Καλοκαιρινό σώμα ναι, αλλά χωρίς δίαιτα

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Οι μέρες μεγαλώνουν, απολαμβάνουμε τον ήλιο όλο και περισσότερο… Η άνοιξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών!

Πλησιάζει η εποχή των μπάρμπεκιου, των καλοκαιρινών διακοπών, της παραλίας, της πισίνας, των ανάλαφρων ρούχων… Γιατί όμως για πολλούς από εμάς έρχεται η εποχή του άγχους, του στρες και της ντροπής!

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το καλοκαίρι είναι συνώνυμο του καλοκαιρινού σώματος! Πρέπει να επιδείξουμε ένα σώμα των ονείρων μας στην παραλία, σμιλεμένο σε χρόνο ρεκόρ… Είναι αυτό δυνατόν; Μήπως πρέπει να υποκύψουμε σε αυτή την υπαγόρευση της μόδας και της λεπτότητας (για να μην πούμε λεπτότητα) για να είμαστε ευτυχισμένες;

Αυτό το καλοκαιρινό σώμα είναι το talk of the town, και τροφοδοτεί τους τροχούς της επιχείρησης εμφάνισης!

“Ο οδηγός για το σώμα των ονείρων σε 21 ημέρες”, “Detox cure “, “στοχευμένη δίαιτα”, “σφριγηλό και λείο δέρμα”… και ο κατάλογος συνεχίζεται… Ας μην ξεχνάμε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι σημαντικό να στερηθούμε τον εαυτό μας, να σταματήσουμε να απολαμβάνουμε τα καλά καλοκαιρινά γεύματα, να αθλούμαστε πάρα πολύ και τελικά… να μην πετύχουμε τίποτα άλλο από το να ντρεπόμαστε για το σώμα μας!

Πόσες γυναίκες και πόσοι άνδρες δεν φορούν μαγιό επειδή ντρέπονται; Δεν τολμούν να φορέσουν στράπλες μπλούζες; Καλύπτονται στην αφόρητη ζέστη;

Σήμερα, ως διαιτολόγος που υπερασπίζεται την ελευθερία και τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, που της αρέσει να τρώει χωρίς να μετράει τις θερμίδες, θα ήθελα να σας προσφέρω τη δική μου εκδοχή του καλοκαιρινού σώματος… Και χωρίς δίαιτα, παρακαλώ, απαντώντας σε 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας!

Πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας: Ποια είμαι εγώ;

Για μένα, το να είσαι ξεκάθαρη με τον εαυτό σου είναι το πρώτο βήμα. Δεν θα επηρεαστείς από περιοδικά και ανθυγιεινές μόδες αν ξέρεις ποια είσαι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου!

Τέλος, συνειδητοποιώ ότι αυτή η ανάγκη να ταιριάξουμε με τον κανόνα επηρεάζει ανθρώπους που έχουν αδύναμη αυτοεικόνα, που δεν ξέρουν πώς να εκτιμούν τον εαυτό τους σε καθημερινή βάση, που ξεχνούν εντελώς τον εαυτό τους.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για χαμηλή αυτοεκτίμηση, δηλαδή για τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, για την (υπερβολικά αυστηρή) κρίση μας για τον εαυτό μας.

Αντί να ξεκινήσετε ένα περιοριστικό διατροφικό και αθλητικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει μόνο σε απογοήτευση και εξουθένωση, τι θα λέγατε αν αποφασίζατε να ξεκινήσετε μια αναζήτηση του εαυτού σας;

Να ξαναβρείτε την αυτοπεποίθησή σας και να εκτιμήσετε την πραγματική σας αξία και μοναδικότητα;

Είστε μοναδικοί… Μην ξεχνάτε ότι είναι αδύνατο να γίνετε κάποιος άλλος… Γι’ αυτό μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήσετε γνωρίζοντας τον εαυτό σας, ώστε να γίνετε ο καλύτερος φίλος σας!

summer body sans régime

Να ακούω το σώμα μου ή το μυαλό μου;

Όταν ψάχνετε στο διαδίκτυο για να μάθετε πώς να πετύχετε το ιδανικό καλοκαιρινό σώμα, συναντάτε ένα σωρό αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να χάσετε γρήγορα βάρος. Έχω επιλέξει 3 που θεωρώ λαμπρούς: “αντικαταστήστε τα αμυλούχα τρόφιμα με λαχανικά”, “φάτε κατασταλτικά της όρεξης” και “ασκηθείτε για να κάψετε θερμίδες”.

Τελικά, ο στόχος είναι να χάσετε κιλά και σε κανένα σημείο καμία από τις γραμμές δεν αναφέρει την αυτο-αγάπη… Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

  • Οι αμυλούχες τροφές δεν έχουν παχύνει ποτέ κανέναν! Μπορείτε να φάτε μόνο αμυλούχες τροφές σε ένα γεύμα (ζυμαρικά με σάλτσα και τυρί), ψωμί το βράδυ ή πίτσα… Εφόσον πεινάτε πριν φάτε, μπορείτε να φάτε τα πάντα! Το να τρώτε χωρίς πείνα είναι αυτό που σας παχαίνει. Μάθετε να αναγνωρίζετε τον κορεσμό σας και να τον σέβεστε. Αυτή η πεποίθηση έχει δύσκολη ζωή και είναι επίμονη! Αλλά τι λάθος!
  • Τα κατασταλτικά της πείνας είναι ένα ψέμα! Νομίζετε ότι μπορείτε πραγματικά να ξεγελάσετε το σώμα σας και τις αισθήσεις και τις ανάγκες του; Η χρήση αυτού του είδους των προϊόντων το μόνο που θα καταφέρει είναι να σας οδηγήσει αργότερα σε υπερβολές… Θα πάρετε περισσότερα κιλά από όσα ξεκινήσατε!

Μην ξεχνάτε ότι η μαγεία υπάρχει μόνο στον κόσμο του Χάρι Πότερ.

  • Ο αθλητισμός δεν έχει κάνει ποτέ κανέναν να χάσει βάρος! Όχι, δεν το κάνει… Μπορείτε να κάψετε θερμίδες, φυσικά, αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος (αν το σώμα σας το έχει ανάγκη) πρέπει να σεβαστείτε τις διατροφικές σας αισθήσεις καθώς και τον αθλητισμό: την πείνα και τον κορεσμό.

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει να σας δίνει ευχαρίστηση και να σας κάνει να αισθάνεστε καλά, αλλά από τη στιγμή που το κάνετε για να χάσετε βάρος, κάτι που δεν είναι ένας πραγματικά κινητήριος στόχος μακροπρόθεσμα, δεν θα πετύχετε ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μπορώ να απελευθερωθώ από υπαγορεύσεις και λανθασμένες πεποιθήσεις;

Φυσικά, αλλά δεν είναι εύκολο! Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, μέσω των κοινωνικών δικτύων και της πληροφόρησης σε όλες τις μορφές της, μαστιζόμαστε από ξεπερασμένους κανόνες που, με το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού, σας προσφέρουν λύσεις σε όλα σας τα προβλήματα.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε διάφορες πηγές ανάγνωσης για να ανοίξετε το μυαλό σας ή σε ειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο δρόμο προς την ελευθερία. Αλλά πάνω απ’ όλα, πρέπει να δοκιμάσετε τα πράγματα για να καταλάβετε πόσα από αυτά είναι απλώς φαντασία και επιχειρήσεις.

Δοκιμάστε να ξεκινήσετε ρωτώντας τον εαυτό σας σχετικά με την αίσθηση της πείνας σας. Πόσοι ασθενείς με έχουν κοιτάξει με στρογγυλά μάτια όταν τους μίλησα για πρώτη φορά γι’ αυτή την έννοια; Κι όμως, από τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι διαισθητικό να τρως μόνο όταν πεινάς και να μη θέλεις να συνεχίσεις μόλις χορτάσεις!

Επανασυνδεθείτε με τη διαίσθηση και τις αισθήσεις σας και μάθετε να εμπιστεύεστε ξανά τον εαυτό σας.

Θα κλείσω αυτό το άρθρο με ένα απλό συμπέρασμα: απελευθερωθείτε από αυτή την κοινωνική πίεση και εκτιμήστε το σώμα σας γι’ αυτό που είναι, έτσι ξεκινάει η πραγματική αλλαγή.