Γλυκό δόντι; Κι αν πρόκειται για ανισορροπία στην εντερική σας χλωρίδα;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η εντερική χλωρίδα, γνωστή και ως μικροβιόκοσμος, είναι μια ομάδα μικροοργανισμών που υπάρχουν στο έντερο. Ζουν σε συμβίωση με τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι παθογόνοι και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως η candida albicans, μπορούν να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, οδηγώντας σε μια σειρά από συμπτώματα και ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχαναγκαστικής επιθυμίας για γλυκό!

Θα εξετάσουμε πώς συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό, ώστε να επαναφέρετε την ισορροπία της εντερικής σας χλωρίδας και να περιορίσετε τις βλαβερές επιπτώσεις στο βάρος σας!

Τι είναι η Candida albicans;

Η Candida albicans είναι ένας μικροσκοπικός μύκητας που ζει φυσιολογικά ως μαγιά στην εντερική μας μικροβιακή χλωρίδα.
Όταν όμως αναπτύσσεται υπερβολικά, μετατρέπεται σε παρασιτικό μύκητα και εξαπλώνει την επικράτειά του. Τότε προκαλεί διάφορα πεπτικά συμπτώματα (φούσκωμα, προβλήματα διέλευσης κ.λπ.) ή άλλα συμπτώματα (λιγούρες για γλυκό, κούραση, αλλεργίες, κατάθλιψη, επιθετικότητα).

Με κίνδυνο, βέβαια, να γίνει υπέρβαρο!

Κανονικά, τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας το ελέγχουν, αλλά σε περίπτωση παρατεταμένου στρες, διαταραγμένης εντερικής χλωρίδας, επανειλημμένης χρήσης αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη, κορτικοειδή), αποδυναμώνονται και αφήνουν το πεδίο ανοιχτό στην candida albicans. Αυτή αναλαμβάνει και αρχίζει να επενδύει τον εντερικό βλεννογόνο, εμποδίζοντάς τον να αφομοιώσει ορισμένα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου.
Ο εντερικός βλεννογόνος καταστρέφεται και αφήνει να περάσουν στοιχεία που δεν θα έπρεπε να έχουν εισέλθει στο έντερο, προκαλώντας τροφικές υπερευαισθησίες (γλουτένη, λακτόζη κ.λπ.) από τις οποίες δεν υποφέραμε πριν. Για να αναπτυχθεί, το έντερο θέλει να ζει σε ένα γλυκό και όξινο περιβάλλον. Μια διατροφή με ανισορροπία οξέων-βάσεων: πολύ υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες και πολύ χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά, ενθαρρύνει την ανάπτυξή του.

Η Candida albicans χρησιμοποιεί κάποια από τα σάκχαρα που καταναλώνουμε για τις δικές της ανάγκες, κάτι που εκτιμά πολύ!
Ζει κυρίως στο ανιούσα παχύ έντερο, όπου τα σάκχαρα πέπτονται από βακτήρια, και αυτό οδηγεί σε καταναγκαστική κατανάλωση αμυλούχων τροφών ή γλυκών, τροφοδοτώντας έτσι την candida albicans, άρα και το πρόβλημά μας. Έτσι διατηρείται ένας φαύλος κύκλος, με το άγχος να μας ωθεί επίσης να τρώμε γλυκά.

compulsion sucrée

Για να αναλάβουμε δράση, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα κύρια συμπτώματα της καντιντίασης

Πρόκειται ουσιαστικά για πεπτικά προβλήματα που πρέπει να σας προειδοποιήσουν: συστηματικό φούσκωμα, αίσθημα υπερπλήρους στομάχου μετά από κάθε γεύμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Η επίμονη κούραση, ο πρωκτικός κνησμός, οι αλλεργίες (ρινική καταρροή κ.λπ.) ή οι δερματικές αντιδράσεις, η επιθετικότητα, η κατάθλιψη προστίθενται συχνά στον κατάλογο.

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας;

Υπάρχουν τρεις στόχοι:

 • Να εξαλειφθεί η candida albicans,
 • Να διατηρηθούν οι υγιείς ζυμομύκητες,
 • να αποκατασταθεί η συνολική ισορροπία του εντερικού οικοσυστήματος.

Αν αντιμετωπίσουμε μόνο τον μύκητα χωρίς να αλλάξουμε το περιβάλλον του, θα επανέλθει. Η θεραπεία μπορεί να είναι μακροχρόνια, από 6 μήνες έως 1 έτος.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας για να μειώσετε τη candida albicans!

Ο στόχος της αλλαγής της διατροφής σας είναι να λιμοκτονήσετε τον μύκητα και να τον αναγκάσετε να επιστρέψει σε μια ισορροπημένη θέση μέσα στη μικροβιακή σας χλωρίδα. Η καλύτερη στρατηγική είναι να δημιουργήσετε ένα υγιές φυσιολογικό περιβάλλον. Το να επαναφέρετε το πεπτικό σας σύστημα σε ισορροπία είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία εξάλειψης της καντιντίασης μια για πάντα.

Για να γίνει αυτό, για μια περίοδο τριών εβδομάδων έως ενός μήνα, πρέπει να :

Περιορίστε τους γρήγορους υδατάνθρακες που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα (έτοιμα γεύματα του εμπορίου, παστεριωμένα και ραφιναρισμένα προϊόντα, καθώς και όλα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε συντηρητικά, φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες) και την ραφιναρισμένη ζάχαρη (ειδικά τη λευκή ζάχαρη).

Αλλά η ζάχαρη έχει και άλλα ονόματα! Γι’ αυτό διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και αφήστε εκτός όλα τα τρόφιμα που περιέχουν τις λέξεις: σακχαρόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, λακτόζη, γλυκόζη, γλυκογόνο, μαννιτόλη, σορβιτόλη, γαλακτόζη, μονοσακχαρίτης ή πολυσακχαρίτης.
Προσοχή, η ζάχαρη είναι η τροφή επιλογής για την candida albicans.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος, καθώς η αντιβιοτική αγωγή των ζώων είναι επίσης επιβλαβής για την εντερική χλωρίδα σας, καθώς αποδυναμώνει το πεπτικό σύστημα και την εντερική χλωρίδα, αφήνοντας χώρο για τον πολλαπλασιασμό της candida albicans.

Μειώστε την πρόσληψη λακτόζης , η ζάχαρη είναι η βασική τροφή της candida albicans. Εναλλάσσετε ένα γεύμα με ένα απλό γαλακτοκομικό προϊόν και ένα με μια μερίδα σκληρού τυριού (Gruyère, Comté, Beaufort κ.λπ.): γιαούρτια, σκληρά τυριά, φυτικό γάλα (αμυγδάλου, ρυζιού, καρύδας κ.λπ.) ή γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη (ελαφρύ πρωινό κ.λπ.). Αποφύγετε την crème fraîche, το παγωτό και άλλα βιομηχανικά ή σπιτικά παρασκευάσματα και γλυκίσματα. Τα τρόφιμα αυτά είναι τόσο γλυκά όσο και οξυντικά.

gruyère

Μειώστε επίσης την κατανάλωση :

 • μαγιάς και ζυμών που περιέχονται σε όλα τα τρόφιμα και παρασκευάσματα που περιέχουν μαγιά, μούχλα ή ζυμώνες, όπως το ψωμί, η πίτσα, η σάλτσα σόγιας, το ταμάρι, τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση κ.λπ.
 • δημητριακά πλούσια σε γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι, σπέλτα, καμούτ) και καλαμπόκι, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε ζάχαρη.
 • λαχανικά και φρούτα που περιέχουν οξύ ή πάρα πολύ ζάχαρη.

Προτιμήστε τις αλκαλικές τροφές.

Αποφύγετε ορισμένα φρούτα, όπως τα κεράσια και τα σταφύλια, που περιέχουν σακχαρόζη, και όλα τα εσπεριδοειδή εκτός από τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ, που αυξάνουν την οξύτητα του πεπτικού συστήματος.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτά τα τρόφιμα με :

 • φυτικά γάλατα: ρύζι, αμύγδαλα, γάλα καρύδας εμπλουτισμένο με ασβέστιο κ.ά. Θα σας παρέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο και θα σας φανούν ανεκτίμητα στην κουζίνα!
 • αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, μήλα, βατόμουρα, φράουλες, κόκκινα φραγκοστάφυλα και φυσικά τα περίφημα λεμόνια (3 μερίδες των 100 γρ. περίπου την ημέρα)!
 • Τα μη αμυλούχα, αλκαλοποιητικά λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται σε ποσότητα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας την περιεκτικότητα των φρούτων σε σάκχαρα.
 • Δημητριακά χωρίς γλουτένη ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, όπως ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, αμάραντος, ταπιόκα, αραβόσιτος, κεχρί, σόργο, τεφ… αραβόσιτος, κάστανα. Θα τα βρείτε σε μορφή νιφάδων, αλεύρου, σιμιγδαλιού ή ακριβώς όπως είναι, ώστε να εξερευνήσετε νέους τρόπους μαγειρέματος.
 • Όσπρια όπως ρεβίθια, φακές (πράσινες ή κοραλλένιες), αζούκι, φασόλια (λευκά, κόκκινα κ.λπ.). Σε συνδυασμό με τα δημητριακά, αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος!
 • Λαδόσποροι: καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν κ.λπ. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς και ασβεστίου και καλίου. Και είναι πολύ χορταστικά!
 • Ως πηγή πρωτεΐνης, τα μαγειρεμένα αυγά και τα ψάρια φυσικής εκτροφής θα σας παρέχουν τα ωμέγα 3 και 6 που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Τέλος, πίνετε άφθονο νερό! Ένα καλό τεστ: αν τα ούρα σας είναι διαυγή (εκτός από όταν ξυπνάτε), πίνετε αρκετά!

Αυτή η δίαιτα κατά της καντιντίασης θα σας βοηθήσει κυριολεκτικά να ανακτήσετε την υγεία, την ενέργεια και την καλή σας διάθεση.
Στη συνέχεια, προσπαθήστε να τηρήσετε αυτές τις βασικές αρχές, επαναφέροντας μερικές γλυκές τροφές, αν νιώθετε την ανάγκη, αλλά με μέτρο!

Μη διστάσετε να κάνετε μια αγωγή 3 εβδομάδων με θαλάσσιο μαγνήσιο!

Μερικοί φυσικοί σύμμαχοι για να σας βοηθήσουν!

 • Σκόρδο, αντιμυκητιασικός παράγοντας, 1 σκελίδα την ημέρα για κατάποση ή λήψη σε κάψουλες.
 • Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ, ένα ισχυρό φυσικό αντιμυκητιακό, να λαμβάνεται σε κάψουλες των 2 έως 10 mg την ημέρα (για ενήλικες, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας αν έχετε αντενδείξεις).
 • Προβιοτικά, για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, ώστε τα bifido-bacteria να ανακτήσουν το πάνω χέρι έναντι της candida. Θα πρέπει να περιέχουν Lactobacillus acidophilus La-5 και Bifidobacterium Bb-12. Θεραπείες 21 ημερών το μήνα, για τουλάχιστον 3 έως 6 μήνες (μερικές φορές περισσότερο).
 • Πίνετε τουλάχιστον 1/2 χυμό λεμονιού κάθε μέρα.
 • Τρώτε τακτικά μαύρο ραπανάκι και αγκινάρες.

Περιποιηθείτε την εντερική σας χλωρίδα, βοηθήστε την να ανακτήσει την ισορροπία της και πείτε αντίο στις λιγούρες για ζάχαρη και στα κιλά που δεν σας ανήκουν!