Η σοκολάτα είναι γεμάτη προκαταλήψεις!

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ξέρω, εσείς που το διαβάζετε αυτό, τρώτε πολλή σοκολάτα! Κατά μέσο όρο, 400.000 τόνοι σοκολάτας καταναλώνονται κάθε χρόνο (Πηγή: Syndicat du chocolat 2017), που αντιστοιχεί σε 7,3 κιλά ανά κάτοικο ετησίως.

Και είμαστε επίσης πολύ καλοί στο να κάνουμε τον εαυτό μας να αισθάνεται λιγότερο ένοχος. Λένε ότι δεν παχαίνει πολύ, ότι χαλαρώνει, ότι είναι αντικαταθλιπτικό, ότι προκαλεί δυσκοιλιότητα… Ευτυχώς ή όχι… δεν είναι όλα αλήθεια και σήμερα θα σας πω όλη την αλήθεια!

Σας παχαίνει η σοκολάτα;

Και όχι, είναι ΨΕΜΑ!

Μπορεί η σοκολάτα να φαίνεται υψηλή σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη (100γρ. σοκολάτας ισοδυναμούν με 3 ατομικές δόσεις βουτύρου + 10 τετράγωνα ζάχαρης), αλλά είναι σπάνιο να φάτε 100γρ. σοκολάτας με τη μία!

Ένα μικρό τετράγωνο των 5g αντιστοιχεί σε 28 Cal, το θερμιδικό ισοδύναμο μόλις μισής ντομάτας- και έτσι, ΟΧΙ, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κατανάλωση σοκολάτας σε τυπικές δόσεις δεν θα σας παχύνει.

Βρίσκω ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να την προσθέσετε σε σνακ,

Για παράδειγμα, ψωμί με μερικά τετράγωνα σοκολάτας, ένα ποτήρι γάλα και ένα κομμάτι φρούτο!

sucette au chocolat

Είναι αλήθεια ότι η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή;

Δεν νομίζω, διότι η σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται με την προσθήκη γάλακτος και λίγης ζάχαρης στη μάζα του κακάο.

Η σοκολάτα γάλακτος είναι ακόμη πιο πλούσια σε ασβέστιο από τη μαύρη σοκολάτα, γεγονός που την καθιστά πιο ενδιαφέρουσα από διατροφική άποψη.

Φυσικά, περιέχει λίγο περισσότερη ζάχαρη, το παραδέχομαι, αλλά με τις συνήθεις ποσότητες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της πικράδας της και της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη, η μαύρη σοκολάτα τείνει να ικανοποιεί τη λαχτάρα σας για σοκολάτα πιο εύκολα από τη σοκολάτα γάλακτος, η οποία, με τη γλυκύτερη γεύση της, είναι πολύ πιο πιθανό να σας κάνει να επιστρέφετε για περισσότερη.

Απλά προσέξτε να μην πέσετε σε μια ατελείωτη παγίδα λαιμαργίας…(και όχι πείνας!).

Είναι η σοκολάτα αντικαταθλιπτική ;

Είμαι σίγουρος ότι θα θέλατε να πω ναι!

Λοιπόν, στην πραγματικότητα, προκαλεί μια χημική δράση παρόμοια με αυτή των αντικαταθλιπτικών: αύξηση της τρυπτοφάνης στον οργανισμό, η οποία, όταν φτάνει στον εγκέφαλο, προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης, της ορμόνης της γαλήνης.

Η σοκολάτα περιέχει επίσης ουσίες που μοιάζουν με την αμφεταμίνη: Τυραμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη και παράγωγα λιπαρών οξέων που δρουν στους ίδιους υποδοχείς με την κάνναβη.

Αλλά η κύρια επίδραση της σοκολάτας είναι ότι προσφέρει γευστική απόλαυση, οπότε η σοκολάτα αισθάνεται καλά… επειδή έχει ωραία γεύση!

Ένα ή δύο τετράγωνα την ημέρα μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν.

Είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα;

Είναι ΛΑΘΟΣ!

Η σοκολάτα δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα, ειδικά αν τρώτε μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει κατά μέσο όρο 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια – όσο ένα πιάτο λαχανικών!

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι υπάρχουν προσωπικές ανοχές και μπορεί να αισθάνεστε ότι η σοκολάτα συγκεκριμένα σας προκαλεί δυσκοιλιότητα, αλλά θεωρητικά δεν θα έπρεπε να ευθύνεται λόγω της ποσότητας φυτικών ινών που περιέχει.

Ίσως κάνετε λάθος και έχετε φάει κάποιο άλλο τρόφιμο που ευθύνεται, οπότε είναι στο χέρι σας να το ερευνήσετε…

Συνοψίζοντας

  • Η σοκολάτα δεν σας παχαίνει,
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι ισοδύναμη με τη σοκολάτα γάλακτος,
  • Η σοκολάτα κάνει καλό στη διάθεσή σας,
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.