Καλές διατροφικές συνήθειες για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά ένα πρόβλημα που είναι γνωστό στο 10% του πληθυσμού: τις πέτρες στα νεφρά. Εμφανίζονται από την ηλικία των σαράντα ετών και μετά και είναι δύο φορές πιο συχνές στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, αλλά θα σας δώσω τα σωστά αντανακλαστικά που πρέπει να υιοθετήσετε για να τις προλάβετε.

Τι ακριβώς είναι οι πέτρες στα νεφρά;

Μια πέτρα στα νεφρά είναι σαν ένας μικρός κόκκος που έχει σχηματιστεί από στοιχεία στα ούρα.

Σιγά-σιγά, άλλα στοιχεία συσσωρεύονται σε αυτόν τον μικρό κόκκο, ο οποίος αυξάνεται σε όγκο και μοιάζει με πέτρα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτές οι πέτρες ονομάζονται λίθοι και είναι συχνά μικρές. Ευτυχώς, μπορούν να αποβληθούν αυθόρμητα μέσω των ούρων.

douleurs aux reins

Τι εξηγεί αυτόν τον μηχανισμό δημιουργίας λίθων;

Όταν κάνει ζέστη, είστε συχνά αφυδατωμένοι και δεν πίνετε αρκετά, οπότε έχετε μικρά απόβλητα που συγκεντρώνονται στα ούρα. Και αν δεν πίνετε αρκετά, δεν τα αποβάλλετε και παραμένουν στην ουροδόχο κύστη.

Αυτές οι μικρές πέτρες στα νεφρά είναι συχνά ανώδυνες, αλλά όταν μεγαλώνουν, μπορούν να εμποδίσουν τη ροή των ούρων και τότε είναι που πονάει. Εμφανίζονται τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ, όταν είστε ξαπλωμένοι ή καθιστοί, και προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις, όπως πυρετό ή ακόμη και αιμορραγία.

Κατ’ αρχήν, η πλειονότητα των λίθων θρυμματίζεται και αποβάλλεται μόνη της μέσα σε 6 εβδομάδες.

Όταν είναι πολύ πυκνές, πρέπει να διασπαστούν και να κοπούν χειρουργικά.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις πέτρες στα νεφρά μέσω της διατροφής μας;

Οι πέτρες στα νεφρά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πώς μερικές απλές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από αυτές και να αποτρέψουν τις υποτροπές.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πίνετε για να βοηθήσετε στην εξάλειψή τους!

Όπως είπα, η υπερβολική συγκέντρωση ούρων ενθαρρύνει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Όσο πιο πολύ συγκρατείστε, τόσο πιο πολύ κάνετε λάθος.

Πρέπει να πίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας αν ξυπνάτε. Είναι απαραίτητο για την αποβολή.

Τα ούρα σας θα πρέπει να είναι διαυγή, ανοιχτοκίτρινα, σχεδόν άχρωμα.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το τσάι και τον καφέ, περιορίστε τον εαυτό σας σε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, διότι παρά τη διουρητική επίδραση που σας βοηθάει να αποβάλλετε, τα ποτά αυτά εξακολουθούν να περιέχουν ενώσεις που μπορούν να ενθαρρύνουν την πέτρα. Μπορείτε να τα πίνετε, αλλά όχι σε υπερβολική ποσότητα.

Όσον αφορά το τσάι, αποφύγετε να το παρασκευάζετε για πολύ ώρα ή να προτιμάτε το πράσινο τσάι από το μαύρο, για παράδειγμα.
Όσον αφορά τον καφέ, αν είναι δυνατόν αποφύγετε την κατάχρηση του διαλυτού καφέ ειδικότερα.

Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν ένα σάκχαρο (φρουκτόζη) που ενθαρρύνει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, ενώ το αλκοόλ, και πιο συγκεκριμένα η σαμπάνια, το λευκό κρασί και η μπύρα, περιέχουν επίσης ενώσεις που ενθαρρύνουν το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Γι’ αυτό εναλλάσσετε όσο το δυνατόν περισσότερο και επιλέγετε νερό βρύσης ή νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, όπως Evian, Volvic ή Cristalline.

Το ανθρακούχο νερό πλούσιο σε διττανθρακικά, όπως το Badoit, το Salvetat ή το Perrier, θα βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

fruits et légumes pour éviter les calculs rénaux

Πρέπει να τρώω περισσότερα λαχανικά αν έχω πέτρες στα νεφρά;

Ναι, πρέπει να τρώτε λαχανικά ΚΑΙ φρούτα ! Και γιατί; Πολύ απλά επειδή είναι πλούσια σε νερό!

Αν φάτε 3 κομμάτια φρούτων, είναι σαν να πίνετε ½ λίτρο νερό, το οποίο είναι πολύ καλό!

Και χάρη στο κάλιο που περιέχουν τα φρούτα, τα ούρα είναι λιγότερο όξινα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων.

Προγραμματίστε, λοιπόν, να τρώτε ένα ωμό λαχανικό, μια σούπα ή μαγειρεμένο λαχανικό για μεσημεριανό και βραδινό και 2-3 κομμάτια φρούτων κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και είστε έτοιμοι!

Από την άλλη πλευρά, προσέξτε την περίσσεια πρωτεΐνης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων.

Έτσι, στο μενού, όχι περισσότερο από μία μπριζόλα με κιμά ή 2 φέτες ζαμπόν την ημέρα, εναλλάσσοντας κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά, και μετριάζοντας έντονα τα εντόσθια και το κυνήγι.

Υπάρχουν απαγορευμένες τροφές;

Δεν θα έφτανα στο σημείο να πω “απαγορευμένες τροφές” αλλά “να καταναλώνονται με μέτρο”, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν επίσης ενώσεις που ενθαρρύνουν τον σχηματισμό λίθων.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες τροφές που πρέπει να καταναλώνετε με προσοχή:

  • Κακάο και μαύρη σοκολάτα
  • τσάι
  • φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια
  • σπαράγγια, παντζάρια, σέσκουλα, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, γλυκοπατάτα
  • κόκκινα μούρα, σύκα, ραβέντι
  • Και εντόσθια και κυνήγι, όπως είπα και προηγουμένως, καθώς και ορισμένα ψάρια (ρέγκα, τόνος, σαρδέλες σε λάδι, γαύρος κ.λπ.) και θαλασσινά.

Για άλλη μια φορά, λέω απλώς “μην το παρακάνετε”!

Μπορώ επίσης να σας το εξηγήσω αυτό σε βίντεο:

Κάποια τελευταία συμβουλή;

Ναι: αποφύγετε το αλάτι.

Στην πράξη, όταν αγοράζετε βιομηχανικά τρόφιμα, στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, είναι συχνά πολύ αλμυρά, όπως σούπες, πατατάκια, κράκερς, αλλαντικά, τυριά… Οπότε αυτό είναι το πολύ μία φορά την ημέρα.

Και, πάνω απ’ όλα, αποφύγετε το αλάτι στο τραπέζι, το οποίο προστίθεται πάντα στο πιάτο!

Συνοψίζοντας

  • 2 λίτρα νερό την ημέρα, κατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας,
  • Όχι περισσότερο από ένα γεύμα με κρέας ή ψάρι την ημέρα (και προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά),
  • Ποτέ μην προσθέτετε αλάτι στο τραπέζι.