Είναι σημαντική η διατροφή του παιδιού πριν από τη διαφοροποίηση;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Έχετε ακούσει ποτέ για την περίοδο των 1000 ημερών; Πρόκειται για την περίοδο από τη σύλληψη έως τα 2α γενέθλια του παιδιού. Είναι ζωτικής σημασίας οι μέλλουσες μητέρες να τρέφονται ισορροπημένα κατά την περίοδο της σύλληψης και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι το κεφάλαιο υγείας του παιδιού σας, αλλά και του μελλοντικού ενήλικα, αναπτύσσεται ήδη σε αυτό το στάδιο. Η γενετική τους κληρονομιά διαμορφώνεται εν μέρει αυτή τη στιγμή.

Πότε πρέπει να αρχίσουμε να διαφοροποιούμαστε;

Ο χρόνος έναρξης της διαφοροποίησης, γνωστός και ως παράθυρο ανοχής, είναι μεταξύ 4 και 6 μηνών, ούτε πριν ούτε μετά. Ο γενικός γιατρός ή ο παιδίατρός σας θα σας δώσει την ημερομηνία έναρξης!

Με ποιες τροφές πρέπει να ξεκινήσω;

Δεν συνιστώ να συμπεριλάβετε ορισμένες τροφές σε ορισμένες χρονικές στιγμές… Αφήστε με να σας εξηγήσω! Υπήρχε μια εποχή που ακούγαμε ότι έπρεπε να εισάγουμε ορισμένα λαχανικά σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου ή ότι τα εξωτικά φρούτα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του κινδύνου αλλεργιών….

Πρώτα απ’ όλα, θα σας συμβούλευα να δώσετε προτεραιότητα στα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής. Μη διστάσετε να προσφέρετε κουνουπίδι το χειμώνα ή μελιτζάνα το καλοκαίρι! Όπως και με τα αυγά, μπορείτε να τα εισαγάγετε όσο σύντομα θέλετε (κρόκο και ασπράδι).

Η ανοχή του παιδιού σας θα είναι ο δείκτης σας: αν δεν έχει προβλήματα διέλευσης ή κολικούς, μπορείτε να συνεχίσετε!

Αναρωτιέστε, λοιπόν, με ποιο γεύμα να ξεκινήσετε: σνακ, μεσημεριανό ή βραδινό;

Σας συνιστώ να ξεκινήσετε με το πρωινό.

Η υφή πρέπει να είναι πολύ λεία, χωρίς σβώλους. Αυτό θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Στους 9 μήνες, η εισαγωγή των κομματιών θεωρείται ότι έχει αποκτηθεί, ακόμη και αν το παιδί σας έχει πολύ λίγα δόντια…

Σημείωση: Μη διστάσετε να μειώσετε τον αριθμό των στροφών του μπλέντερ όταν φτιάχνετε τους πουρέδες σας.

1/ Πρωινό

Η τέλεια συνταγή για τον πρώτο πουρέ του μωρού είναι :

50% πατάτες + 50% λαχανικά + 2 κουταλάκια του γλυκού κρέας/ψάρι/αβγό + 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι.

  • Η εισαγωγή αμυλούχων τροφών (πατάτες) θα κρατήσει το μωρό σας σε εγρήγορση μέχρι το επόμενο γεύμα, χάρη στα αργά σάκχαρα.
  • Είναι σημαντικό να διαφοροποιείτε τα λιπαρά που τρώτε, καθώς παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας.
  • Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο κρέας, το ψάρι ή τα αυγά θα πρέπει να περιορίζεται σε 1 γεύμα την ημέρα. Πέραν αυτού, επιβραδύνει την ανάπτυξη των νεφρών.

Για επιδόρπιο, προσφέρετε μια κομπόστα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη και υπάρχει ήδη αρκετή πρωτεΐνη στη μερίδα κρέατος/ψαριού/αυγών.

Για να μάθετε πόση ποσότητα κρέατος, ψαριού ή αυγού πρέπει να δώσετε στο παιδί σας, κάντε τον εξής απλό υπολογισμό = (ηλικία του παιδιού x 10) + 10.

Παράδειγμα για ένα παιδί 1 έτους = (1 x 10) + 10 = 20 γραμμάρια κρέατος την ημέρα!

Πόσο λάδι πρέπει να δίνετε στο παιδί σας;

  • Ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο = πηγή ω9
  • Ραπανέλαιο και λινέλαιο = πηγή ω3
  • Βούτυρο = πηγή βιταμίνης Α (αποφύγετε το μαγείρεμά του)

Προτιμήστε γυάλινα μπουκάλια και πρώτα ψυχρής έκθλιψης. Φυλάξτε τα καλά, όπως αναγράφεται στη συσκευασία.

Ιδέα για το πόσο πουρέ να δώσετε στο παιδί σας : Με την πάροδο του χρόνου, ο πουρές του παιδιού σας θα πρέπει να ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια, με ταυτόχρονη μείωση του όγκου του γάλακτος.
Για παράδειγμα: αν το παιδί σας τρώει 150 γραμμάρια πουρέ, το μπουκάλι του γάλακτος του θα πρέπει να είναι περίπου 50ml.

Μόλις το παιδί σας φάει όλο το πρωινό του, θα μπορείτε να διαφοροποιήσετε τα σνακ του και στη συνέχεια το βραδινό του γεύμα.

donner de la purée à un enfant

2/ Μεσημεριανό και βραδινό

Κατά την ώρα του σνακ, μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας μητρικό γάλα/προϊόν γάλακτος ή ένα γαλακτοκομικό προϊόν συνοδευόμενο από μια κομπόστα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας πεινάει ακόμα, μπορείτε να του δώσετε ένα μικρό κομμάτι ψωμί και, γιατί όχι, ένα μπισκότο προσαρμοσμένο στην ηλικία του.

Το δείπνο θα είναι το ίδιο με το μεσημεριανό γεύμα, αλλά χωρίς κρέας/ψάρι/αβγό. Για επιδόρπιο, προσφέρετε ένα γαλακτοκομικό προϊόν ή μητρικό γάλα ή φόρμουλα, με μια κομπόστα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

3/ Πρωινό

Μόλις νιώσετε ότι η πρόσληψη γάλακτος από το μωρό σας δεν είναι πλέον επαρκής, ήρθε η ώρα να επεκτείνετε το πρωινό του με μια μερίδα φρούτων και ένα κομμάτι ψωμί αλειμμένο με βούτυρο και μαρμελάδα, για παράδειγμα…

Προειδοποίηση: Το μέλι πρέπει να εισάγεται από την ηλικία του 1 έτους, λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.

Σημείωση: Για τα παιδιά που ταΐζονται με μπιμπερό, ο όγκος του γάλακτος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 240ml, αφού ανασυσταθεί. Αυτό σημαίνει 210ml νερού + 7 μέτρα φόρμουλας.

Συνοψίζοντας

  • Έναρξη διαφοροποίησης = μεταξύ 4 και 6 μηνών.
  • Μην ξεχνάτε το λίπος από τον πρώτο σας πουρέ.
  • Ελέγξτε την πρόσληψη πρωτεϊνών από το παιδί σας.