Κατανόηση των διαφορών μεταξύ χορτοφάγων και vegan

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η επιλογή μιας συγκεκριμένης δίαιτας είναι μια προσωπική απόφαση που μπορεί να υποκινείται από διάφορους ηθικούς, οικολογικούς ή υγειονομικούς λόγους. Η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός είναι δύο δίαιτες που αποκλείουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά έχουν ορισμένες διαφορές. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις διαφορές για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Χορτοφάγος: ορισμός και αρχές

Οι άνθρωποι που υιοθετούν μια χορτοφαγική διατροφή επιλέγουν να μην τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρια ή θαλασσινά. Τρώνε κυρίως λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, ανάλογα με το άτομο, ορισμένα ζωικά προϊόντα μπορεί να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους.

Οβο-λακτο-χορτοφάγοι

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος χορτοφαγίας. Οι ωο-λακτο-χορτοφάγοι τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όχι κρέας, ψάρι ή πουλερικά. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν την επιλογή να συνεχίσουν να περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης στη διατροφή τους, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και αποφεύγοντας την εμπλοκή τους στην εντατική κτηνοτροφία.

Λακτο-χορτοφάγοι

Οι λακτο-χορτοφάγοι είναι άτομα που επιλέγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όχι αυγά, κρέας, ψάρια ή πουλερικά. Η προσέγγιση αυτή τους επιτρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα διατροφικά οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων, περιορίζοντας παράλληλα την εκμετάλλευση των ζώων.

Ovo χορτοφάγοι

Αυτή η δίαιτα αποκλείει το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά επιτρέπει τα αυγά. Οι ωοχορτοφάγοι συχνά θεωρούν ότι τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών, χωρίς να συμβάλλουν τόσο πολύ στην εκμετάλλευση των ζώων όσο η παραγωγή κρέατος ή γάλακτος.

personne coupant un légume vert devant des assiettes rondes en céramique contenant un assortiment de légumes tranchés, pendant la journée

Χορτοφαγία: ορισμός και αρχές

Ο χορτοφαγισμός, γνωστός και ως χορτοφαγική δίαιτα, είναι ένας πιο αυστηρός τρόπος διατροφής από τη χορτοφαγία. Αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μελιού και του βασιλικού πολτού. Οι χορτοφάγοι τρώνε μόνο φυτά: λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιλογή του βιγκανισμού, όπως η προστασία των ζώων, η διατήρηση του περιβάλλοντος και η αναζήτηση καλύτερης υγείας.

Ευημερία των ζώων

Μερικοί άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι για να πάρουν θέση ενάντια στην εκμετάλλευση των ζώων και στις συχνά απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες εκτρέφονται τα ζώα. Αποκλείοντας όλα τα ζωικά προϊόντα, πιστεύουν ότι συμβάλλουν στη μείωση του πόνου των ζώων και προωθούν έναν τρόπο ζωής που σέβεται περισσότερο τα έμβια όντα.

Προστατεύοντας το περιβάλλον

Η εντατική κτηνοτροφία παράγει μεγάλη ρύπανση και καταναλώνει πολλούς φυσικούς πόρους (νερό, καλλιεργήσιμη γη, ενέργεια). Επομένως, ο χορτοφαγισμός είναι μια οικολογική και βιώσιμη επιλογή για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και τον περιορισμό της σπατάλης των πόρων.

Οφέλη για την υγεία

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, όταν είναι ισορροπημένη. Ειδικότερα, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι.

Πώς μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή μεταξύ χορτοφαγίας και βιγκανισμού;

Η απόφαση για το αν θα ακολουθήσετε χορτοφαγική ή vegan διατροφή εξαρτάται πάνω απ’ όλα από τις προσωπικές σας πεποιθήσεις και στόχους.

  • Αν θέλετε να υιοθετήσετε μια διατροφή που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον και τα ζώα χωρίς να αναθεωρήσετε εντελώς τον τρόπο ζωής σας, η χορτοφαγία μπορεί να είναι ένας καλός συμβιβασμός.
  • Από την άλλη πλευρά, αν είστε πεπεισμένοι ότι η εκμετάλλευση των ζώων πρέπει να καταργηθεί εντελώς και είστε διατεθειμένοι να υιοθετήσετε έναν πιο αυστηρό τρόπο ζωής, η χορτοφαγία είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε προσεκτικά τα γεύματά σας για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή να χρησιμοποιήσετε οδηγούς και πηγές για να αναπτύξετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.