με ένα διατροφικό μοντέλο κρητικής έμπνευσης προσαρμοσμένο στο προφίλ του ασθενούς. Είναι επίσης δυνατό να προσφερθούν στοχευμένα συμπληρώματα διατροφής που λειτουργούν σε συνέργεια.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ή αν χρειάζεστε υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας που ειδικεύεται στη μικροδιατροφή.

Πηγές :

  • Hélène Lemaire, Réguler son comportement alimentaire, Maigrir sain sans faire de régime, Editions Prat, 2014, 267 σελίδες.
  • Dr Didier Chos and Dr Laurence Benedetti, Maigrir intelligent et si tout venait de l’intestin notre deuxième cerveau? Editions Albin Michel, 2015, 347 σελίδες.
  • Pierre Van Vlodorp, Véronique Liesse and Magali Castro, Les erreurs qui vous empêchent de maigrir, Editions Alpen, 2017, 303 σελίδες.
  • Dr Didier Chos and Dr Laurence Benedetti, Echos de la micronutrition n°54: Microbiotes, mes amis pour la vie, www.iedm.asso.fr.
  • Dr Didier CHOS, Résistances à l’amaigrissement, SANTÉ INTÉGRATIVE N°9 – Μάιος/Ιούνιος 2009, http://www.iedm.asso.fr/Point-de-vue-des-experts.
  • Dr Didier CHOS and Dr Laurence Benedetti, Maigrir avec la micronutrition, Πρώτη έκδοση 2010, 272 σελίδες.