Γνωρίζετε ποια τρόφιμα δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Κάνετε τα ψώνια, επιστρέφετε στο σπίτι και βάζετε στο ψυγείο όλα όσα νομίζετε ότι θα φάτε. Αλλά δεν κάνετε λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά;

Υπάρχουν τρόφιμα που πραγματικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο γιατί μπορεί να είναι επιβλαβή;

Λοιπόν, δεν θα μιλήσουμε για βλάβη, όχι σε τέτοιο βαθμό, αλλά αν δεν διατηρείτε τα τρόφιμά σας εκεί που πρέπει να είναι, θα χάσετε όχι μόνο τη γεύση αλλά και τη θρεπτική τους ποιότητα, επειδή οι βιταμίνες είναι θερμοευαίσθητες, δηλαδή διασπώνται με τη θερμότητα.

Μια απλή τεχνική για να ξέρετε αν ένα τρόφιμο πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο ή όχι είναι να θυμάστε αν διατηρήθηκε σε δροσερό μέρος στο σούπερ μάρκετ, με μια εξαίρεση που θα σας πω στη συνέχεια.

Αν βάλετε τις ντομάτες σας στο ψυγείο στο ψυγείο με τα λαχανικά, κάνετε το σωστό ή όχι;

Λοιπόν, αν το κάνετε, θα χαλάσουν. Το κρύο θα αλλάξει την υφή τους και θα τις κάνει αλεύρι.

Ομοίως, πόσες φορές έχω ακούσει τους ασθενείς μου να βάζουν τις μπανάνες τους στο ψυγείο, ενώ, όπως συμβαίνει με όλα τα εξωτικά φρούτα, κινδυνεύουν να μαυρίσουν και να σκληρύνουν.

Επίσης, πόσες φορές έχετε αγοράσει αβοκάντο που είναι σχεδόν σκληρό σαν πέτρα επειδή διατηρούνται στο κρύο στα καταστήματα;

Το κρύο απλώς θα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, οπότε είναι καλύτερο να αφήσετε τα αβοκάντο σας να ωριμάσουν στο μπολ με τα φρούτα σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

tomates

Τι γίνεται με τις πατάτες;

Ομοίως, μην βάζετε τις πατάτες σας στο ψυγείο, καθώς το κρύο θα αρχίσει να διασπά το άμυλο, το οποίο θα μετατραπεί σε ζάχαρη και θα τις κάνει να σαπίσουν πιο γρήγορα. Οι πατάτες, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορούν να αποθηκευτούν σε ξηρό, σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κοπεί ή μαγειρευτεί.

Θα πρέπει επίσης να σας πω σε όλους να σταματήσετε να βάζετε τα αγγούρια στο ψυγείο, καθώς το κρύο θα τα χαλάσει γρήγορα.

Και τι γίνεται με τα αυγά;

Υπάρχουν 2 σχολές σκέψης, γι’ αυτό κάνω μια εξαίρεση στον κανόνα με τη συμβουλή μου, που είναι να ελέγχετε πού αποθηκεύονται τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, αλλά προτιμώ να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, όπως συνιστά το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, αρκεί να τα διατηρείτε με την άκρη του κελύφους προς τα κάτω. Επιπλέον, υπάρχει μια ειδοποίηση στη συσκευασία μας που συνιστά να τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος.

oeufs

Και δεν παρατηρήσατε ότι όταν βάλατε τη σοκολάτα στο ψυγείο, ασπρίσανε;

Λοιπόν, όχι, δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά στο ψυγείο, μια λευκή μεμβράνη την καλύπτει επειδή τα λιπαρά της σοκολάτας ανεβαίνουν στην επιφάνεια και η γεύση της αλλάζει.

Το καλύτερο είναι να την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 15 και 18 βαθμών.

Μια μικρή συμβουλή:

Ορισμένα από τα λαχανικά στο ψυγείο πρέπει να τυλίγονται σε απορροφητικό χαρτί, όπως οι σαλάτες, τα αντίδια ή οι βλαστοί σπανακιού, για να μην σαπίσουν γρήγορα.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα μήλα, για παράδειγμα, παράγουν αιθυλένιο γύρω τους, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, το ιδανικό είναι να μην υπερβαίνει τους 4°C, διότι όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη μικροβίων.

Συνοψίζοντας

  • Μην βάζετε στο ψυγείο ντομάτες, αγγούρια, πατάτες ή εξωτικά φρούτα,
  • Διατηρείτε τις πατάτες, το σκόρδο και τα κρεμμύδια σε ξηρό, σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου,
  • Τυλίξτε τις σαλάτες στο ψυγείο με χαρτί κουζίνας,
  • Φάτε τα λαχανικά και τα φρούτα σας γρήγορα.