Η τέχνη της γευσιγνωσίας: ποια είναι τα οφέλη;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Είστε παρόντες όταν τρώτε; Έχετε επίγνωση των μπουκιών που παίρνετε; Παρατηρείτε το γεύμα σας; Αφιερώνετε χρόνο για να το μυρίσετε πριν το καταβροχθίσετε; Τόσες πολλές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν τρώτε… Και όμως, ναι, η γευσιγνωσία είναι λίγο μαγική, σας επιτρέπει να μάθετε να γεύεστε και να απολαμβάνετε το φαγητό που τρώτε… Στην πραγματικότητα, σας επιτρέπει να απολαμβάνετε πραγματικά το φαγητό. Δεν είναι υπέροχο;

Η γνώση της γεύσης σημαίνει ότι τρώτε με μια ορισμένη προσοχή στον εαυτό σας και στο πιάτο.

Η γευσιγνωσία είναι απαραίτητη για την καλή αντίληψη των αισθήσεων του φαγητού μας: μας επιτρέπει να τρώμε με μεγαλύτερη επίγνωση του αισθήματος πείνας και κορεσμού και επομένως να ανταποκρινόμαστε σωστά στις ανάγκες του σώματός μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε τις σωστές ποσότητες.

Δεν υπάρχει ανάγκη για δίαιτα και έλεγχο του φαγητού με τη γευσιγνωσία… Κάνει όλη τη δουλειά! Ναι, το κάνει! Έχουμε συγκεκριμένες ορέξεις που μας κάνουν να θέλουμε να φάμε αυτό ή εκείνο το φαγητό, σε μια δεδομένη στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες μας εκείνη τη στιγμή (θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα). Όταν τρώμε αυτές τις επιθυμητές τροφές και τις απολαμβάνουμε, μας δίνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από άποψη γεύσης. Τελικά, είναι πολύ απλά ο πιο φυσικός τρόπος για να επιτύχετε διατροφική ποικιλία και να τρώτε με την καρδιά σας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι να επιστρέψετε στο υγιές σας βάρος, το βάρος για το οποίο είμαστε φτιαγμένοι, αν μπορώ να το θέσω έτσι…

Μην θεωρείτε τις επιθυμίες σας για φαγητό ως απλές ιδιοτροπίες! Όχι… Σε αυτό το άρθρο, θα σας μάθω πώς να τις καταλαβαίνετε και να τις σέβεστε, έτσι ώστε να γίνετε ο γκουρμέ του τραπεζιού, διατηρώντας παράλληλα το βάρος σας σε ισορροπία.

Η γεύση και οι 5 γεύσεις

Οι 5 γεύσεις είναι η όξινη, η γλυκιά, η πικρή, η αλμυρή και η γεύση umami. Το λίπος προστίθεται επί του παρόντος στις υπόλοιπες 5 γεύσεις. Άλλα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν, όπως η παραμονή στο στόμα, η επίγευση κ.λπ.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι γεύσεις; Μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τα τρόφιμα στο στόμα μας χάρη στους γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται στη γλώσσα μας. Αυτές οι γεύσεις δίνουν στον εγκέφαλό μας πληροφορίες σχετικά με τη γεύση κάθε τροφίμου.

Γνωρίζετε την όξινη (π.χ. λεμόνι), την πικρή (π.χ. καφές), τη γλυκιά (π.χ. μαρμελάδα), την αλμυρή (π.χ. ελιές), το umami είναι η 5η γεύση, εισαγόμενη από την Ιαπωνία, η οποία ορίζει τη γεύση του φαγητού ως αλμυρή (δύσκολο για εμάς τους Γάλλους να την αναγνωρίσουμε).

Το σώμα μας και η γλώσσα μας, χάρη στους αισθητήριους αισθητήρες τους, αναγνωρίζουν τα τρόφιμα ανάλογα με τη γεύση τους, η οποία αποτελείται από μυρωδιές, γεύσεις, υφές, θερμοκρασίες, ήχους… Όλα αυτά στη συνέχεια γίνονται η ταυτότητα του τροφίμου που κατασκευάζουμε για τον εαυτό μας και η οποία αποτελεί την αισθητηριακή του εικόνα. Για παράδειγμα: όταν βλέπετε μια ντομάτα “γνωρίζετε” αμέσως τη γεύση της, την υφή της, τη θερμοκρασία της κ.ο.κ. Λοιπόν, μπορείτε να ευχαριστήσετε τον εγκέφαλό σας για όλα αυτά!

Τρεφόμαστε από τις γευστικές μας αισθήσεις. Αν τρώτε χωρίς να δίνετε προσοχή στη γεύση, χωρίς να δοκιμάζετε, δεν θα νιώσετε γευστική κόπωση ή κορεσμό και θα έχετε την τάση να υπερκαταναλώνετε τροφές με πολλές θερμίδες. Έτσι, δεν καλύπτετε τις ενεργειακές σας ανάγκες! Κρίμα! Θα πάρετε βάρος χωρίς να το καταλάβετε.

degustation avec les 5 sens

Οι 5 αισθήσεις και η γεύση

Για να εξασφαλίσουμε ότι η γεύση είναι πλήρης και τέλεια, χρειαζόμαστε τις 5 αισθήσεις μας (αφού μιλήσαμε για τη γεύση παραπάνω, θα εξηγήσω τις άλλες 4 αισθήσεις εδώ):

  • Η όραση, η οποία μας λέει πόσο ώριμο είναι ένα φρούτο, πόσο ώριμο είναι ένα τυρί… Είναι η οπτική απόλαυση που μας ανοίγει την όρεξη και η παρουσίαση του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιθυμία μας να φάμε.
  • Η αίσθηση της όσφρησης είναι οι οσμές που μυρίζουμε μέσα από τα ρουθούνια μας, τα αρώματα του φαγητού στο στόμα μας. Αφιερώστε χρόνο για να μυρίσετε το πιάτο σας και στη συνέχεια αφήστε τις μυρωδιές να εκφραστούν στο στόμα σας.
  • Η αίσθηση της ακοής μας αναφέρεται στην τραγανότητα μιας μπαγκέτας, στην τραγανότητα των δημητριακών…
  • Η αφή μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε την υφή, τη σύσταση και τη θερμοκρασία ενός τροφίμου, πριν και κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας. Αγγίζουμε με τα δάχτυλά μας, ναι, αλλά και με τα χείλη και τη γλώσσα μας.

Κάθε φορά που τρώτε, προσπαθήστε να σκέφτεστε τις αισθήσεις που εμπλέκονται και την απόλαυση που σας προσφέρουν! Η αντίληψη της γεύσης και το ευχάριστο συναίσθημα που συνδέεται με τη γευσιγνωσία παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη σχέση σας με το φαγητό. Αν έχετε επίγνωση του τι τρώτε, θα το απολαύσετε και θα δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στη στιγμή που δεν πεινάτε πια.

Είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για την επανεξισορρόπηση της διατροφής σας και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Τα οφέλη της γευσιγνωσίας

Η γευσιγνωσία βελτιώνει :

  • Να δίνετε προσοχή στις αισθήσεις της πείνας, του κορεσμού και του κορεσμού της τροφής σας. Θα τρώτε ακριβώς τη σωστή ποσότητα που χρειάζεστε, ανεξάρτητα από το φαγητό.
  • Διέγερση των 5 αισθήσεών σας, ιδιαίτερα της γεύσης. Ο εγκέφαλός σας συνθέτει περισσότερη ντοπαμίνη (η ορμόνη της ευχαρίστησης), η οποία σας δίνει ένα πολύ ευχάριστο και χαλαρωτικό αίσθημα ευεξίας.
  • Πέψη, η οποία ξεκινά με τη μάσηση και συνεχίζεται στο στόμα μέσω της δράσης των αμυλασών του σάλιου (πεπτικά ένζυμα). Όταν χωνεύετε καλύτερα, αισθάνεστε ανάλαφροι, άνετοι και πολύ καλύτερα, δεν νομίζετε;

Η γευσιγνωσία του φαγητού βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων ενοχής! Ναι, γιατί ακόμα κι αν εξακολουθείτε να ελέγχετε τη διατροφή σας και δυσκολεύεστε να αποστασιοποιηθείτε από την έννοια του καλού και του κακού φαγητού, χάρη στη γευσιγνωσία θα τρώτε ακριβώς τη σωστή ποσότητα που χρειάζεστε, θα αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και θα αξιοποιείτε στο έπακρο αυτή τη στιγμή γευστικής απόλαυσης που χαρίζετε στον εαυτό σας.

Το φαγητό φέρνει όλη του την ευχαρίστηση στις πρώτες μπουκιές, μετά θα παρατηρήσετε ότι η ευχαρίστηση σταδιακά μειώνεται. Όταν πείτε στον εαυτό σας: “Έχω φάει αρκετά από αυτό το φαγητό”, είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσετε! Ναι, αυτό είναι… Πρέπει να αδράξετε αυτή τη στιγμή, αυτή τη σκέψη και θα δείτε ότι η σχέση σας με το πιάτο σας θα αλλάξει!

Έχετε πλέον όλα τα κλειδιά που χρειάζεστε για να απολαμβάνετε το φαγητό σας όπως ένας οινολόγος απολαμβάνει το κρασί του. Ως αποτέλεσμα, θα είστε σε θέση να βρείτε το σωστό βάρος για εσάς…

Στο χέρι σας είναι να παίξετε με τις αισθήσεις σας!