Εντερική δυσβίωση

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η εντερική δυσβίωση είναι μια διαταραχή της βακτηριακής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος. Στα αίτια περιλαμβάνονται το χρόνιο στρες, η διατροφή και η αδικαιολόγητη χρήση αντιβιοτικών και διεγερτικών (αλκοόλ). Τα συμπτώματα της εντερικής δυσβίωσης περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, απώλεια όρεξης, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά και η κατάλληλη διατροφή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άρρωστου εντέρου. Η δυσβίωση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τι είναι η εντερική δυσβίωση;

Ο ανθρώπινος πεπτικός σωλήνας, που βρίσκεται σε ένα μικρό χώρο στο σώμα, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται με τη μορφή τροφής. Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός του ρόλος. Το μεγαλύτερο μέρος του λεμφικού ιστού βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα. Τα λεμφοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την ανοσία του σώματός μας.

Ο ανθρώπινος πεπτικός σωλήνας έχει τεράστια επιφάνεια: μεταξύ 300 και 500 τετραγωνικών μέτρων.

Η εντερική χλωρίδα είναι επομένως υπεύθυνη για την προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα μας μέσω της τροφής μας. Οι ουσίες στα φάρμακά μας μπορούν επίσης να έχουν αρνητική επίδραση στην εντερική μικροχλωρίδα, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των βακτηρίων του γένους Lactobacillus. Αυτά τα βακτήρια ζουν στον πεπτικό σωλήνα και έχουν προστατευτικές λειτουργίες.

Η έλλειψη αυτών των πολύτιμων βακτηρίων οδηγεί σε απορρύθμιση της εντερικής χλωρίδας και, κατά συνέπεια, σε εντερική δυσβίωση. Η δυσβίωση εμφανίζεται περιοδικά σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και δύσκολα ρυθμιζόμενη.

Αιτίες της εντερικής δυσβίωσης

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της εντερικής δυσβίωσης.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες εντερικής δυσβίωση είναι η μακροχρόνια αντιβιοτική θεραπεία και η κακή διατροφή.

Τα αντιβιοτικά μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τα επιβλαβή παθογόνα, αλλά καταστρέφουν επίσης τα ωφέλιμα εντερικά βακτήρια που υποστηρίζουν την ανοσία. Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, δηλαδή τα φάρμακα για τις καούρες και τα παυσίπονα, έχουν επίσης καταστροφική επίδραση στην εντερική χλωρίδα.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στον εντερικό βλεννογόνο είναι πολύτιμα επειδή :

 • βοηθούν στη διαδικασία της πέψης
 • διευκολύνουν το σχηματισμό των απαραίτητων βιταμινών
 • δρουν ως ασπίδα προστασίας του εντερικού επιθηλίου από παθογόνες ουσίες,
 • εξουδετερώνουν τις τοξίνες
 • υποστηρίζουν τη δράση των φαρμάκων
 • βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στον εντερικό βλεννογόνο.

Τις περισσότερες φορές, τα αίτια της δυσβίωσης είναι πολλαπλά και η μακροχρόνια αντιβιοτική θεραπεία είναι το τελικό στάδιο που οδηγεί στην εντερική δυσβίωση. Τα έντερα χωρίς ωφέλιμα βακτήρια δεν είναι σε θέση να επιτελέσουν σωστά την ανοσοποιητική τους λειτουργία. Για να υποστηριχθεί το έργο τους, πρέπει να εφαρμοστεί προβιοτική αγωγή (προβιοτική θεραπεία).

Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να συμβάλει στη δυσβίωση. Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, η υπερβολική κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χαμηλή κατανάλωση νερού μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον εντερικό μικροβιόκοσμο. Ο στρεσογόνος τρόπος ζωής και η περιβαλλοντική ρύπανση επηρεάζουν επίσης την εντερική μικροχλωρίδα.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην ανασύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας που έχει καταστραφεί από τα αντιβιοτικά. Προμηθεύουν τον οργανισμό με καλά βακτήρια όπως ο Lactobacillus και το Bifidobacterium. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην αποκατάσταση του πεπτικού συστήματος στο φυσιολογικό.

Η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η εντερική δυσβίωση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εντερικής δυσβίωσης περιλαμβάνουν

 • στομαχικές διαταραχές και μετεωρισμός
 • διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων,
 • ναυτία
 • έμετος,
 • απώλεια βάρους,
 • καθυστέρηση της ανάπτυξης,
 • έλλειψη όρεξης,
 • καούρα.

Τα συμπτώματα είναι τόσο ανησυχητικά που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η μη θεραπευόμενη δυσβίωση μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές ασθένειες, όπως λοιμώξεις, γαστρεντερικές παθήσεις και χρόνιες παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στα τρόφιμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Διάγνωση

Μόλις υποψιαστεί κανείς εντερική δυσβίωση, θα πρέπει να γίνει ανάλυση κοπράνων και καλλιέργεια κοπράνων. Οι ομάδες μικροοργανισμών θα πρέπει να ποσοτικοποιηθούν:

 • Φυσιολογική μόνιμη χλωρίδα: E. coli, Enterococcus sp. Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp., Bacteroides sp. μεταξύ άλλων,
 • Μεταβατικοί μικροοργανισμοί: Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas sp, Staphilococcus sp. Streptococcus sp., λακτόζη-αρνητικό E. coli κ.λπ.
 • Εντεροπαθογόνος χλωρίδα: Salmonella sp, Yersinia sp, κ.λπ.
 • Ζύμες: Candida sp,
 • Μούχλες: Aspergillus sp,
 • Παράσιτα και ιοί όταν υπάρχει υποψία πιο προχωρημένης δυσβίωση.

Τα κόπρανα θεωρούνται φυσιολογικά εάν περιέχουν τις βέλτιστες συγκεντρώσεις των ακόλουθων μικροοργανισμών:

 • E. coli:
 • Enterococcus sp,
 • Lactobacillus sp,
 • Bifidobacterium sp,
 • Bacteroides sp. και Prevotella sp.

Θεραπεία

Μόλις τεθεί οριστική διάγνωση της εντερικής δυσβίωση, ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ομαλοποίηση της εντερικής διαπερατότητας, της κινητικότητας, του μεταβολισμού και άλλων εντερικών λειτουργιών. Ένας φυσικός τρόπος επίτευξης αυτής της ισορροπίας είναι η χορήγηση προβιοτικών.

Τα προβιοτικά είναι (συνήθως) παράγοντες που λαμβάνονται από το στόμα και περιέχουν στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium. Όταν εισάγονται στο έντερο, βοηθούν στον επαναποικισμό του με ωφέλιμους μικροοργανισμούς και έτσι το προστατεύουν από παθογόνους εισβολείς. Όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό από το στόμα, ελέγξτε ότι περιέχει ζωντανές βακτηριακές καλλιέργειες. Τα προβιοτικά είναι εντελώς ακίνδυνα για την υγεία. Το πλεονέκτημα των από του στόματος χορηγούμενων προβιοτικών σκευασμάτων είναι αναμφίβολα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας.

Πώς μπορεί να προληφθεί η εντερική δυσβίωση;

Για να προλάβουμε την εντερική δυσβίωση, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις φυτικές τροφές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η διατροφή μας αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, όσπρια, φυσικά αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, κονδύλους και σπόρους. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίζουμε το μικροβιόκοσμό μας.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών. Θα πρέπει να λαμβάνετε όλη την πρωτεΐνη σας από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να καταναλώνετε και ζωικές πρωτεΐνες, αυτό θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερο μέτρο. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα μικρά μπλε ψάρια και τα βιολογικά αυγά. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας θα πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τρώτε λίπη καλής ποιότητας. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα καρύδια, το αβοκάντο και οι ελαιούχοι σπόροι (λινάρι, σουσάμι, κολοκύθα, ηλίανθος) έχουν εξαιρετικό λιπιδαιμικό προφίλ. Επιπλέον, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στον μικροβιόκοσμό μας. Τα καρύδια, για παράδειγμα, ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, έχουν ισχυρή πρεβιοτική δράση. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους φαίνεται να αυξάνει την παρουσία του Lactobacillus και του Bifidobacterium στην εντερική μας μικροβιακή χλωρίδα.

Μαγειρέψτε τα τρόφιμα με υγιεινό τρόπο. Ο ατμός, το μπλανσάρισμα, το τηγάνισμα και το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά είναι οι καλύτερες επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επωφεληθούμε περισσότερο από τις φυτοχημικές ενώσεις που υπάρχουν στα λαχανικά.

Αποφύγετε το άγχος, το κάπνισμα, το αλκοόλ και την καθιστική ζωή. Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στον εντερικό μας μικροβιόκοσμο. Ένας λόγος παραπάνω για να είστε σωματικά δραστήριοι.