Είπατε smoothies;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Είναι παντού, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα και κάποιοι τα πίνουν όλη μέρα, αλλά είναι καλά για εσάς;

Ένα “smoothie” είναι ένα μείγμα φρούτων ή/και λαχανικών, αναμεμειγμένο με τη φλούδα τους ως επί το πλείστον, για να παρέχει βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, νερό και υδατάνθρακες.
Σε αυτά τα συστατικά μπορούν να προστεθούν και άλλα συστατικά, όπως ένα υγρό: νερό, χυμός φρέσκων φρούτων, γάλα ή χυμός σόγιας, για να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση. Αρωματικά βότανα (μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος, σχοινόπρασο κ.λπ.) ή μπαχαρικά (κάρυ, σαφράν, κανέλα κ.λπ.) μπορούν επίσης να προσθέσουν μια επιπλέον πινελιά εξωτισμού.

Έχω λοιπόν τα 5 φρούτα και λαχανικά μου την ημέρα;

Σκέφτεστε λοιπόν, τέλεια! Τα 5 φρούτα και λαχανικά μου την ημέρα σε ένα smoothie είναι τακτοποιημένα! Λοιπόν, όχι ακριβώς…

Τα smoothies σας επιτρέπουν να διαφοροποιήσετε τις απολαύσεις, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσουν την κατανάλωση φρέσκων φρούτων ή λαχανικών!

Γιατί όχι;

Πρώτον, επειδή υπάρχει σημαντική απώλεια βιταμινών σε ένα smoothie αν δεν το πιείτε γρήγορα μετά το άνοιγμά του, καθώς οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες στον αέρα. Η διαδικασία παστερίωσης με φλας καταστρέφει επίσης κάποιες από τις βιταμίνες λόγω της θερμότητας.

Δεύτερον, επειδή πίνετε ένα smoothie, καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάτε περισσότερη ζάχαρη και επομένως περισσότερες θερμίδες.

Ένα ποτήρι 200 ml smoothie φρούτων εξακολουθεί να περιέχει το ισοδύναμο περίπου 5 κουταλιών ζάχαρης, ακόμη και αν πρόκειται για τη φυσική ζάχαρη του φρούτου, οπότε μην το παρακάνετε αν θέλετε να διακινδυνεύσετε να πάρετε βάρος, να διαταράξετε τον διαβήτη σας, αν έχετε, ή να αυξήσετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σας.

Να θυμάστε ότι το ΝΕΡΟ είναι το βασικό ποτό του οργανισμού μας.

Boisson

Τι γίνεται με τα σπιτικά smoothies;

Θα έλεγα ότι μπορείτε να φάτε ένα smoothie, αλλά κατά προτίμηση ένα σπιτικό και να το πιείτε γρήγορα αφού το φτιάξετε, και μην ξεχνάτε να τρώτε φρούτα και λαχανικά και με άλλους τρόπους.
Είναι σημαντικό να τρώτε “στερεά” τρόφιμα, γιατί η μάσηση βοηθάει στο αίσθημα του κορεσμού και σας δίνει ευχαρίστηση.

Θα ήθελα να προσθέσω έναν τελευταίο λόγο για να μην αρκεστείτε σε ένα smoothie: τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ωμά. Καλό είναι όμως να τρώτε φρούτα και λαχανικά τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα για να βοηθήσετε το έντερο.

Τι γίνεται με τους χυμούς φρούτων;

Οι χυμοί φρούτων είναι ακόμη λιγότερο ιδανικοί από τα smoothies, επειδή, καθώς τα φρούτα δεν αναμειγνύονται ολόκληρα, δεν μένουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες σε αυτούς. Όσον αφορά την περιεκτικότητα των χυμών φρούτων σε ζάχαρη, είναι η ίδια με αυτή των smoothies, αλλά εφόσον δεν προστίθεται επιπλέον ζάχαρη, φυσικά!

Εν κατακλείδι: Μην ξεχνάτε ότι ένα καλό κομμάτι φρούτου, γεμάτο βιταμίνες, που θα αφιερώσετε χρόνο για να το μασήσετε και να το γευτείτε, δεν θα αξίζει ποτέ ένα smoothie που θα πιείτε σε 2 λεπτά.

Συνοψίζοντας

  • Τα smoothies είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, νερό και υδατάνθρακες,
  • Τα smoothies δεν πρέπει να είναι τα μόνα φρούτα/λαχανικά που τρώτε,
  • Πιείτε ένα smoothie μέσα σε 10 λεπτά από την ανάμειξή του, αν είναι σπιτικό,
  • Μην πίνετε περισσότερα από ένα smoothie την ημέρα.