Είναι το κρέας κακό για σας;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, “το κόκκινο κρέας είναι πιθανότατα καρκινογόνο και το επεξεργασμένο κρέας είναι γνωστό ότι είναι”. Επιπλέον, η κατανάλωσή του έχει μειωθεί κατά 12% μέσα σε 10 χρόνια(Πηγή: Crédoc).

Μήπως θα πρέπει να γίνουμε παρόλα αυτά κρεατοφάγοι;

Έχουν δημοσιευτεί πολλές επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις ανθυγιεινές επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, μοσχάρι, αλογίσιο κρέας, χοιρινό, αρνί, αρνί, κατσίκι). Θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη. Μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο έχει χαρακτηρίσει το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, αλλαντικά κ.λπ.) ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μαγειρεμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, και επιπλέον, ο σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας θα παράγει τελικά αλδεΰδες (οργανικές ενώσεις) που επιλέγουν προκαρκινικά κύτταρα. Μην ξεχνάτε όμως ότι στο παιχνίδι μπαίνουν και οι γενετικοί παράγοντες.

Τι ρόλο παίζει ο μικροβιόκοσμος σε όλα αυτά;

Ο εντερικός μικροβιόκοσμος (όλοι οι μικροοργανισμοί στο έντερό σας) έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διότι, αν είναι κακός, τείνει να παράγει ενώσεις που είναι επιβλαβείς για την υγεία. Με άλλα λόγια, πρέπει να τρώτε αρκετά φυτά και επομένως αρκετές φυτικές ίνες για να “εξουδετερώσετε” αυτή την επίδραση.

éviter les barbecues

Δηλαδή πρέπει να σταματήσετε να τρώτε κρέας;

Τώρα, δεν σας ζητώ να σταματήσετε να τρώτε κρέας εντελώς, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις περισσότερες μελέτες, ο κίνδυνος καρκίνου είναι υψηλός όταν τρώτε περισσότερα από 100 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα, δηλαδή το ισοδύναμο μιας μπριζόλας με κιμά την ημέρα.

Μην ξεχνάτε ότι το ¼ των Γάλλων τρώει πολύ κρέας, αλλά το πρόβλημα έγκειται επίσης στον γενικότερο τρόπο ζωής τους, ο οποίος ενέχει κινδύνους: καθιστική ζωή, παχυσαρκία, κάπνισμα και αλκοόλ.

Και να θυμάστε να μαγειρεύετε το κόκκινο κρέας σας με τρόπους που δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία σας, όπως το σιγοβράσιμο ή το βράσιμο. Αποφύγετε, για παράδειγμα, το επανειλημμένο ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Τέλος, θυμηθείτε να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα για ένα καλύτερο μικροβιόκοσμο. Και τίποτα δεν σας εμποδίζει να αντικαταστήσετε το κρέας, αν το επιθυμείτε.

Μπορούν άλλα τρόφιμα να αντικαταστήσουν το κρέας;

Υπάρχουν άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα ψάρια. Τα όσπρια επίσης, όπως οι φακές-αποξηραμένα φασόλια-ρεβίθια, χρησιμοποιούνται πολύ από τους χορτοφάγους.

Συμβουλή: Θυμηθείτε να τρώτε ένα κομμάτι φρούτο όταν τρώτε ένα χορτοφαγικό πιάτο, ώστε ο φυτικός σίδηρος να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σας.

Συνοψίζοντας :

  • Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών κάνει κακό στην υγεία σας,
  • Κόκκινο κρέας: Όχι περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα,
  • Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με αυγά, ψάρια ή όσπρια.