Είναι το βούτυρο ο εχθρός της δίαιτας;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Έχετε κίνητρο και λέτε στον εαυτό σας ότι θα θέλατε να προσπαθήσετε να χάσετε μερικά κιλά… Όταν έχεις αποφασίσει να το κάνεις, κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Μπορώ να φάω βούτυρο ή είναι εχθρός των δίαιτων;

Αλλά τι είναι το βούτυρο;

Το βούτυρο ανήκει σε μια ομάδα τροφών που είναι γνωστή ως λίπη, μια πολύ σημαντική ομάδα τροφών γιατί, χωρίς λίπη, θα ήταν δύσκολο να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή βιταμίνες που βρίσκονται μόνο σε λίπος, όπως οι βιταμίνες Α, D και Ε, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όρασης, στην ανάπτυξη των οστών και στην προστασία της μεμβράνης όλων των κυττάρων του σώματός σας.

Είναι επίσης καλή ιδέα να αλλάζετε τα λίπη σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το καθένα παρέχει διαφορετικές βιταμίνες και λιπαρά οξέα: η βιταμίνη Ε παρέχεται καλύτερα από τα έλαια, ενώ η βιταμίνη D παρέχεται καλύτερα από το βούτυρο, για παράδειγμα.

Λοιπόν, φαντάζομαι ότι όλοι έχετε την απάντηση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, οπότε θα ρωτήσω ούτως ή άλλως:

Από τι φτιάχνεται το βούτυρο;

Ναι, είναι από αγελαδινό γάλα που το χτυπάμε, με άλλα λόγια χτυπάμε μηχανικά το γάλα για να διαχωρίσουμε τα σωματίδια λίπους μέχρι να σχηματιστεί βούτυρο.

Επομένως, είναι ζωικής προέλευσης.

Έχει κακή φήμη λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, και λόγω της περιεκτικότητάς του σε λίπος, η οποία θεωρείται ότι αυξάνει την αύξηση του σωματικού βάρους. Η περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη προκαλεί επίσης ανησυχία.

lait

Είναι λοιπόν σωστό να είμαστε επιφυλακτικοί ή ακόμη και να στερούμαστε το βούτυρο;

Ειλικρινά, θα ήταν λάθος να το στερηθείτε, καθώς περιέχει 82% λιπίδια (λίπος), έναντι 100% για τα φυτικά έλαια, αλλά η ποιότητα των λιπαρών οξέων στα έλαια είναι καλύτερη.

Περιέχει επίσης βιταμίνη D, η οποία επιτρέπει στο ασβέστιο να δεσμεύεται στα οστά, και βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και βοηθά επίσης στη διατήρηση της καλής όρασης.

Παρά την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, μια μελέτη του Ιουνίου 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση βουτύρου δεν σχετίζεται με τη θνησιμότητα ή τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το πόσο βούτυρο τρώτε καθημερινά!

Στην πραγματικότητα, συνιστώ 10 έως 20 γραμμάρια βουτύρου την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 1 έως 2 μικρές ατομικές προσυσκευασμένες μερίδες.

Για παράδειγμα, φάτε ένα κομμάτι βούτυρο για πρωινό σε μια φέτα χωριάτικο ψωμί και ένα φουντούκι για να το λιώσετε σε ένα πιάτο ζυμαρικών.

Και τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο;

Σας συμβουλεύω να το τρώτε ωμό για να διατηρεί την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, αλλά το μαγειρεμένο βούτυρο δεν απαγορεύεται, αρκεί να μην το αφήσετε να μαυρίσει, λόγω του κινδύνου παραγωγής καρκινογόνων ενώσεων.

Στην πραγματικότητα, όταν το βούτυρο μαυρίζει, φορτώνεται με άνθρακα και ορισμένοι ερευνητές έχουν δείξει ότι αυτό είναι ένα καρκινογόνο στοιχείο, προφανώς αν το επαναλαμβάνετε σε καθημερινή βάση.

Μια απλή τεχνική είναι να προσθέσετε λίγο λάδι, όπως ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ώστε το βούτυρο να μη μαυρίσει τόσο γρήγορα.

pain beurre

Αλλά αν έχω χοληστερίνη, μπορώ να φάω βούτυρο ή όχι;

Το βούτυρο περιέχει πράγματι χοληστερόλη, καθώς είναι ζωική τροφή, αλλά γνωρίζουμε πλέον ότι το 50 έως 80% της χοληστερόλης είναι ενδογενές, δηλαδή την παράγουμε μόνοι μας, οπότε δεν έχει νόημα να το εξαλείψουμε σε περίπτωση υψηλής χοληστερόλης.

Πώς πρέπει να αποθηκεύεται το βούτυρο;

Το βούτυρο διατηρείται για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και μέχρι 3 εβδομάδες στο ψυγείο.

Εάν είναι αλατισμένο, θα διατηρηθεί για ακόμη περισσότερο χρόνο.

Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε: 3 μήνες για το ανάλατο βούτυρο και έως 1 έτος για το αλατισμένο βούτυρο.

Ωστόσο, φροντίστε να το τυλίξετε καλά σε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη.

Έχω ακούσει ότι μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο στο σπίτι;

Ναι, και είναι πολύ απλό: μπορείτε να το φτιάξετε με μίξερ, αλλά προτιμώ την τεχνική που χρησιμοποιεί λιγότερο εξοπλισμό.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μικρό άδειο μπουκάλι νερό, ένα μπρίκι από ολόκληρη την κρέμα γάλακτος και πολύ λίπος.

Βάλτε ολόκληρη τη ρευστή κρέμα στο μπουκάλι με το νερό, κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε δυναμικά για περίπου 6 λεπτά. Η κρέμα θα περάσει από μια φάση χτυπήματος και στη συνέχεια θα γίνει βούτυρο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στύψετε και να ξεπλύνετε το βούτυρο με νερό για να απομακρύνετε το βουτυρόγαλα, το οποίο θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε περισσότερο. Και προσθέτω fleur de sel, είναι ακόμα καλύτερο!

Το πλεονέκτημα του να φτιάχνετε το δικό σας βούτυρο είναι ότι κοστίζει λιγότερο, καθώς ένα πακέτο βιομηχανικού βουτύρου κοστίζει κατά μέσο όρο 1,80 ευρώ έναντι 85 λεπτών για το σπιτικό βούτυρο, αλλά το κύριο πλεονέκτημα είναι η γεύση. Προσωπικά, το βρίσκω καλύτερο.

Συνοψίζοντας

  • Συνιστώμενη κατανάλωση: 10 έως 20 γραμμάρια βούτυρο την ημέρα
  • Συνιστώμενη κατανάλωση: 10 έως 20 γραμμάρια βούτυρο την ημέρα
  • Το βούτυρο δεν απαγορεύεται αν έχετε υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας.