Διαισθητική σίτιση

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η σημερινή κοινωνία μας έχει εκπαιδεύσει να ακολουθούμε διατροφικούς κανόνες, να κάνουμε κάθε είδους δίαιτα για να χάσουμε βάρος… Σε τέτοιο βαθμό που δεν είμαστε καθόλου συντονισμένοι με τις σωματικές μας ανάγκες. Θα σαρώσουμε λοιπόν τις καθημερινές μας προκαταλήψεις και θα δούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει η διαισθητική διατροφή.

Το “σημείο ρύθμισης

Το “σημείο ρύθμισης ” ή το βάρος ισορροπίας αντιστοιχεί στο βάρος για το οποίο είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι. Μπορεί να διαφέρει κατά μερικά κιλά ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, αλλά και με τις δίαιτες που έχουμε ακολουθήσει. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερες δίαιτες έχουμε ακολουθήσει, τόσο υψηλότερο είναι το βάρος ισορροπίας μας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε το βάρος μας και ότι το βάρος-στόχος μας δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες μας. Πρέπει να αποδεχτείτε το βάρος για το οποίο είστε προδιαγεγραμμένοι. Το να προσπαθήσετε να πέσετε κάτω από αυτό το βάρος ισορροπίας θα ήταν ένας καθημερινός αγώνας.

Πώς μπορείτε να φτάσετε στο “σημείο ρύθμισης” σας; Πρέπει να εμπιστευτείτε τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του σώματός σας επιλέγοντας μια διαισθητική διατροφή.

Τι είναι η “διαισθητική διατροφή”;

Διαισθητικό φαγητό σημαίνει να ακούμε τα σήματα πείνας και κορεσμού, αλλά και τις επιθυμίες μας. Αυτό θα επιτρέψει στον οργανισμό να φτάσει στο ισορροπημένο του βάρος σταδιακά και βιώσιμα.

  • Τι είναι ηπείνα; Η πείνα εκδηλώνεται με σωματικά σήματα, όπως κοιλότητες στο στομάχι ή γουργουρητό, που υποδηλώνουν την ανάγκη για ενέργεια. Ό,τι τρώτε όταν πεινάτε δεν θα σας κάνει να πάρετε βάρος, αν σταματήσετε όταν χορτάσετε. Γι’ αυτό μην το βάζετε στα πόδια από την πείνα, είναι σύμμαχός μας! Δεν πρέπει να συγχέεται με την επιθυμία για φαγητό, η οποία είναι ψυχολογική και όχι φυσιολογική.
  • Τι είναι ησυγκεκριμένη όρεξη; Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε την επιθυμία σας να φάτε όταν πεινάτε, καθώς έτσι θα μπορέσετε να καλύψετε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις διατροφικές σας ανάγκες. Αυτό συμβαίνει επειδή, εκείνη τη στιγμή, θα μας προσελκύσουν οι τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Αυτό είναι γνωστό ως “ειδική όρεξη”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην πεινάμε πλέον για ένα είδος τροφής αλλά για ένα άλλο.
  • Τι είναι οκορεσμός; Είναι η στιγμή που η πείνα εξαφανίζεται, με άλλα λόγια όταν έχετε δώσει στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται. Αυτή είναι η στιγμή που αισθάνεστε καλά και δεν θέλετε τίποτα άλλο. Για να μπορέσετε να παρατηρήσετε τον κορεσμό, σας προτείνω να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε το γεύμα σας και να το μασήσετε καλά. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 λεπτά για να αισθανθείτε χορτάτοι. Το να τρώτε πολύ γρήγορα οδηγεί συχνά στο να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Αν αισθάνεστε βαρύς μετά από ένα γεύμα, σημαίνει ότι έχετε φάει πάρα πολύ. Επομένως, μην πιέζετε τον εαυτό σας να τελειώσει το γεύμα σας- σταματήστε όταν δεν το απολαμβάνετε πλέον.

Το να τρώτε χωρίς να πεινάτε ή να ξεπερνάτε πολύ συχνά το όριο κορεσμού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Αν βρίσκεστε πάνω από το “σημείο ρύθμισης”, το αίσθημα της πείνας θα είναι λιγότερο έντονο και ο κορεσμός θα έρθει γρήγορα. Ακούγοντας την αίσθηση του φαγητού σας, θα τρώτε λιγότερο και θα φτάσετε σταδιακά στο υγιές σας βάρος.

Αντίθετα, αν βρίσκεστε κάτω από το “σημείο ρύθμισης”, το αίσθημα της πείνας θα είναι πιο έντονο και τακτικό, επειδή το σώμα σας θέλει να αυξήσει το βάρος σας μέχρι να φτάσετε στο βάρος ισορροπίας σας.

brunch en famille

Η κοινωνία μας: “προκατασκευασμένες ιδέες

Για να σας βοηθήσουμε να δείτε τα πράγματα διαφορετικά, δείτε μερικές επίμονες διατροφικές πεποιθήσεις:

  • “Δεν πρέπει να παραλείπετε γεύματα “: Όπως εξήγησα παραπάνω, το να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το να τρώτε ένα γεύμα όταν δεν πεινάτε δεν λειτουργεί, επειδή το σώμα σας δεν χρειάζεται την ενέργεια εκείνη τη στιγμή. Είναι ακριβώς το γεγονός ότι τρώτε όλα τα γεύματά σας χωρίς να δίνετε προσοχή στην αίσθηση της πείνας που μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος. Έτσι, αν δεν πεινάτε σε ένα γεύμα, είναι σοφότερο να μην φάτε και να περιμένετε μέχρι να πεινάσετε.
  • “Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”: Πολλοί άνθρωποι αναγκάζουν τον εαυτό τους να τρώνε πρωινό το πρωί. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητο; Λοιπόν, αν δεν πεινάτε το πρωί, δεν χρειάζεται να φάτε.
  • “Μην τρώτε ανάμεσα στα γεύματα “: Αν πεινάτε , γιατί να μην φάτε; Αντίθετα, αν προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε την πείνα, είναι πιθανό να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να φτάσει το γεύμα σας, ωθώντας σας να φάτε πολύ γρήγορα και συχνά υπερβολικά. Από την άλλη πλευρά, αν δεν πεινάτε, αλλά θέλετε πραγματικά να φάτε κάτι (για να ηρεμήσετε ένα συναίσθημα, για παράδειγμα), σας συμβουλεύω να ανταποκριθείτε στην επιθυμία σας. Το γεγονός ότι τρώτε θα σας ανακουφίσει και θα προσαρμόσετε το επόμενο γεύμα ανάλογα με την πείνα σας. Και όλα αυτά χωρίς απογοήτευση ή αύξηση βάρους!
  • “Πρέπει να πίνετε νερό για να απαλλαγείτε από την πείνα μεταξύ των γευμάτων “: Η πείνα είναι ένα σήμα που υποδηλώνει την ανάγκη για ενέργεια. Το να πίνετε νερό για να καταπνίξετε την πείνα είναι άσκοπο, επειδή το σώμα σας δεν έχει πάρει αυτό που ήθελε. Οπότε ο κίνδυνος είναι να απογοητευτείτε και να πεινάσετε πολύ για το επόμενο γεύμα σας.
  • “Τα λίπη σε παχαίνουν και τα λαχανικά σε αδυνατίζουν” ή“Δεν πρέπει να τρώτε αμυλούχες τροφές το βράδυ “: Κάθε ομάδα τροφίμων έχει ένα ρόλο να παίξει στο σώμα μας και καμία ομάδα δεν πρέπει να εξαλειφθεί. Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει περισσότερο από ένα άλλο, αν καταναλώνεται από πείνα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μιας σαλάτας ή μιας σούπας όταν δεν πεινάτε μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος. Από την άλλη πλευρά, μια πίτσα που τρώτε από πείνα και σταματάτε όταν είστε χορτάτοι δεν θα σας κάνει να πάρετε βάρος.

Όλες αυτές οι προκαταλήψεις μας κάνουν να χάνουμε τις πραγματικές μας ανάγκες. Η προτίμηση μιας διαισθητικής διατροφής θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το βάρος σας. Ωστόσο, μην ξεχνάτε την έννοια της απόλαυσης! Το βάρος δεν ρυθμίζεται σε ένα μόνο γεύμα, αλλά σε μια εβδομάδα.